Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Lambiek Brouwen met de Slijm Methode  (gelezen 418 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Brouwerij BR

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Lambiek Brouwen met de Slijm Methode
« Gepost op: 06-01-2021 13:01 u »
Goedemiddag brouwvolk,


Ik wil een lambiek brouwen volgens de slijmmethode, nu heb ik het maischen ervan door Google translate gehaald (mijn Engels is niet dusdanig dat ik al die technische termen ken).

Mijn vraag is eigenlijk of iemand dit iets vereenvoudigen kan. Ik begrijp niet met hoeveel water ik moet beginnen, en punt 7 begrijp ik niet. En hoeveel wort heb ik uiteindelijk.

Dan moet er gespoeld worden met water van 88 graden tot 1008, hierna moet natuurlijk gekookt worden... Oscar zei mij al dat dit spoelen en koken gelijktijdig gaat. Dit zie ik in dit schema niet terug... iemand?

Dit maischschema is een benadering van het traditionele troebele beslag, geschikt voor kleine producenten.
Ga uit van 2 liter h20 / pond graan 1,9 liter / 450 gram.

1. Tarwe en mout met 20% water om 45 graden Celsius te bereiken en 15 minuten rusten
2. Voeg 20% ​​water op kookpunt toe om de puree te verhogen tot 52 graden Celsius en laat 15 minuten rusten
3. Verwijder 33% van de vloeistof, verwarm in ketel tot 88 graden Celsius en houd vast.
4. Voeg 30% water op kookpunt toe om de puree tot 65 graden Celsius te laten rijzen gedurende 45 minuten
5. Verwijder 50% van de vloeistof, voeg toe aan de ketel en verwarm tot 88 graden Celsius en houd vast
6. Voeg 30% water op kookpunt toe om de puree te verhogen tot 72 graden Celsius en laat 30 minuten rusten
7. Breng het grootste deel van de drank in het beslagvat - gelijk aan ongeveer 38% van het totale volume van het beslag - naar de primaire ketel en begin te verwarmen.
8 Voeg de inhoud van de ketel toe om te pureren tot 78 graden Celsius en laat 20 minuten rusten
9. vorlauf om schillen en brokken te verwijderen
10. spuiten met 88 graden Celsius water tot de zwaartekracht minder is dan 2 Plato (1008)



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline SVB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 342
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lambiek Brouwen met de Slijm Methode
« Reactie #1 Gepost op: 06-01-2021 13:57 u »
Dit vereenvoudigen... gewoon beginnen met wat anders dan lijkt me? Dit kan je niet makkelijker gaan maken.

Hoeveelheid water ... volgens mij staat er dat je 1.9 liter water per 450 gram mout moet hebben, dus bij 4,5 kg mout moet je 19 liter hebben. Je water is dus afhankelijk van je hoeveelheid mout.

Dit bevat geen recept, dit bevat processtappen Wat je gaat toepassen op een recept.

Stap 7 geen idee...

Misschien wat inlezen over decoctiemaisch, volgens is dat namelijk wat hier beschreven staat... denk ik althans.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.922
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Lambiek Brouwen met de Slijm Methode
« Reactie #2 Gepost op: 06-01-2021 14:31 u »
Waarom maisch en brouw je niet gewoon op een normale manier?
Dit is wel erg omslachtig.

Om een Lambiek te brouwen heb je dit echt niet nodig, ik zou me focussen op andere uitdagingen

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 221
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lambiek Brouwen met de Slijm Methode
« Reactie #3 Gepost op: 06-01-2021 14:38 u »
Dit is eigenlijk een slecht vertaalde versie van decoctie brouwen.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.814
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Lambiek Brouwen met de Slijm Methode
« Reactie #4 Gepost op: 06-01-2021 14:56 u »
Zie onder andere dit topic, en de zoekfunctionaliteit levert je ook wel veel hits op!

Kan het verder niet uit eigen hand uitleggen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.786
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lambiek Brouwen met de Slijm Methode
« Reactie #5 Gepost op: 07-01-2021 23:05 u »
Dit is eigenlijk een slecht vertaalde versie van decoctie brouwen.

Niet helemaal. De mout wordt niet gekookt zoals bij de decoctiemethode waardoor de zetmeelkorrels beter ontsloten worden.


Zie ook https://www.morebeer.com/articles/Brewing_Lambic_at_Home

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.698
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lambiek Brouwen met de Slijm Methode
« Reactie #6 Gepost op: 07-01-2021 23:19 u »
Ik begrijp niet met hoeveel water ik moet beginnen,

Dat kun je gewoon zelf bepalen! Zijn geen wetten/regels voor...  ;)

En hoeveel wort heb ik uiteindelijk.

Wederom ff berekenen en veel meten tijdens het brouwen... :)  Dat kun je zelf bepalen, is ook afhankelijk van je rendement.

Dan moet er gespoeld worden met water van 88 graden tot 1008, hierna moet natuurlijk gekookt worden... Oscar zei mij al dat dit spoelen en koken gelijktijdig gaat. Dit zie ik in dit schema niet terug... iemand?

Dus koken tijdens het spoelen, simpel toch... je spoelwort voeg je direct toe aan je kookwort... en als dat niet gaat een alternatief bedenken..;-)


Dit maischschema is een benadering van het traditionele troebele beslag, geschikt voor kleine producenten.

Pfff....lees het... Neem er nota van en bedenkt iets wat in de richting komt en wat voor jou werkzaam is.... Veel procedures zijn installatieafhankelijk... Komt erop aan dat je aan het eind van de rit het wort ongekoeld buiten gaat zetten, daarna op een vat gooit en minimaal een jaar laat staan... :)

Tags: