Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Spuiters/bommetjes

Gestart door thibolleke, 05-05-2006 17:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

thibolleke

Oké hier kan ik mijn vraag kwijt denk ik.
Mijn vraag is:
Hoe komt het dat wanneer ik eens een zelf gebrouwen biertje opendeed het schuim er uitspoot?
Het leek ook wel of het flesje elk moment kon springen. (Nu zo erg was het misschien niet)
Maar het schuim spoot er anders wel hard uit, ook veel schuim.

Dit was bij een tripelpoging (2e keer dat ik ooit brouwde)
Nu heb ik een 'inderichtingvanpale-ale' biertje gebrouwen.
Daar heb ek er nu 3 van geopend waarvan 2 het schuim er ook uit spoot,
de 3e liep het net niet over.
Dit bier zou ook nog wel een week moete verder rijpen. Dus echt klaar is het nog niet.

Groeten Thibolleke

Hopmans

Hoi thibolleke,

Zo ik weet kunnen het sowieso 3 dingen zijn.

1.> Te veel bottelsuiker.
2.> Biersteen in de fles.
3.> Een infectie.

Als het bier nog goed smaakt zou je het evt goed koud weg kunnen zetten om de boel
wat te temperen.

 :degroeten:

Herman

Te vroeg bottelen, al is dat gerelateerd aan teveel bottelsuiker.

Dus hoeveel suiker heb je gebruikt, wat was het eind-sg (begin-sg, gebruikte gist, werkwijze etc).

thibolleke

Ik ga het even kort houden,

Een infectie lijkt mij onwaarschijnlijk,want die pale ale is het beste biertje wat ik tot hiertoe heb gebrouwen.

Te veel suiker kan wel,
ik heb nog niet echt een manier gevonden om dit precies te doen.
Ik doe per flesje 2 gr. suiker
Dus dit zou heel precies moeten gebeuren... bij nog niet

Biersteen wat is dat?

Het recept heb ik hier ooit al gepost.
Maar nu moet ik snel door!

Meer informatie komt nog.

Groeten Thibolleke

Harold

Te volle flesjes....

MO


thibolleke

Wel...

Ik wist niet dat je eind SG altijd rond de 1010 moest zitten.
Mijn eind SG na het gisten in vat(niet gelagerd) was 1025.
En het heeft bijna 3 weken staan gisten bij 20°C in mijn gistingsvat.

Het was de eerste keer dat ik deze flesjes gebruikte en heb ze met chemipro ook deftig gekuist.Dus vuile flesjes lijkt mij ook niet echt de rede.

Maar dit gaat over de pale ale waar het niet overdreven hard uit het flesje spoot.
Kga even nog 1 opendoen.Zien of het al wat minder spuit.

Voor de tripel waar het wat erger was,
Lijkt me 8gr/L niet te veel voor nagisting.
Ach ja nu weet ik toch ongeveer wat de mogelijke oorzaken zijn.
En dus ook de factoren waar ik op moet letten wil ik geen spuiters.

Groeten Thibolleke

MO

Er zijn ook genoeg bieren met een eind SG van boven de 1020, zo simpel is het nu ook weer niet.

thibolleke

Geen last meer van spuiters :hoera:
Het bier is ook nog wat helderder(zeg ik dat goed?)geworden,
ja hoor meer helder geworden(spellings controle weet hier wel raad mee ;D)

Citaat van: MO op 06-05-2006  22:03 uEr zijn ook genoeg bieren met een eind SG van boven de 1020, zo simpel is het nu ook weer niet.
Ah dat dacht ik nu toch ook wel,anders had men pale ale wel een zwaar biertje geworden.

Groeten Thibolleke

Barry

Misschien halverwege de lagering even de dop open en weer dicht.

thibolleke

Nou dat zal wat moeilijk gaan....
Ik lager mijn bier niet.
Ben wel van plan lagerflessen aan te schaffen.
Maar dat is nog niet gebeurd.

Groeten Thibolleke

Hopmans

CiteerMisschien halverwege de lagering even de dop open en weer dicht.
Je bedoelt; mijn waterslot eraf en erop.

Of bedoel je: misschien halverwege de nagisting even de dop open en weer dicht.
Dat vat ik dan weer wel.

 :degroeten:

adriaan

Ik ken het probleem van de spuitende bieren. In mijn geval bleek het na een aantal weken extra wachten te zijn opgelost. Letterlijk trouwens, want de verklaring is dat het koolzuur dat ontstaat tijdens de hergisting op de fles niet direct in het bier wordt opgenomen. Dat kost gewoon tijd. Geduuld hebben dus.

Groeten
Adriaan

thibolleke

Waarom zou je tijdens het lageren het waterslot eraf doen?
En de dop van de flesjes halen lijkt mij nu ook niet echt een strak plan.
Zeker niet als je spuiters hebt.Want dan heb je niet veel bier meer over denk ik na het openen van de flesjes.

Gewoon zien dat je zeker niet over de 8gr/L suiker gaat voor de nagisting.
En geduld hebben zoals Adriaan zegt.
Zo voorkom je al veel denk ik.

Groeten Thibolleke

Edwin

Citaat van: thibolleke op 13-05-2006  22:08 uGewoon zien dat je zeker niet over de 8gr/L suiker gaat voor de nagisting.

Zo simpel is het nu ook weer niet...Duvel vraagt bijvoorbeeld weer meer bottelsuiker. Wat je goed in de gaten dient te houden is het begin-SG en eind-SG, waarmee je de vergistingsgraad kunt uitrekenen. Als jouw vergistingsgraad overeen komt met de 'kengetallen' van die gist, dan weet je dat de restsuikers in je jongbier niet zondermeer zullen worden vergist. Je kunt dan de 'juiste hoeveelheid' bottelsuiker toevoegen. Als de vergistingsgraad tegenvalt zit er nog veel restsuiker in je jongbier. Dit restsuiker, in combinatie met bottelsuiker kan voor bommen zorgen. Goed rekenen dus!

Edwin

Hopmans

Hoi boys,

CiteerAls de vergistingsgraad tegenvalt zit er nog veel restsuiker in je jongbier. Dit restsuiker, in combinatie met bottelsuiker kan voor bommen zorgen. Goed rekenen dus!

Ik heb een andere theorie:

Hoe lager de vergistingsgraad tijdens de hoofdgisting, hoe lager deze zal zijn tijdens de nagisting.
Dus meer bottelsuiker toevoegen om dezelfde hoeveelheid koolzuur te behalen.

Gewaagd Hè?   :)

 :degroeten:

Edwin

Ja, da's gewaagd :proost:

Wat als je gist rustig over een paar maanden toch doorvergist? Ik heb nog wel een voorbeeldje liggen van een bier dat zónder bottelsuiker op fles ging (Brigand, eind-SG voor bottelen 1024...spuiter geworden). Nou ja, ondertussen dus niet meer, want de kracht en het risico op bommen werd te groot, maar je snapt het idee. Meer suiker betekent dan echt eerder explosiegevaar...

Edwin

Adrie

Bovendien krijgen gisten tijdens het bottelen wat extra zuurstof toegediend en dat kan net genoeg zijn voor een mooie doorstart. Meer suiker betekent dan zeker bommen.

Hopmans

Ik denk dat het ook weer afhankelijk is van de gist.
Een betrouwbare korrelgist met een standaard lage vergistingsgraad
stopt gewoon met gisten, waardoor men niet bang hoeft te zijn voor bommetjes.
Het bier (T58)  van mij waar een halve kilo bottelhoning in zit, is niet ontploft.
Sterker nog: Een Duvel bevat meer koolzuur.

Maar aan de andere kant: Biosgist (Leutebok, Piraat) gaat vrolijk verder met gisten.
Soms ploffen piraatjes ook wel eens (bodem eruit).

 :degroeten: 


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.