Whiskey-biercocktail

Gestart door kvanhoorn, 19-01-2021 21:58 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

kvanhoorn

Geïnspireerd door de Gouden Carolus Whiskey Infused (en de Muifel Beerskey en Gulden Draak Brewmaster) heb ik besloten om, ondanks de afkeer voor Whiskey, een whiskey-infused bier te 'maken'. Omdat ik een brouwer ben en geen stoker heb ik besloten een whiskey te kopen en een bijpassend bier te brouwen om dit vervolgens te blenden tot een gerstencocktail.

Ik ben begonnen met regelen van de whiskeys. Ik heb onze lokale slijterij (wijnhuis Eindhoven) gevraagd mij een aantal samples Single-Malt (100% gerstemout), Single-Barrel (pure smaak), non-peated whiskeys te verzamelen. Na een week kon ik 5 reageerbuisjes whiskey ophalen, waarvan er 1 licht-peated was. Naast de whiskeys heb ik een paar bekende typische zware donkere bieren aangeschaft. Een Gouden Carolus Cuvée Van de Keizer Blauw, Hertog Jan Grand Prestige en Brouwerij Van den Bossche Buffalo Stout. Deze bieren hebben allemaal een karakteristieke eigenschap, die ik wil gebruiken om te onderzoeken wat het best harmoniseert. De Gouden Carolus is typisch Belgisch met fruitige, kauwgombal- en bananengeuren. De Grand Prestige is droger en minder aroma-overheersend en de Buffalo Stout heeft de gebrandheid mee zonder een RIS te zijn.

Voor het doseren en vergelijken heb ik twee vrienden gezocht (deze waren vrij snel gevonden en bereid te helpen). Hen heb ik 6 glazen voorgezet met een bodem bier, 1 voor de nulmeting en elk ander glas met 1 ml Whiskey. Dit hebben we herhaald voor alledrie de bieren. De resultaten van deze blends staan hieronder beschreven.

  • Teeling Plantation Rum Cask Small batch - 4 years -> Duidelijk whiskey, niet overheersend. Geur bier blijft mooi, scherpe alcohol (Voorkeur!)
  • Auchroisk Speyside Single Malt - 8 years -> Fruitige geur, licht branderig (haarlaak geur), bier is zoetig, gebrand/rook in de smaak
  • Fettercairn Highland Single Malt Bourbon - 12 years -> Geur methaan, licht dms, geur verpest bier. Smaak niet veel veranderd, bier wordt wel saaier
  • Port Dundas Single Grain Scotch - 12 years -> Erg dms aan begin, valt weg, bijna geen neus, lekkere vanille en banaan erna
  • Arran Island Single Malt Port - 8 year -> Heftig maar mooi door de port, beetje rozijntjes en oxidatie (Voorkeur!)

De winnaar is de Teeling Plantation Rum Barrel Aged, en op biervlak de Gouden Carolus, maar de Grand Prestige is een duidelijke tweede omdat de whiskey duidelijker naar voren komt, echter is de whiskey hierin gauw overheersend. Het besluit is dus een bier te brouwen tussen beiden in. Qua dosering zijn de volgende uitkomsten ontstaan.

  • 0,5 ml op 100ml (nauwelijks waarneembaar)
  • 1ml (lichte herkenning in nasmaak)
  • 2ml (overduidelijk aanwezig)

De conclusie is dus om tussen de 1,5 en 2 ml toe te voegen.

Het recept voor de Barley Wine die ik uiteindelijk gebrouwen heb is alsvolgt. Een relatief simpel recept met een beperkte suikergift. Haver voor de body en Special B (W) omdat-ie zo lekker is. Mijn ervaring leert dat de simpelste recepten de lekkerste bieren geven. Daarnaast creëer je al een complexiteit door het samenvoegen van twee dranken.

Mout:

  • 47% T&F Maris Otter Pale mout
  • 24% Weyermann Pale mout
  • 12% T&F Havervlokken
  • 7% Weyermann Special W
  • 10% Kristalsuiker

Hop:

  • 62 IBU Galena 60min
  • 12 IBU Target 25 min

Gist:

  • US-05

Maisch:

  • 90 minuten 66°C
  • 5 minuten 78°C

Gravity:

  • begin SG: 1.095
  • eind SG: 1.020

Voor het bottelen nog geëxperimenteerd met doseringen en tot de conclusie gekomen dat 1,75 ml per 100 ml het best smaakt. Alcohol voor bottelen 10%, na whiskey infusen 10.6%.

Het resultaat van het trouwen (marrying) van deze twee gerstendranken houdt u nog tegoed.

Hoppig2020

Wil binnenkort ook iets dergelijks gaan proberen en ben erg benieuwd naar het resultaat.

joenedu

Wat een degelijk werk zeg, mooi. Ben erg benieuwd naar de resultaten, maar dat bier wordt vast erg smakelijk!

tdp

Keurig aangevlogen inderdaad. Toch raar he, dat je voor alcoholhoudende proefjes vaak snel vrijwilligers gevonden hebt ;)

JessyH

Zeer interessante aanpak! Je hebt mij zeker wel inspiratie gegeven om binnenkort iets soortgelijks te gaan proberen.
Ik gok dat het ook zonder de whiskeytoevoeging een lekker bier zou zijn.

Hebben jullie al het proeven op één dag gedaan en telkens jullie smaak en geur geneutraliseerd, verdeeld over meerdere dagen of nog een andere manier?


Lech_hobbybrouwer89

Citaat van: kvanhoorn op 19-01-2021  21:58 uHet resultaat van het trouwen (marrying) van deze twee gerstendranken houdt u nog tegoed.

Mooi verslag! Ik ben zeer benieuwd naar het resultaat, lijkt me een zeer mooi biertje om te brouwen! Waar ik vooral naar benieuwd ben is hoelang je een dergelijk bier op het vat moet laten staan (lange gisting of niet) of dat je 'm gewoon lang op de fles moet laten rijpen. Hoor graag van je!

Groet,

Lech

HarryL

Wat leuk om dit te lezen!
Dit gaan doen staat ook nog op mijn verlanglijstje.
Mooi leesvoer om mee te beginnen.

braaf

Citaat van: kvanhoorn op 19-01-2021  21:58 uGeïnspireerd door de Gouden Carolus Whiskey Infused (en de Muifel Beerskey en Gulden Draak Brewmaster) heb ik besloten om, ondanks de afkeer voor Whiskey, een whiskey-infused bier te 'maken'. Omdat ik een brouwer ben en geen stoker heb ik besloten een whiskey te kopen en een bijpassend bier te brouwen om dit vervolgens te blenden tot een gerstencocktail.

Ik ben begonnen met regelen van de whiskeys. Ik heb onze lokale slijterij (wijnhuis Eindhoven) gevraagd mij een aantal samples Single-Malt (100% gerstemout), Single-Barrel (pure smaak), non-peated whiskeys te verzamelen. Na een week kon ik 5 reageerbuisjes whiskey ophalen, waarvan er 1 licht-peated was. Naast de whiskeys heb ik een paar bekende typische zware donkere bieren aangeschaft. Een Gouden Carolus Cuvée Van de Keizer Blauw, Hertog Jan Grand Prestige en Brouwerij Van den Bossche Buffalo Stout. Deze bieren hebben allemaal een karakteristieke eigenschap, die ik wil gebruiken om te onderzoeken wat het best harmoniseert. De Gouden Carolus is typisch Belgisch met fruitige, kauwgombal- en bananengeuren. De Grand Prestige is droger en minder aroma-overheersend en de Buffalo Stout heeft de gebrandheid mee zonder een RIS te zijn.

Voor het doseren en vergelijken heb ik twee vrienden gezocht (deze waren vrij snel gevonden en bereid te helpen). Hen heb ik 6 glazen voorgezet met een bodem bier, 1 voor de nulmeting en elk ander glas met 1 ml Whiskey. Dit hebben we herhaald voor alledrie de bieren. De resultaten van deze blends staan hieronder beschreven.

  • Teeling Plantation Rum Cask Small batch - 4 years -> Duidelijk whiskey, niet overheersend. Geur bier blijft mooi, scherpe alcohol (Voorkeur!)
  • Auchroisk Speyside Single Malt - 8 years -> Fruitige geur, licht branderig (haarlaak geur), bier is zoetig, gebrand/rook in de smaak
  • Fettercairn Highland Single Malt Bourbon - 12 years -> Geur methaan, licht dms, geur verpest bier. Smaak niet veel veranderd, bier wordt wel saaier
  • Port Dundas Single Grain Scotch - 12 years -> Erg dms aan begin, valt weg, bijna geen neus, lekkere vanille en banaan erna
  • Arran Island Single Malt Port - 8 year -> Heftig maar mooi door de port, beetje rozijntjes en oxidatie (Voorkeur!)

De winnaar is de Teeling Plantation Rum Barrel Aged, en op biervlak de Gouden Carolus, maar de Grand Prestige is een duidelijke tweede omdat de whiskey duidelijker naar voren komt, echter is de whiskey hierin gauw overheersend. Het besluit is dus een bier te brouwen tussen beiden in. Qua dosering zijn de volgende uitkomsten ontstaan.

  • 0,5 ml op 100ml (nauwelijks waarneembaar)
  • 1ml (lichte herkenning in nasmaak)
  • 2ml (overduidelijk aanwezig)

De conclusie is dus om tussen de 1,5 en 2 ml toe te voegen.

Het recept voor de Barley Wine die ik uiteindelijk gebrouwen heb is alsvolgt. Een relatief simpel recept met een beperkte suikergift. Haver voor de body en Special B (W) omdat-ie zo lekker is. Mijn ervaring leert dat de simpelste recepten de lekkerste bieren geven. Daarnaast creëer je al een complexiteit door het samenvoegen van twee dranken.

Mout:

  • 47% T&F Maris Otter Pale mout
  • 24% Weyermann Pale mout
  • 12% T&F Havervlokken
  • 7% Weyermann Special W
  • 10% Kristalsuiker

Hop:

  • 62 IBU Galena 60min
  • 12 IBU Target 25 min

Gist:

  • US-05

Maisch:

  • 90 minuten 66°C
  • 5 minuten 78°C

Gravity:

  • begin SG: 1.095
  • eind SG: 1.020

Voor het bottelen nog geëxperimenteerd met doseringen en tot de conclusie gekomen dat 1,75 ml per 100 ml het best smaakt. Alcohol voor bottelen 10%, na whiskey infusen 10.6%.

Het resultaat van het trouwen (marrying) van deze twee gerstendranken houdt u nog tegoed.
Ik ben benieuwd hoe het bier uiteindelijk is geworden, zou de brouwer van dit recept een eindconclusie kunnen plaatsen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.