Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Toevoeging bottelsuiker volgens Brewfather  (gelezen 647 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Niels98

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
Toevoeging bottelsuiker volgens Brewfather
« Gepost op: 06-02-2021 21:41 u »
Beste brouwers,

In Brewfather kan je instellen in je (batch)recept hoeveel CO2 volume je in je bier wilt hebben na het bottelen.
Echter moet je aangeven wat je piektemperatuur tijdens de vergisting was. Er komt dan te staan dat je een x gram suiker nodig hebt om op een x temperatuur te bottelen om het gewenste CO2 volume te krijgen.

Nu is mijn vraag welke temperatuur ik hier moet invullen om de benodigde suiker te berekenen.

Als voorbeeld een Weizen die nu in de navergisting zit bij mij waarin ik 3.5 CO2 volume wil hebben:
- Hoofdvergisting 18C
- Navergisting 20C
- Tertiaire vergisting (lageren) 12C - 5 dagen
- Coldcrash 4C - 1 dag

Zodra ik de hoogste temperatuur invul (20C) staat er dat ik 269,4 g kristalsuiker nodig heb om 26 L te bottelen op 20 C om 3.5 CO2 volume te krijgen.
Zodra ik de laatste temperatuur invul (4C), deze temperatuur is het bier als ik ga bottelen staat er dat ik maar 210,5 g kristalsuiker nodig heb om 26 L te bottelen op 4 C om 3.5 CO2 volume te krijgen.

Wie heeft er ervaring met het instellen van de bottelsuiker dosering in Brewfather en weet het verlossende antwoord? Alvast dank!  :D :proost2:

Edit: is 3.5 CO2 volume genoeg voor een Weizen bier denken jullie?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 898
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Toevoeging bottelsuiker volgens Brewfather
« Reactie #1 Gepost op: 06-02-2021 22:01 u »
Vind ik ook vreemd inderdaad, als workaround kan je onder de vergisting tab, alle vergisting temperaturen naar beneden brengen, dan gaat hij met die 'hoogste' temperatuur rekenen.
Is misschien wel een mailtje waard tbv een aanpassing in het programma

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 640
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Toevoeging bottelsuiker volgens Brewfather
« Reactie #2 Gepost op: 06-02-2021 23:34 u »
Ik ga Thomas hier een vraag over stellen, ik heb dit ook nooit begrepen. Wat volgens mij belangrijk is, is de temperatuur tijdens bottelen.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.360
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Toevoeging bottelsuiker volgens Brewfather
« Reactie #3 Gepost op: 06-02-2021 23:41 u »
Je moet de temperatuur invullen op het laatste moment waarbij nog vergisting plaats vond.
Het gaat er namelijk om hoeveel CO2 al in je bier is opgelost. Voor het tekort moet je suiker toevoegen, zodat dat tijdens de hergisting op fles wordt aangevuld met de juiste hoeveelheid CO2.

Maakt niet uit welke software je gebruikt, of een tabel uit een boek.

Offline Niels98

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
Re: Toevoeging bottelsuiker volgens Brewfather
« Reactie #4 Gepost op: 06-02-2021 23:52 u »
@lier, EdwinBrouwt Ik heb Brewfather reeds een mail gestuurd met de vraag over de temperatuur keuze bij carbonisatie, @EdwinBrouwt Je reactie zag ik daarna pas.  :)

@middelaersch Dan zal ik dus 20C moeten invullen in het geval van deze batch. Aangezien dit de laatste temperatuur is waarbij nog vergisting plaats vindt. Dan zal dat dus 10,36 g/l suiker zijn. Is dit niet "veel"?

Offline JoepH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 294
  • Land: nl
  • Maasland Thuisbrouwers Genootschap
Re: Toevoeging bottelsuiker volgens Brewfather
« Reactie #5 Gepost op: 07-02-2021 05:48 u »
3,5 aan CO2 is erg veel. Probeer 2,7 eens.

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 617
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Toevoeging bottelsuiker volgens Brewfather
« Reactie #6 Gepost op: 07-02-2021 08:45 u »
Ik ga Thomas hier een vraag over stellen , ik heb dit ook nooit begrepen. Wat volgens mij belangrijk is, is de temperatuur tijdens bottelen.
Niet helemaal correct..  CO2 wordt gevormd zolang het bier actief vergist, dus zolang suiker wordt omgezet in alcohol n CO2.
Afhankelijk van temperatuur kan een vaste hoeveelheid CO2 opgelost blijven in het bier.  Bestaan tabellen voor, niet meer over nadenken.
Bij stijgende temperatuur daalt het oplossend vermogen, en verdwijnt ook eerder opgelost CO2 naar buitenlucht. Duurt wl even, is niet in een uurtje gebeurd.
Dus: Warm vergisten geeft weinig opgelost CO2 in het bier.
Koud lageren geeft GEEN extra CO2, want er is geen actieve vergisting meer, dus geen CO2 om op te lossen.
Koude vergisting geeft veel opgelost CO2.  Door warmer na te gisten of lageren raak je dat weer kwijt.
Koud vergist en koel lageren geeft veel opgelost CO2.  Door warmer te bottelen verdwijnt dat langzaam, merkbaar aan schuimen tijdens bottelen.
   De CO2 die je tijdens bottelen kwijtraakt blijkt minimaal.  Gewoon sneller bottelen  ;D
Proost,  Snelbier

Toevoeging: Zie ook reactie#3 van Middelaersch.  Zo simpel is het eigenlijk..

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 640
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Toevoeging bottelsuiker volgens Brewfather
« Reactie #7 Gepost op: 07-02-2021 09:15 u »
Dank je,  Snelbier, zo is het volgens mij voor iedereen duidelijk! 

Offline Niels98

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
Re: Toevoeging bottelsuiker volgens Brewfather
« Reactie #8 Gepost op: 07-02-2021 11:18 u »
@Snelbier Bedankt voor de heldere en duidelijke uitleg!

Ik heb ook reactie gekregen van Thomas van Brewfather, zijn reactie was dat ik in mijn geval van deze batch 20C moet invullen. Dus de hoogste temperatuur waarbij nog vergisting plaats vindt bepaalt uiteindelijk hoeveel suiker je nog moet doseren bij het bottelen om het gewenste CO2 volume te krijgen.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 898
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Toevoeging bottelsuiker volgens Brewfather
« Reactie #9 Gepost op: 07-02-2021 11:25 u »
Typisch, heb ik het altijd verkeerd gedaan en nooit wat van gemerkt. Altijd mijn bottelsuiker berekend via tabelletje van t wort wat en bij gelagerde bieren terug naar zo'n 4 g per liter altijd voldoende koolzuur gehad in mijn bieren.

Maar weer wat geleerd :)

Offline Niels98

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
Re: Toevoeging bottelsuiker volgens Brewfather
« Reactie #10 Gepost op: 07-02-2021 11:38 u »
Typisch, heb ik het altijd verkeerd gedaan en nooit wat van gemerkt. Altijd mijn bottelsuiker berekend via tabelletje van t wort wat en bij gelagerde bieren terug naar zo'n 4 g per liter altijd voldoende koolzuur gehad in mijn bieren.

Maar weer wat geleerd :)

Ik heb het dan ook altijd verkeerd gedaan, ik doseerde altijd "standaard" 6-8 g/l suiker...
Voor een weizen zeggen ze dat je tussen de 3.0-4.5 CO2 volume moet hebben. Zodra ik in het recept uit ga van 3.5 CO2 volume, 20C en 26 l te bottelen. Zal het een totaal zijn van 269,4 g suiker wat dan overeenkomt met 10,36  g/l suiker. Is dit niet een beetje erg veel?

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 640
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Toevoeging bottelsuiker volgens Brewfather
« Reactie #11 Gepost op: 07-02-2021 11:48 u »
Hier staat een calculator en uitleg; het hangt  er dus vanaf hoe lang je bier op een bepaalde temperatuur heeeft gestaan.


https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/


Cold crash je een Ale voor 2 dagen,  dan geeft dat een andere hoeveelheid CO2 dan wanneer je een week cold crashed.

Offline Niels98

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
Re: Toevoeging bottelsuiker volgens Brewfather
« Reactie #12 Gepost op: 07-02-2021 13:57 u »
Hier staat een calculator en uitleg; het hangt  er dus vanaf hoe lang je bier op een bepaalde temperatuur heeeft gestaan.


https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/


Cold crash je een Ale voor 2 dagen,  dan geeft dat een andere hoeveelheid CO2 dan wanneer je een week cold crashed.

Ik heb de uitleg eens doorgelezen. Coldcrash je bijvoorbeeld voor vijf dagen dan zal je dus de coldcrash temperatuur moeten invullen ipv de hoogste vergistingstemperatuur. In het geval van nu, dat ik maar een dag doe coldcrashen kan ik beter de nagistingstemperatuur invullen. Klopt dit of zie ik het nu fout?

Edit: Ik heb met Brewfather nog over het Coldcrash verhaal contact gehad en hun zeggen "Highest temperature, coldcrash does not create CO2". Dus ik hou dit dan aan en ga ermee proberen.

Offline MPee

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Land: nl
Re: Toevoeging bottelsuiker volgens Brewfather
« Reactie #13 Gepost op: 07-02-2021 15:29 u »
Ik gebruik Brewfather nu ongeveer een jaar. Ik gebruik altijd de temperatuur van de nagisting. In jouw voorbeeld dus 20 graden. Nog geen problemen gehad met de laatste 14 batches.

Mijn laatste batch Weizen heb ik op 3,7 CO2 gezet in Brewfather. Toppertje geworden.

Mvg. MPee

Offline Niels98

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
Re: Toevoeging bottelsuiker volgens Brewfather
« Reactie #14 Gepost op: 07-02-2021 15:39 u »
Ik gebruik Brewfather nu ongeveer een jaar. Ik gebruik altijd de temperatuur van de nagisting. In jouw voorbeeld dus 20 graden. Nog geen problemen gehad met de laatste 14 batches.

Mijn laatste batch Weizen heb ik op 3,7 CO2 gezet in Brewfather. Toppertje geworden.

Mvg. MPee

Thx voor je reactie MPee!

Ik ga dan deze weizen gewoon bottelen op 3.5 CO2 volume (10.36 g/l suiker) met 20C als rekenwaarde.  ;)

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 898
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Toevoeging bottelsuiker volgens Brewfather
« Reactie #15 Gepost op: 07-02-2021 21:01 u »
Ik gebruik altijd een automatische doseerspuit waarmee ik in elk flesje 5 ml suikerwateroplossing doseer en reken vooraf uit hoeveel suiker in de oplossing moet.
Na het bottelen reken ik terug aan de hand van de hoeveelheid gevulde flesjes hoeveel suiker er totaal is ingegaan en dat vul ik weer in in Brewfather, de tool zelf gebruik ik dus eigenlijk niet.

Ik moet wel op gaan letten dus hoe ik de hoeveelheid benodigde bottelsuiker bereken.

Offline Niels98

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
Re: Toevoeging bottelsuiker volgens Brewfather
« Reactie #16 Gepost op: 07-02-2021 21:35 u »
Ik gebruik altijd een automatische doseerspuit waarmee ik in elk flesje 5ml suikerwateroplossing doseer en reken vooraf uit hoeveel suiker in de oplossing moet.
Na het bottelen reken ik terug aan de hand van de hoeveelheid gevulde flesjes hoeveel suiker er totaal is ingegaan en dat vul ik weer in in Brewfather, de tool zelf gebruik ik dus eigenlijk niet.

Ik moet wel op gaan letten dus hoe ik de hoeveelheid benodigde bottelsuiker bereken.

Ik doseer ook een suikerwateroplossing via een doseerspuit in ieder flesje. Via internet of op het forum (weet het niet meer zeker ;D) een handig Excel document gevonden om te bereken aan de hand van de hoeveelheid suiker die je nodig hebt en hoeveel water je er mee moet mengen om via ieder spuitje een x aantal ml suikerwateroplossing in elk flesjes te doseren. Werkt prima voor mij!

Betreft de benodigde hoeveelheid  bottelsuiker ga ik het deze keer eens proberen volgens Brewfather.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.088
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Toevoeging bottelsuiker volgens Brewfather
« Reactie #17 Gepost op: 08-02-2021 21:10 u »
Ik heb het dan ook altijd verkeerd gedaan, ik doseerde altijd "standaard" 6-8 g/l suiker...
Voor een weizen zeggen ze dat je tussen de 3.0-4.5 CO2 volume moet hebben. Zodra ik in het recept uit ga van 3.5 CO2 volume, 20C en 26 l te bottelen. Zal het een totaal zijn van 269,4 g suiker wat dan overeenkomt met 10,36  g/l suiker. Is dit niet een beetje erg veel?

Een standaard hoeveelheid bottelgist gebruiken is niet zo handig. Je moet inderdaad rekening houden met de temperatuur waarbij er nog koolzuur gevormd is.

Echter dat is slechts een deel van het verhaal. Als je gekoudhopt hebt dan kan door de vorming van vergistbare suikers nog vergisting plaatsvinden in de fles. Het vervelende is dat niet precies weet hoeveel suikers gevormd wordt. Dat is een belangrijke reden om hopcreep zo veel mogelijk te voorkomen. Dat kan door:
- niet koudhoppen maar een hele hoge vlamuit hopgift geven;
- de hoeveelheid koudhop beperken;
- een gist gebruiken met een hoge vergistingsgraad;
- een maischschema hanteren dat veel vergistbare suikers geeft (bijvoorbeeld 64 C in plaats van 68 C); 
- verwijder de koudhop na 1 2 dagen (aflaten bij een CCT of overhevelen (pas op voor oxidatie)).

Zie ook https://beerandbrewing.com/brewing-with-hops-dont-be-creeped-out/

Tags: