Hobbybrouwen > Brouwproces

Zuur bier

(1/2) > >>

MO:
Brouwcolleg's,
ik heb nu vijfmaal bier gebrouwen op 20 L schaal. Ik mais in een pan op het fornuis, ik filtreer met een emmer waar ik gaatjes in heb geboord. Hopkoken gebeurt in dezelfde pan als het maischen. Het afkoelen en de eerste vergisting gebeurd in een plastic 35 L vat (van Brouwland). Pas na de eerst vergisting decanteer ik samen met de dode gistcellen de uitgevlokte eiwitten. Dit komt namelijk precies tot aan het kraantje. De tweede vergisting doe ik in een ander 35 L vat zonder kraantje. Ik bottel weep uit het eerst vat, dat een kraantje heeft. Alles wordt ontsmet met ChemPro.
Het probleem is nu dat de vierde en vijfde batch een zurige bijsmaak hebben. Twee mislukte partijen dus. Graag hoor ik of jullie ideeen hebben hoe ik dit op kan lossen. Ik kan zelf alleen het volgende bedenken:
1. Het lagervat heeft te dicht bij de verwarming gestaan. Bij opwarmen zet de inhoud uit, en bubbelt het waterslot harder. Bij afkoelen ('s nachts van 20 naar 16 graden) zuigt het
vat zich enigszins vacuum waardoor er lucht bij komt wat voor infectie zorgt. De eerste drie keer is in de zomer/herfst gebrouwen wanneer er minder temperatuur schommelingen zijn.
2. het lagervat is slecht schoonmaakbaar (kleine opening) waardoor het de eerste drie keer wel goed ging en daarna spoortjes vervuiling voor infectie zorgden.
3. Plastic vaten geven grotere kans op besmetting en al mijn vaten zijn van plastic.

Graag jullie ideeen.

Groet,
Martin

PS het vierde bier was de Rochefort kloon. Ik kom dus niet proeven in Oss, want ik schaam me dood.

Edgar:
Wat zo op het oog in elk geval opvalt, is inderdaad, het binnenslurpen van het water uit het waterslot, dat is natuurlijk slecht nieuws. Hoewel het daarvoor wel sterk moet zuigen hoor.
Daarbij zeg je te decanteren middels het kraantje; als je via datzelfde kraantje ook monsters neemt ben je in trouble; de binnenkant ervan is nit helemaal schoon te krijgen en heeft ruim de tijd voor de groei van prachtige kolonies met Bad Guys.

*edit*
Trouwens, die plastic vaten ken ik, en de binnenkant van het schroefdraad van het kraantje is berucht lastig schoon te maken. Er zit daar bovendien vaak rommelig restplastic, van het nogal nonchalant uitsmelten van het doorstroomgat. En daarbij, vergeet het rubber niet uit het binnendeksel te halen met schoonmaken; als het schuim het deksel raakt of er condenswater langsloopt, is dat ook een mogelijke bron.

Adrie:


--- Citaat ---
PS het vierde bier was de Rochefort kloon. Ik kom dus niet proeven in Oss, want ik schaam me dood.
--- Einde van citaat ---


Ha Martin,

Zuur of niet, uiteraard ben je van harte uitgenodigd om te komen, al was het maar om de pogingen van anderen te proeven! Sterker nog: je bent moreel verplicht om te komen!  ;D En als je jouw bier meeneemt kunnen we wellicht met z'n allen filosoferen over de oorzaak, nadat we het bier hebben geproefd. De ene zuur is de andere niet. Dus er is zeker geen reden om niet te komen.

Groeten,

A3

JWVG:
Op zich ben ik ook niet zo blij met het resultaat. Geen grote fouten, maar gewoon niet zo lekker (b.v. te geroosterd, misschien iets te zoet). Ik deel wel een paar goed gelukte biertjes uit om te bewijzen dat ik het wel kan  ;)

JW.

MO:
Edgar,
inderdaad je beschrijft precies het vat dat ik gebruik voor de eerste vergisting. Voor de lagering gebruik ik echter een ander vat, zonder kraantje, en, zoals gezegd, slecht schoonmaakbaar door een kleine opening (poetsen is er niet bij)
Heeft iemand misschien betere ervaringen met glazen vaten voor de lagering?

Gr
MO

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie