Tijd om de hobbyschuur wat op te ruimen was het devies. Het afgelopen jaar 6 brouwsels gebrouwen en van de restanten mout en hop besloten een gerstewijn te brouwen.
Ik heb suiker toegevoegd om een alcohol percentage van 10% te halen. Ik heb nog niet eerder een dergelijk zwaar bier gebrouwen en vreesde enigszins voor een verstokte vergisting en na wat zoeken in de literatuur heb ik me laten overtuigen om de suikers als een late suikergift na de hoofdvergisting toe te voegen aan de mandflessen in de vorm van suiker opgelost al kokende in een laagje water (gecompenseerd door minder spoelwater te gebruiken).
Nu heb ik daar een vraag over, namelijk wat te doen met het te berekenen alcohol percentage. Mag ik uitgaan van een theoretisch begin SG (1.100) op basis van BrouwHulp ondanks dat ik een late suikergift heb toegevoegd? Zojuist van de gistkoek geheveld, SG nu 1.022.
Het recept (voel je vrij om tips te geven of vragen te stellen tav het recept). Ik twijfel ook nog over koudhoppen met een flinke rest Styrian Goldings, Perle, Hallertau tradition.
BrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | BW1 |
Naam recept | Gerstewijn van kliekjes |
Brouwdatum | 19-12-2020 |
Bierstijl | Gerstewijn |
Volume | 28.0 l |
Begin SG | 1.100 SG |
Berekende kleur (Morey) | 45 EBC |
Berekende bitterheid (Rager) | 53 IBU |
Brouwzaalrendement | 75 % |
Kooktijd | 75 min. |
Vergistbare ingrediëntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 7.60 kg | Pilsmout | Weyermann | 3 EBC | 57.7 % |
1.20 kg | Rookmout | Weyermann | 5 EBC | 9.1 % |
1.08 kg | Tarwevlokken | Supermarkt | 2 EBC | 8.2 % |
0.80 kg | Caramunich I | Weyermann | 90 EBC | 6.1 % |
0.80 kg | Tarwemout. donker | Weyermann | 15 EBC | 6.1 % |
0.34 kg | Pale Amber mout | Thomas Fawcett and Sons | 62 EBC | 2.6 % |
0.16 kg | Chocolademout | Dingemans | 900 EBC | 1.2 % |
0.12 kg | Chateau Cara Gold | Castle Malting | 120 EBC | 0.9 % |
1.00 kg | Kristalsuiker | Supermarkt | 0 EBC | 7.6 % |
0.07 kg | Moutextract licht | Brewferm | 8 EBC | 0.5 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | Amylaserust | 67.0 °C | 2 min. | 60 min. | 3.1 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 47.4 g | Styrian Goldings | bellen | 2.6% | 60 min. | 11.5 IBU |
33.2 g | Hallertau Tradition | bellen | 5.3% | 60 min. | 16.4 IBU |
33.2 g | Perle | bellen | 5.9% | 60 min. | 18.3 IBU |
20.0 g | Hallertau Tradition | bellen | 5.3% | 15 min. | 2.6 IBU |
20.0 g | Perle | bellen | 5.9% | 15 min. | 2.9 IBU |
20.0 g | Styrian Goldings | bellen | 2.6% | 15 min. | 1.3 IBU |
Overige ingrediëntenHoeveelheid | Naam | Type | Gebruik | 20.00 g | Iers mos | klaringsmiddel | koken |
GistHoeveelheid | Naam | Type | 22.0 g | Nottingham () | bovengist |