Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Saison  (gelezen 800 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Don Leopold

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Honkewaai Bier, Waaiend lekker bier
Saison
« Gepost op: 02-01-2021 14:36 u »
Hallo allemaal, ik brouw nog niet zo lang en ben voornamelijk zelf recepten in elkaar aan het zetten met behulp van dit forum.
Saison bier is wel één van mijn favoriete bierstijl en heb deze inmiddels al 3x gebrouwen.

Dit keer is het een saison met Belle Saison gist van Lallemand, dit wordt de 2e keer dat ik deze ga gebruiken.
De 1e keer gaf dit gist voor mij als beginner een prima resultaat op volgens mijn vrienden en familieleden.

Ik gebruik altijd korrelgist en de Mangrove Jack M29 en de Fermentis BE-134 heb ik ook al eens gebruikt.
Welke nu eigenlijk het beste gist is kan ik nu nog niet vertellen, het waren allemaal goede bieren geworden.
Het idee is nu om ongeveer hetzelfde recept te gaan gebruiken maar dan steeds een ander gist.

Hieronder een opzetje van mijn volgende saison bier die ik wil ga brouwen, ik ben benieuwd naar jullie commentaren.
De Hallertau Blanc hop heb ik nog niet eerder gebruikt, maar schijnt een prima hop te zijn voor een saison.
Van deze hop is nog niet zoveel over te vinden hier op het forum, alleen dat het een witte wijnachtige smaak heeft.
Kan iemand mij iets meer over deze hop vertellen?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptLekkere Klorus
Brouwdatum12-1-2021
BierstijlSterke Saison
Volume15,0 l
Begin SG1,070 SG
Berekende kleur (Morey)15 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)36 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lWater uit Noordwijk
10,27 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
43 mg/l8 mg/l57 mg/l74 mg/l53 mg/l48 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,91 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC72,3 %
1,00 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC18,5 %
0,50 kgSpeltvlokkenSupermarkt3 EBC9,2 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust54,0 °C1 min.20 min.2,8 l/kg
Beta-amylase65,0 °C5 min.30 min.2,8 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C5 min.30 min.2,8 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.2,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
19,0 gHallertau Perlebellen5,9%75 min.17,3 IBU
42,0 gWillamettebellen3,0%15 min.9,2 IBU
13,0 gHallertau Blancbellen9,5%15 min.9,1 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
100,00 grijsthulzenandersmaischen
10,00 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
11,00 gLallemand Belle Saisonbovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting21,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting23,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering18,0 °C



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline BenvdVeen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 28
  • Land: nl
Re: Saison
« Reactie #1 Gepost op: 02-01-2021 15:05 u »
Saison is mijn favoriete bierstijl, ik heb zelf ook nog niet een voorkeur voor de genoemde gisten. Elk levert volgens mij een lekkere Saison op.
Ik denk dat dit op zich een prima Saison oplevert, alleen snap ik de toevoeging van Iers Mos niet. Zowel de haver- als de speltvlokken zorgen voor een "troebel" biertje. Beetje alsof je klaringsmiddel toevoegt aan een Witbier of n Weizen.
De Hallertau Blanc, geen ervaring mee als hop. Heb zelf op het moment een Bière de Mars in t gistvat met Nelson Sauvin.

Liquida non fragent jejuneum


Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Land: nl
Re: Saison
« Reactie #2 Gepost op: 02-01-2021 15:42 u »
Saison is heerlijk! Maar als je  een korrelgist gaat gebruiken zou ik die van Mangrove Jack gebruiken. De Belle Saison is niet mijn favoriet.

Om een saison mooi droog te krijgen zou ik je maischschema aanpassen. 45-60 min op 63 ºC en dan uitmaischen. Dan krijg je wat minder onvergistbare suikers en ook een droge saison.

Qua hop zou ik de Willamette eruit halen en volledig de H. blanc aanhouden. Past daar goed bij :)

Offline Don Leopold

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Honkewaai Bier, Waaiend lekker bier
Re: Saison
« Reactie #3 Gepost op: 03-01-2021 11:44 u »
Ik denk dat dit op zich een prima Saison oplevert, alleen snap ik de toevoeging van Iers Mos niet. Zowel de haver- als de speltvlokken zorgen voor een "troebel" biertje. Beetje alsof je klaringsmiddel toevoegt aan een Witbier of n Weizen.

Ik heb niet de indruk dat een saison een troebel moet zijn, als ik de beschrijving in de BKG biertypen gids bekijk staat er: helder, tweeschijn toegestaan.
Sinds de laatste 3 bieren die ik heb gebrouwen gebruik ik Iers mos en dat beviel goed, daarom staat het er eigenlijk ook in.

Offline Don Leopold

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Honkewaai Bier, Waaiend lekker bier
Re: Saison
« Reactie #4 Gepost op: 03-01-2021 12:02 u »
Saison is heerlijk! Maar als je  een korrelgist gaat gebruiken zou ik die van Mangrove Jack gebruiken. De Belle Saison is niet mijn favoriet.
De M29 van Mangrove Jack ga ik zeker nog een keer gebruiken  :)

Om een saison mooi droog te krijgen zou ik je maischschema aanpassen. 45-60 min op 63 ºC en dan uitmaischen. Dan krijg je wat minder onvergistbare suikers en ook een droge saison.
Betekent dit dat hij dan verder doorgist met jouw voorgestelde maischschema?

Qua hop zou ik de Willamette eruit halen en volledig de H. blanc aanhouden. Past daar goed bij :)
Kun je toelichten waarom de Willamette eruit moet?
Ik heb hem erin gezet omdat ik hem in mijn laatste saison erin had en dat beviel mij qua hopsmaak erg goed.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.662
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Saison
« Reactie #5 Gepost op: 03-01-2021 22:23 u »
Ik heb niet de indruk dat een saison een troebel moet zijn, als ik de beschrijving in de BKG biertypen gids bekijk staat er: helder, tweeschijn toegestaan.

Klopt helemaal. Een saison is vaal licht troebel omdat saisongisten echte stofgisten zijn en slecht uitvlokken. Na een tijd zakt de gist uit en is het bier helder (dat is overigens bij de meeste bieren het geval, ook bij witbieren).

Offline Thomas97

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Saison
« Reactie #6 Gepost op: 03-01-2021 23:50 u »
Wat is de reden van het toevoegen van zo'n groot aandeel haver?
Dit gaat niet helpen met een helderder bier. Je gaat hierdoor waarschijnlijk wel een iets voller/viscozer bier krijgen.



Offline BenvdVeen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 28
  • Land: nl
Re: Saison
« Reactie #7 Gepost op: 04-01-2021 10:34 u »
Wat is de reden van het toevoegen van zo'n groot aandeel haver?
Dit gaat niet helpen met een helderder bier. Je gaat hierdoor waarschijnlijk wel een iets voller/viscozer bier krijgen.
Dit bedoelde ik met toevoegen haver, haver zorgt voor een troebele Saison. Daarom lijkt het toevoegen Iers Mos mij vreemd.

Liquida non fragent jejuneum


Offline Don Leopold

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Honkewaai Bier, Waaiend lekker bier
Re: Saison
« Reactie #8 Gepost op: 04-01-2021 12:15 u »
Wat is de reden van het toevoegen van zo'n groot aandeel haver?
Dit gaat niet helpen met een helderder bier. Je gaat hierdoor waarschijnlijk wel een iets voller/viscozer bier krijgen.
In het topic van de Adrie Otten over de saison cheval https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,33937.0.html legt hij uit dat hij haver toevoegd voor een zachter mondgevoel omdat een saison anders zo kurkdroog is.
Dit heb ik in mijn eerste saison ook gedaan, rond de 10%, en dat beviel mij wel.

In mijn vorige saison had ik bij wijze van proef 1,5 kg havervlokken in de stort gedaan, zo'n 26%, om te kijken wat dat doet met de smaak.
Resultaat ; een saison met een romige smaak maar bijna geen droge afdronk.
Hier had ik ook voor het eerst Iers mos gebruikt en het bier was vrij helder geworden, voor mij als beginnende brouwer vond ik dat een prima resultaat.  :)

Nu probeer ik er tussenin te gaan zitten met 1 kg havervlokken en een halve kilo speltvlokken als vervanging, vooral om te kijken wat het oplevert in het eindresultaat.

Offline Don Leopold

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Honkewaai Bier, Waaiend lekker bier
Re: Saison
« Reactie #9 Gepost op: 04-01-2021 12:19 u »
Dit bedoelde ik met toevoegen haver, haver zorgt voor een troebele Saison. Daarom lijkt het toevoegen Iers Mos mij vreemd.

Liquida non fragent jejuneum
Je voegt toch juist Iers mos toe om helderder bier te krijgen? Of heeft Iers mos nog nadelen zoals smaakafwijking?

Offline Thomas97

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Saison
« Reactie #10 Gepost op: 04-01-2021 14:29 u »
In het topic van de Adrie Otten over de saison cheval https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,33937.0.html legt hij uit dat hij haver toevoegt voor een zachter mondgevoel omdat een saison anders zo kurkdroog is.
Dit heb ik in mijn eerste saison ook gedaan, rond de 10%, en dat beviel mij wel.

In mijn vorige saison had ik bij wijze van proef 1,5 kg havervlokken in de stort gedaan, zo'n 26%, om te kijken wat dat doet met de smaak.
Resultaat ; een saison met een romige smaak maar bijna geen droge afdronk.
Hier had ik ook voor het eerst Iers mos gebruikt en het bier was vrij helder geworden, voor mij als beginnende brouwer vond ik dat een prima resultaat.  :)

Nu probeer ik er tussenin te gaan zitten met 1 kg havervlokken en een halve kilo speltvlokken als vervanging, vooral om te kijken wat het oplevert in het eindresultaat.

Duidelijke uitleg! De vraag kwamen vooral vanwege het tegengestelde effect van Iers mos (klaring) en haver (troebeling). Die 10% haver is inderdaad meer in de richting van wat ik zou verwachten, maar het is op deze manier wel interessant om te zien hoe vol/droog het bier wordt. Ik ben benieuwd naar je resultaat :)

Offline BenvdVeen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 28
  • Land: nl
Re: Saison
« Reactie #11 Gepost op: 05-01-2021 17:28 u »
Je voegt toch juist Iers mos toe om helderder bier te krijgen? Of heeft Iers mos nog nadelen zoals smaakafwijking?
Voor zover ik weet heeft het geen invloed op de smaak.

Liquida non fragent jejuneum


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.662
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Saison
« Reactie #12 Gepost op: 05-01-2021 21:51 u »
Voor zover ik weet heeft het geen invloed op de smaak.

Liquida non fragent jejuneum

Een aantal jaren geleden was er een partij Ier mos in de handel die zorgde voor een heel vervelende jodiumsmaak. Gelukkig was dat tijdelijk.

Verder heb ik heel lang geleden data-analyses gedaan aan de hand van gegevens van bieren die ingezonden waren bij het ONK. Bieren waar Iers mos aan toegevoegd was scoorde wat beter dan bieren waarbij dit middel niet gebruikt was. Mogelijk komt dit door de betere helderheid van de bieren met Iers mos, maar ik sluit ook niet uit dat het komt doordat Iers mos een beetje zout is (zeezout).

Offline BenvdVeen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 28
  • Land: nl
Re: Saison
« Reactie #13 Gepost op: 05-01-2021 23:11 u »
Een aantal jaren geleden was er een partij Ier mos in de handel die zorgde voor een heel vervelende jodiumsmaak. Gelukkig was dat tijdelijk.

Verder heb ik heel lang geleden data-analyses gedaan aan de hand van gegevens van bieren die ingezonden waren bij het ONK. Bieren waar Iers mos aan toegevoegd was scoorde wat beter dan bieren waarbij dit middel niet gebruikt was. Mogelijk komt dit door de betere helderheid van de bieren met Iers mos, maar ik sluit ook niet uit dat het komt doordat Iers mos een beetje zout is (zeezout).
Jacques, bedankt voor het delen van je kennis. Weer heel wat opgestoken.

Liquida non fragent jejuneum


Tags: