Ik ben sinds een jaartje aan het brouwen en heb inmiddels twaalf bieren gebrouwen die tot nu toe allemaal succesvol waren. Echter voor mijn volgende ben ik wat onzeker, het zit zo:
Mijn broertje en zwager lijken het leuk om op tweede kerstdag een keertje een bier te brouwen met mij. Ze hebben alles tot nu toe geproefd, maar nog nooit gebrouwen en dat leek ze wel leuk om eens te doen / zien. Normaliter zoek ik een recept voor een bier waarvan ik de meeste mouten of hopsoorten in huis heb en ga ik daar lekker wat aan sleutelen in BrouwHulp. Wat schuiven met moutstort en hopgift en kijken naar de parameters. En dan bestel ik wat ik nodig denk te hebben voor dat bier aan extra mout, hop of gist.
Ik heb er een bestelling uitgedaan vandaag zodat ik een frambozen witbier, meibock en DIPA kan gaan brouwen. Echter verwacht ik dat die pas na de kerst binnen gaat komen in verband met de drukte bij Unibrew en de bezorgdiensten.
Dus ik ben ik voor het eerst een recept gaan opbouwen vanaf nul met de ingrediënten die ik in huis heb. Ik heb nu zelf maar één zakje gist op voorraad en dat is een korrelgist met een Kveik stam. Namelijk Voss en dan in de vorm van de Mangrove Jack's M-12. Dus het moet een bier worden met die gist.
Een pale ale / IPA leek mij een mooi recept en deze wou ik dan gecontroleerd vergisten op +/- 35 graden in de vergistingskast. (Ik hoop dat die dat haalt met verwarmingsdraad, anders zal die gedurende de vergisting wat terugzakken in temperatuur).
Ik heb een moutstort en hopgift bedacht die mij wel mooi leek matchen met elkaar en de gist, maar zou graag jullie mening daarover hebben, Doe ik geen rare dingen, of vergeet ik niet per ongeluk iets belangrijks?
Voorradige mout: genoeg pilsmout, 1,8 kg tarwemout, 350g Munich type I Weyermann (12-18 EBC), 690 g caramelmout 10-20 EBC, 780 g geroosterde gerst 1200 EBC, 180 g Black mout 1400 EBC, 550 g Chateau Special B (290 EBC)
Voorradige Hop: Chinook, Mosaic, Brewersgold, Nothern brewer, Hallertau Herrsbrucker, Saaz, Tettnang
Het is een lang verhaal geworden, kort samengevat: Ik wil een recept maken met ingrediënten uit mijn voorraad en Kveik gist. Is dit een goed idee zoals ik in het opzetje gemaakt heb of hebben jullie betere en waardevolle tips voor mij.
Alvast bedankt,
BrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | 13 |
Naam recept | Kveik Voss Rocket |
Brouwdatum | 26-12-2020 |
Bierstijl | Pale Ale (American) |
Volume | 15,0 l |
Begin SG | 1,053 SG |
Berekende kleur (Morey) | 11 EBC |
Berekende bitterheid (Rager) | 44 IBU |
Brouwzaalrendement | 75,0 % |
Kooktijd | 75 min. |
Water en brouwzoutenHoeveelheid | Ingrediënt | 17,00 l | Water uit Goes |
6,51 l | Spoelwater |
Vergistbare ingrediëntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 2,00 kg | Pale Ale mout | Dingemans | 7 EBC | 54,8 % |
1,40 kg | Pilsmout | Dingemans | 3 EBC | 38,4 % |
0,25 kg | Havervlokken | Supermarkt | 2 EBC | 6,8 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | | 62,0 °C | 1 min. | 45 min. | 4,7 l/kg |
| 70,0 °C | 10 min. | 15 min. | 4,7 l/kg |
| 78,0 °C | 10 min. | 2 min. | 4,7 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 10,0 g | Mosaic | bellen | 12,0% | 75 min. | 24,0 IBU |
10,0 g | Mosaic | bellen | 12,0% | 15 min. | 6,4 IBU |
15,0 g | Mosaic | bellen | 12,0% | 5 min. | 6,0 IBU |
20,0 g | Mosaic | bellen | 12,0% | 0 min. | 8,0 IBU |
GistHoeveelheid | Naam | Type | 10 g | Mangrove Jack's M12 Kveik (Voss) | gedroogde gist | | | |