Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Recept advies gevraagd Bruin bier  (gelezen 1199 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Elwoterlo

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Recept advies gevraagd Bruin bier
« Gepost op: 20-01-2021 20:00 u »
Beste,

Ik ben begonnen een recept op te stellen voor een bruin bier, heeft er iemand nog aanvullingen of tips?
Ik brouw met een Brew monk 30 liter.

Alvast bedankt!

Water

Maishwater    23 Liter
Spoelwater    9 Liter

Mout

4,9 kg Pilsmout
1,4 kg Münchenermout 19 EBC
0,65 kg Caramout  100 – 140 EBC
0,2 kg chocolademout 800 – 1000 EBC

Suiker

Bruine kandij Suiker       800 gram       10 Min

Hop

East kent goldings   10 gram       60 Min
Cascade       10 gram       40 Min
Saaz          15 gram       15 Min

Kruiden
   
Koriander    20 gram       10 Min

Gist

Safeale S-33

maischschema

65 graden       Start temperatuur    
63 graden    45 Min         
72 graden    30 Min         
78 graden    5 Min         
100 graden    60 Min         



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.088
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept advies gevraagd Bruin bier
« Reactie #1 Gepost op: 21-01-2021 23:33 u »
Laat de koriander weg.

Voor de eerste maischstap uit bij 66 ēC in plaats van 63 ēC.

Offline JayK

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: fi
  • Hobbybrouwen.nl is mijn fermentatiebron
Re: Recept advies gevraagd Bruin bier
« Reactie #2 Gepost op: 22-01-2021 09:05 u »
Ik zou de 100 graden weglaten bij het maischen  ;)

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 448
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept advies gevraagd Bruin bier
« Reactie #3 Gepost op: 22-01-2021 10:29 u »
Elwoterlo, bedoel je hier bijv. een dubbel of het typisch Nederlandse Oud Bruin?

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 640
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Recept advies gevraagd Bruin bier
« Reactie #4 Gepost op: 22-01-2021 10:36 u »

Voor de eerste maischstap uit bij 66 ēC in plaats van 63 ēC.


Waarom 66 ipv 63, Jacques?

Online Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 724
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Noord-Nederlandse hop

Offline Elwoterlo

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept advies gevraagd Bruin bier
« Reactie #6 Gepost op: 22-01-2021 11:49 u »
Bedankt voor de reacties, de koriander heb ik inmiddels geschrapt uit het recept en de temperatuur van de eerste maisch stap aangepast

Het is mijn bedoeling een dubbel te brouwen, in mijn zoektocht naar het samenstellen van mijn recept zag ik dat ik richting een blauwe Chimay ging.
Enkel de hop is anders, ik had mijn twijfels over de koriander en over de Cascade.
Ik dacht ook aan 20 gram east kent goldings en dan 15 gram Saaz.
Ik denk dat ik het houd bij de aanpassingen die Jacques voorstelde.

Ik ben van plan dit bier komende zondag te gaan brouwen.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 640
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Recept advies gevraagd Bruin bier
« Reactie #7 Gepost op: 22-01-2021 12:49 u »
Zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,42132.msg635397.html#msg635397!


Dank je!  Ik had al een andere  draad gezien maar die was me iets te theoretisch  :)

Offline Mike101

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 152
  • Land: nl
Re: Recept advies gevraagd Bruin bier
« Reactie #8 Gepost op: 22-01-2021 13:15 u »


Misschien vindt je hier nog tips.

Offline Elwoterlo

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept advies gevraagd Bruin bier
« Reactie #9 Gepost op: 22-01-2021 14:56 u »
Bedankt!! Zeer nuttig filmpje. 😊

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.720
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Recept advies gevraagd Bruin bier
« Reactie #10 Gepost op: 22-01-2021 20:27 u »
Gebruik een stukje brouwsoftware voor je recepten !!!

Link

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.088
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept advies gevraagd Bruin bier
« Reactie #11 Gepost op: 22-01-2021 22:00 u »

Waarom 66 ipv 63, Jacques?

Meerdere redenen:
- meer restsuikers wat past bij een dubbel (ik ging er vanuit dat dit de bedoeling was gelet op de samenstelling van de storting);
- beter rendement in verband met de gestegen verstijfelingstemperatuur door de afgelopen hete zomers;
- snellere uitschakeling van LOX-enzymen waardoor je minder last hebt van oxidatiesmaken.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.720
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Recept advies gevraagd Bruin bier
« Reactie #12 Gepost op: 22-01-2021 22:11 u »
Maar, maar, maar...

Op Facebook lees ik dit... ;)



Bron:



 ;D ;D ;D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.088
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept advies gevraagd Bruin bier
« Reactie #13 Gepost op: 22-01-2021 22:26 u »
Maar, maar, maar...

Op Facebook lees ik dit... ;)



Bron:



 ;D ;D ;D

Goh...
Al heel wat jaren sla ik temperaturen onder de 65 ēC over als ik bier brouw zonder ongemoute granen.
Weinig gemerkt van een hele snelle inactivering van beta amylase. En ook niet dat mijn bieren niet balans zijn. Drink nu een bier waarbij ingemaischt is bij 68 ēC. Hoewel het bier zoetig smaakt (wat ook de bedoeling was) is het geen suikerwater...


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.720
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Recept advies gevraagd Bruin bier
« Reactie #14 Gepost op: 22-01-2021 22:33 u »
Goh...

Ja is een hele reeks korte video's van.. (5 of 6 delen of zo...) zit net ff iets te kijken over wirlpoolen bij lagere temperaturen (Deel 2) ... met een beelden van een zuurstofinslag werkend roerwerk... ;D ;D ;D... dat wekt vertrouwen... :nut: :nut:


Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.130
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Recept advies gevraagd Bruin bier
« Reactie #15 Gepost op: 22-01-2021 23:47 u »
Da's een whirlpool waar Moby Dick nog in verzuipt.

Ingo

Offline Op de Fles

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 215
  • Land: nl
  • Proost !
Re: Recept advies gevraagd Bruin bier
« Reactie #16 Gepost op: 23-01-2021 06:46 u »
Laat de koriander weg.


20 gram op dit aantal liters vond ik ook aan de hoge kant, maar waarom zou je helemaal geen koriander gebruiken in het recept Jacques?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.088
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept advies gevraagd Bruin bier
« Reactie #17 Gepost op: 23-01-2021 21:17 u »
20 gram op dit aantal liters vond ik ook aan de hoge kant, maar waarom zou je helemaal geen koriander gebruiken in het recept Jacques?

Een dubbel heeft geen koriander nodig.

Offline Op de Fles

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 215
  • Land: nl
  • Proost !
Re: Recept advies gevraagd Bruin bier
« Reactie #18 Gepost op: 24-01-2021 10:50 u »
Een dubbel heeft geen koriander nodig.
Wellicht niet nodig, echter smaken verschillen.
De laatste 5 ā 10 minuten gaat er hier altijd 6 tot 8 gram koriander bij op 33 liter wort.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.088
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept advies gevraagd Bruin bier
« Reactie #19 Gepost op: 24-01-2021 20:06 u »
Wellicht niet nodig, echter smaken verschillen.
De laatste 5 ā 10 minuten gaat er hier altijd 6 tot 8 gram koriander bij op 33 liter wort.

Het is inderdaad een kwestie van smaak.

Kruiden kunnen verstorend zijn. Zo kan koriander een zeepachtige smaak geven voor sommigen. Dit schijnt genetisch bepaald te zijn.
Anders gezegd voor sommige proevers geeft koriander een smaakafwijking...

Offline Thomas97

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept advies gevraagd Bruin bier
« Reactie #20 Gepost op: 24-01-2021 22:24 u »
Het is inderdaad een kwestie van smaak.

Kruiden kunnen verstorend zijn. Zo kan koriander een zeepachtige smaak geven voor sommigen. Dit schijnt genetisch bepaald te zijn.
Anders gezegd voor sommige proevers geeft koriander een smaakafwijking...

Misschien niet helemaal on-topic, maar uit ervaring kan ik zeggen dat dit alleen voor (vers) korianderblad geldt, en niet voor korianderzaad.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.088
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept advies gevraagd Bruin bier
« Reactie #21 Gepost op: 24-01-2021 23:00 u »
Misschien niet helemaal on-topic, maar uit ervaring kan ik zeggen dat dit alleen voor (vers) korianderblad geldt, en niet voor korianderzaad.

Bij vers korianderblad hebben heel veel mensen een zeepachtige smaakbeleving. Bij korianderzaad gaat het om minder personen die hier last van hebben.

Offline Op de Fles

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 215
  • Land: nl
  • Proost !
Re: Recept advies gevraagd Bruin bier
« Reactie #22 Gepost op: 26-01-2021 17:23 u »
Misschien niet helemaal on-topic, maar uit ervaring kan ik zeggen dat dit alleen voor (vers) korianderblad geldt, en niet voor korianderzaad.
Ik kan na het toevoegen van geplet korianderzaad igg geen afwijkende smaak ontdekken.
Vrienden die het bier proeven spreken meer over een "dropachtige" smaak.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.088
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept advies gevraagd Bruin bier
« Reactie #23 Gepost op: 27-01-2021 17:21 u »
Ik kan na het toevoegen van geplet korianderzaad igg geen afwijkende smaak ontdekken.
Vrienden die het bier proeven spreken meer over een "dropachtige" smaak.

De ene persoon heeft hier last van en de andere niet. Dit is genetisch bepaald. Ik heb er geen last van mijn vrouw wel.

Wat betreft "dropachtig" merk ik op dat het vaker voorkomt dat verkeerde smaakomschrijvingen worden gegeven voor smaken die men niet kent. Je moet namelijk eerst een smaak kennen voordat je hem kunt herkennen. En bij sommige stoffen hebben we te maken met het verschijnsel dat niet iedereen een stof op eenzelfde wijze ervaart.

Online Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 724
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Noord-Nederlandse hop
Re: Recept advies gevraagd Bruin bier
« Reactie #24 Gepost op: 27-01-2021 18:21 u »
Wat betreft "dropachtig" merk ik op dat het vaker voorkomt dat verkeerde smaakomschrijvingen worden gegeven voor smaken die men niet kent. J
Ik zou de smaak meer omschrijven als zeep.
Ik ga absoluut echt nooit meer koriander in mijn bieren gebruiken.
Doch gebruik ik het wel in mijn Heuvinger Absint / Anis.

Tags: