Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Maischwater als melk  (gelezen 505 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Enos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 236
  • Land: nl
  • heerlijk eerlijk bier
Maischwater als melk
« Gepost op: 10-01-2021 16:34 u »
Wat heb ik fout gedaan.
Ik heb de mouten geschroot en de vlokken en de havermout heb ik NIET mee geschroot.
Heb alles samen toegevoegd bij de eerste stap van het maischschema.
In begin ging het prima, maar na ongeveer 40 min ging het compleet fout.
De maisch het leek welk melk ja echt spierwit wat er rond gepompt werd, regelmatig doorroeren om dichtslaan te vermijden.
Dit mocht niet helpen. De Easybrew slaat in de beveiliging met als resultaat een aangebrande bodem, echt zwart.
Alles eruit gehaald, schoongemaakt, terug gestort en verder gaan. Maar na slechts 5 min weer compleet mis, zelfde liedje, aangebrand weer echt zwart. Daarna alles weggegooid en een biertje gedronken.
MAAR had ik de vlokken eerst apart moeten ver stijfselen en koken en daarna aan de maisch toevoegen.
En de havermout had ik daar ook eerst iet mee moeten doen.
Wie weet raad.
Hier het recept.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk27
Naam receptkarmeliet clone 3
Brouwdatum10-01-2021
BierstijlTripel
Volume23,1 l
Begin SG1,077 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)24 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngredint
25,00 lWater uit Hoogeveen
10,32 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
44 mg/l8 mg/l19 mg/l105 mg/l34 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingredinten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,94 kgPilsmoutDingemans3 EBC53,3 %
0,99 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC13,3 %
0,74 kghavermoutBrewferm4 EBC10,0 %
0,49 kgGerstvlokkenSupermarkt2 EBC6,7 %
0,25 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC3,3 %
0,25 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC3,3 %
0,74 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC10,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
50,0 C1 min.50 min.3,8 l/kg
64,0 C1 min.60 min.3,8 l/kg
72,0 C1 min.20 min.3,8 l/kg
78,0 C1 min.10 min.3,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
53,9 gSaazbellen2,6%70 min.14,4 IBU
25,0 gCascadebellen6,8%15 min.8,3 IBU
18,6 gStyrian Goldingsbellen1,7%15 min.1,6 IBU


Overige ingredinten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
6,00 gParadijszaadspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
0,0 pak(ken)Trappist Ale (WLP500)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.698
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: maischwater als melk
« Reactie #1 Gepost op: 10-01-2021 17:20 u »
Waarom 50 min  bij 50C  :weetniet:  heeft ook bij dit recept geen enkele nut! Je had beter bij 40-45C kunnen beginnen (20 min) en daarna meteen door naar 63C of 67C  :brouwen:

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.791
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: maischwater als melk
« Reactie #2 Gepost op: 10-01-2021 17:24 u »
Je hebt nu zo te zien 23.3% vlokken gebruikt. Dat wordt taai en kleverig en zorgt doorgaans voor filterproblemen. Bij jou in dit geval voor 'rondpomp' problemen.
Gebruik vlokken gewoon tot ongeveer 10% en dan zit je veilig. Wil je meer haver en tarwe, gebruik dan de gemoute variant. Tussen jouw havermout en havervlokken zit geen verschil. Buiten dat die van Brewferm veel duurder zijn.

Offline Arjen1969

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 120
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: maischwater als melk
« Reactie #3 Gepost op: 10-01-2021 17:29 u »
Hier hetzelfde gehad met tarwevlokken/gerstvlokken, vlokken in het algemeen. Qua temperatuur hoger beginnen met inmaischen (67 graden). Overigens heb ik nooit met zoveel vlokken/tarwemouten en havermout gewerkt, maar mijn ervaring is dat je gewoon snel moet zorgen dat alle zetmeel is opgelost in je maisch, want dat veroorzaakt het aanbranden en daarmee stoppen van je brouwautomaat. Heb op deze manier ooit geprobeerd een witbier te maken met veel tarwemout, zelfde probleem omdat mijn maischschema begon bij 52 graden. Dan vormen de zetmeeldeeltjes volgens mij heel snel een koek op de boden waardoor de boel vastbakt en je automaat in de thermische beveiliging schiet. Enige manier om dat met dit soort recepten en lagere inmaischtemperaturen te voorkomen is dat je volgens mij constant zou moeten roeren onder de maischemmer, maar dat is niet mogelijk met de Easybrew.

Offline Enos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 236
  • Land: nl
  • heerlijk eerlijk bier
Re: maischwater als melk
« Reactie #4 Gepost op: 10-01-2021 17:30 u »
Waarom 50 min  bij 50C  :weetniet:  heeft ook bij dit recept geen enkele nut !! je had beter bij 40-45C kunnen beginnen (20 min) en daarna meteen door naar 63C of 67C  :brouwen:
Ja ik vond 50 min ook lang, maar dat stond in het recept en dacht het zou wel ERGENS goed voor zijn. Maar niet dus

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.698
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: maischwater als melk
« Reactie #5 Gepost op: 10-01-2021 17:33 u »
maar dat stond in het recept

 :nut: :nut: Wel blijven nadenken!  ;) ;)

Online oneman

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 112
  • Land: nl
  • if bottle.empty(): new(Bottle) else bottle.drink()
Re: maischwater als melk
« Reactie #6 Gepost op: 10-01-2021 20:42 u »
Ik brouw al vele jaren een witbier met 50% pilsmout, 40% tarwevlokken en 10% havervlokken. Nooit een probleem. Ik gebruik geen automaat, dus ik kan wel meer roeren. Het grote verschil met jouw aanpak is dat ik start op 35C (30 min op 35C, 90 min op 65C tot positieve jodiumproef. Ik denk dat het probleem zit in het ontbreken van die 35 gradenstap. Voor zover ik weet helpt die met het afbreken van de ongemoute vlokken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.786
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: maischwater als melk
« Reactie #7 Gepost op: 10-01-2021 22:26 u »
Waarom 50 min  bij 50C  :weetniet:  heeft ook bij dit recept geen enkele nut! Je had beter bij 40-45C kunnen beginnen (20 min) en daarna meteen door naar 63C of 67C  :brouwen:

Als je groot aandeel aan ongemoute granen gebruikt heeft een stap bij 50/52 C zin. En ook bij 40-45 C...

Kunnen starten bij temperaturen boven de 60 C komt doordat de mout die we tegenwoordig kunnen kopen in mouterijen veel verder afgebroken wordt dan in het verleden. Ongemoute graan heeft geen mouterij gezien...

Overigens zie ik vaak dat geschreven wordt over graan in plaats van mout. Daar zit een heel wezenlijk verschil in. Mout heeft een bewerking ondergaan, graan niet. 

Tags: