Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Oatmeal stout  (gelezen 416 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline AnkoB

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Meer bier, meer beter
Oatmeal stout
« Gepost op: 05-02-2021 19:07 u »
Goedenavond brouwers!

Wat een leuke hobby is dit toch, best wel een aantal bieren gebrouwen al en zeer tevreden met het resultaat maar nu ben ik heel geÔnteresseerd in een (oatmeal) stout. Hier een recept voor maken/vinden of een combinatie van beide is nog al wat werk, er zijn zoveel verschillende.. Heb niet meer caramunich in huis dan 0,5 kg vandaar de caramunich en cara-amber voor een mooie moutsmaak, en denk dat de sorachi ace een mooie toevoeging is in de smaak. De espresso wil ik graag in het gistvat tijdens de vergisting toevoegen, graag jullie tips of verbeteringen voor dit moeilijke recept.

Bedankt

 BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptOatmeal stout
Brouwdatum03-02-2021
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume10,0 l
Begin SG1,090 SG
Berekende kleur (Morey)144 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)69 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,50 kgPale Ale moutDingemans7 EBC54,3 %
0,60 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC13,0 %
0,50 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC10,9 %
0,50 kgCara-amberWeyermann70 EBC10,9 %
0,20 kgBlackSwaen Chocolate BDe Swaen850 EBC4,3 %
0,20 kgCarafa IWeyermann900 EBC4,3 %
0,10 kgCarafa Special IIWeyermann1150 EBC2,2 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gChinookbellen13,1%60 min.58,2 IBU
10,0 gSorachi Acepellets12,0%10 min.10,6 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
150,00 gEspressoandershoofdvergisting


Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafale American (US-05)bovengist


 


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline volleybaltrainer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Oatmeal stout
« Reactie #1 Gepost op: 05-02-2021 19:48 u »
De sorachi ace is wel een heel erg uitgesproken hop die ik niet gauw zou gebruiken in een oatmeal stout, maar misschien heb je er wel een schot in de roos mee.

Groeten Marco

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.126
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Oatmeal stout
« Reactie #2 Gepost op: 06-02-2021 23:24 u »
De sorachi ace is wel een heel erg uitgesproken hop die ik niet gauw zou gebruiken in een oatmeal stout, maar misschien heb je er wel een schot in de roos mee.

Ook ik zou niet snel Sorachi Ace gebruiken in een oatmeal stout. Deze hop geeft inderdaad een uitgesproken smaak.


Overigens zie ik in het recept geen maischschema.

Offline AnkoB

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Meer bier, meer beter
Re: Oatmeal stout
« Reactie #3 Gepost op: 07-02-2021 10:25 u »
Ook ik zou niet snel Sorachi Ace gebruiken in een oatmeal stout. Deze hop geeft inderdaad een uitgesproken smaak.


Overigens zie ik in het recept geen maischschema.

Dat het maischschema nog miste had ik ondertussen ook gezien, eigenlijk heb ik die vrij simpel staan een uur op 67 graden met een beslag dikte van 3,5 kg/l. En denk dat ik de sorachi ace dan ga vervangen door Target, die heb ik ook nog liggen. Kom ik op deze manier met de mouten wel een beetje op een stout uit, anders hoor ik het ook graag. Bedankt!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.126
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Oatmeal stout
« Reactie #4 Gepost op: 07-02-2021 20:25 u »
Kom ik op deze manier met de mouten wel een beetje op een stout uit, anders hoor ik het ook graag. Bedankt!

Met in totaal 10,8% aan gebrande mouten gaat dat wel goed komen...  ^-^

Tags: