Hobbybrouwen > Algemene vragen hobbybrouwen

Ranzige smaak IPA na 6 weken

(1/12) > >>

Dantel:
Beste allemaal,

Wij hebben onlangs  een IPA gebrouwen, een soort van kloon van de Duvel Citra tripel hop.
 Brouwdatum  was 27-12-2020 , en tot vorige week geen vuiltje aan de lucht . Fris fruitig, met smaken van ananas, perzik, abrikoos, beetje appel, kortom een hele fruitsalade, echt heerlijk.
Gisteren nog eentje getapt , en tot mijn grote schrik , fruitigheid helemaal weg, en daarvoor in de plaats een ranzige ethanol, ozon, achtige smaakt (smaak laat zich het beste omschrijven als iets chemisch, zoals een kopieerruimte op kantoor ruikt, die chemische ozonlucht in combinatie met papier, en z'n weege  lucht)

Nu zijn wij een kleine brouwerij in Zwitserland en kunnen en mogen ons bier ook verkopen, en van dit bier hadden we 200 liter gebrouwen. Kortom naar de kelder, waar nog zo'n kleine 350 flessen en 3 kegs 18 liter staan, en bij alles precies dezelfde weege ranzige smaak.
En de grote cynische grap is, voor een week terug was dit nog heerlijk bier, alsof bij donderslag bij heldere  hemel  die smaak veranderd is.

Bijgevoegd het recept, koud gehopt met Citra 12% 150 gram op 50 liter, totaal dus 600 gram op 200 liter  4 dagen na de hoofdvergisting.
Hopsokjes  uitgestoomd in de snelkook pan, de hop met latex handschoenen (en ook nog gedesinfecteerd )in de sokjes gedaan.
Ik heb conische drukketels, dus de druk er langzaam afgelaten, deksel open hopsokjes erin en deksel weer hermetisch afgesloten.
Na 4 dagen afgevuld in Kegs alles onder CO2 druk, dus kegs gedesinfecteerd met perazijnzuur, goed uit laten drogen, kegs eerst met C02 gespoeld en vervolgens onder druk gezet.
Het afvullen vanuit de keg met een tegendrukvuller, dus ook hier eerst weer flessen spoelen, met C02  en daarna onder druk gezet met CO2 en met een C02 tegendruk afgevuld.

Los van het feit dat er nog iets van 350 flessen en drie kegs  bier staan die we nu niet kunnen verkopen, tast ik volledig in het duister wat de oorzaak kan zijn.

Heb vorige jaar een normaal lager gebrouwen ook met koudhop echter met Saazer, zelfde procedure betreft lageren en afvullen en dat smaakt nog steeds prima.

Radeloos is misschien te hoog gegrepen, maar vertwijfelt dat wel.

Snelbier:
Soortgelijk brouwsel nu 9x gebrouwen.  Net als jij waarschijnlijk een 'lite' versie van Duvel Citra.
Met gist US05 (en soms wat S33) erbij ging het goed.
2 brouwsels met M41 beide fout; te ver doorgegist en na 3 weken smaak-omslag zoals bij jou. Vieze sterke smaak n kleur-omslag naar grauw..
Na eerste foute M41-brouwsel dacht ik aan infectie of oxidate, maar na 2e foute M41-brouwsel was ik er klaar mee.
Voorlopig verdenk ik de M41, gebruik hem zelf nit meer voor dit bier.
Niet te ver doorgisten (sturen met suiker) lijkt ook te helpen, versies met SG-end~1012 vallen beter in de smaak dan dunne versies.
Wie nog meer ideen?   Proost,  Snelbier.

Dantel:

--- Citaat van: Snelbier op 04-02-2021  10:09 u ---Soortgelijk brouwsel nu 9x gebrouwen.  Net als jij waarschijnlijk een 'lite' versie van Duvel Citra.
Met gist US05 (en soms wat S33) erbij ging het goed.
2 brouwsels met M41 beide fout; te ver doorgegist en na 3 weken smaak-omslag zoals bij jou. Vieze sterke smaak n kleur-omslag naar grauw..
Na eerste foute M41-brouwsel dacht ik aan infectie of oxidate, maar na 2e foute M41-brouwsel was ik er klaar mee.
Voorlopig verdenk ik de M41, gebruik hem zelf nit meer voor dit bier.
Niet te ver doorgisten (sturen met suiker) lijkt ook te helpen, versies met SG-end~1012 vallen beter in de smaak dan dunne versies.
Wie nog meer ideen?   Proost,  Snelbier.

--- Einde van citaat ---

Bedankt voor je antwoord. Moet zeggen de kleur is eigenlijk nog wel goed zowel uit de fles als van de tap, helder  geel/amber, het is alleen niet meer te hachelen .Ik vroeg me af of  de hoeveelheid alfazuur die een hop bevat van invloed is op het oxidatie proces.  Ik bedoel Citra bevat best veel alfazuur, zou dat ook nog een mogelijkheid zijn?

Edit. komt me net in de zin, heb dat probleem 5 jaar terug ook eens gehad, eens even in mijn administratie geneusd en toen had ik nog een andere brouwinstallatie.
Maar idem ook gekoudhopt met citra en vergist met M41 , ik dacht dat het toen kwam door dat de flesjes niet goed schoon waren (toen hergebruikte ik nog vaak flessen ) en het was een kleine batch dus niet al teveel aandacht aan besteed. En mij viel die smaak ook een keer op bij een flesje Duvel Cashmere die ik hier gekocht had.

Groet Dantel

Heniesee:
Dit heb ik ook wel eens gehad. Van een frisse tripel naar papierachtige dubbel. Het bier was ook verkleurd. Ik had het hier rondgevraagd en de conclusie was oxidatie.

Heb je hopbellen gebruikt met koudhoppen? Dit kan zorgen voor lucht in je bier.

Dantel:

--- Citaat van: Heniesee op 04-02-2021  11:14 u ---Dit heb ik ook wel eens gehad. Van een frisse tripel naar papierachtige dubbel. Het bier was ook verkleurd. Ik had het hier rondgevraagd en de conclusie was oxidatie.

Heb je hopbellen gebruikt met koudhoppen? Dit kan zorgen voor lucht in je bier.

--- Einde van citaat ---

Nee gewoon pallets. Hopbellen zijn hier (bijna) niet te krijgen. Ik heb er trouwens net nog eentje ingeschonken en gekeken naar de kleur en die is eigenlijk nog best goed,ook een mooie dichte schuimkraag.

Maar wat Snelbier zei 'macht noch sin' , ik had ja een soort gelijk bier een aantal jaren terug gebrouwen met hetzelfde effect ook na 5 a 6 weken ranzige chemische smaak en had toen ook Citra gebruikt om te koud hoppen en M41 gebruikt om te vergisten. Dus twee keer een bier met tweede dezelfde parameters en twee keer de bietenbrug op. Of de Citra koudhop, of inderdaad de M41.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie