Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: English IPA  (gelezen 478 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Simonsj

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 124
  • Land: nl
  • Fanatieke prutser
English IPA
« Gepost op: 12-01-2021 12:50 u »
Goedemiddag,

Bij deze een opzet van een hopelijk Engels achtige IPA.
Ik twijfel over een toevoeging van tarwemout of misschien havermout. Past dit in deze stijl?
Op of aanmerkingen welkom.


Volume 23 Liter
Begin SG: 1060
Eind SG: 1015
Vol: 5.9%
Brouwzaalrendement: 75%
Kooktijd: 60 minuten
EBC waarde: 15.4
IBU waarde: 49
Bottelsuiker: 5 g/ltr

Beslagdikte: 4 liter/kg

Vergistbare ingrediënten:

6 kg         Pale ale mout Dingemans             7 EBC
0.26 kg    Goldswaen hell                            25 EBC


Hop
Magnum bloemen:  12,7 Alfa
First Gold bloemen: 10.2 Alfa
Saaz bloemen:        2.2 Alfa

Hopgift 1
22 g     Hallertau Magnum bloemen    26.3 IBU        60 minuten

Hopgift 2
25 g     First Gold bloemen                 11.9IBU         15 minuten
25 g     Saaz bloemen                        2.6IBU           15 minuten

Hopgift 3
35 g     First Gold bloemen                 6.7IBU           5 minuten
35 g     Saaz bloemen                        1.6IBU           5 minuten

Hopgift 4
40 g     First Gold bloemen                  0 IBU           Koudhop
40 g     Saaz bloemen                         0 IBU           Koudhop

maischschema:
65 ºC met een rust van 60 minuten
78 ºC met een rust van 5 minuten


Vergisting: Wyeast 1318 London Ale

Proost.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline D.R.K.

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 236
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Re: English IPA
« Reactie #1 Gepost op: 12-01-2021 13:00 u »
Toevoegen van Haver en Tarwe mout kan, wordt je bier troebel van en ga je naar een New England IPA stijl toe.
Max 10% stort gaat altijd wel goed.

Als je de NEIPA kant opgaat zou ik wel je gist veranderen naar 1 die er beter bij past.

Voor je koudhop, heb zelf alleen ervaring met het gebruik van pellets tijdens koudhop toevoegingen en dat ging goed en was erg makkelijk, met bellen weet ik het niet zeker.

Succes

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.106
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: English IPA
« Reactie #2 Gepost op: 12-01-2021 22:40 u »
Bij deze een opzet van een hopelijk Engels achtige IPA.
Ik twijfel over een toevoeging van tarwemout of misschien havermout. Past dit in deze stijl?

Het korte antwoord is: nee.

Maar het staat je natuurlijk vrij om buiten de lijntjes te kleuren. Je bent een hobbybrouwer en kunt elk bier brouwen zoals jij dat wilt.

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 727
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: English IPA
« Reactie #3 Gepost op: 12-01-2021 23:48 u »
Voor een traditioneler Engelse IPA: het ligt misschien voor de hand maar gebruik Engelse pale ale mout en Engelse hoppen  :)

En ik ken de vergistingsgraad van die London ale niet maar hij mag niet teveel restsuikers achterlaten.

Succes!  :biersmile:

Offline Simonsj

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 124
  • Land: nl
  • Fanatieke prutser
Re: English IPA
« Reactie #4 Gepost op: 14-01-2021 13:49 u »
Bedankt voor bovenstaande input. De haver en tarwe ga ik niet gebruiken. Het hoeft niet te streng maar ik wil wel een beetje in de stijl blijven.
IPA (geen NEIPA).

Engelse mouten en hoppen kan ik zeker verstaan. Helaas is de First Gold hop het enige wat dan echt uit de UK komt.
Verder ben ik benieuwd wat deze gaat doen in combinatie met Saaz.
Engelsachtig dan maar noemen.

De koudhop met bloemen geeft naar mijn ervaring net zoveel aroma als met pellets, echter zuigen de bloemen zich best vol, waardoor er best wel wat verlies is.
Hierom stap ik ook zoveel mogelijk over op pellets als ik nieuw nodig heb. Ook voor de ruimte in de vriezer.

De vergistingsgraad van de London Ale is naar mijn ervaring: Dat deze niet zover doorgaat als bijv de US-05. De London Ale geeft ook een licht troebel resultaat (maar dat kan ook aan mijn filterkunsten liggen).

Ik ga deze brouwen en aan de hand van beleving en smaak aanpassingen maken.

Cheers.

Tags: