Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: SG gehalte na maischen is te laag  (gelezen 901 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline PopATop

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
SG gehalte na maischen is te laag
« Gepost op: 22-01-2021 14:13 u »
Hey,

ik heb voor het eerst geprobeerd om te brouwen met gerst (hiervoor had ik me enkel bij die siroopjes gehouden).

Het is een recept voor een Oatmeal stout bier en ik moest maischen op 66 graden. Dit deed ik een uur lang en dan mocht ik alles klaarzetten voor het koken.
voor het koken van het wort mat ik het soortelijk gewicht van het wort en de hydrometer gaf me 1000... Het recept zei dat ik op 1076 zou moeten zitten. Ik heb dus duidelijk iets fout gedaan maar ik heb geen idee wat.. Is het dan verkeerd om gewoon suiker toe te voegen tot ik aan die 1076 kom of is het helemaal om zeep?

Alvast bedankt


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Online Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 337
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG gehalte na maischen is te laag
« Reactie #1 Gepost op: 22-01-2021 14:16 u »
1000 is puur water. Dan gaat er volgens mij in de meting iets niet goed.

Offline PopATop

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG gehalte na maischen is te laag
« Reactie #2 Gepost op: 22-01-2021 14:18 u »
Heb erna suiker toegevoegd en dan zei men hydrometer wel dat het Soortelijk Gewicht omhoog ging. Dus ik denk niet dat er iets mis is met men hydrometer..

Offline biking rebel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
Re: SG gehalte na maischen is te laag
« Reactie #3 Gepost op: 22-01-2021 14:50 u »
Heb je de mout wel geschroot? Hoe ziet het wort eruit, hoe smaakt het?
Kun je het recept ook hier posten. Welke moutsoorten heb je gebruikt?
En wat geeft de hydrometer aan bij water uit de kraan.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.516
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: SG gehalte na maischen is te laag
« Reactie #4 Gepost op: 22-01-2021 15:09 u »
Ik had dat ook met mijn allereerste moutbrouwsel. Dat wordt nooit bier dus kieper het maar in de gootsteen. heel waarschijnlijk ben je vergeten het mout te schroten

Volgende keer moet je het mout eerst schroten, de moutkorrels zien er dan zo uit.
Deze is geschroot met een walsenmolen 2 rollen van 9 cm doormeter

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.458
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: SG gehalte na maischen is te laag
« Reactie #5 Gepost op: 22-01-2021 16:49 u »
Hey,

ik heb voor het eerst geprobeerd om te brouwen met gerst
Even voor de zekerheid: Je hebt het toch wel over mout neem ik aan en geen gerst? Gerst bevat nl onvoldoende enzymen om zetmeel af te breken tot suiker. dan blijft het inderdaad SG = 1000 

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.784
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: SG gehalte na maischen is te laag
« Reactie #6 Gepost op: 22-01-2021 19:59 u »

Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 830
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Hoppecruyt hop
Re: SG gehalte na maischen is te laag
« Reactie #7 Gepost op: 22-01-2021 21:11 u »
Of deze!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.784
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer

Offline Jeroen76

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 812
  • Land: nl
  • Good beer makes its own friends!
    • Brouwerij d'n Aalscholver
Re: SG gehalte na maischen is te laag
« Reactie #9 Gepost op: 22-01-2021 21:20 u »
Met een recept zou het iets meer duidelijker worden. Ben wel benieuwd hoe je op 1000 sg uit bent gekomen

Gr. Jeroen


Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.400
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: SG gehalte na maischen is te laag
« Reactie #10 Gepost op: 23-01-2021 12:43 u »
goed advies Oscar

Offline SVB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 353
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG gehalte na maischen is te laag
« Reactie #11 Gepost op: 23-01-2021 21:09 u »
Denk dat je even duidelijk moet omschrijven wat je allemaal hebt gedaan... dus recept post, maar ook de handelingen die je daarna hebt gedaan. Dan is er vast wel een oorzaak te achterhalen, hoewel Oscar zijn tip in de basis sowieso goed is.

In de basis is dit namelijk wel knap als resultaat of in elk geval wel heel erg afwijkend van de norm.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.796
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SG gehalte na maischen is te laag
« Reactie #12 Gepost op: 24-01-2021 21:17 u »

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.796
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SG gehalte na maischen is te laag
« Reactie #13 Gepost op: 24-01-2021 21:21 u »
Even voor de zekerheid: Je hebt het toch wel over mout neem ik aan en geen gerst? Gerst bevat nl onvoldoende enzymen om zetmeel af te breken tot suiker. dan blijft het inderdaad SG = 1000

Graan is inderdaad wat anders dan mout.

Onder invloed van letterlijke vertalingen uit het Engels wordt er tegenwoordig ten onrechte gesproken over graanbrouwen in plaats van moutbrouwen en van volgraan brouwsels in plaats van volmout brouwsels.
Met 100% graan kun je niet brouwen...

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.458
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: SG gehalte na maischen is te laag
« Reactie #14 Gepost op: 25-01-2021 09:25 u »
Er zijn nu 13 berichten met oplossingen terwijl het volslagen onduidelijk is wat hier is gebeurd. Lijkt mij dat de TS nu aan zet is.

Offline Jeroen76

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 812
  • Land: nl
  • Good beer makes its own friends!
    • Brouwerij d'n Aalscholver
Re: SG gehalte na maischen is te laag
« Reactie #15 Gepost op: 25-01-2021 09:27 u »
Er zijn nu 13 berichten met oplossingen terwijl het volslagen onduidelijk is wat hier is gebeurd. Lijkt mij dat de TS nu aan zet is.
Helemaal mee eens,  TS is alleen niet meer online geweest na het stellen van zijn/haar vraag dus rustig afwachten dan maar...

Gr. Jeroen


Tags: