Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Chinese 5 liter vaatjes / Easydraft vaatjes  (gelezen 64048 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.316
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Chinese 5 liter vaatjes / Easydraft vaatjes
« Reactie #200 Gepost op: 27-04-2021 22:34 u »
Ik kom niet uit die regels, na een tijdje googelen vind ik allerlei tegenstrijdige dingen.

Volgens de belastingdienst zijn imports tot 22 euro vrijgesteld van BTW en invoerrechten. Dit zal een verouderde pagina zijn (lekker typisch weer), want in dit wetsvoorstel staat op pagina 29 van de PDF dat de vrijstelling voor de BTW voor zaken onder 22 vervalt. OK.. ik ga dus uit van die tweede en het is duidelijk dat je gewoon altijd BTW moet aftikken. Overigens wel vreemd dat je volgens KVK als ondernemer met omzet <20.000 BTW vrijstelling kan krijgen. Geldt dit dan ook voor particulieren die direct importeren zonder tussenkomst van een ondernemer? Ik ga er maar even vanuit van niet.

Nu invoerrechten. Volgens de site van de KVK kopje 2blijft alles <150 vrij van invoerrechten, maar ik vind dit een twijfelachtige bron omdat zij verwijzen naar die verouderde pagina van rijksoverheid.nl die ook stelt dat op alles <22 geen BTW verschuldigd is. Niet helemaal zeker dus wat mij betreft.

Als laatste kostenpost zijn er inklaringskosten. Daar zegt PostNL over dat ze deze voor "normale postzendingen" niet rekenen als er geen BTW/invoerrechten verschuldigd zijn. Voor "EMS zendingen" (hoe je die kan herkennen is niet duidelijk) waarover ook geen BTW/invoerrechten verschuldigd is kan het onduidelijk zijn voor PostNL en dan is een onderzoek nodig en moeten alsnog inklaringskosten betaald worden. Ik las ergens dat dit 17.50 is maar dit kan ik niet meer terugvinden. Wat een EMS zending is ook niet. Daarnaast verwijzen ze naar zendingen waarover geen BTW verschuldigd is, en dat bestaat als ik bovenstaande link zie simpelweg niet meer.

Om het weer on topic te brengen, stel nou (volgens mij kan het niet maar goed) dat ik een Chinees 5L vaatje of iets dergelijks bestel voor 40 (lijkt haalbaar). Dan moet ik 8,40 BTW aftikken (terecht, zou bij aankoop in de EU ook moeten), geen invoerrechten want < 150, en dan geen inklaringskosten want het is geen EMS zending? Weet iemand of dat klopt zo? Die inklaringskosten zijn wat mij betreft namelijk precies de post die zoiets nog redelijk aantrekkelijk houden of niet.

De wijziging van de Wet op de omzetbelasting 1968 (Wet implementatie richtlijnen elektronische handel) is aangenomen. Zie https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2021-183.html
In Artikel II van de wijzigingswet is bepaald dat deze in werking treedt op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip. Wanneer dat precies is heb ik zo snel niet achterhaald, maar het zit er aan te komen.

Tags: thuistap