Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eerste brouw staat te gisten, maar hoelang?  (gelezen 547 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JHaynes

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Eerste brouw staat te gisten, maar hoelang?
« Gepost op: 12-01-2021 18:38 u »
Hey allemaal,

Afgelopen zondag heb ik mijn eerste 'bier' gebrouwen.

Het staat nu mooi donker en op 20 graden te fermenten maar ik ben eigenlijk benieuwd naar hoe ik nou weet wanneer de fermentatie klaar is.
Ik heb gebruik gemaakt van een moutpakket 'Mouten kop' van Brew masters, en die had wel een brouwschema maar daar stond geen tijd van fermentatie op.

Brouwschema: https://www.Brouwland.com/content/docs/056/Brouwschema's/web/056.015.1_BREW-SH_NL-FR-EN-DE_Moutenkop.pdf
Moutpakket: https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/brouwpakketten/brewmaster-moutpakketten/d/moutpakket-Brewferm-mouten-kop-vr-20-ltr?gaCategory=search


Hoelang moet ik dit bier ongeveer laten vergisten, of hoe kom ik er achter wanneer de vergisting klaar is?

Alvast bedankt voor jullie hulp!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Online Arjen1969

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 142
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste brouw staat te gisten, maar hoelang ?
« Reactie #1 Gepost op: 12-01-2021 18:48 u »
Het pakket bevat ongeschrote mout, ik neem aan dat je dus over een schrootmolen beschikt? Heb je wellicht ook een dichtheidsmeter? Soortelijk gewicht moet in elk geval 2 dagen of meer niet meer dalen (waterslot is niet meer actief in elk geval). Als je langer dan 2 dagen geen daling meer ziet in het sg dan kun je in principe gaan bottelen (al zou ik er nog een dag of 3-5 bij doen).

Offline Noordzij_1

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Land: nl
  • Maisch, kook, gist, repeat.
Re: Eerste brouw staat te gisten, maar hoelang ?
« Reactie #2 Gepost op: 12-01-2021 19:00 u »
Simpel antwoord; tot de gist klaar is.

Indicatie; 5 tot 21 dagen
En dat is van twee dingen afhankelijk; hoe sterk de gist is en veel belangrijker de temperatuur.
Bij Ī20 graden is dat meestal 6 tot 9 dagen.

Actieve gist; schuimkraag op het wort en continue of elke 3 tot 10 seconden een borrel door het waterslot (dus nog niet bottelen dan !).

Vermoedelijk uitgegist;
  • Waterslot minimaal 5 minuten geen activiteit, en linker kolom even hoog als rechter kolom
  • Schuimkraag gebroken; als je het waterslot eruit trekt zie je bier, geen schuim door het gaatje

Als dit van toepassing is meet je het soortelijk gewicht; dit heet dan SG; specific gravity.
Zeker de eerste keer zou ik dan nog 1 of 2 dagen wachten en als je dan weer hetzelfde meet is je bier klaar om te bottelen.

Goed om te weten;
De verwachtte begin SG van het bier is 1.060 (dit kan afwijken; ik hoop dat je het gemeten hebt voor vergisting).
Brewferm Top gist heeft een SVG (Schijnbare Vergisting Graad) van 65 tot 80%;
https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=gist:gegevens_gedroogde_gist
Dus het verwachtte eind SG is dan 60 * (1-0.80=) 0,2 tot 60 * (1-0.65=) 0.35 dus 1.012 tot 1.021.
Als je dus nadat je waterslot stilstaat en schuimkraag verdwenen is een waarde tussen 1.012 en 1.021 meet is dit ook een goede indicator dat de gist klaar is.

Succes!

Offline Noordzij_1

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Land: nl
  • Maisch, kook, gist, repeat.
Re: Eerste brouw staat te gisten, maar hoelang ?
« Reactie #3 Gepost op: 12-01-2021 19:07 u »
En alsje beide waarden; begin SG en eind SG gemeten hebt is het leuk om te weten hoeveel alcohol er in je bier zit;
https://www.brewersfriend.com/abv-calculator/
Daar mag je nog 0,3 tot 0,4% bij op kunnen tellen, want de hergisting in de fles (standaardmethode om koolzuur in je bier te krijgen; niet vergeten bij het bottelen ;)) geeft ook nog zoiets aan alcohol.

Offline JHaynes

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste brouw staat te gisten, maar hoelang ?
« Reactie #4 Gepost op: 12-01-2021 19:51 u »
Ik had met een hydrometer een SG gemeten van 1050, dus dan komt redelijk in de buurt van 1060.
Kun je een vat ook te lang laten fermenteren ? Ik wil namelijk lekker pas over 2/3 weken gaan bottelen en het vat staat mij niet in de weg.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.419
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste brouw staat te gisten, maar hoelang ?
« Reactie #5 Gepost op: 13-01-2021 23:05 u »
Ik had met een hydrometer een SG gemeten van 1050, dus dan komt redelijk in de buurt van 1060.
Kun je een vat ook te lang laten fermenteren ? Ik wil namelijk lekker pas over 2/3 weken gaan bottelen en het vat staat mij niet in de weg.

De gist bepaalt hoelang de vergisting duurt niet de brouwer!

De duur van de vergisting is afhankelijk van:
- de hoeveelheid gist dat geŽnt wordt;
- de zwaarte van je wort;
- de temperatuur van de vergisting;
- de vitaliteit van de gist;
- het gistras.

Bij een flinke overmaat aan gist kan de vergisting al na een dag klaar zijn.

Wanneer de vergisting klaar is kun je na 4 dagen tot een week gaan bottelen. Meet het SG nadat de vergisting gestopt is en ook voordat je wil bottelen. Als het SG gedaald is kun je beter nog even wachten met bottelen.

Je kunt je bier langer laten staan maar daar wordt het niet beter van. De gist sterft af en kan smaakjes afgeven aan je bier. Rijpen van je bier gebeurt ook nadat je gebotteld hebt. Wel is het zaak dat er niet te vaal gist in je flesjes komen. Vandaar dat je even wacht na de vergisting zodat de gist kan bezinken. Overigens is het bezinken van de gist sterk afhankelijk van het gistras. De ene gist vlokt veel sterke er sneller uit dan de andere gist. Overigens hoeft je bier niet kraakhelder te zijn bij het bottelen. Een lichte troebelheid (tweeschijn) is geen probleem.

Tags: