Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Frydenlund Fatøl "kloon"  (gelezen 971 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 875
  • Land: nl
  • øl, øl og mer øl!
Frydenlund Fatøl "kloon"
« Gepost op: 26-12-2020 13:26 u »
Hallo allemaal,

Deze vakantie wil ik een "kloon" van het noorse Frydenlund Fatøl brouwen, wat geldt als Vienna type lager. Ik kwam op een Noors brouwforum al een opzet tegen (https://forum.norbrygg.no/threads/frydenlund-fatol.42521/) maar daar staan geen maischschema ed. Ook ga ik andere gist en hop gebruiken (het hoeft geen precieze kloon te zijn). Het maischschema heb ik van https://byo.com/article/vienna-lager-tips-from-the-pros/

Graag hoor ik jullie gedachten:


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptFrydenlund kloon
Kenmerk
Brouwdatum26/12/2020
BiertypeVienna (A)
Aantal liters25
Gewenst begin SG1049 (5.1 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater35.7 liter
Maischdikte3.3 l/kg
Maischwater18.5 liter
Spoelwater17.2 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur36 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid24 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout (WM)27.1 %1.500 kg4 EBC
Viennamout (BM)54.1 %3.000 kg9 EBC
Munchener light (CM)18.0 %1.000 kg15 EBC
Carafa Type 30.8 %0.042 kg1400 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Alta (UA)11.0 %15 gr60 minuten18 EBU
Marynka8.8 %15 gr10 minuten5 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortMangrove Jack's M84 Bohemian Lager
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
167°C40 minuten3.3 l/kg
278°C5 minuten3.3 l/kg




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 875
  • Land: nl
  • øl, øl og mer øl!
Re: Frydenlund Fatøl "kloon"
« Reactie #1 Gepost op: 28-12-2020 13:06 u »
Iemand gedachten over het maischschema en kooktijd? Is dat voldoende?

Offline oneman

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • if bottle.empty(): new(Bottle) else bottle.drink()
Re: Frydenlund Fatøl "kloon"
« Reactie #2 Gepost op: 28-12-2020 14:52 u »
Ik zie niks raars. Misschien dat je maischtijd iets langer wordt om een positieve jodiumtest te bereiken, maar dat wijst zichzelf...

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 875
  • Land: nl
  • øl, øl og mer øl!
Re: Frydenlund Fatøl "kloon"
« Reactie #3 Gepost op: 28-12-2020 15:09 u »
Ik heb nog nooit een jodiumtest gedaan :D houd altijd gewoon de tijd aan!

Offline oneman

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • if bottle.empty(): new(Bottle) else bottle.drink()
Re: Frydenlund Fatøl "kloon"
« Reactie #4 Gepost op: 28-12-2020 17:53 u »
Ik heb nog nooit een jodiumtest gedaan :D houd altijd gewoon de tijd aan!
Ik doe dat nog wel, resultaat van ervaringen met slechte mouten in de jaren negentig... Nu ben ik eraan gewend. Het helpt wel, soms moet er nog 5 a 10 minuten bij om echt alles om te zetten. Waarbij het echt onmisbaar is, is bij grote hoeveelheden ongemout (witbier bijvoorbeeld), daar is in mijn ervaring gewoon een vaste maischtijd aanhouden niet afdoende. De benodigde tijd fluctueert in mijn ervaring nogal.

Anderen zie ik trouwens brix metingen doen tijdens het maischen... Dat kan ook.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 875
  • Land: nl
  • øl, øl og mer øl!
Re: Frydenlund Fatøl "kloon"
« Reactie #5 Gepost op: 28-12-2020 19:50 u »
Ik brouw sinds ongeveer 2002 en ben denk ik altijd lui geweest ;D opbrengst/efficientie is meestal goed genoeg. Dit is echter een vrij korte maisch vandaar mijn vraag :)

Offline oneman

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • if bottle.empty(): new(Bottle) else bottle.drink()
Re: Frydenlund Fatøl "kloon"
« Reactie #6 Gepost op: 28-12-2020 23:01 u »
Dit is echter een vrij korte maisch vandaar mijn vraag :)
In dat geval zou ik een maisch van gewoon 60 minuten aanhouden. Ik ben ook vrij lui en die tijd is meestal afdoende. Maar misschien heeft iemand daar een meer diepgravender mening over.  :)

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 875
  • Land: nl
  • øl, øl og mer øl!
Re: Frydenlund Fatøl "kloon"
« Reactie #7 Gepost op: 28-12-2020 23:08 u »
Heb net antwoord gekregen van de Noorse brouwer; die deed ook 60 min en op 66 en 90 min kook... Neem de maischtijd en -temp denk ik over, kooktijd houd ik op 60. Weet niet goed waarom ik 90 min zou doen, of moet ik bang zijn voor DMS?

Offline oneman

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • if bottle.empty(): new(Bottle) else bottle.drink()
Re: Frydenlund Fatøl "kloon"
« Reactie #8 Gepost op: 28-12-2020 23:12 u »
Weet niet goed waarom ik 90 min zou doen, of moet ik bang zijn voor DMS?
Mmh, ik doe altijd 60 en heb geen vies bier... geen gekookte groente smaak en geur. Maar ook daarvoor geldt, ik ben te lui om langer te koken.  :D

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 875
  • Land: nl
  • øl, øl og mer øl!
Re: Frydenlund Fatøl "kloon"
« Reactie #9 Gepost op: 28-12-2020 23:17 u »
Ik eigenlijk ook LOL, maar bij ondergister schijn je er last mee te kunnen krijgen. Hou gewoon inderdaad 60 min aan

Offline oneman

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • if bottle.empty(): new(Bottle) else bottle.drink()
Re: Frydenlund Fatøl "kloon"
« Reactie #10 Gepost op: 28-12-2020 23:24 u »
Succes met brouwen en post je resultaat, ik ben benieuwd!  :biersmile:

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 875
  • Land: nl
  • øl, øl og mer øl!
Re: Frydenlund Fatøl "kloon"
« Reactie #11 Gepost op: 28-12-2020 23:31 u »
Dank je, ga ik doen. Op het Noorse linkje staat in de een na onderste post al een foto van het eindresultaat ;)

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 875
  • Land: nl
  • øl, øl og mer øl!
Re: Frydenlund Fatøl "kloon"
« Reactie #12 Gepost op: 29-12-2020 19:19 u »
Vandaag een succesvolle brouwdag behalve dat ik na ontsmetten van de CCT de kraan open had laten staan en sus vanuit de Grainfather via CCT mijn bier op de grond aan het pompen was... Uiteindelijk 23,5 L bier met begin SG van 1047 (hydrometer)/1049 (iSpindel) in het vat bij 13 graden.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 875
  • Land: nl
  • øl, øl og mer øl!
Re: Frydenlund Fatøl "kloon"
« Reactie #13 Gepost op: 03-01-2021 12:37 u »
De vergisting loopt soepel en is al verder dan verwacht:



Vandaag dode gist afgetapt en nu? Temperatuur omhoog? Naar graad of 15 en dan 1 of 2 weekjes laten staan?!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.685
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Frydenlund Fatøl "kloon"
« Reactie #14 Gepost op: 03-01-2021 22:28 u »
Vandaag dode gist afgetapt en nu? Temperatuur omhoog? Naar graad of 15 en dan 1 of 2 weekjes laten staan?!

Goed plan. Je kunt de temperatuur verder verhogen. Het uitgisten gaat dan sneller. Ook kun je dan iets eerder bottelen.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 875
  • Land: nl
  • øl, øl og mer øl!
Re: Frydenlund Fatøl "kloon"
« Reactie #15 Gepost op: 04-01-2021 10:41 u »
Dank je voor de reactie Jacques, tot welke temperatuur zou jij gaan? En is er na deze bijna volledige vergisting geen kans op bijsmaakjes bij verdere verhoging van de temperatuur? En hoe lang laat je hem nog staan? Tot paar dagen constant SG of toch 2 weken?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.685
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Frydenlund Fatøl "kloon"
« Reactie #16 Gepost op: 04-01-2021 16:50 u »
Dank je voor de reactie Jacques, tot welke temperatuur zou jij gaan? En is er na deze bijna volledige vergisting geen kans op bijsmaakjes bij verdere verhoging van de temperatuur? En hoe lang laat je hem nog staan? Tot paar dagen constant SG of toch 2 weken?

Ik zou tot 17 ºC gaan, het bier een week laten staan en dan bottelen (dat laatste op voorwaarde dat het SG niet meetbaar gedaald is).

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 875
  • Land: nl
  • øl, øl og mer øl!
Re: Frydenlund Fatøl "kloon"
« Reactie #17 Gepost op: 04-01-2021 17:18 u »
Dank je voor je aanvulling Jacques. Na 18 jaren brouwen eindelijk de temperatuur kunnen sturen geeft hele nieuwe vragen!

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 875
  • Land: nl
  • øl, øl og mer øl!
Re: Frydenlund Fatøl "kloon"
« Reactie #18 Gepost op: 13-01-2021 20:35 u »
vandaag gebotteld met 4,75 g/L suiker en een eind SG van 1.016 volgens de ispindel en 1.015 volgens de hydrometer

Tags: