Eerste American Amber (red) Ale

Gestart door Fractus, 25-12-2020 15:31 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Fractus

Voor het eerst staat er een AAA op de planning. Ik heb de roodborst van Bird Brewery altijd erg lekker gevonden, en wil er nu zelf een gooi naar doen. Op zoek gegaan naar een goede balans van zoet en bitter, met een citrustoets. Ik vond de US-05 te ver doorgisten, dus ben uiteindelijk bij de M15 uitgekomen. Ik hoor graag of jullie feedback hebben!

Groet,
Fractus

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk101
Naam receptRediculous
Brouwdatum06-01-2021
BierstijlAmber-Red (American)
Volume20,0 l
Begin SG1,059 SG
Eind SG1,017 SG
Schijnbare vergistingsgraad71,2%
Alcoholgehalte5,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)39 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)38 IBU
Brouwzaalrendement78,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Delft
4,00 mlMelkzuur
2,50 gMgSO4
8,67 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
45 mg/l19 mg/l43 mg/l126 mg/l63 mg/l100 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,86 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC75,5 %
0,51 kgMünchenermoutDingemans15 EBC10,0 %
0,26 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC5,0 %
0,26 kgCara-amberWeyermann70 EBC5,0 %
0,20 kgRed CrystalThomas Fawcett and Sons320 EBC4,0 %
0,03 kgChocolademoutDingemans900 EBC0,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.3,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C2 min.10 min.3,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
38,2 gCascadepellets6,1%60 min.29,6 IBU
15,0 gCascadepellets6,1%10 min.4,2 IBU
15,0 gCentennialpellets5,8%10 min.4,0 IBU
15,0 gCascadepellets6,1%0 min.0,0 IBU
15,0 gCentennialpellets5,8%0 min.0,0 IBU

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]15,0 gCentennialpellets5,8%0 min.0,0 IBU
Empire Ale (M15)bovengist


Jacques

De chocolademout zou ik sowieso uit de storting halen.

En het gehalte aan cara-red zou ik verhogen naar zo'n 10%.

Om het gehalte aan caramouten te verkleinen zou ik de cara-amber weglaten.

Arthur B

Ik heb ook net een 'Roodborst' poging lopen (Vreemde Vogel) met M15 (zonder starter) maar ik kom net niet ver genoeg met mijn vergisting. Ik vermoed dat ik iets te weinig heb gebruikt (en ik had geen gistvoeding liggen). Dus tip 1: niet te zuinig zijn. 😉

Daarnaast heb ik er ook een paar korrels choco erin zitten, maar ook Melanoïdine (omdat ik meer naar rood wilde, zoals het origineel) en Cara Ruby. Verder 75% Pale Ale en Crystal 150.

Gewoon proberen zou ik zeggen. Drinkbaar wordt het sowieso. 🍻

Fractus

Bedankt voor jullie feedback! Ik zat een beetje te twijfelen over de M15, maar dan durf ik het wel aan (ik kan er ook nog wat gistvoeding bij doen, heb ik liggen)

Ik heb de choco eruit gehaald, en ik zal nog even kijken naar de melanoidine mout, daar had ik helemaal niet aan gedacht.

Arthur B

Eerste tweak na proeven: choco haal ik er inderdaad ook uit voor de volgende versie. 😉

Fractus

Bedankt voor je feedback. Helaas is deze nog niet gebrouwen, het hele bestelproces duurde wat langer dan ik had gehoopt. Ook is er een brouwseltje tussengekomen, ik heb een vriend beloofd een blondje te brouwen samen. Zodra ik eraan toe kom, zal ik hier updates posten.

Fractus

Gisteren dit bier gebrouwen, later dan verwacht maar het is uiteindelijk zover gekomen!

Had hem natuurlijk eigenlijk Freedom Beer moeten noemen, nu hij op 5 mei gebrouwen is, maar de naam stond al  >:D

Uiteindelijk is het de BRY-97 geworden, omdat de M15 uitverkocht was toen ik de bestelling deed. Voor mij ook de eerste keer dat ik de hop los in de pan heb gegooid, normaal gesproken gebruik ik een hopspider. Na het koelen een whirlpool uitgevoerd, en een half uur gewacht voordat ik naar het gistvat heb overgeheveld. Toch nog redelijk veel troep in het gistvat gekomen vrees ik, zag al snel een litertje neergeslagen hopresten + eiwitresten op de bodem. Ach, dan zakt wel uit in de nagisting!

Hieronder nog het uiteindelijke recept zoals hij gebrouwen is:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk101
Naam receptRediculous
Brouwdatum05-05-2021
BierstijlAmber-Red (American)
Volume20,0 l
Begin SG1,059 SG
Eind SG1,017 SG
Schijnbare vergistingsgraad71,2%
Alcoholgehalte5,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)44 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)34 IBU
Brouwzaalrendement78,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Delft
4,00 mlMelkzuur
2,50 gMgSO4
8,68 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
45 mg/l19 mg/l43 mg/l126 mg/l63 mg/l100 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,95 kgPale Ale moutViking6 EBC77,0 %
0,51 kgMünchenermoutDingemans15 EBC10,0 %
0,41 kgSpecial BDingemans350 EBC8,0 %
0,26 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC5,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.3,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C2 min.10 min.3,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
24,7 gCitrapellets11,4%20 min.21,7 IBU
15,0 gCitrapellets11,4%10 min.7,8 IBU
15,0 gCascadepellets6,3%10 min.4,3 IBU
15,0 gCascadepellets6,3%0 min.0,0 IBU
15,0 gCitrapellets11,4%0 min.0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gAmerican West Coast Ale (BRY-97)bovengist


Edwin brouwt

Beetje later reactie Fractus, maar hoe is dit bier geworden? Het origineel is een fijn doordrinkbaar bier, dus zoiets staat bij mij ook in de planning.

Fractus

Ik vond het biertje in eerste instantie erg geslaagd, een mooie combinatie van de hoppigheid met een moutigheid en licht zoetig. Helaas bleek na een week of 6 op fles dat de gist weer aan de haal was gegaan, waardoor het bier niet alleen veel te veel koolzuur had, maar ook veel te droog uitpakte. De SVG die ik daarna heb gemeten ging richting de 85%. Zie ook https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?msg=656768 en de berichten daarna.

Zou dus zeker aanraden om dit te brouwen, maar zou een andere gist gebruiken met een wat lagere vergistingsgraad. Zoek een leuke Amerikaanse gist met een SVG rond de 75%?

Edwin brouwt

Dat is inderdaad zonde, en bijzonder: ik kom met bry-97 nooit boven de 78%.
Ik ga hem ook zo brouwen, met iets andere hopgiften (ik heb nog Amarillo liggen).
Bedankt!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.