Vooralsnog heb ik niet het idee dat de kleurberekening van Brewfather waardes geeft die ver van beoogde kleurwaarde liggen.
Kleurberekeningen zijn altijd een benadering van de werkelijkheid. Er zijn meer factoren die een rol spelen bij de kleur van een bier dan waarmee software rekening mee houdt. Zo is de intensiteit van het koken, de snelheid van het koelen, de gebruikt gist en ook de mate van oxidatie tijdens het proces van invloed op de kleur van je bier.
Ook bij BrouwVisie berekeningen heb ik gezien dat de uitkomst niet overeenkomt met de werkelijkheid. Het is opvallend dat de uitkomsten van verschillende brouwsoftware in een bepaald bereik dicht bij gemeten waarden waarden zitten terwijl er in een andere bereik behoorlijke afwijkingen zitten. Anders gezegd de ene software zit dicht gemeten waarden bij licht gekleurde bieren en de andere klopt beter bij donkere bieren.
Bij de Brand Winterbier Wedstrijd was het opvallend hoe vaak de berekeningen niet klopte.
Zal zeker te maken hebben dat brouwsoftware rekent met de nieuwe EBC-waarden terwijl de mouterijen nog steeds de oude EBC-waarden hanteren.
Zie ook het topic
Bierkleur: analyse versus brouwsoftware