Hobbybrouwen > Algemene vragen hobbybrouwen

Ranzige smaak IPA na 6 weken

<< < (11/12) > >>

Dantel:

--- Citaat van: Derp op 25-04-2021  15:34 u ---Weet niet in wat voor vaatjes je vult, maar heb wel eens gezien op internet dat je nagenoeg 100% zuurstofvrij kunt vullen door een vaatje met starsan te vullen en dan het starsan met CO2 naar een volgend vaatje te drukken. Op die manier vermeng je niet zuurstof met CO2 maar weet je dat het volledig CO2 is omdat er simpelweg geen lucht maar starsan in het vaatje zat. Deze brouwer doet het met CO2 van de vergisting maar wellicht is dat in jouw setting niet mogelijk. Lijkt me dat het wel prima kan werken simpelweg met een fles CO2. Zie het filmpje rond 6:45.

Heb her en der ook gelezen dat je op deze manier vaatjes kan "daisy chainen", dwz het starsan van vaatje 1 naar vaatje 2 drukken, daar maak je vaatje 3 weer aan vast, etc etc. Dan verspil je zo min mogelijk CO2 en starsan.

Hoe je het went of keert iets van zuurstof krijg je er altijd in.
wij hebben ongeveer 50 van die kegs , en als je het bier , of in dit geval Starsan met CO2 eruit drukt zul je altijd een beetje starsan op de bodem houden .Je zult dus je keg leeg moeten kiepen , waardoor je weer wat zuurstof vermischung krijgt . Vergeet niet dat CO2 hoewel zwaarder is dan lucht/zuurstof , ook een inert gas is , wat zoveel betekend dat het heel makkelijk reageert en mixt met andere gassen .Ik heb ondertussen verschillende wetenschappelijke artikelen op Duitse websites gelezen , en zuurstof vrij afvullen bestaat simpelweg niet .In dat Artikel wat ik gepost had , stond ook dat 5mL zuurstof al voldoende is in een 0.5L fles om smaakverandering te CreŽren in bier
We gaan het eerst eens proberen met direct uit de Tank afvullen , eens kijken wat er dan gebeurd .



--- Einde van citaat ---

Dantel:
-edit- nog een beetje moeite om op de juiste manier iets te posten  ;)


Hoe je het wendt of keert iets van zuurstof krijg je er altijd in.
Wij hebben ongeveer 50 van die kegs , en als je het bier , of in dit geval Star San met CO2 eruit drukt zul je altijd een beetje Star San op de bodem houden .Je zult dus je keg leeg moeten kiepen, waardoor je weer wat zuurstof vermischung krijgt. Vergeet niet dat CO2 hoewel zwaarder is dan lucht/zuurstof, ook een inert gas is, wat zoveel betekent dat het heel makkelijk reageert en mixt met andere gassen. Ik heb ondertussen verschillende wetenschappelijke artikelen op Duitse websites gelezen en zuurstof vrij afvullen bestaat simpelweg niet. In dat artikel wat ik gepost had , stond ook dat 5 mL zuurstof al voldoende is in een 0.5 L fles om smaakverandering te creŽren in bier
We gaan het eerst eens proberen met direct uit de tank afvullen, eens kijken wat er dan gebeurd.

Derp:

--- Citaat van: Dantel op 25-04-2021  18:29 u ----edit- nog een beetje moeite om op de juiste manier iets te posten  ;)


Hoe je het wendt of keert iets van zuurstof krijg je er altijd in.
Wij hebben ongeveer 50 van die kegs , en als je het bier , of in dit geval Star San met CO2 eruit drukt zul je altijd een beetje Star San op de bodem houden .Je zult dus je keg leeg moeten kiepen, waardoor je weer wat zuurstof vermischung krijgt. Vergeet niet dat CO2 hoewel zwaarder is dan lucht/zuurstof, ook een inert gas is, wat zoveel betekent dat het heel makkelijk reageert en mixt met andere gassen. Ik heb ondertussen verschillende wetenschappelijke artikelen op Duitse websites gelezen en zuurstof vrij afvullen bestaat simpelweg niet. In dat artikel wat ik gepost had , stond ook dat 5 mL zuurstof al voldoende is in een 0.5 L fles om smaakverandering te creŽren in bier
We gaan het eerst eens proberen met direct uit de tank afvullen, eens kijken wat er dan gebeurd.

--- Einde van citaat ---

Dat van dat laagje Star San klopt inderdaad, heb zelf nog geen vaatjes maar hoorde dat eerder ook. Schijnt wel dat het zo weinig is dat je er niets van merkt in bier maar snap dat het idee niet fijn is.

Jacques:

--- Citaat van: Dantel op 25-04-2021  11:05 u ---Een nadeel van veel fora (ik ben naast lid van dit forum ook lid van het Duitse, Zwitserse en het Italiaanse  forum) dat mensen veel goedbedoelde adviezen geven, maar de (wetenschappelijke)basis 'waarom' mist nog wel eens. En kan je dus ook echt op het verkeerde been zetten hoe goed bedoeld en welgemeend het advies ook is.

In ieder geval ben ik blij dat het mysterie opgelost lijkt te zijn, nu alleen nog 500 x 33cl flesjes leeg kiepen ;)

--- Einde van citaat ---

Het is niet voor niets dat ik steeds geadviseerd je bier te laten proeven door een ervaren sommelier. Pas als je weet wat er aan de hand is kun je werken naar een oplossing. Als je niet weet wat het probleem is, is alles wat je zegt gissen...

Dantel:

--- Citaat van: Jacques op 25-04-2021  21:49 u ---Het is niet voor niets dat ik steeds geadviseerd je bier te laten proeven door een ervaren sommelier. Pas als je weet wat er aan de hand is kun je werken naar een oplossing. Als je niet weet wat het probleem is, is alles wat je zegt gissen...

--- Einde van citaat ---

Ja klopt je had gelijk, het was alleen ff zoeken naar iemand hier.
En het tweede was zoeken naar de oorzaak. Met het artikel van gisteren is het me ook duidelijk.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie