Enige tijd geleden heb ik een blondje gebrouwen (1 uur op 67 graden) met M47 met enkel
Magnum hop (amper aroma's) 60 minuten. Dit heb ik gedaan om de gist te leren kennen.
Maar goed, waar het om gaat is dat het blondje na 3,5 weken op de fles beduidend minder fruitig smaakte dan die dagen daarvoor. Ook een aangename plakkerige smaak was niet meer te herkennen. Het bier is wat saai geworden.
Moutstort:
55% pilsmout
25% tarwemout
15% munich type I
5% havermout
Welke conclusies kan ik uit het bovenstaande verhaal trekken?
- Zijn esters vluchtiger dan ik eerder aannam?
- Zijn door de smaakontwikkeling andere smaken gaan domineren?
- Ik moet niet zeuren, gewoon drinken...
-


?
Onderstaande link is trouwens best interessant:
https://www.researchgate.net/publication/307781961_Stability_profile_of_flavour-active_ester_compounds_in_ale_and_lager_beer_during_storage