CBC-1 eerder toevoegen hoeft in principe niet, als je er maar rekening mee houdt bij het toevoegen van bottelsuiker. Daarnaast introduceert iedere handeling extra die niet noodzakelijk is een onnodig risico.
CBC-1 vergist alleen eenvoudige suikers (net als F2). Die zijn er (vrijwel) niet meer als de saison richting het einde van de vergisting loopt. De enzymen die de saison uitscheidt en de moeilijkere suikers opknipt, gaat gewoon door maar werkt relatief traag. De saison gist en CBC-1 zullen concurreren om die eenvoudige suikers te pakken te krijgen.
Met andere woorden, CBC-1 doet dan nog niet zo veel, qua 'killing'. Je zult daarvoor dan suikers moeten bijvoegen als je de CBC-1 toevoegt, maar daar activeer je de resterende saison ook weer mee en initieer je meer concurrentie. Het zal dus wel even langer duren voordat de CBC-1 de saison uitgeschakeld heeft. Daarnaast wil je, om het smaakprofiel van een saison gist te krijgen, dat de saison zo lang mogelijk zijn werk kan doen, toch?
Als je CBC-1 alleen bij het bottelen gebruikt en bottelsuiker toevoegt, zal CBC-1 verreweg de vitalere gist van de twee zijn. Het resterende beetje saison in de fles wordt vlot uitgeschakeld en de enzymen van de saison zullen nog wel even doorgaan om de moeilijkere suikers op te knippen. Die vergist de CBC-1 gewoon mee. Als je met dit laatste rekening houdt en je bottelsuikergift daarop aanpast, is er weinig aan de hand en hoef je niet bang te zijn voor teveel koolzuurgas.