Simpel antwoord; tot de gist klaar is.
Indicatie; 5 tot 21 dagen
En dat is van twee dingen afhankelijk; hoe sterk de gist is en veel belangrijker de temperatuur.
Bij ±20 graden is dat meestal 6 tot 9 dagen.
Actieve gist; schuimkraag op het wort en continue of elke 3 tot 10 seconden een borrel door het waterslot (dus nog niet bottelen dan !).
Vermoedelijk uitgegist;
- Waterslot minimaal 5 minuten geen activiteit, en linker kolom even hoog als rechter kolom
- Schuimkraag gebroken; als je het waterslot eruit trekt zie je bier, geen schuim door het gaatje
Als dit van toepassing is meet je het soortelijk gewicht; dit heet dan SG; specific gravity.
Zeker de eerste keer zou ik dan nog 1 of 2 dagen wachten en als je dan weer hetzelfde meet is je bier klaar om te bottelen.
Goed om te weten;
De verwachtte begin SG van het bier is 1.060 (dit kan afwijken; ik hoop dat je het gemeten hebt voor vergisting).
Brewferm Top gist heeft een SVG (Schijnbare Vergisting Graad) van 65 tot 80%;
https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=gist:gegevens_gedroogde_gistDus het verwachtte eind SG is dan 60 * (1-0.80=) 0,2 tot 60 * (1-0.65=) 0.35 dus 1.012 tot 1.021.
Als je dus nadat je waterslot stilstaat en schuimkraag verdwenen is een waarde tussen 1.012 en 1.021 meet is dit ook een goede indicator dat de gist klaar is.
Succes!