Dank voor de reacties.
De reden dat ik zo lang gelagerd heb is omdat ik het volgende recept heb gevolgd, waarin deze stap op die wijze werd gedaan.
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,20424.0.htmlNou ben ik enigzins verward over de correcte procedure van het lageren, aangezien bijvoorbeeld ook hier
https://www.hobbybrouwen.nl/artikel/lageren.htmlstaat dat er voor hogere begin SGs 2-4 weken kan worden gelagerd.
Onderstaand beschrijf ik mijn standaard proces grofweg, mogelijk dat ik ergens iets fout doe.
Primaire gisting (temperatuur afhankelijk van gist, meestal 20 graden)
2 dagen na geen activiteit meer aanwezig in waterslot hevel ik over naar nieuw vat.
Lageren op lagere temperatuur (15 graden) ongeveer een week.
Gistvat verplaatsen en half uur op kamer temperatuur laten komen, bottelsuiker oplossing toevoegen en bottelen.
Flesjes 1-2 weken op kamertemperatuur hergisten
Rijpen (meestal iets beneden kamertemperatuur, afhankelijk van buiten temperatuur).
Voor dit recept heb ik van enkele stappen enigszins afgeweken aangezien het gebruikte recept hiervan afweek. Zover ik uit boeken begreep is dit een redelijk standaard proces, maar mogelijk maak ik ergens een fundamentele fout? Ik ga zeker vanaf nu de SG meten na het gisten en lageren zodat ik hier iets mee kan.
Nogmaals bedankt