Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kees Mosaic  (gelezen 4544 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Andert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 265
  • Land: 00
Re: Kees Mosaic
« Reactie #25 Gepost op: 03-01-2021 15:32 u »


550 mg citra pellets plus 4ml alcohol 95% (links)
550 mg citra pellets plus 4ml alcohol 40% (rechts)

Wat al opvalt is dat de citra met 40% alcohol heel sterk uitzet en bjna het hele volume inneemt. met pure alcohol blijft het compact op de bodem liggen.
Wel vreemd dat er zo'n groot verschil is. Je zou op het oog zo zeggen dat de 40% alcohol het hop beter benat.
 
Wellicht is er aan het einde van het experiment ook een verschil in smaak/aroma.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.651
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kees Mosaic
« Reactie #26 Gepost op: 03-01-2021 15:57 u »
Daar lijkt het wel op. ik zal het filteren en dan verdunnen tot ca 5 gram pellets per liter in zowel water en in wat bier. 5 gram per liter lijkt me een redelijke waarde voor dryhop.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.651
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kees Mosaic
« Reactie #27 Gepost op: 05-01-2021 22:49 u »
Vandaag de buisjes gefilterd en verdund tot  1 gram hop per 50 ml en dat nog 3 x verdund om te proeven. Wat ik dan proef is super bitter maar nauwelijks dryhop aroma of smaak. Ik denk dus niet dat dit een goed idee is.
 

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.651
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kees Mosaic
« Reactie #28 Gepost op: 05-01-2021 22:57 u »
Gemengd met bier komt de dryhop smaak wel naar voren (heb de 95% alcohol versie gebruikt) waarschijnlijk omdat zoet en bitter nu beter in balans zijn en de dryhop smaak daardoor meer op de voorgrond komt. Proef nu wel citrus en grapefruit.

Offline Andert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 265
  • Land: 00
Re: Kees Mosaic
« Reactie #29 Gepost op: 06-01-2021 08:53 u »
Gemengd met bier komt de dryhop smaak wel naar voren (heb de 95% alcohol versie gebruikt) waarschijnlijk omdat zoet en bitter nu beter in balans zijn en de dryhop smaak daardoor meer op de voorgrond komt. Proef nu wel citrus en grapefruit.
Je kon niet nog langer wachten?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.651
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kees Mosaic
« Reactie #30 Gepost op: 06-01-2021 10:43 u »
Je kon niet nog langer wachten?
Ik zag aan de kleur van de vloeistof al na een dag dat die niet meer veranderde en omdat er ook zuurstof bovenstond met kans op smaakafwijking door oxidatie vond ik 2 dagen wel genoeg. Of je nu 2 dagen wacht of een week, de meeste smaak en geurstof zal oplossen in de eerste dagen en in alcohol lossen stoffen ook veel sneller op dan in water, dus als je normale dryhop tijd aanhoudt is denk ik niet realistisch.

Offline Andert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 265
  • Land: 00
Re: Kees Mosaic
« Reactie #31 Gepost op: 06-01-2021 15:25 u »
Ik zag aan de kleur van de vloeistof al na een dag dat die niet meer veranderde en omdat er ook zuurstof bovenstond met kans op smaakafwijking door oxidatie vond ik 2 dagen wel genoeg. Of je nu 2 dagen wacht of een week, de meeste smaak en geurstof zal oplossen in de eerste dagen en in alcohol lossen stoffen ook veel sneller op dan in water, dus als je normale dryhop tijd aanhoudt is denk ik niet realistisch.
En wat hebben we nu geleerd? Geeft een hopextract evenveel smaak als koudhoppen? Of is het anders van smaak?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.651
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kees Mosaic
« Reactie #32 Gepost op: 06-01-2021 16:33 u »
En wat hebben we nu geleerd? Geeft een hopextract evenveel smaak als koudhoppen? Of is het anders van smaak?
Het geeft in iedere geval wel veel smaak, en de grapefruit en citrus komt me tegemoed en in bier bijgemengd geeft het inderdaad een behoorlijke dryhop smaak, dus zeker veelbelovend maar moet nog even wachten op het resultaat van echt koudhoppen om het daarmee te kunnen vergelijken. Dat staat nog te gisten en heeft wat last van hopcreep dus duurt nog wel een paar dagen voordat ik dat kan bottelen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.202
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kees Mosaic
« Reactie #33 Gepost op: 07-01-2021 23:29 u »
Het geeft in iedere geval wel veel smaak, en de grapefruit en citrus komt me tegemoed en in bier bijgemengd geeft het inderdaad een behoorlijke dryhop smaak, dus zeker veelbelovend maar moet nog even wachten op het resultaat van echt koudhoppen om het daarmee te kunnen vergelijken. Dat staat nog te gisten en heeft wat last van hopcreep dus duurt nog wel een paar dagen voordat ik dat kan bottelen.

Leuke test!

Het voordeel van een koude extractie met alcohol is dat de mycreen niet verdampt. Zo'n 30 tot 60% van de hopolin bestaat uit mycreen. Het heeft een kookpunt rond de 64 C. Het is vrij vluchtig vandaar dat een groot gedeelte van deze stof verdwijnt als je hop overgiet met kokend water.

Zie ook https://beersmith.com/blog/2018/02/23/aromatic-hop-oils-in-beer-brewing-part-1/

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.651
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kees Mosaic
« Reactie #34 Gepost op: 08-01-2021 00:01 u »
Wat ik wel zie met alcohol is dat zodra je het extract verdunt dat het compleet troebel wordt, zelfs als je het daarna verdunt tot de normale concentratie. Waarschijnlijk lost er veel meer olieachtige bestanddelen op dan er in water kunnen oplossen en die zorgen voor troebeling als je het daarna in je bier doet.

Offline Andert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 265
  • Land: 00
Re: Kees Mosaic
« Reactie #35 Gepost op: 08-01-2021 19:54 u »
Wat ik wel zie met alcohol is dat zodra je het extract verdunt dat het compleet troebel wordt, zelfs als je het daarna verdunt tot de normale concentratie. Waarschijnlijk lost er veel meer olieachtige bestanddelen op dan er in water kunnen oplossen en die zorgen voor troebeling als je het daarna in je bier doet.
Zou het een goede truc kunnen zijn om een NEIPA troebel te maken en te houden? Just thinking. Ik heb me nooit verdiept in de stijl.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.651
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kees Mosaic
« Reactie #36 Gepost op: 08-01-2021 20:23 u »
Zou het een goede truc kunnen zijn om een NEIPA troebel te maken en te houden? Just thinking. Ik heb me nooit verdiept in de stijl.
Dat zou een optie zijn. Ik heb alleen geen idee of die troebelheid blijvend is. Maar wel de moeite waard om te proberen. zou dan wel extraheren met 95% alcohol want dat krijg je de meeste troebeling bij verdunnen.

Offline Noordzij_1

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • Maisch, kook, gist, repeat.
Re: Kees Mosaic
« Reactie #37 Gepost op: 10-01-2021 10:46 u »
Ik wist al dat dryhop in vloeibare vorm moest bestaan maar nu eindelijk gevonden;

https://sbi4beer.com/hop/tns-hopinspiration-range/hopburst-aroma.html?___store=english&___from_store=dutch

En dankzij HansHalberstadt nu ook meteen een manier om het zelf te maken  ;D

Tags: