Wel of geen hopspider gebruiken met pellets in kookketel?

Gestart door hobbyman, 04-01-2021 18:57 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hobbyman

Beste brouwers,

Al een hele tijd gebruik ik een hopspider tijdens de kook. Het schoonmaken hiervan kost toch altijd wel wat tijd, en ik vraag me ook af of de hop goed benut wordt. Is het in mijn geval mogelijk om de hoppellets los in de ketel te gooien? Wat doen jullie?

Na de kook pomp ik 10 minuten rond om de platenkoeler te ontsmetten met hete wort. Hierbij gaan er wel eiwitten door de koeler die in het wort zweven. Vervolgens zet ik het koelwater open en koel ik het wort af tot 70 graden. Hierbij ontstaat er een whirlpool. Dit laat ik een tijdje bezinken waarna ik het wort rechtstreeks naar het gistvat terug koel. Op de bodem in het midden blijft het grootste gedeelte van de trub liggen. Dat zal zonder hopspider met de hop ook wel zo zijn, maar voordat ik ga whirlpoolen zal er een en ander door de platenkoeler gaan.

Wat is wijsheid. Wel of geen hopspider?



Andert

Citaat van: hobbyman op 04-01-2021  18:57 uBeste brouwers,

Al een hele tijd gebruik ik een hopspider tijdens de kook. Het schoonmaken hiervan kost toch altijd wel wat tijd, en ik vraag me ook af of de hop goed benut wordt. Is het in mijn geval mogelijk om de hop  pellets los in de ketel te gooien? Wat doen jullie?

Na de kook pomp ik 10 minuten rond om de platenkoeler te ontsmetten met hete wort. Hierbij gaan er wel eiwitten door de koeler die in het wort zweven. Vervolgens zet ik het koelwater open en koel ik het wort af tot 70 graden. Hierbiij ontstaat er een whirlpool. Dit laat ik een tijdje bezinken waarna ik het wort rechtstreeks naar het gistvat terug koel. Op de bodem in het midden blijft het grootste gedeelte van de trub liggen. Dat zal zonder hopspider met de hop ook wel zo zijn, maar voordat ik ga whirlpoolen zal er een en ander door de platenkoeler gaan.

Wat is wijsheid. Wel of geen hopspider?


Ik gebruik meestal bloemen dus inhoudelijk kan ik je niet veel verder mee helpen.

Het schoonmaken van de hopspider gaat bij mij gewoon met de vaat mee. Even heet voorspoelen onder de kraan en daarna in de vaatwasser.

Jan de Graaff

Ik zou, persoonlijk, je platenkoeler gedurende de laatste 10 minuten van de kook mee laten draaien om te ontsmetten en niet na de kook. Tussen de 100ºC en 80ºC wordt er nog steeds DMS gevormd maar dus niet meer weggekookt. Na de kook wil je zo snel mogelijk onder de 80ºC komen. T'is maar dat je 't weet..

Verder: pellets in de hopspider.
Het duurt uren, zo niet dagen, voordat de alle hopdeeltjes uitgezakt zijn en dan nog. Als je koudhopt met pellets en ze er zo in gooit kan het een paar dagen duren voordat de hopdeeltjes eindelijk eens allemaal uitgezakt zijn. Die tijd heb je niet na het koken... In de hopspider hou je de meeste hopdeeltjes bij elkaar voor makkelijke verwijdering.

Ik hoor wel vaker dat men ze zo goed mogelijk uitspoelt en dan in de afwasmachine zet. Wij hebben geen afwasmachine, dus dat kan ik niet bevestigen.

Jacques

Ik gebruik een hopspider omdat anders de pomp van mijn Braumeister verstopt raakt (ik gebruik de pomp tijdens het koelen van het wort met een dompelkoeler).
Jij brouwt traditioneel zo te zien (zonder pomp). In dat geval kun je inderdaad na het koelen via een whirlpool de op kwijt raken. Wel raad ik aan om een filter te zetten op de slang die je gebruikt om het wort uit je kookketel te halen. Bijvoorbeeld een bazookafilter. Op die manier voorkom je dat hopdeeltjes in je platenkoeler komen.

Ik zag trouwens laatst ook




https://shop.theelectricbrewery.com/products/hop-stopper-2-0-xl-with-1-2-od-custom-dip-tube-for-misc-kettles-larger-than-30-gallons


Heuvinger brouwerij

Een tijdje geprobeerd met een hopspider.
Het ding raakte verstopt met eiwit en zo.
Overgeschakeld naar die Chinese "rvs" theedingen, ik heb er zelfs vier.
1e Bitterhop 60 minuten.
2e Aromahop 60 minuten.
3e Aromahop 5 minuten.
4e sinas/citroenschillen 5 minuten.
Nu gebruik ik gewoon 2 hopzakken waar alles in past.
Ik heb de laatste jaar met hopbloemen gebrouwen, daar ik 2 kg WGV bij NMH kocht, nu het bijna op is, ga ik weer verder met hoppellets.

André de Laat

Ik gebruik hem al een tijdje niet meer. Ik volsta met een whirlpool, zet de ketel aan de kant van het kraantje wat hoger. Ik spoelde het grove vuil uit de spider onder de kraan. Vervolgens in de vaatwasser. Met de opening een klein beetje schuin. Werkt super!

@JanDeGraaff: bij deze  :groots: :degroeten:

beermenke

Bij mij ligt ie in de kast. Pellets los er bij. Hevel af en geen pomp. Dat wel. Ieder zelf uitproberen wat het best past. Bij mij is dat gewoon laten bezinken.

Rinus

Ik gebruik hem ook al lang niet meer, lekker makkelijk alles los storten; ook pellets en kruiden.
Na koelen met spiraal sluit ik af met de deksel erop (Braumeister 50) en die sluit ik weer af met palletfolie zodat er niets in of uit kan.
Ik vraag mij ook wel af of ik echt nog moet koelen en of een nachtje laten staan ook zou kunnen  :weetniet: maar omdat ik geen risico op infectie durf te nemen blijf ik braaf koelen..
Volgende ochtend is alles naar de bodem gezakt, over hevelen naar het gist vat en klaar! Dus gebruik de kraan ook niet meer.

De hopspider vind ik ook lastig schoon te maken; doe ik met hogedrukspuit om echt alles open te spuiten.
Zoals meer brouwers al gemeld hebben heb ik ook regelmatig mijzelf opengehaald aan de scherpe kantjes van het gaas.

Arjen1969

Ik ben pas sinds 3 brouwsels over op pellets in plaats van bloemen. Ik gebruik nu een hopspider en ben er tevreden over. Voor mijn gevoel komt de hopsmaak beter in mijn bier dan voorheen (ik deed de bloemen tijdens de kook in hopzakjes). Schoonmaken is inderdaad wel wat werk, maar ik vind het nog best meevallen (in elk geval minder werk dan de hopzakjes schoonmaken na gebruik). Elke brouwer zal zijn/haar voorkeuren hebbben, voor mij werkt het in elk geval prima en ik ben heel tevreden over de goede uitwisseling van de hop aan het wort tijdens de kook.

Jacques

Citaat van: Rinus op 05-01-2021  16:28 uDe hopspider vind ik ook lastig schoon te maken; doe ik met hogedrukspuit om echt alles open te spuiten.
Zoals meer brouwers al gemeld hebben heb ik ook regelmatig mijzelf opengehaald aan de scherpe kantjes van het gaas.

Je kunt ook een nylon filterzak gebruiken als hopspider. Na gebruik onder de kraan uitspoelen, een nachtje laten weken in Biotex of Enzybrew 10 en tenslotte uitwassen in de wasmachine (samen met de kookwas). Dit gaat al jaren goed.


https://www.unibrew-nederland.nl/monofilament-filter-zak-100-micron.html

middelaersch

Citaat van: Heuvinger brouwerij op 04-01-2021  23:47 uEen tijdje geprobeerd met een hopspider.
Het ding raakte verstopt met eiwit en zo.

Dat heb ik ook gehad. Die eerste hopspider van mij was 200 micron, en die raakte ook steeds verstopt.
Nu heb ik er een van 800 micron, en dat werkt veel beter.

Losse bloemen in een automaat gaat helaas niet, dan raakt de pomp verstopt.

Citaat van: Jacques op 05-01-2021  21:43 uJe kunt ook een nylon filterzak gebruiken als hopspider. Na gebruik onder de kraan uitspoelen, een nachtje laten weken in Biotex of Enzybrew 10 en tenslotte uitwassen in de wasmachine (samen met de kookwas). Dit gaat al jaren goed.


https://www.unibrew-nederland.nl/monofilament-filter-zak-100-micron.html

Die filterzak is zelfs 100 micron, dus nog fijner. Heb je daar geen probleem mee dat hij verstopt raakt?

Jacques

Citaat van: middelaersch op 05-01-2021  22:35 uDie filterzak is zelfs 100 micron, dus nog fijner. Heb je daar geen probleem mee dat hij verstopt raakt?

Nee, komt waarschijnlijk omdat hij flexibel is en door het koken in beweging is.

middelaersch

Citaat van: Jacques op 05-01-2021  22:42 uNee, komt waarschijnlijk omdat hij flexibel is en door het koken in beweging is.

Hmm, daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Zo'n zak is in principe natuurlijk veel mooier als een metalen spider. Compact op te bergen, en veel goedkoper.

Andert

Citaat van: middelaersch op 05-01-2021  22:52 uHmm, daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Zo'n zak is in principe natuurlijk veel mooier als een metalen spider. Compact op te bergen, en veel goedkoper.
En als zelfs Jacques hem gebruikt weet je zeker dat nylon geen smaakafwijkingen in je bier veroorzaakt.

Hopfenfox

Ik gebruik een spider en dat bevalt me prima. Ik heb in een andere draad al wel eens aangegeven dat sommige pellets uit fijnere deeltjes lijken te bestaan en uit de spider kunnen ontsnappen, andere blijven er mooi in. Na koken en koelen doe ik sinds kort ook een whirlpool en ik weet me te beheersen om niet het uiterste uit de ketel in het vatte willen krijgen. Schoonmaak gaat eenvoudig. Tuinslang met sproeikop er even op (spider ondersteboven) en je spoelt alles er zo uit. Om de zoveel brouwsels gaat ie even in de vaatwasser.

Bvk1983

Ik heb laatst voor het eerst een hopspider gebruikt (onderstaand model, 400 micron) en was juist niet zo tevreden. Ik moest in totaal 60 g bloemen in mijn kook gooien en vroeg me na de eerste 20 g. al af of er wel genoeg contact kwam tussen de bloemen en het wort. Uiteindelijk alles los in de ketel gegooid met de gedachte dat ik dan wel vanuit de spider kon gaan overhevelen om op die manier toch "schone" wort in het gistvast te krijgen. Dat ging de eerste liters goed maar daarna sloeg de spider na iedere halve liter overhevelen helemaal dicht van de eiwitten en hopresten. Ik was daarom in de veronderstelling dat ik hem juist alleen nog met korrels moest gaan gebruiken.

https://nl.aliexpress.com/item/32739880355.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.36c64c4dID57WI


Jan de Graaff

Citaat van: Bvk1983 op 06-01-2021  10:48 uIk heb laatst voor het eerst een hopspider gebruikt (onderstaand model, 400 micron) en was juist niet zo tevreden. Ik moest in totaal 60 g bloemen in mijn kook gooien en vroeg me na de eerste 20 g al af of er wel genoeg contact kwam tussen de bloemen en het wort. Uiteindelijk alles los in de ketel gegooid met de gedachte dat ik dan wel vanuit de spider kon gaan overhevelen om op die manier toch "schone" wort in het gistvast te krijgen. Dat ging de eerste liters goed maar daarna sloeg de spider na iedere halve liter overhevelen helemaal dicht van de eiwitten en hopresten. Ik was daarom in de veronderstelling dat ik hem juist alleen nog met korrels moest gaan gebruiken.
Je zou voor bloemen wellicht ook een BIAB zak kunnen gebruiken. Als de mout goed in contact komt met het water in zo'n ding, dan ook de hopbloemen in het wort, toch?

Bvk1983

Citaat van: JanDeGraaff op 06-01-2021  11:05 uJe zou voor bloemen wellicht ook een BIAB zak kunnen gebruiken. Als de mout goed in contact komt met het water in zo'n ding, dan ook de hopbloemen in het wort, toch?

Zeker, misschien dat ik dat de volgende keer bij bloemen ook ga doen.

Op de Fles

Ik gebruik nu al een tijdje een hopspider, zowel met bloemen als pellets.
Mijn ervaring: meer gemak met meerdere toevoegingen op meerdere tijden.
De schoonmaak was in het begin inderdaad wat lastiger, maar nu is ie in 5 minuutjes brandschoon.

middelaersch

Citaat van: JanDeGraaff op 06-01-2021  11:05 uJe zou voor bloemen wellicht ook een BIAB zak kunnen gebruiken. Als de mout goed in contact komt met het water in zo'n ding, dan ook de hopbloemen in het wort, toch?

Dat ding wat Jacques gebuikt is eigenlijk hetzelfde als een BIAB zak, alleen kleiner en goedkoper. Dus dat zou ik dan eerder doen. Tenzij je nog een BIAB zak hebt liggen natuurlijk.

Jan de Graaff

Citaat van: middelaersch op 06-01-2021  12:20 uDat ding wat Jacques gebuikt is eigenlijk hetzelfde als een BIAB zak, alleen kleiner en goedkoper. Dus dat zou ik dan eerder doen. Tenzij je nog een BIAB zak hebt liggen natuurlijk.
Bvk gebruikt bloemen en was nou juist niet tevreden over zijn hopspider. Die zak van Jacques is niet heel veel groter dan een hopspider - 18 cm ⌀
Een BIAB-zak is veel groter, dus meer ruimte voor de bloemen. Vandaar de suggestie.
Die zak van Jacques (dat klinkt heel raar, trouwens) is perfect voor pellets. Maar ik ben nog steeds erg tevreden over mijn RVS hopspider voor pellets.

Jacques

Citaat van: middelaersch op 06-01-2021  12:20 uDat ding wat Jacques gebuikt is eigenlijk hetzelfde als een BIAB zak, alleen kleiner en goedkoper. Dus dat zou ik dan eerder doen. Tenzij je nog een BIAB zak hebt liggen natuurlijk.

De nylon zak is bedoeld voor het filteren van het bier bij commerciële brouwerijen.Een tijdje geleden heb ik dit gezien bij een crafbrouwerij waar deze filters gebruikt worden voor het uitfilteren van grove deeltjes.

Rinus

Citaat van: Jacques op 07-01-2021  16:10 uDe nylon zak is bedoeld voor het filteren van het bier bij commerciële brouwerijen.Een tijdje geleden heb ik dit gezien bij een crafbrouwerij waar deze filters gebruikt worden voor het uitfilteren van grove deeltjes.
Voor mijn proces zou ik deze dan dus ook nog kunnen gebruiken als filter tijdens het overhevelen om zeker bij de laatste liters nog wat trub tegen te houden, hoewel de grotere kans op besmetting dan weer niet opweegt tegen de winst aan heldere wort opbrengst..

Of toch ook eens te proberen ipv de RVS spider ivm de voordelen die Jacques noemt, ik leg er toch alvast maar een in mijn mandje... bedankt voor de tip!

Jacques

Citaat van: Rinus op 07-01-2021  17:23 uVoor mijn proces zou ik deze dan dus ook nog kunnen gebruiken als filter tijdens het overhevelen om zeker bij de laatste liters nog wat trub tegen te houden, hoewel de grotere kans op besmetting dan weer niet opweegt tegen de winst aan heldere wort opbrengst..

Of toch ook eens te proberen ipv de RVS spider ivm de voordelen die Jacques noemt, ik leg er toch alvast maar een in mijn mandje... bedankt voor de tip!

Ik moet er wel bij zeggen dat bij commerciële brouwerijen gebruik wordt gemaakt van pompen om het bier door het filter te persen. Het filter wordt gebruikt in een zogenaamde hopgun. Die zijn zo ontworpen dat oxidatie minimaal is. Als je het filter los gebruikt duurt het filteren erg lang en loop je het risico op oxidatie.

LAM

Ik heb laatst voor het eerst met pellets gebrouwen. Ik had ze in een katoenen hopzakje gedaan, zo een van Braumarkt. Dit werkte helemaal prima! Na het legen even omspoelen en in de wasmachine. Let er trouwens wel op dat je er absoluut geen wasverzachter bij doet. Dan smaakt je volgende bier naar bloemetjes.

Arjen1969

Citaat van: LAM op 12-01-2021  15:41 uIk heb laatst voor het eerst met pellets gebrouwen. Ik had ze in een katoenen hopzakje gedaan, zo een van Braumarkt. Dit werkte helemaal prima! Na het legen even omspoelen en in de wasmachine. Let er trouwens wel op dat je er absoluut geen wasverzachter bij doet. Dan smaakt je volgende bier naar bloemetjes.

Ik zie receptmogelijkheden!

LAM

Citaat van: Arjen1969 op 12-01-2021  17:28 uIk zie receptmogelijkheden!
:nut: :nut: :nut:

Woeka

Afgelopen weekend voor het eerst met zo'n grote theezeef gebrouwen. De vorige keer last gehad van een verstopte platenkoeler door hop (pellets), misschien niet voldoende het wort rond laten gaan voor het afkoelen. Deze keer ging het zonder problemen. Een weizen gebrouwen en naar ons idee ging het goed en geen last van een dichtgeslagen filter.

Hopfenfox

Van het weekend een flink gehopte IPA gebouwen. En dan merk je wel dat veel hop in de spider er toch wel voor zorgt dat ook die dichtslaat. Vocht er uit krijgen is dan niet eenvoudig. Ik wilde ook bij het koelen het wort door de spider pompen. Tip las ik hier ergens. Niet alleen haal je dan alle aroma uit de hop, je filtert ook nog eens extra. Dat werkte dus niet omdat het wort de spider niet wilde verlaten, die zat hopvol bom  ;D.

Rinus

Ik blijf bij mijn methode, alles los storten, een nachtje wachten en overhevelen.
Eventueel nog een dekentje CO2 erop na het afkoelen tegen oxidatie.
Er ligt de volgende ochtend een flinke laag prut onder in de ketel, die ik wegspoel of in de groen container dump.

p.s. het dicht slippen van de pomp bij een Easybrew 30-50-70(?) heeft hier niets mee te maken, immers tijdens het koken wordt deze niet meer gebruikt. Schoonmaken; spoelen met water tot zoveel mogelijk schoon is (pomp via de uitgaande kant). Caustic erin iets verwarmen ca 40 ºC laten rond pompen, spoelen, azijn erin, spoelen en de Easybrew staat weer te stralen voor de volgende batch... Ik kan het niet simpeler maken... Maar ieder zijn voorkeur natuurlijk :-)

beermenke

Ook ik heb mijn draai gevonden. Los in de ketel. Enkele uurtjes laten bezinken en afhevelen via knietje.
Ieder zijn eigen werkwijze natuurlijk.

Jacques

Citaat van: beermenke op 13-01-2021  20:37 uOok ik heb mijn draai gevonden. Los in de ketel. Enkele uurtjes laten bezinken en afhevelen via knietje.
Ieder zijn eigen werkwijze natuurlijk.

Enkele uren laten staan zonder dat er gist geënt is, is natuurlijk wel een infectierisico...

beermenke

Citaat van: Jacques op 13-01-2021  22:43 uEnkele uren laten staan zonder dat er gist geënt is, is natuurlijk wel een infectierisico...
Zodra ik gekoeld heb krijgt ie aan de oppervlakte al wat gist. Zal wel voor het idee zijn maar nog nooit problemen gehad.
Zomerdag lijkt het me enig risico. In de wintermaanden ben ik er minder bang voor. Bevalt mij prima en bieren zijn best maar het is goed dat je er voor waarschuwt.
Zo snel mogelijk in gistvat met gist is natuurlijk optimaal

Brouwerij KOR

Ik heb in mijn laatste brouwsel gist geënt na afkoelen, tijdens (koude) whirlpool. Daarna een half uur tot uur eiwit en hop laten bezinken en met steriele pomp overgepompt naar mijn gistvat.

Zou het enten van gist tijdens whirlpool nadelen kunnen hebben?

middelaersch

Citaat van: Rootsman op 14-01-2021  19:54 uIk heb in mijn laatste brouwsel gist geënt na afkoelen, tijdens (koude) whirlpool. Daarna een half uur tot uur eiwit en hop laten bezinken en met steriele pomp overgepompt naar mijn gistvat.

Zou het enten van gist tijdens whirlpool nadelen kunnen hebben?

Ik ben nooit op het idee gekomen om dat zo te doen. Ik doe altijd eerst het wort in het gistvat, dan pas de gist erbij. Daarna maak ik het vat dicht, en dat blijft dicht tot ik ga bottelen.
Het enige nadeel van jouw werkwijze wat ik kan verzinnen is, dat je met de trub ook een deel van de gist in de ketel achterlaat.

Maar een duidelijk voordeel zie ik er ook niet in. Alleen dat het gist een half uurtje eerder in het wort zit, maar of dat wezenlijk iets uit maakt, dat lijkt me niet. Lijkt me meer (zoals beermenke het zegt) 'voor het idee'.

Jedoka

Ik heb al een tijdje een Brewster Beacon, prima apparaat met als grootste verschil tegenover alle andere Chinese kookketels dat deze geen kraantje heeft een paar centimeter boven de bodem maar een gat in de bodem waardoor je alleen maar met de pomp kunt werken (losse hevel kan natuurlijk ook maar daar heb ik zo'n ding niet voor gekocht). Dit maakt dat ik wel met een hopspider of iets dergelijks moet werken want whirlpoolen heeft geen nut. Op de bodem ligt nog wel een filter maar die kan er pas einde kook in omdat tijdens de kook de luchtbellen zich enorm ophopen en met vele tegelijk er onder vandaan ontsnappen. Nu gebruikte ik altijd pellets maar merkte dat er steeds nog erg veel door de hopspider slipte en ik veel prut en hopresten ook in het gistvat meekreeg. Nu sinds een poosje gebruik ik bloemen in de spider en dit werkt tot een max van zo'n 150 gram perfect. Tijdens het terug koelen met de meegeleverde koelspiraal pomp ik wanneer de temp onder de 80 graden zit door de hopbloemen heen die in de spider zitten, dit geeft nog een filterende werking waardoor mijn wort in het gistvat een stuk helderder is en veel minder prut en dergelijke meegaat.

Lang verhaal kort, ik blijf aan de hopbloemen i.c.m. een hopspider, voor mij werkt het nu perfect!

Jelle

Rinus

Citaat van: Jacques op 13-01-2021  22:43 uEnkele uren laten staan zonder dat er gist geënt is, is natuurlijk wel een infectierisico...
Dat besef ik ook maar heb daar nog nooit problemen mee gehad, ik sluit de deksel hermetisch af met pallet folie / huishoud folie.
Maar ik vraag mij af of een laagje CO2 helpt tegen eventuele infecties, ik heb dat nooit geprobeerd omdat ik geen problemen heb, maar het zou een extra verzekering kunnen zijn?

Jan de Graaff

Citaat van: Rinus op 15-01-2021  13:39 uMaar ik vraag mij af of een laagje CO2 helpt tegen eventuele infecties
Nee, bacteriën en ander gespuis laten zich niet tegenhouden door een laagje CO2. De folie werkt dan stukken beter, maar alles wat eronder gevat wordt, kan een risico vormen; CO2 laagje of niet.

hobbyman

Heb nu een tegenstroom koeler gemaakt. De platenkoeler kan even aan de kant worden geschoven. De kans op verstopping is er niet meer, hooguit de pomp.
Is er nu nog een goede reden om toch de hopspider te gebruiken?


Jan de Graaff

Citaat van: hobbyman op 18-01-2021  18:26 uDe kans op verstopping is er niet meer, hooguit de pomp.
Is er nu nog een goede reden om toch de hopspider te gebruiken?
Ehhh, ja... vanwege de pomp?  :weetniet:

Heuvinger brouwerij

Citaat van: Jacques op 13-01-2021  22:43 uEnkele uren laten staan zonder dat er gist geënt is, is natuurlijk wel een infectierisico...
Hmm, er worden emmers kokende wort hier gewoon in de tuin gezet.
Of het lekker bier oplevert, proef ik volgend jaar wel.

hansHalberstadt

Mbt pellets en filteren pak ik de oorzaak bij de bron aan nl de pomp en de koeler. Met een filter dus tussen kookketel en koeler/pomp.
 

Jacques

Citaat van: Heuvinger brouwerij op 18-01-2021  19:06 uHmm, er worden emmers kokende wort hier gewoon in de tuin gezet.
Of het lekker bier oplevert, proef ik volgend jaar wel.

Risico wil zeggen dat er een kans is op gevaar, schade of verlies.
Dat wil niet zeggen dat het altijd mis gaat maar wel dat je rekening mee moet houden je bier anders uitpakt dan bedoeld.

LAM

Of je koelt met een koelspiraal. Ik heb er zelf een gemaakt van 5 meter koperen pijp (Marktplaats is je vriend). Wij hebben een puls met een pomp er op waar water uit komt van een graad of 2 en dit koelt als een gek. Heb je ook niet al die hop derrie in je pomp.

Groetjes LAM

Snelbier

Citaat van: LAM op 01-02-2021  14:18 u... Wij hebben een puls met een pomp er op waar water uit komt van een graad of 2 en dit koelt als een gek. Heb je ook niet al die hop derrie in je pomp.
Hoe kom jij aan water van 2 graden?  Daarmee gaat elke vergelijking natuurlijk 3x op de schop.
Even gegoegeld, en  PULS blijkt een grondwater-aftap te zijn..
Dit is voor de gemiddelde Nederlandse brouwer helaas geen haalbare kaart.
Proost,  Snelbier.

LAM

Citaat van: Snelbier op 01-02-2021  17:29 uHoe kom jij aan water van 2 graden?  Daarmee gaat elke vergelijking natuurlijk 3x op de schop.
Even gegoegeld, en  PULS blijkt een grondwater-aftap te zijn..
Dit is voor de gemiddelde Nederlandse brouwer helaas geen haalbare kaart.
Proost,  Snelbier.
Snap ik. Een leuk pluspuntje toen we een nieuw huis kochten. Zo'n ding is geweldig!
Ik moet overigens wel toegeven dat 2 graden wel heel enthousiast was maar het is in ieder geval erg koud. vooral met deze buitentemperaturen, dan koelt het water snel af als het omhoog wordt gepompt.

Snelbier

Citaat van: LAM op 02-02-2021  15:45 uSnap ik. Een leuk pluspuntje toen we een nieuw huis kochten. Zo'n ding is geweldig!
Ik moet overigens wel toegeven dat 2 graden wel heel enthousiast was maar het is in ieder geval erg koud. vooral met deze buitentemperaturen, dan koelt het water snel af als het omhoog wordt gepompt.
Off Topic en uit nieuwsgierigheid: waarom is die pomp ooit geïnstalleerd? Kan me er niets zinnigs bij voorstellen..
Groet: Snelbier

Jan de Graaff

Citaat van: Snelbier op 02-02-2021  16:16 uOff Topic en uit nieuwsgierigheid: waarom is die pomp ooit geïnstalleerd? Kan me er niets zinnigs bij voorstellen..
Groet: Snelbier
Ik ken genoeg mensen die er eentje hebben. Om de tuin te sproeien, voornamelijk. Als je een flinke tuin hebt – of zoals hier in de regio bovenop een strandwal – scheelt het aanzienlijk.

LAM

Citaat van: Snelbier op 02-02-2021  16:16 uOff Topic en uit nieuwsgierigheid: waarom is die pomp ooit geïnstalleerd? Kan me er niets zinnigs bij voorstellen..
Groet: Snelbier
Er waren een aantal sproeiers op aangesloten. Het is een goedkope manier om de tuin te sproeien of bijvoorbeeld het zwembad te vullen. (Ook off topic: gooi geen chloor in een met grondwater gevuld zwembad, dan wordt het water bruin door het ijzergehalte!)

hansHalberstadt

Citaat van: hansHalberstadt op 18-01-2021  19:46 uMbt pellets en filteren pak ik de oorzaak bij de bron aan nl de pomp en de koeler. Met een filter dus tussen kookketel en koeler/pomp.
 
Even on topic.


Zelfde principe als hevelfilter met sluifjes met daarom heen stukje wasemkapfilter dichtgenaaid. (Ja onduidelijk of dat voedselweilig is, maar is denk ik gemaakt van gerecycelde PET flessen)


beermenke

Zou het gebruik met sleufjes naar beneden nog beter zijn?

middelaersch

Citaat van: hansHalberstadt op 04-02-2021  11:36 u(ja onduidelijk of dat voedselweilig is, maar is denk ik gemaakt van gerecycelde PET flessen)

Hmm, dat zou ik toch wel zeker willen weten of dat voedselveilig is, voordat ik dat zo ging doen.
Ik denk dat de fabrikant van die filters geen reden heeft om er voedselveilig materiaal voor te gebruiken. Waarom duur doen als het ook goedkoop kan.

Zie ook deze wikipedia pagina, en lees dan vooral even het stukje 'menselijk lichaam'.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Microplastics

Hier nog wat informatie over de risico's van micro plastics:

https://www.ad.nl/koken-en-eten/microplastics-zitten-overal-in-hoe-schadelijk-is-dat~ae6db869/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Andert



Citaat van: middelaersch op 04-02-2021  17:31 uHmm, dat zou ik toch wel zeker willen weten of dat voedselveilig is, voordat ik dat zo ging doen.
Ik denk dat de fabrikant van die filters geen reden heeft om er voedselveilig materiaal voor te gebruiken. Waarom duur doen als het ook goedkoop kan.

Zie ook deze wikipedia pagina, en lees dan vooral even het stukje 'menselijk lichaam'.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Microplastics

Hier nog wat informatie over de risico's van micro plastics:

https://www.ad.nl/koken-en-eten/microplastics-zitten-overal-in-hoe-schadelijk-is-dat~ae6db869/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Wiki en het AD weten het dus ook niet.

Heuvinger brouwerij

Citaat van: hansHalberstadt op 04-02-2021  11:36 uzelfde principe als hevelfilter met sluifjes met daarom heen stukje wasemkapfilter dichtgenaaid. (ja onduidelijk of dat voedselweilig is, maar is denk ik gemaakt van gerecycelde PET flessen)
Als het niet duidelijk is of het voedselveilig is, dan hoef ik het niet!
Roundup was toch ook voedselveilig?
Toen kwam er Amerikaanse Roundup mais.
Heel gemakkelijk, dan worden er geen produkten meer gekocht waar mais in zit.
Dus geen Hertog Jan pils, geen Dommels of geen Jupiller.

Andert

Citaat van: Heuvinger brouwerij op 04-02-2021  19:14 uAls het niet duidelijk is of het voedselveilig is, dan hoef ik het niet!
Roundup was toch ook voedselveilig?
Toen kwam er Amerikaanse Roundup mais.
Heel gemakkelijk, dan worden er geen produkten meer gekocht waar mais in zit.
Dus geen Hertog Jan pils, geen Dommels of geen Jupiller.
Dus voedselveilig zegt ook niet alles. Gezond boeren verstand lijkt hier nog het meest toepasbaar.

hansHalberstadt

Citaat van: Andert op 04-02-2021  19:45 uGezond boeren verstand lijkt hier nog het meest toepasbaar.
Het idee voor wasemkapfilter heb ik van Jan van Schaik uit zijn welbekende boek. En ik vond dat toen al een erg slimme oplossing omdat het bijna het perfecte materiaal is om te filteren. En om dat we toch al weten dat alcohol zeker giftig is en voor het filterdit nog maar de vraag is (PET is niet giftig en er komen ook geen mictoplastic korreltjes vrij volgens mij) maak ik me daar niet zo druk om. 

Andert

Citaat van: hansHalberstadt op 04-02-2021  20:16 uHet idee voor wasemkapfilter heb ik van Jan van Schaik uit zijn welbekende boek. En ik vond dat toen al een erg slimme oplossing omdat het bijna het perfecte materiaal is om te filteren. En om dat we toch al weten dat alcohol zeker giftig is en voor het filterdit nog maar de vraag is (PET is niet giftig en er komen ook geen mictoplastic korreltjes vrij volgens mij) maak ik me daar niet zo druk om.
Hooguit een minieme hoeveelheid hydrolyseproducten (oligimeren), voor de korte tijd dat het in contact is met warme vloeistof, die je weer uitscheidt of zelfs gewoon verteerd.

middelaersch

Citaat van: hansHalberstadt op 04-02-2021  20:16 uEn om dat we toch al weten dat alcohol zeker giftig is en voor het filterdit nog maar de vraag is (PET is niet giftig en er komen ook geen mictoplastic korreltjes vrij volgens mij) maak ik me daar niet zo druk om.

Als je zo redeneert hoef je je natuurlijk helemaal nergens meer druk om te maken.  :nut:

Citaat van: hansHalberstadt op 04-02-2021  20:16 uPET is niet giftig en er komen ook geen mictoplastic korreltjes vrij volgens mij.

Lees de linkjes die ik gaf....

Je gebruikt een filter dat niet gemaakt en niet bedoeld en niet getest is om levensmiddelen mee te filteren, en doet vervolgens een aantal aannames. Nou ja, het is jouw bier en niet het mijne.... :biersmile:

Andert



Citaat van: middelaersch op 04-02-2021  21:56 uAls je zo redeneert hoef je je natuurlijk helemaal nergens meer druk om te maken.  :nut:

Lees de linkjes die ik gaf....

In die linkjes staat naar mijn mening weinig zinnigs m.b.t. het gebruik zoals door Hans aangegeven.

Het hele verhaal komt op mij over als de teflon antiaanbaklaag-discussie voor pannen: de een maakt zich er druk om en een ander denkt dat het wel meevalt. Hetzelfde geldt voor koper vs rvs, natronloog vs chemipro caustic, wel of niet overhevelen na hoofdvergisting wel of geen oxidatie, brouwautomaat vs pan op het vuur, platenkoeler vs dompelkoeler etc. (heb ik ze nu allemaal?  [emoji6])

mailalwin

Ik heb dus ook een Chinese hopspider en bevalt prima.
Echter ben ik ook van mening dat dit  wel beter zou kunnen 'mengen'.
Nu zat ik te denken om de pomp van de Grainfather aan te zetten tijdens de kook en de uitlaat in de hopspider te laten stromen.

Hebben jullie hier een idee over of dit slim is? 

Jan de Graaff

Citaat van: mailalwin op 08-02-2021  20:50 uHebben jullie hier een idee over of dit slim is?
Op zich wel, als je pomp de 100 ºC aankan. Dat is niet standaard zo, maar volgens mij bij de Grainfather wel (je pompt ook 10 minuten het kokende wort door je tegenstroomkoeler).
Ik zou er, zeker in het begin, wel bij blijven. De kleine delen van de hop kunnen ook de mazen van zo'n hopspider verstoppen en als de boel gaat overstromen zitten de hopdeeltjes voor je het weet in je wort – precies wat je wilde voorkomen. Anderzijds kan een rollende kook de mazen ook wel weer vrij houden door de turbulentie in het wort. Gewoon proberen dus, denk ik. Het lijkt mij wel een goed idee. Kan ik ook eens proberen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.