Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Straffe Hendrik Quadrupel Recept  (gelezen 818 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ChrisB

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Straffe Hendrik Quadrupel Recept
« Gepost op: 04-01-2021 07:09 u »
Beste brouwers,

Binnenkort wil ik een sterke Quadrupel brouwen zoals de Straffe Hendrik van brouwerij de Halve Maan. Volgens de website is het bier 35 EBU en 100 EBC, samengesteld uit verschillende moutsoorten, bevat het Styrian Goldings en Saaz hop en is het 11% vol.

Toen ik dit bier een keer bij kamertemperatuur dronk viel het mij op dat er ook best een gebrande smaak aan zit en kon ik er ook koriander in ontdekken.

Ik zou het volgende recept willen brouwen:

Volume +/- 13 liter
Begin SG 1.095
Eind SG 1.012
maischschema: 65 graden/60 min, 71 graden/15 min
Kooktijd 90 min

The Swaen Pilsmout 70%
The Swaen Belge 5%
MD Special B 4%
The Swaen Choco W 1%
Suiker 20% (glucose, of toch schenkstroop?)  :weetniet:

Hop: combinatie van gelijke hoeveelheden Hallertau Tradition en Spalt Select 90 min 25 EBU, 30 min 10 EBU

Kruiden: 0,5 Gr koriander / liter, venkelzaad 0,5 Gr / liter beide gekneusd in vijzel op 0 min.

Gist: Lallemand Abbaye (1 liter gistkoek van minder sterk brouwsel)
Vergistingstemperatuur: overhevelen bij 16-17 graden, hierna laat ik de gist zijn gang gaan bij omgevingstemperatuur 18-19 graden.

Ik ben benieuwd of ik met 4% special B en 1% choco mout het gebrande van de Straffe Hendrik kan evenaren en de 100EBC kan halen. Of zou het gebrande toch uit kandijsuiker of karamel moeten komen?

Mochten jullie nog opmerkingen of suggesties hebben op dit recept dan hoor ik het graag.

Groetjes Chris.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline MaJa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 200
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Straffe Hendrik Quadrupel Recept
« Reactie #1 Gepost op: 05-01-2021 03:35 u »
37-40 EBC is waar je gaat stranden volgens Beersmith




Een brouwprogramma gebruiken kan een teleurstelling (voor bijvoorbeeld hier de kleur) voorkomen.  Er zijn er genoeg.
Wat niet wil zeggen dat dit uiteindelijk niet lekker wordt, maar het is niet wat je wilde...


Offline ChrisB

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Straffe Hendrik Quadrupel Recept
« Reactie #2 Gepost op: 05-01-2021 13:00 u »
37-40 EBC is waar je gaat stranden volgens Beersmith




Een brouwprogramma gebruiken kan een teleurstelling (voor bijvoorbeeld hier de kleur) voorkomen.  Er zijn er genoeg.
Wat niet wil zeggen dat dit uiteindelijk niet lekker wordt, maar het is niet wat je wilde...
Bedankt voor je reactie  :degroeten:
Wat zou de beste methode zijn om het bier donkerder te krijgen met mout alleen? Allereerst wil ik voorkomen dat er een droppige smaak ontstaat door het gebruik van te veel donkere (Cara?) mout.

Ik zit er aan te denken om het percentage chocomout te verdubbelen, en/of hier een deel van koud te laten trekken in water. Of gewoon in zijn geheel aan het einde van de maisch toe te voegen bij het spoelen. Ik denk niet dat het percentage special b verhogen een goed idee is i.v.m de dropsmaak die dan kan ontstaan.

Aan karamel kleurstof wil ik me liever niet wagen.

Offline Arjen1969

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Straffe Hendrik Quadrupel Recept
« Reactie #3 Gepost op: 05-01-2021 14:52 u »
Bedankt voor je reactie  :degroeten:
Wat zou de beste methode zijn om het bier donkerder te krijgen met mout alleen? Allereerst wil ik voorkomen dat er een droppige smaak ontstaat door het gebruik van te veel donkere (Cara?) mout.

Ik zit er aan te denken om het percentage chocomout te verdubbelen, en/of hier een deel van koud te laten trekken in water. Of gewoon in zijn geheel aan het einde van de maisch toe te voegen bij het spoelen. Ik denk niet dat het percentage special b verhogen een goed idee is i.v.m de dropsmaak die dan kan ontstaan.

Aan karamel kleurstof wil ik me liever niet wagen.

Misschien kun je een gedeelte van de caramout coldsteepen?

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.301
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Straffe Hendrik Quadrupel Recept
« Reactie #4 Gepost op: 05-01-2021 15:50 u »
Ik zou me bij het samenstellen van een recept focussen op de smaak die je wilt bereiken, dat lijkt me veel belangrijker dan de kleur. De kleur is een bijzaak en een gevolg van.

(p.s. 1: een goede quad hoeft niet zo donker te zijn, kijk maar eens naar La Trappe...
p.s. 2: sommige commerciŽle brouwerijen gebruiken kleurstoffen om de gewenste kleur te bereiken, geen idee of ze dat bij straffe hendrik ook doen, hoeft niet op het etiket te staan)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.662
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Straffe Hendrik Quadrupel Recept
« Reactie #5 Gepost op: 05-01-2021 23:18 u »
Bedankt voor je reactie  :degroeten:
Wat zou de beste methode zijn om het bier donkerder te krijgen met mout alleen? Allereerst wil ik voorkomen dat er een droppige smaak ontstaat door het gebruik van te veel donkere (Cara?) mout.

Ik zit er aan te denken om het percentage chocomout te verdubbelen, en/of hier een deel van koud te laten trekken in water. Of gewoon in zijn geheel aan het einde van de maisch toe te voegen bij het spoelen. Ik denk niet dat het percentage special b verhogen een goed idee is i.v.m de dropsmaak die dan kan ontstaan.

Aan karamel kleurstof wil ik me liever niet wagen.

Caramouten geven geen droppige smaken...
Het zijn geroosterde en gebrande mouten die voor dropachtige zorgen.

Caramouten horen thuis in een quadrupel het gehalte aan geroosterde en gebrande mouten hoort beperkt te zijn. Een quadrupel is geen stout...

Offline MaJa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 200
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Straffe Hendrik Quadrupel Recept
« Reactie #6 Gepost op: 06-01-2021 06:17 u »
Caramouten geven geen droppige smaken...
Het zijn geroosterde en gebrande mouten die voor dropachtige zorgen.

Caramouten horen thuis in een quadrupel het gehalte aan geroosterde en gebrande mouten hoort beperkt te zijn. Een quadrupel is geen stout...

ik vind toch dat een special-B als je die veel gebruikt een dropachtige smaak geeft veel meer dan een black malt bijvoorbeeld...

Offline ChrisB

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Straffe Hendrik Quadrupel Recept
« Reactie #7 Gepost op: 06-01-2021 13:44 u »
Caramouten geven geen droppige smaken...
Het zijn geroosterde en gebrande mouten die voor dropachtige zorgen.

Caramouten horen thuis in een quadrupel het gehalte aan geroosterde en gebrande mouten hoort beperkt te zijn. Een quadrupel is geen stout...

Ik merk de dropsmaak van een hoge stort donkere Cara mout vooral op in bieren met een laag eind SG. In bijvoorbeeld een imperial stout die ik eerder gebrouwen heb met 8-9% donkere Cara mout 300-350 EBC en 10% geroosterde mout met eind SG 1.030 komt de smaak totaal niet als droppig over.

Maar ik ben het met je eens, het moet geen stout worden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.662
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Straffe Hendrik Quadrupel Recept
« Reactie #8 Gepost op: 06-01-2021 22:11 u »
ik vind toch dat een special-B als je die veel gebruikt een dropachtige smaak geeft veel meer dan een black malt bijvoorbeeld...


Dat is niet mijn ervaring. Special B geeft vooral een rozijnachtige smaak.

Tags: