Hobbybrouwen > Brouwsoftware

MrMalty vraag

(1/2) > >>

Albring:
Ik ben me in MrMalty aan het verdiepen. Op dit forum is heel veel informatie te lezen, maar ik blijf met een paar vragen zitten. Ik begrijp niet waarom ik het gewenste SG niet in hoef te voeren, maar enkel het OG. Is dit geen essentiŽle informatie voor de te maken berekening?

biking rebel:

--- Citaat van: Albring op 27-01-2021  14:50 u ---Ik ben me in MrMalty aan het verdiepen. Op dit forum is heel veel informatie te lezen, maar ik blijf met een paar vragen zitten. Ik begrijp niet waarom ik het gewenste SG niet in hoef te voeren, maar enkel het OG. Is dit geen essentiŽle informatie voor de te maken berekening?

--- Einde van citaat ---

OG = original gravity, vrij vertaald de start SG van het wort die je gistvat in gaat.

Of bedoel je de eind SG?

Albring:
Ik doel inderdaad op het eind SG

Snelbier:

--- Citaat van: Albring op 27-01-2021  14:50 u ---Ik ben me in MrMalty aan het verdiepen. Op dit forum is heel veel informatie te lezen, maar ik blijf met een paar vragen zitten. Ik begrijp niet waarom ik het gewenste SG niet in hoef te voeren, maar enkel het OG. Is dit geen essentiŽle informatie voor de te maken berekening?

--- Einde van citaat ---
Bij hogere vergistingsgraad moet meer suiker worden omgezet, dus zou je meer gist nodig hebben?
Toch rekent MrMalty alleen met start-SG.  Zal zijn reden hebben, waarschijnlijk omdat het 'gemiddeld' wel goed zit.
En nisschien zijn gisten met hoger svg zo sterk dat ze met minder celletjes de klus ook klaren? weet het niet..
Proost,  Snelbier

hans_nwk:
Het eind SG hangt af van de giststam die je gebruikt. Als je te weinig gist ent (of te lage temperatuur voor de hoeveelheid gist) haal je die niet.
Meer gist toevoegen dan voldoende zal de gisting sneller laten gaan maar niet dieper uit laten gisten.
 

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie