Recepten > Discussie over recepten

Nessumer RIS

<< < (3/3)

Snelbier:

--- Citaat van: D.R.K. op 11-05-2021  15:08 u ---Mooi dat dit voorbij komt, zat zelf nog met een RIS in de planning en kwam er niet achter hoe om te gaan met CBC-1.
Voor het toevoegen van CBC-1 gewoon droog in het gistvat en even roeren of wel eerst in water en dan als vloeistof toevoegen en dan ook weer even rustig roeren?

Voor het lager van een RIS, is dit nodig of kan je ook volledig gaan voor een langere hergisting op de fles?

--- Einde van citaat ---
Lageren in gistvat alleen doen als het vat perfect afsluit, ivm oxidatie-risico.
Voordeel is dat je alle gist en trub kwijtraakt voor bottelen, dus 'schoon' in de fles. Kan ook op andere manieren, is gn noodzaak.
Nadeel van lang lageren van zwaar bier dat je bijna zeker bottelgist moet gebruiken.
==========
CBC1 procedure: zie ook Lallemand-instructies.. Hydrateren voor gebruik, voorkomt 'osmotische shock'.  En meer zekerheid dat gist goed is verdeeld in het wort.
Dus gist hydrateren volgens instructie en homogene slurry door wort roeren of met pipet in flessen doseren.
Succes, Snelbier

Toevoeging: CBC1 heeft best wat tijd nodig om goed op te lossen in water.  Zou het zeker NIET zo in het vat gooien.

Sir Wicked III:
Bedankt voor de reacties.


--- Citaat van: JessyH op 11-05-2021  14:50 u ---Hoelang heeft het bier gelagerd en bij welke temperatuur?

--- Einde van citaat ---

Het bier staat komende vrijdag ongeveer 2 weken in navergisting op 21C. Hoofdvergisting was bij 19C Koud lageren doen we niet.
Vorige week SG gemeten op 1036, gister op 1034. 67% vergistingsgraad. Als deze vrijdag nog steeds op 1034 staat, gaan we deze op fles zetten, met 6g/l bottelsuiker.

 :biersmile:

JessyH:

--- Citaat van: Sir Wicked III op 12-05-2021  10:46 u ---Het bier staat komende vrijdag ongeveer 2 weken in navergisting op 21C. Hoofdvergisting was bij 19C Koud lageren doen we niet.
Vorige week SG gemeten op 1036, gister op 1034. 67% vergistingsgraad. Als deze vrijdag nog steeds op 1034 staat, gaan we deze op fles zetten, met 6g/l bottelsuiker.

--- Einde van citaat ---

De vergisting is dan (vrijdag) nog niet zo lang ten einde, dus je hoeft je m.i. geen zorgen te maken over het gebruik van bottelgist. Er zullen nog voldoende actieve gistcellen in het bier aanwezig zijn.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie