Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kliekjes brouwdag: gerstewijn  (gelezen 494 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JR

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Land: 00
Kliekjes brouwdag: gerstewijn
« Gepost op: 20-01-2021 09:27 u »
Tijd om de hobbyschuur wat op te ruimen was het devies. Het afgelopen jaar 6 brouwsels gebrouwen en van de restanten mout en hop besloten een gerstewijn te brouwen.

Ik heb suiker toegevoegd om een alcohol percentage van 10% te halen. Ik heb nog niet eerder een dergelijk zwaar bier gebrouwen en vreesde enigszins voor een verstokte vergisting en na wat zoeken in de literatuur heb ik me laten overtuigen om de suikers als een late suikergift na de hoofdvergisting toe te voegen aan de mandflessen in de vorm van suiker opgelost al kokende in een laagje water (gecompenseerd door minder spoelwater te gebruiken).

Nu heb ik daar een vraag over, namelijk wat te doen met het te berekenen alcohol percentage. Mag ik uitgaan van een theoretisch begin SG (1.100) op basis van BrouwHulp ondanks dat ik een late suikergift heb toegevoegd? Zojuist van de gistkoek geheveld, SG nu 1.022.

Het recept (voel je vrij om tips te geven of vragen te stellen tav het recept). Ik twijfel ook nog over koudhoppen met een flinke rest Styrian Goldings, Perle, Hallertau tradition.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBW1
Naam receptGerstewijn van kliekjes
Brouwdatum19-12-2020
BierstijlGerstewijn
Volume28.0 l
Begin SG1.100 SG
Berekende kleur (Morey)45 EBC
Berekende bitterheid (Rager)53 IBU
Brouwzaalrendement75 %
Kooktijd75 min.


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7.60 kgPilsmoutWeyermann3 EBC57.7 %
1.20 kgRookmoutWeyermann5 EBC9.1 %
1.08 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC8.2 %
0.80 kgCaramunich IWeyermann90 EBC6.1 %
0.80 kgTarwemout. donkerWeyermann15 EBC6.1 %
0.34 kgPale Amber moutThomas Fawcett and Sons62 EBC2.6 %
0.16 kgChocolademoutDingemans900 EBC1.2 %
0.12 kgChateau Cara GoldCastle Malting120 EBC0.9 %
1.00 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC7.6 %
0.07 kgMoutextract lichtBrewferm8 EBC0.5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67.0 įC2 min.60 min.3.1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
47.4 gStyrian Goldingsbellen2.6%60 min.11.5 IBU
33.2 gHallertau Traditionbellen5.3%60 min.16.4 IBU
33.2 gPerlebellen5.9%60 min.18.3 IBU
20.0 gHallertau Traditionbellen5.3%15 min.2.6 IBU
20.0 gPerlebellen5.9%15 min.2.9 IBU
20.0 gStyrian Goldingsbellen2.6%15 min.1.3 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
20.00 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
22.0 gNottingham ()bovengist




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline PP

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 266
  • Land: nl
Re: Kliekjes brouwdag: gerstewijn
« Reactie #1 Gepost op: 20-01-2021 10:45 u »
Slim aangepakt: de body via de 67 C stap en de alcohol via mout en suiker.
Ziet er volgens mij prima uit.
Als je op 1,020 komt, prima.

Persoonlijk zou ik niet nahoppen; past niet bij het type bier.
Bottelen en 3-6 maand laten rijpen; wordt een prima zware jongen.

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 617
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kliekjes brouwdag: gerstewijn
« Reactie #2 Gepost op: 20-01-2021 12:18 u »
Late suiker heeft minimale invloed op recept en alcohol.  In theorie zou je als je suiker toevoegt bij koken daarvan iets kwijtraken als 'hopverlies', maar berekent BrouwHulp niet eens.
Zet in BrouwHulp de late suiker als 'toevoegen bij vergisting' en extra water in 2e tabblad als 'extra water in gistvat'.
Hoofdrecept wijzigt nauwelijks, alleen bitter kan wat afwijken omdat je later gaat 'afdunnen'..
Checklist geeft netjes gecorrigeerd SG tussen alle stappen.
- Toevoeging: Extra water wordt opgeteld bij recept.. Dus als je 2L later doseert moet je het hoofdrecept met 2L verlagen

Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 724
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Noord-Nederlandse hop
Re: Kliekjes brouwdag: gerstewijn
« Reactie #3 Gepost op: 20-01-2021 14:24 u »
na wat zoeken in de literatuur heb ik me laten overtuigen om de suikers als een late suikergift na de hoofdvergisting toe te voegen aan de mandflessen in de vorm van suiker opgelost al kokende in een laagje water (gecompenseerd door minder spoelwater te gebruiken).
Ik voeg de suiker gewoon droog toe aan het eind van de hoofdgisting.
Liever niet tijdens het koken, er is hier een verhaal bekend van iemand die de suiker in zijn elektrisch pan te snel toevoegde en waar door de pan over verhit raakte.
In verpakt droog suiker groeit helemaal niets.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.088
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kliekjes brouwdag: gerstewijn
« Reactie #4 Gepost op: 21-01-2021 22:52 u »
Ik voeg de suiker gewoon droog toe aan het eind van de hoofdgisting.

Moet je gistvat wel groot genoeg zijn om al het schuim dat ontstaat op te vangen.

Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 724
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Noord-Nederlandse hop
Re: Kliekjes brouwdag: gerstewijn
« Reactie #5 Gepost op: 22-01-2021 00:11 u »
Uit ervaring verdeel ik mijn 25 L wort al over 3 flessen, 2x 15 L, 1x 20 L, omdat die CML Lille saison binnen 8 uur tijd heftig schuimt.
De vorige keer heb na 3 dagen alles in de beide 2x 15 L geschonken en voorzichtig droog suiker toegevoegd.
Helemaal geen schuim!

Tags: