Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: De smaak van Saaz  (gelezen 775 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Simonius

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 28
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
De smaak van Saaz
« Gepost op: 04-01-2021 15:31 u »
Binnenkort wil ik een blond biertje gaan brouwen met Saaz. Volgens de beschrijvingen heeft het iets kruidigs. Dit zegt mij niet zo heel veel aangezien kruidig een verzamelwoord is. Is dit iets meer te specificeren? Ben overigens wel bekend met  tradition en mittelfrüh qua kruidigheid.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Leon058

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 46
  • Land: nl
Re: De smaak van Saaz
« Reactie #1 Gepost op: 04-01-2021 15:54 u »
Ik brouw nu een bier met alleen maar Saaz. Het is heel moeilijk om via tekst de geur te omschrijven. Het is geen sterke hop in de zin van alfazuur. Ik kan ook niet veel met "kruidig", maar zou zelf de geur omschrijven als aards/tabak, en bloemig. Ik merk weinig grassigs en citrus. Het geeft geen overheersende, dominante bitterheid. Tradition en mittelfrüh zijn niet compleet andere hopsoorten. Ze zitten qua alfazuur op ongeveer dezelfde waarden als Saaz. Ik zou ze kunnen vervangen voor Saaz in een recept.




Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.109
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: De smaak van Saaz
« Reactie #4 Gepost op: 04-01-2021 20:14 u »
Dit zegt mij niet zo heel veel aangezien kruidig een verzamelwoord is.

Kruidig wil niet zeggen dat het naar kruiden, in de zin van specerijen, smaakt. Kruidig verwijst naar de kruidachtigen. Niet verhoutende planten. Niet dat die nu allemaal het zelfde smaken, maar velen delen wel een bepaalde ondertoon in de smaak. Kauw eens op een brandnetelstengel oid.

Saaz zit in de zelfde groep van hoppen als Tradition etc. Ook kwa smaak.

Ingo

Offline JanDeGraaff

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 637
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: De smaak van Saaz
« Reactie #5 Gepost op: 04-01-2021 22:18 u »
"De smaak van Saaz"

Smaak is zo ontzettend persoonlijk. Je kunt eigenlijk alleen maar in algemene termen blijven om het enigszins begrijpelijk of uniform te houden, zodat anderen begrijpen wat je bedoelt.

Er zijn smaken en geuren afgesproken als standaard en die zitten in smaak- en geurkits. Die worden gebruikt bij opleidingen voor professionals, vaak voor sommeliers. Dergelijke kits zijn honderden en soms duizenden euro's waard. Sommige essences kosten per stuk ettelijke tientallen euro per milliliter.

Wat je heel goed kunt doen, om de smaak en geur van een hop te leren kennen is er hopthee van zetten. Laat het 5, 10, 15, 30 en 60 minuten in water koken en ruik, proef, kijk. Dat helpt je om een hop te leren kennen en je hebt er niet eens heel van nodig. Maak notities en sla het op.

Is nog leuk om te doen ook.

Wat betreft Saaz: Pilsner Urquell is gebrouwen met alleen maar Saaz. Maar, de mout maakt ook veel uit voor de smaak en de drievoudige decoctie ook. En dan slaan we voor het gemak de gist en het water over. Met andere woorden: het is niet alleen maar de hop die de smaak van het bier bepaalt..

Tags: