Vergisting Witbier met Safale WB06 gaat wel erg ver door

Gestart door BenG, 04-01-2021 21:08 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

BenG

Hoi allemaal,

Vorige week heb ik een witbier gebrouwen en op kamertemperatuur vergist. De start SG die vaststelde met de hydrometer was 1.056. Dit is de eerste keer dat ik de Brewbrain Float gebruik. Bij aanvang van de vergisting gaf de Float aan dat ik op 1.054 zat. Bijzonder.. maar ik dacht dit kan misschien komen doordat ik mijn giststarter nog niet had toegevoegd bij mijn bepaling met de hydrometer.

Nu vergist het bier wel erg ver door. Ik zit inmiddels op 0.998 volgens de float (hij staat nu koud bij 4 graden). en hij staat inmiddels koud. Voordat hij koud stond was de SG 1.000.

Dat betekent dat de SVG>100%?? Dat kan toch niet? of heeft iemand dezelfde ervaringen met de SafAle WB06? Ik kom nu namelijk wel erg hoog uit in alcohol voor een witbier als dit allemaal klopt. As woensdag ga ik bottelen.

Mocht ik daarbij concluderen dat de eind SG veel hoger is dan 0.998, dan zou ik graag willen weten wat er mis is met mijn float. Ik heb overigens ook een emmertje met water in mijn woonkamer gezet om hem te testen. Daarbij gaf hij ook al een SG van 0.984 aan.

Hierbij de grafieken:

Takkie83

Bij water van 20 graden zou je een SG van 1,000 moeten hebben. Maar dat die Wb-06 ver doorgist klopt; het is een zogenaamde 'diastaticus' variant van de saccharomyces cerevisiae en die kan zomaar een schijnbare vergistingsgraad hebben hoger dan 100%. De werkelijke vergistingsgraad kan natuurlijk niet meer zijn

Jacques

De Safale WB06 gaat inderdaad heel ver door. Voor een witbiergist is het een vreemde eend in de bijt.

Waarom heb je je bier zo koud gezet? Het kan zijn dat je bier nog niet helemaal uitgegist is. Var diataticus gisten fermenteren heel lang door...

trebvuister

Heb je ook gemeten op een andere manier? Die drijvende meters (ik heb een ispindel) zijn niet altijd supernauwkeurig.
Is mijn ervaring.

Jacques

Citaat van: trebvuister op 04-01-2021  23:25 uHeb je ook gemeten op een andere manier? Die drijvende meters (ik heb een ispindel) zijn niet altijd supernauwkeurig.
Is mijn ervaring.

Klopt. Ze zijn vooral handig om het verloop van de gisting in de gaten te houden. Door hopharsen en aanhangend koolzuur geven ze na de hoofdgisting niet altijd een betrouwbare waarde.

BenG

Citaat van: Jacques op 04-01-2021  23:20 uDe Safale WB06 gaat inderdaad heel ver door. Voor een witbiergist is het een vreemde eend in de bijt.

Waarom heb je je bier zo koud gezet? Het kan zijn dat je bier nog niet helemaal uitgegist is. Var diataticus gisten fermenteren heel lang door...

Ik zag geen activiteit meer op het waterslot. Daarom heb ik mijn 14G fastferment naar mijn schuur verplaatst om te cold crashen. Ook met een SG van onder de 1.000 (als dus mijn float geloof) gaf me de indicatie dat de vergisting voorbij was. Ondertussen is mijn keezer/vergistingskast in ontwikkeling waar ik nog 2 passende vergistings vaten voor ga kopen. Verwacht je dat ik te vroeg gekoeld heb?  :weetniet:

Eerlijk heb ik de Safale WB06 gepakt omdat de wheast 3944 niet beschikbaar was toen ik ging bestellen en eigenlijk niet gekeken heb naar de attenuation.. tja daar leer je van.

Morgen bottelen. Ben heel benieuwd wat mijn hydrometer aan gaat geven morgen.

Jacques

Citaat van: BenG op 05-01-2021  21:31 uIk zag geen activiteit meer op het waterslot. Daarom heb ik mijn 14G fastferment naar mijn schuur verplaatst om te cold crashen. Ook met een SG van onder de 1.000 (als dus mijn float geloof) gaf me de indicatie dat de vergisting voorbij was. Ondertussen is mijn keezer/vergistingskast in ontwikkeling waar ik nog 2 passende vergistings vaten voor ga kopen. Verwacht je dat ik te vroeg gekoeld heb?  :weetniet:

Eerlijk heb ik de Safale WB06 gepakt omdat de wheast 3944 niet beschikbaar was toen ik ging bestellen en eigenlijk niet gekeken heb naar de attenuation.. tja daar leer je van.

Morgen bottelen. Ben heel benieuwd wat mijn hydrometer aan gaat geven morgen.

Een var diastaticus gist kan onder een SG van 1000 uitkomen. Het gaat om de schijnbare SG. Door de aanwezigheid van alcohol, dat lichter is dan water, is het werkelijke SG hoger...

Var diastaticus gisten werken heel lang door. Dit komt doordat deze gisten enzymen aan maken die buiten de gistcel onvergistbare suikers afbreken. Dat is een langzaam proces.
Op basis van jouw BrewBrain grafieken concludeer ik dat je na zo'n 6 dagen bent gaan koelen. Zo snel is een var diastaticus gist niet kaar met de vergisting...

Het lijkt mij om spuitende flessen te voorkomen beter als je de temperatuur verhoogd en nog even wacht met bottelen.

BenG

Hmm ik heb jouw bericht niet meer gezien Jacques. Het bier zit in de fles. Heb wel wat rustig aan gedaan met het bottelsuiker. Ik had een eind SG van 1.009. Ik had op basis van de verwachte vergistingsgraad 1.008 verwacht dus het leek me wel prima.

Vind dus wel dat de float erg veel afwijkt aan het einde van de vergisting met 0.02. Lijkt me dus vooral geschikt om de temperatuur te monitoren en evt de trend van de SG maar niet de absolute waarde.

Ik ga denk ik gewoon de flessen vaker beoordelen op koolzuurvorming en als het goed is allemaal koud zetten.


Takkie83

Citaat van: BenG op 07-01-2021  10:09 uLijkt me dus vooral geschikt om de temperatuur te monitoren en evt de trend van de SG maar niet de absolute waarde.

Ik overwoog ook even om zo'n ding te kopen maar vind het wel een dure grap voor een instrument waar je niet van op aan kunt  ??? Aan de andere kant kun je wel goed zien wanneer je vergisting klaar is zonder het vat te hoeven openen en dat is ook wat waard..

Jacques

Citaat van: BenG op 07-01-2021  10:09 uHmm ik heb jouw bericht niet meer gezien Jacques. Het bier zit in de fles. Heb wel wat rustig aan gedaan met het bottelsuiker. Ik had een eind SG van 1.009. Ik had op basis van de verwachte vergistingsgraad 1.008 verwacht dus het leek me wel prima.

Vind dus wel dat de float erg veel afwijkt aan het einde van de vergisting met 0.02. Lijkt me dus vooral geschikt om de temperatuur te monitoren en evt de trend van de SG maar niet de absolute waarde.

Ik ga denk ik gewoon de flessen vaker beoordelen op koolzuurvorming en als het goed is allemaal koud zetten.

Een afwijking van 2 tot 4 SG punten is heel gebruikelijk bij gebruik van een iSpindel of een BrewBrain Float.
Als je dat weet dan is dat geen probleem. Je meet het eind SG met een refractometer of hydrometer wanneer je gaat bottelen. Het mooie van deze apparaten is dat je geen monsters hoeft te nemen tijdens de vergisting om het verloop van de vergisting te volgen.

Regelmatig controleren op de koolzuurvorming is een goed idee. Laat eens over 2 maanden weten hoe het staat met het koolzuurgehalte. We kunnen daarvan leren.

Snelbier

Citaat van: Takkie83 op 07-01-2021  19:41 u... vind het wel een dure grap voor een instrument waar je niet van op aan kunt  ??? Aan de andere kant kun je wel goed zien wanneer je vergisting klaar is zonder het vat te hoeven openen en dat is ook wat waard..
Dat laatste dus, gebruiksgemak, minder monsteren, etc.. Als het ding 1 week stabiel SG geeft is de gist klaar, ongeacht of het SG correct is.  Nameten met SG-meter, 1x, en je weet genoeg.
Bovendien een wél goede/zuivere temperatuurmeting. Is ook wat waard.

BenG

Citaat van: Jacques op 07-01-2021  22:09 uEen afwijking van 2 tot 4 SG punten is heel gebruikelijk bij gebruik van een iSpindel of een BrewBrain Float.

Regelmatig controleren op de koolzuurvorming is een goed idee. Laat eens over 2 maanden weten hoe het staat met het koolzuurgehalte. We kunnen daarvan leren.

1) Het verschil was eind SG 0.987 vs eind SG 1.009 (Brewbrain Float vs hydrometer) Das een verschil van volgens mij meer dan 20 punten, of zie ik het verkeerd? Want 20 punten vind ik erg veel, of ben ik te kritisch
2) Ik zal de tasting notes sturen, als het bier 2 maanden haalt  :proost:

Heb het recept ook besproken in een ander draad, zie hier voor meer info https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,42679.0.html

Jacques

Citaat van: BenG op 08-01-2021  15:09 u1) Het verschil was eind SG 0.987 vs eind SG 1.009 (Brewbrain Float vs hydrometer) Das een verschil van volgens mij meer dan 20 punten, of zie ik het verkeerd? Want 20 punten vind ik erg veel, of ben ik te kritisch
2) Ik zal de tasting notes sturen, als het bier 2 maanden haalt  :proost:

Heb het recept ook besproken in een ander draad, zie hier voor meer info https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,42679.0.html

In je begin bericht had je het over 0.998 en niet over 0.987...
En in je bericht van gisteren over 1.009.
Het verschil van 0.02 begreep ik dan ook niet...

Overigens als je eind SG uiteindelijk 0.987 is geworden zal het met de hopcreep meevallen.
Zat er veel aanslag aan je BrewBrain Float na de vergisting?

BenG

Citaat van: Jacques op 08-01-2021  16:51 uIn je begin bericht had je het over 0.998 en niet over 0.987...
En in je bericht van gisteren over 1.009.
Het verschil van 0.02 begreep ik dan ook niet...

Overigens als je eind SG uiteindelijk 0.987 is geworden zal het met de hopcreep meevallen.
Zat er veel aanslag aan je BrewBrain Float na de vergisting?

Ja dat klopt helemaal. Hij was nog verder gezakt naar 0.987, dus dat kon je bij ander inzien ook helemaal niet weten. Excuus.
De eind SG volgens de hydrometer is 1.009 en die vertrouw ik. Ja er zat iets, maar niet zo veel als fotos die jij eerder hebt gedeeld over de float.


hansHalberstadt

Citaat van: BenG op 04-01-2021  21:08 uIk zit inmiddels op 0.998 volgens de float
Ik heb overigens ook een emmertje met water in mijn woonkamer gezet om hem te testen. Daarbij gaf hij ook al een SG van 0.984 aan.
Dan is je SG dus geen 998 maar 998/984=1014, immers water heeft een Sg van 1000, dus als je het met water vergelijkt kun je simpel met verhouding rekenen. 

Pappa-M

Elke Brewbrain Float heeft een iets andere afwijking, omdat glas of andere onderdelen nooit exact hetzelfde zijn. De fabrikant kalibreert elke Float individueel en ze hebben in de firmware een optie waar je zelf de kalibratie kan fine-tunen.
Ik denk dat je jou Float nu eerst een keer moeten testen in water-suiker oplossingen van bekende SG (te meten met hygrometer) van 20 graden. Soort van laboratoriumomstandigheden. En dus zonder invloed van aanklevend vuil en koolzuurbubbels, of schuim.
De Float is niet gemaakt voor een absolute meeting, alleen een meeting van de voortgang. Dat zegt de fabrikant zelf ook.

Heyudude

Mijn laatste witbier met de Wb-06 duurde meer dan 4 weken alvorens er geen beweging meer was in het SG (iSpindel). Geduld in het kwadraat bij deze Diasticus

Doordat de WB-06 zoveel suikers afbreekt is ga ik deze niet meer voor een witbier of weizen gebruiken.

Jacques

Citaat van: Heyudude op 11-03-2022  17:52 uMijn laatste witbier met de Wb-06 duurde meer dan 4 weken alvorens er geen beweging meer was in het SG (iSpindel). Geduld in het kwadraat bij deze Diasticus

Doordat de WB-06 zoveel suikers afbreekt is ga ik deze niet meer voor een witbier of weizen gebruiken.

Dat is een bekend verschijnsel van diastaticus gisten. Toch is de WB -06 bijzonder omdat hij ook een zogenaamde POF gist is. Dat zijn gisten die een fenolisch kruidnagel smaakje geven.

seed7

Citaat van: Heyudude op 11-03-2022  17:52 uDoordat de WB-06 zoveel suikers afbreekt is ga ik deze niet meer voor een witbier of weizen gebruiken.

Genetisch zit de WB-06 veel dichter bij de Duvel gist dan bij de witbiergisten.

ingo

hansHalberstadt

Is de Duvel gist ook een var diastaticus? Die Duvel gist gist ook wel ver door dacht ik. en duvel staat ook veel druk op de flesjes, dus misschien verklaart dat ook iets als het nog een klein beetje doorgist in de flesjes?

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 12-03-2022  11:17 uIs de Duvel gist ook een var diastaticus? Die Duvel gist gist ook wel ver door dacht ik. en duvel staat ook veel druk op de flesjes, dus misschien verklaart dat ook iets als het nog een klein beetje doorgist in de flesjes?

Ja, dat is een diastaticus gist.

Zie https://wyeastlab.com/product/belgian-strong-ale/

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 12-03-2022  15:19 uZie https://wyeastlab.com/product/belgian-strong-ale/
hm, als ik dat zo lees:
var. diastaticus
This strain is prone to stalling at approximately 1.035;
Apparent Attenuation
74 - 78%

Een var diastaticus die halverwege blijft hangen.
Dat moet wel vuurwerk opleveren in de flesjes. Hoe komen ze aan zo'n lage SVG? Voor een var diastaticus zou ik 90-100% verwachten immers.

seed7

Citaat van: hansHalberstadt op 12-03-2022  15:37 ueen var diastaticus die halverwege blijft hangen.

D'r is toch ook Saison gist met zulke fratsen,

ingo

Snelbier

Citaat van: hansHalberstadt op 12-03-2022  15:37 uhm, als ik dat zo lees:  var. diastaticus
This strain is prone to stalling at approximately 1.035;
Apparent Attenuation 74 - 78%

Een var diastaticus die halverwege blijft hangen.
Dat moet wel vuurwerk opleveren in de flesjes. Hoe komen ze aan zo'n lage SVG? Voor een var diastaticus zou ik 90-100% verwachten immers.
Oplossing voor 'stalling' wordt in zelfde link gegeven; gist een schopje geven dmv extra zuurstof.
Niet veel anders dan bij andere diastatici, saisongist, etc.  Vaak wordt temp-verhoging aanbevolen.
De enzymen die na 'normale' vergisting aan het werk moeten hebben andere eisen dan de gist zelf (zoals je ongetwijfeld weet)  :beersmiley: .
- SVG laag? Ligt aan de verwachtingen.. Veel hobby-brouwers verwachten dat een diastaticus een stapje extra doet OP een hoog-SVG normale vergisting van simpele suikers.
Foute verwachting.. Er zit ~15% SVG-verschil in NON-diastaticus-gisten, sommigen zijn gewoon minder efficiënt in vergisten van simpele suikers.  Zal ook een deel van smaakverschil verklaren.
Trek dat door naar de enzymwerking (diastaticus-deel), en je hebt een gist die wél wat dextrines kan verteren (dmv enzymen), maar in totaal (voor alle suikers) in-efficiënt..
Proost, Snelbier

Toevoeging: Ingo was me voor.  Dat bedoel ik dus, van die saisongisten.  Opstoken, enzymen laten werken..
  Maar verwacht NIET dat elke distaticus zo ver doorgaat als een Saison.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.