Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tips gevraagd voor Amber Ale  (gelezen 719 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline jooprules

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 41
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Tips gevraagd voor Amber Ale
« Gepost op: 08-01-2021 12:03 u »
Hallo,

Ik ben van plan morgen dit recept te brouwen. De mout heb ik al binnen, dus kan ik weinig meer aan aanpassen. Wat denken jullie? Nog tips?
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptjoopmeister roodbaard
Brouwdatum
BierstijlAmber-Red (American)
Volume20,0 l
Begin SG1,069 SG
Berekende kleur (Morey)35 EBC
Berekende bitterheid (Rager)50 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
25,00 lWater uit Zutphen
-11,30 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgPale moutWeyermann6 EBC50,0 %
2,00 kgMünchner IWeyermann15 EBC33,3 %
0,50 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC8,3 %
0,25 kgSpecial BDingemans350 EBC4,2 %
0,25 kgCara-redWeyermann40 EBC4,2 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 °C20 min.60 min.4,2 l/kg
78,0 °C10 min.5 min.6,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gZeuspellets14,0%60 min.33,4 IBU
35,0 gZeuspellets14,0%5 min.13,0 IBU
50,0 gHallertau Mittelfrühbellen3,4%whirlpool4,1 IBU
50,0 gHallertau Mittelfrühbellen3,4%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafale American (US-05)bovengist




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.106
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tips gevraagd voor Amber Ale
« Reactie #1 Gepost op: 08-01-2021 22:48 u »
Waarom heb je haver in je recept?

Haver geeft snel troebelheid. De meeste amber ales zijn helder...
Verder kan ik je Chateau Abbey  41 - 49 EBC aanraden (10% storting). Dat geeft een mooie moutige smaak wat goed bij een amber past.


Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.133
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Tips gevraagd voor Amber Ale
« Reactie #2 Gepost op: 08-01-2021 23:44 u »
Special B er uit. Havervlokken er uit. Een deel donkere basterdsuiker gebruiken, houdt daarbij rekening met het vochtgehalte daarvan. De suiker kun je "aanbranden"  in je kookketel voor je gaat filteren/spoelen.

Ingo

Offline jooprules

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 41
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tips gevraagd voor Amber Ale
« Reactie #3 Gepost op: 09-01-2021 17:45 u »
Bedankt voor de tips. De haver heb ik er uit gelaten. Vandaag gebrouwen, ging verder prima. Uiteindelijk op 1060 uitgekomen door de weglating van de haver. Het wort zit nu in het gistvat nu afwachten wat het wordt;)

Offline jooprules

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 41
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tips gevraagd voor Amber Ale
« Reactie #4 Gepost op: 13-01-2021 11:22 u »
De Amber Ale is nu vier dagen aan het vergisten en de activiteit neemt vandaag sterk af. Ik wil dit bier nog koudhoppen met 50 gram Callista hop pellets. Ik heb al een beetje ingelezen en ik overweeg om de pellets los in het gistvat te doen om optimaal hoparoma te bekomen. Maar ik bottel ook uit dit vat (heb maar een gistvat). Levert dat nog problemen op? Zijn die makkelijk te ondervangen?
Andere optie is om de hoppellets in een hopzakje te doen met wat knikkers, maar dan is het afgegeven aroma misschien beperkter?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.106
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tips gevraagd voor Amber Ale
« Reactie #5 Gepost op: 13-01-2021 22:04 u »
De Amber Ale is nu vier dagen aan het vergisten en de activiteit neemt vandaag sterk af. Ik wil dit bier nog koudhoppen met 50 gram Callista hop pellets. Ik heb al een beetje ingelezen en ik overweeg om de pellets los in het gistvat te doen om optimaal hoparoma te bekomen. Maar ik bottel ook uit dit vat (heb maar een gistvat). Levert dat nog problemen op? Zijn die makkelijk te ondervangen?
Andere optie is om de hoppellets in een hopzakje te doen met wat knikkers, maar dan is het afgegeven aroma misschien beperkter?

Gebruik een royale hopsock om hoppellets in te doen. De hop heeft dan de ruimte. Door diffusie verspreiden de hoparomastoffen door het bier.

https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/brouwapparatuur/hopzakken-en-filters/d/the-hop-sock?

Offline jooprules

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 41
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tips gevraagd voor Amber Ale
« Reactie #6 Gepost op: 13-01-2021 23:49 u »
Bedankt voor de tip!

Tags: