Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Salty karamel Coffee Dark Lager  (gelezen 422 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.572
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Salty karamel Coffee Dark Lager
« Gepost op: 28-12-2020 16:41 u »
Na, een tijd niet gebrouwen te hebben, moet het er toch weer een keer van komen.
Door de Covid perikelen ook niet veel bier gedronken, ik drink voornamelijk in gezelschap.

Ik heb nog Salty karamel mout, daarbij wil ik wat donkers brouwen, in de richting van een Baltic porter.
Ik ben met onderstaand recept gekomen, maar ik weet niet of dit misschien te veel van het goede is.
De 3 donkere mouten voeg ik pas toe de laatste 15 minuten van de maisch.
Iemand ervaring met de Salty karamel Mout? Nog tips voor een Donkere ondergister?

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk-
Naam receptSalty karamel Coffee Porter
Brouwdatum22-12-2020
BierstijlPorter (Robust)
Volume21,0 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)62 EBC
Berekende bitterheid (Rager)29 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
22,00 lWater uit Hellevoetsluis
4,25 lGedemineraliseerd water
3,50 mlMelkzuur
6,0 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
39 mg/l6 mg/l36 mg/l104 mg/l53 mg/l46 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,45 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC55,9 %
1,95 kgSwaen Munich LightDe Swaen14 EBC31,6 %
0,40 kgPlatinumSwaen Salty karamel MoutDe Swaen25 EBC6,5 %
0,16 kgBlackSwaen CoffeeDe Swaen600 EBC2,6 %
0,16 kgBlackSwaen Chocolate BDe Swaen850 EBC2,6 %
0,05 kgBlackSwaen BlackDe Swaen1325 EBC0,9 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 įC1 min.60 min.4,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
8,8 gCascadepellets6,0%60 min.8,1 IBU
2,1 gHopshotpellets65,0%60 min.21,1 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
36,0 gSaflager Lager (W-34/70)ondergist





Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Marcel_k

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 300
  • Land: nl
  • brouwt met Bulldog Beerbrewer 25
    • Twitter
Re: Salty karamel Coffee Dark Lager
« Reactie #1 Gepost op: 28-12-2020 22:42 u »
Ziet er prima uit.de Cascade is  niet echt passend vind ik, maar omdat het 60 minuten hoppen zijn, kook je de meeste niet-passende aroma's wel weg lijkt mij. 
Hoeveelheid gist lijkt me ook voldoende.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.572
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Salty karamel Coffee Dark Lager
« Reactie #2 Gepost op: 28-12-2020 22:52 u »
Ziet er prima uit.de Cascade is  niet echt passend vind ik, maar omdat het 60 minuten hoppen zijn, kook je de meeste niet-passende aroma's wel weg lijkt mij.
Hoeveelheid gist lijkt me ook voldoende.
Bedankt. Ik wil 10 g bloemen uit eigen tuin toevoegen, staat niet goed omschreven. Ik ben gewend laat hop te gebruiken. Ik vraag me af of ik met de hopshot en geen late giften niet invoed op de complexiteit.
Misschien toch wat Fuggles of East Kent bestellen. Eigenlijk gek dat ik altijd wel een late gift in mijn bieren heb.
Voor de gist 3 zakjes Brewferm lager a 12 g misschien iets aan de hoge kant, maar goed ondergister ik verwacht aan de koude kant te gaan vergisten.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.572
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Salty karamel Coffee Dark Lager
« Reactie #3 Gepost op: 07-01-2021 14:43 u »
Helemaal fout gegaan,

Ik had wat ellende op de brouwdag, verstopt filter, ect ect... beetje onverklaarbaar, mijn RIMS pomp stopte ermee (solar pompje) die was dus vastgelopen.
Uiteindelijk met een pannetje heel de tijd het wort bovenop het graanbed toegevoerd vanaf de bodem en een beetje geroerd. Meer oxidatie dan wenselijk en een hoop gekl**t.

Printplaat van de brouwcontroller doorgefikt door de hoge stroom bij stilstand. Noujah ding draait al wat jaren dus, tijd voor een nieuwe brouwinstallatie (HERMS) de plannen zijn gereed...

Begin SG is 1.061 geworden.
Iets meer hop toegevoegd dan in het recept, maar dat is verwaarloosbaar. Een gedeelte is een rest Saaz geworden.

Het valt mij op de de Brewferm Lager een snelle ondergister is, de vergisting was binnen een week gedaan, lage vergistingsgraad maar dat is ook te wijten aan het recept. Uiteindelijk 1.019 geworden. Ik kom op een 5.3% alcohol uit. Wel wat zwavelgeurtjes, maar niet zo erg als sommige andere ondergisters, diacetyl is niet waar te nemen en ik ben daar vrij gevoelig voor. Met dit gistje ga ik zeker nog een Pilsener (100% barke) brouwen. (Eerste keer Brewferm lager voor mij)

Ik hoop dat er nog een puntje of wat af gaat, ik het het bier nu even van 11.5c op 18c gezet voor de nagisting.
monstertje genomen en de boel onder 0.5bar overdruk gezet.

De smaak is in ieder geval verassend goed, wat een fris en strak bier is dit nu al zeg! Dat had ik totaal niet verwacht, licht zoet maar zeker niet plakkerig, ik proef er duidelijk wat zoethout achtige smaken in. Dit wordt wel een lekkere doordrinker met veel smaak. Het zoutige van de karamel zeezout mout haal ik er niet uit wel een subtiele karamel toon waarvoor ik deze mout verantwoordelijk hou. Lekker!

Tot zover deze update, wellicht is het inspiratie voor een ander.


Tags: