Hobbybrouwen > Algemene vragen hobbybrouwen

Ranzige smaak IPA na 6 weken

<< < (12/12)

thepsych:

--- Citaat van: Dantel op 24-04-2021  11:13 u ---Na vele omzwervingen eindelijk het probleem gevonden. Iderdaad een sommelier gevonden en die kenmerkte het als oxidatie.
Nu leek me dat in eerste instantie  bijna onmogelijk tot dat ik dit artikel tegen kwam.
Het is het Duitse Braumagazin (tekst is dus ook in het Duits) na het lezen van dit artikel  werd me opeens veel duidelijk.

https://braumagazin.de/article/oxidation-und-bieralterung/

--- Einde van citaat ---

Interessant artikel. Na lezing hiervan wordt me duidelijk dat controle van oxidatie van groot belang is, al vermoed ik dat soms oxidatie een deel van een geslaagd bier zou kunnen zijn. Maar dat denk ik maar...
Ik neem na lezing van dit artikel en deze discussie en die over de NEIPA het volgende mee: voorkomen oxidatie hete kant, misschien wel met Brewtan B, niet te veel wirlpoolen, goede pH van maischen en nadenken of maischen onder 62 graden nodig is, flesjes niet meer dan nodig kopruimte geven en zuurstofvretende dopjes gebruiken. Hevelen doe ik al onder druk met koolzuur dus dat scheelt al weer. In het artikel gaat het heel even over PVPP. Volgens mij heb ik dit ooit lang geleden gebruikt zonder er bij na te denken want nu zie ik dat het altijd netjes gefilterd moet worden. Is volgens mij ook een niet oplosbare "kunststof" maar die kan blijkbaar ook iets voor de oxidatie doen. En ik dacht ook voor de schuimkwaliteit. Iemand ervaring daarmee?

ExPeteriment:

--- Citaat van: Dantel op 25-04-2021  18:29 u ----edit- nog een beetje moeite om op de juiste manier iets te posten  ;)


Hoe je het wendt of keert iets van zuurstof krijg je er altijd in.
Wij hebben ongeveer 50 van die kegs , en als je het bier , of in dit geval Star San met CO2 eruit drukt zul je altijd een beetje Star San op de bodem houden .Je zult dus je keg leeg moeten kiepen, waardoor je weer wat zuurstof vermischung krijgt. Vergeet niet dat CO2 hoewel zwaarder is dan lucht/zuurstof, ook een inert gas is, wat zoveel betekent dat het heel makkelijk reageert en mixt met andere gassen. Ik heb ondertussen verschillende wetenschappelijke artikelen op Duitse websites gelezen en zuurstof vrij afvullen bestaat simpelweg niet. In dat artikel wat ik gepost had , stond ook dat 5 mL zuurstof al voldoende is in een 0.5 L fles om smaakverandering te creëren in bier
We gaan het eerst eens proberen met direct uit de tank afvullen, eens kijken wat er dan gebeurd.

--- Einde van citaat ---
In plaats van Star San druk ik gekookt water uit voordien ontsmette de kegs. Daar mag van mij een flopje van achterblijven, ik kiep ze dus niet leeg,  deksel gaat er niet meer af, krijg daarvan dus geen vemenging met lucht. Alle beetjes helpen.

Dantel:

--- Citaat van: thepsych op 27-04-2021  23:26 u ---Interessant artikel. Na lezing hiervan wordt me duidelijk dat controle van oxidatie van groot belang is, al vermoed ik dat soms oxidatie een deel van een geslaagd bier zou kunnen zijn. Maar dat denk ik maar...
Ik neem na lezing van dit artikel en deze discussie en die over de NEIPA het volgende mee: voorkomen oxidatie hete kant, misschien wel met Brewtan B, niet te veel wirlpoolen, goede pH van maischen en nadenken of maischen onder 62 graden nodig is, flesjes niet meer dan nodig kopruimte geven en zuurstofvretende dopjes gebruiken. Hevelen doe ik al onder druk met koolzuur dus dat scheelt al weer. In het artikel gaat het heel even over PVPP. Volgens mij heb ik dit ooit lang geleden gebruikt zonder er bij na te denken want nu zie ik dat het altijd netjes gefilterd moet worden. Is volgens mij ook een niet oplosbare "kunststof" maar die kan blijkbaar ook iets voor de oxidatie doen. En ik dacht ook voor de schuimkwaliteit. Iemand ervaring daarmee?
--- Einde van citaat ---

Ik vond het ook een interessant artikel,op www.braumagazin.de staan nog veel meer boeiende artikelen. De universiteit van München , doet  veel bierwetenschappelijk onderzoek ... (goh raar he  :D )

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie