Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Na 2 weken nog actief gist  (gelezen 861 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Harry-S

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: nl
  • Proost Proost Kamaraad
Na 2 weken nog actief gist
« Gepost op: 12-01-2021 10:30 u »
Beste medebrouwers,

Op 29 december 2020 heb ik mijn tweede brouwsel gebrouwen, een Irish Red.
De vergisting met SafeAle 0-4 op een temp. van 20 C kwam wat moeilijk op gang, pas na anderhalve dag was er duidelijk activiteit te zien.
Maar nu na twee weken in het gistvat is hij nog steeds actief. Het waterslot laat elke anderhalf tot twee minuten activiteit zien.
Begin SG 1046, na 6 dagen een SG van 1011 en na 12 dagen een SG van 1010. Dus nog steeds dalende.

Hoe lang kan dit door gaan?
Wanneer bottelen?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline biking rebel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 244
  • Land: nl
Re: Na 2 weken nog actief gist
« Reactie #1 Gepost op: 12-01-2021 13:00 u »
Beste medebrouwers,

Op 29 december 2020 heb ik mijn tweede brouwsel gebrouwen, een Irish Red.
De vergisting met SafeAle 0-4 op een temp. van 20 C kwam wat moeilijk op gang, pas na anderhalve dag was er duidelijk activiteit te zien.
Maar nu na twee weken in het gistvat is hij nog steeds actief. Het waterslot laat elke anderhalf tot twee minuten activiteit zien.
Begin SG 1046, na 6 dagen een SG van 1011 en na 12 dagen een SG van 1010. Dus nog steeds dalende.

Hoe lang kan dit door gaan?
Wanneer bottelen?

Gebruik de zoekfunctie en je zult het antwoord vinden (hint: wachten totdat de gist klaar is).

Offline Kramer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Na 2 weken nog actief gist
« Reactie #2 Gepost op: 12-01-2021 13:14 u »
Hoe lang kan dit door gaan?
Wanneer bottelen?

Als er twee volle dagen (48 uur) verstreken zijn en de SG is niet meer gedaald.

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 694
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Na 2 weken nog actief gist
« Reactie #3 Gepost op: 12-01-2021 16:02 u »
Juiste antwoord is al gegeven; gist is klaar als SG meerdere dagen stabiel blijft..
Duur is afhankelijk van gist-soort, temperatuur, hoeveelheid gist, hoeveelheid suikers, voeding in wort, etc...
S04 zou er volgens Fermentisdata https://fermentis.com/wp-content/uploads/2018/09/Courbes-kinetics-TT_SafAle-S-04.jpg.webp
een dag of 10 over doen, in 'standaardwort' en bij 20'C. Dus vl variabelen  :huilen:.
Als het bier is uitvergist (SG meten, nit alleen waterslot-bubbels tellen) laat het nog een weekje staan om gist te laten uitzakken.
Je zal helderder bier bottelen, en rijpen in het vat gaat net zo snel als in de fles.  Vroeger bottelen geeft NIET sneller goed bier.
Succes,  Snelbier.

Offline TeVeHa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 233
  • Land: 00
  • Nederlanders of Belgen zijn me evenveel waard
Re: Na 2 weken nog actief gist
« Reactie #4 Gepost op: 12-01-2021 17:36 u »
In het slechtste geval kan het nog weken doorgaan, ik zou niet t vaak meten en ik bottel nooit voor het waterslot gelijk staat. Mvg

Offline Noordzij_1

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Land: nl
  • Maisch, kook, gist, repeat.
Re: Na 2 weken nog actief gist
« Reactie #5 Gepost op: 12-01-2021 17:49 u »
Antwoord is inderdaad NIET bottelen voordat je gist helemaal klaar is.
Onthoud je weegt af: het duurt het een weekje langer, of slechtste geval klappen je flesjes en moet je alles weggooien / elk flesje geeft een gusher.

Wel vreemd, want mijn ervaringen met S04 is dat je bij 20C eigenlijk altijd na een week wel uitgegist bent...
En na 8 tot 10 uur bellen hebt op je waterslot.
Weet je zeker dat de temperatuur niet te laag is ?

Offline Arjen1969

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 142
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Na 2 weken nog actief gist
« Reactie #6 Gepost op: 12-01-2021 18:10 u »
Paar dagen stabiel SG en dan nog een weekje wachten. Wordt alles mooi helder voordat je gaat bottelen en je weet zeker dat je vergisting klaar is. Het is echt geen probleem om het wat langer te laten staan, altijd beter dan te snel bottelen (oefenen met geduld is ook onderdeel van de hobby bierbrouwen).

Offline Noordzij_1

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Land: nl
  • Maisch, kook, gist, repeat.
Re: Na 2 weken nog actief gist
« Reactie #7 Gepost op: 12-01-2021 18:38 u »
(oefenen met geduld is ook onderdeel van de hobby bierbrouwen).

Naar mijn mening, misschien wel HET moeilijkste aan hobbybrouwen.

Offline Harry-S

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: nl
  • Proost Proost Kamaraad
Re: Na 2 weken nog actief gist
« Reactie #8 Gepost op: 12-01-2021 22:21 u »
Bedankt voor de reacties,

Dus die twee weken is voor een S-04 best normaal. Zag zojuist dat hij nu helemaal stil is, het waterslot staat gelijk.
Hij heeft tot nu toe steeds op 20/21 C gestaan
Zal hem morgen nog eens meten en laat hem nog een weekje staan.

Kan ik de zelfde temp. aanhouden?

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 694
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Na 2 weken nog actief gist
« Reactie #9 Gepost op: 12-01-2021 22:24 u »
Temperatuur is prima zo. Lekker laten staan.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.419
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Na 2 weken nog actief gist
« Reactie #10 Gepost op: 13-01-2021 23:10 u »
Mijn reactie dat ik net gegeven heb in een ander topic.

De gist bepaalt hoelang de vergisting duurt niet de brouwer!

De duur van de vergisting is afhankelijk van:
- de hoeveelheid gist dat gent wordt;
- de zwaarte van je wort;
- de temperatuur van de vergisting;
- de vitaliteit van de gist;
- het gistras.

Bij een flinke overmaat aan gist kan de vergisting al na een dag klaar zijn.

Wanneer de vergisting klaar is kun je na 4 dagen tot een week gaan bottelen. Meet het SG nadat de vergisting gestopt is en ook voordat je wil bottelen. Als het SG gedaald is kun je beter nog even wachten met bottelen.

Je kunt je bier langer laten staan maar daar wordt het niet beter van. De gist sterft af en kan smaakjes afgeven aan je bier. Rijpen van je bier gebeurt ook nadat je gebotteld hebt. Wel is het zaak dat er niet te vaal gist in je flesjes komen. Vandaar dat je even wacht na de vergisting zodat de gist kan bezinken. Overigens is het bezinken van de gist sterk afhankelijk van het gistras. De ene gist vlokt veel sterke er sneller uit dan de andere gist. Overigens hoeft je bier niet kraakhelder te zijn bij het bottelen. Een lichte troebelheid (tweeschijn) is geen probleem.

Offline Harry-S

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: nl
  • Proost Proost Kamaraad
Re: Na 2 weken nog actief gist
« Reactie #11 Gepost op: 14-01-2021 11:55 u »
Gisteravond was hij weer actief.
Het SG was 1010, nog hetzelfde als een paar dagen geleden. Ruikt goed en de smaak was ook niet verkeerd :biersmile:

Ik laat hem rustig staan en over een weekje nog eens meten.

Tags: