Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kees Mosaic  (gelezen 4541 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Noordzij_1

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • Maisch, kook, gist, repeat.
Kees Mosaic
« Gepost op: 23-12-2020 17:10 u »
Goedemiddag Heren,

Ik ben van plan een gooi te doen naar het Kees Mosaic biertje, en aangezien bier klonen meestal behoorlijk lastig blijkt, doe ik graag een beroep op jullie kennis en kunde;
Voor het gemak zet Kees de juiste getallen en grondstoffen op zijn website  :groots:;
IBU: 40
EBC: 20
Pale ale en Cara mouten.

Batch size: 25L
Brouwzaalrendement: ~60%
Gist: US-05
Begin SG: 1.050
End SG: 1.008 = 5,5% idem vermelding op blik (Daar is US-05 behoorlijk consistent in bij mij; 5 van de 5 keer precies 1.008)
Hop: Mosaic in pellets;
Alfazuren   11,5 - 13,5 %
Betazuren   3,2 - 3,9 %

FWH: 21g Mosaic          (28 EBU)
Flameout: 50 g Mosaic   (12 EBU) (5 minuten; pit uit, 1 minuut erin roeren, hevelen naar gistvat starten)
Dry hop: 75 g Mosaic     (0 EBU ? klopt het dat dry hoppen geen bitterheid afgeeft ?)

Ik heb slechts 1 andere IPA/APA gemaakt en daar had ik zeker te weinig hopsmaak;
17g Cascade FWH, geen flameout/whirlpool, en 45 g Cascade bloemen dryhop op 15 L.
Aangezien dit biertje volledig om de Mosiac draait neem ik dit keer geen risico's.

Pale 7 EBC (Chateau):    3600 g
Cara 40-60 EBC:            1850 g
Dit zou samen een kleur van 20 EBC en een OG van 1.040* moeten geven.

* = Ik denk dat ik wat lager in moet zetten met de moutstort; mikken op een begin SG van 1.040 en dan met kristalsuiker naar 1.050 brengen.
Want het biertje is niet erg moutig en heeft ook nagenoeg geen mondgevoel.

Ik heb nog nooit gedryhopt met pellets, graag advies hoe dit te doen;
-Tijdens hoofdgisting of pas als de schuimlaag gebroken is?
-In een hopzakje neem ik aan?
-Moet je dit zakje dan nog dippen als een theezakje of gewoon stil laten liggen (dat had ik vorige keer gedaan met matig resultaat, vandaar)
-Hoe lang in totaal? Een week of zo?

Bottelen met 7,5 of 8 gram/L @ 19C denk ik zo want hij heeft best wat koolzuur.

Adviezen en tips zijn altijd welkom!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Don Leopold

  • t Wort Wat!
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Land: nl
  • Honkewaai Bier, Waaiend lekker bier
Re: Kees Mosaic
« Reactie #1 Gepost op: 23-12-2020 17:36 u »
Op het blik van de Kees Mosaic noemt hij het een Belgian IPA, dus ik vermoed dat hij een gist heeft gebruikt voor een Belgisch biertje.

Ik heb  zelf nog nooit met pellets gebrouwen dus kan geen antwoord op je vragen geven, verder lijkt me het recept goed voor deze kloon.

Offline knopov

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
Re: Kees Mosaic
« Reactie #2 Gepost op: 23-12-2020 19:35 u »
Hoi,

Ik zou op deze lage og geen suiker toevoegen maar een droger maischschema toepassen.. 45 minuten bij 65 C en dan 10 minuten 72C. dus iets meer mout gebruiken..
ik zou ook iets langer wachten tussen flameout hop toevoegen en over hevelen, 15 minuten oid om een mooi helder wort te bekomen.
over de gist kan ik niets zeggen..
veel succes

Offline knopov

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
Re: Kees Mosaic
« Reactie #3 Gepost op: 23-12-2020 19:42 u »
O ja,
drooghop toevoegen als de meeste vergisting voorbij is maar nog niet stil gevallen. Ik voeg het altijd, ook 'vroeger' in een emmer, gewoon toe en het zakt vanzelf naar de bodem. Snel koelen als het sg niet meer daalt en dan na een paar dagen op 1 a 2C bottelen zoals je normaal doet.
Er zullen misschien een paar kleine deeltjes hop met het overhevelen meekomen maar deze zullen tussen het gist in je flesje weinig tot geen invloed hebben op gushing.
Ik persoonlijk merk wel als het drooghop te lang op het vat heeft gelegen dat er een meer harsachtige smaak meekomt. Mijn voorkeur is maximaal 5 dagen met  pellets en drie met bloemen

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.651
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kees Mosaic
« Reactie #4 Gepost op: 23-12-2020 20:29 u »
Ik persoonlijk merk wel als het drooghop te lang op het vat heeft gelegen dat er een meer harsachtige smaak meekomt. Mijn voorkeur is maximaal 5 dagen met  pellets en drie met bloemen
Hoe doe je dat dan? Ga je gelijk na 3 dagen bottelen? Of haal je de hop er weer uit.

Offline knopov

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
Re: Kees Mosaic
« Reactie #5 Gepost op: 23-12-2020 20:45 u »
Hoe doe je dat dan? Ga je gelijk na 3 dagen bottelen? Of haal je de hop er weer uit.
Inderdaad, na drie dagen bottelen met maar 5 tot 5,5 gram suiker per liter.
Nooit gushers gehad.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.501
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Kees Mosaic
« Reactie #6 Gepost op: 23-12-2020 21:37 u »
Ik post niet meer, maar kan het in dit geval niet laten ... hobbybrouwers ...

Waarom denk je dat Kees dryhopt?

Offline Noordzij_1

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • Maisch, kook, gist, repeat.
Re: Kees Mosaic
« Reactie #7 Gepost op: 23-12-2020 23:41 u »
Ik post niet meer, maar kan het in dit geval niet laten ... hobbybrouwers ...

Waarom denk je dat Kees dryhopt?

Dat denk ik niet.
Ik denk ook niet dat hij van hergisting op de fles of in dit geval meestal blik gebruik maakt...
Ik probeer alleen met de middellen die ik heb, het biertje zo goed mogelijk na te maken.

Offline Noordzij_1

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • Maisch, kook, gist, repeat.
Re: Kees Mosaic
« Reactie #8 Gepost op: 24-12-2020 00:04 u »
Op het blik van de Kees Mosaic noemt hij het een Belgian IPA, dus ik vermoed dat hij een gist heeft gebruikt voor een Belgisch biertje.

Ik heb  zelf nog nooit met pellets gebrouwen dus kan geen antwoord op je vragen geven, verder lijkt me het recept goed voor deze kloon.

Goede tip!
In dat geval zou ik eventueel de Mangrove Jacks M47 belgian abbey kunnen pakken, moet ik alleen even een ander biertje uit de planning herzien/omgooien...

Offline BenjaminVlissingen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kees Mosaic
« Reactie #9 Gepost op: 25-12-2020 10:31 u »
Ik zou Kees gewoon een berichtje doen via Facebook.

Hij is zelf ook als hobbybrouwer begonnen en vind het waarschijnlijk alleen maar leuk als je een poging wilt doen een van zijn bieren na te maken.

Op zijn nieuwe bieren staat op het blik welke gist er is gebruikt dus ik verwacht niet dat hij het geheim wilt houden, hij kan je goed opweg helpen.
Ik denk overigens dat dit bier wel gedryhopt is.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.651
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kees Mosaic
« Reactie #10 Gepost op: 25-12-2020 11:14 u »

Ik denk overigens dat dit bier wel gedryhopt is.
Zijn er gemiddelden van hoeveel dryhop je nodig hebt voor bv een IPA of Double IPA in gram dryhop per liter om die specifieke geur (die het flesje al uitkomt) en smaak van de hop te geven?

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.049
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Kees Mosaic
« Reactie #11 Gepost op: 25-12-2020 20:50 u »
Vraag het Kees via pb. Hij is nog steeds lid van Hobbybrouwen. Kees = BuBs

Offline Noordzij_1

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • Maisch, kook, gist, repeat.
Re: Kees Mosaic
« Reactie #12 Gepost op: 03-01-2021 12:11 u »
Op het blik van de Kees Mosaic noemt hij het een Belgian IPA, dus ik vermoed dat hij een gist heeft gebruikt voor een Belgisch biertje.

Ik heb de M47 belgian abbey gebruikt.
Zojuist bij het waterslot geroken, en ik hoop dat hij net zo smaakt als hij daar ruikt; erg fris en fruitig !

Offline Noordzij_1

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • Maisch, kook, gist, repeat.
Re: Kees Mosaic
« Reactie #13 Gepost op: 03-01-2021 12:17 u »
Vraag het Kees via pb. Hij is nog steeds lid van Hobbybrouwen. Kees = BuBs

Heb ik gedaan, maar ik heb uiteindelijk M47 geent, zal voor de volledigheid nog even posten als ik antwoord krijg (mocht een ander een kloon willen maken).
Komende twee weekenden staan al ramvol, en op werk zal het ook wel weer gekkenhuis zijn, dus ga ik dan geen vrij nemen...
En meer geduld had ik simpelweg niet  ::)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.651
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kees Mosaic
« Reactie #14 Gepost op: 03-01-2021 12:38 u »
Ik post niet meer, maar kan het in dit geval niet laten ... hobbybrouwers ...

Waarom denk je dat Kees dryhopt?
Kun je de hopgeur behouden op een andere manier dan met dryhop? Ik ging er altijd vanuit dat voor de specifieke geur en smaak dryhop nodig is en zelfs nog pas toevoegen als de gisting al bijna over is omdat zowel warmte als koolzuur deze vluchtige hopstoffen mee neemt uit je bier naar buiten.   

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.651
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kees Mosaic
« Reactie #15 Gepost op: 03-01-2021 12:54 u »
Enige andere optie die ik zie is hop extraheren met alcohol en dat toevoegen bij bottelen. Heeft iemand dat wel eens gedaan? Heb je ook nooit problemen met hopcreep. Of is er ook CO2 extract van de bekende IPA hoppen?

Offline Noordzij_1

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • Maisch, kook, gist, repeat.
Re: Kees Mosaic
« Reactie #16 Gepost op: 03-01-2021 13:28 u »
Enige andere optie die ik zie is hop extraheren met alcohol en dat toevoegen bij bottelen. Heeft iemand dat wel eens gedaan? Heb je ook nooit problemen met hopcreep. Of is er ook CO2 extract van de bekende IPA hoppen?

Interesant idee; en hiermee uitvoerbaar;
https://www.drank.nl/winkel/pure-alcohol/
(let op dat er vaak Methanol bij goedkopere opties wordt gedaan juist zodat men het niet gaat drinken; blind en/of dood is mij een iets te erge kater)

Enige aandachtpunt hier in zie ik dat je al snel 200 ml 100% alcohol nodig hebt om de hop effectief te extraheren.
Dus als 5% voor 25L de bedoeling was krijg je bijna 6% door deze toevoeging, waar wat mij betreft mee te leven is  :proost:.

Wat ik me voor kan stellen, is dat er voor grotere brouwerijen een vergelijkbaar proces/product beschikbaar is in vloeibare variant o.i.d.
Maar ik kan online eigenlijk alleen bitterhop extracten vinden, niet voor geur of smaak...

Offline Andert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 265
  • Land: 00
Re: Kees Mosaic
« Reactie #17 Gepost op: 03-01-2021 13:37 u »
Interesant idee; en hiermee uitvoerbaar;
https://www.drank.nl/winkel/pure-alcohol/
(let op dat er vaak Methanol bij goedkopere opties wordt gedaan juist zodat men het niet gaat drinken; blind en/of dood is mij een iets te erge kater)

Enige aandachtpunt hier in zie ik dat je al snel 200 ml 100% alcohol nodig hebt om de hop effectief te extraheren.
Dus als 5% voor 25L de bedoeling was krijg je bijna 6% door deze toevoeging, waar wat mij betreft mee te leven is  :proost:.

Wat ik me voor kan stellen, is dat er voor grotere brouwerijen een vergelijkbaar proces/product beschikbaar is in vloeibare variant o.i.d.
Maar ik kan online eigenlijk alleen bitterhop extracten vinden, niet voor geur of smaak...
Zou een goedkope fles wodka niet volstaan?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.651
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kees Mosaic
« Reactie #18 Gepost op: 03-01-2021 13:56 u »
ok. Ik heb hier wat 95% drinkbare alcohol. Zal eens 2 reageerbuisjes laten extraheren met citra hop. 1 met 95% alcohol en een met 35%.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.651
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kees Mosaic
« Reactie #19 Gepost op: 03-01-2021 14:31 u »


550 mg citra pellets plus 4ml alcohol 95% (links)
550 mg citra pellets plus 4ml alcohol 40% (rechts)

Wat al opvalt is dat de citra met 40% alcohol heel sterk uitzet en bjna het hele volume inneemt. met pure alcohol blijft het compact op de bodem liggen.


Offline Noordzij_1

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • Maisch, kook, gist, repeat.
Re: Kees Mosaic
« Reactie #20 Gepost op: 03-01-2021 15:10 u »
Als je die 95% versie door een filtertje gooit ziet dat er zeer capabel uit als drooghop alternatief!

Offline ExPeteriment

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 525
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kees Mosaic
« Reactie #21 Gepost op: 03-01-2021 15:17 u »
Als je die 95% versie door een filtertje gooit ziet dat er zeer capabel uit als drooghop alternatief !
Het spannendst lijkt me de reuk en smaak als het aan bier is toegevoegd, ik ben benieuwd.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.651
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kees Mosaic
« Reactie #22 Gepost op: 03-01-2021 15:20 u »
Als je die 95% versie door een filtertje gooit ziet dat er zeer capabel uit als drooghop alternatief !
Zeker. Ik ga beiden filteren met gekookt water en daarna proeven evt gemengd met bier. Vraag is hoe lang het moet trekken, maar ziet er nu al aardig groen uit van de hop en de hars.

Offline Andert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 265
  • Land: 00
Re: Kees Mosaic
« Reactie #23 Gepost op: 03-01-2021 15:23 u »
Zeker. Ik ga beiden filteren met gekookt water en daarna proeven evt gemengd met bier. Vraag is hoe lang het moet trekken, maar ziet er nu al aardig groen uit van de hop en de hars.
Net zo lang als koudhoppen?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.651
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kees Mosaic
« Reactie #24 Gepost op: 03-01-2021 15:29 u »
Net zo lang als koudhoppen?
Dat lijkt me een realistische aanname dus een dag of 3-6? Kijken of ik zoveel geduld heb.

Tags: