Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Pale Ale / IPA met Kveik  (gelezen 1058 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Mascleta

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: nl
  • Brouwteller: 13
Pale Ale / IPA met Kveik
« Gepost op: 20-12-2020 23:23 u »
Ik ben sinds een jaartje aan het brouwen en heb inmiddels twaalf bieren gebrouwen die tot nu toe allemaal succesvol waren. Echter voor mijn volgende ben ik wat onzeker, het zit zo:

Mijn broertje en zwager lijken het leuk om op tweede kerstdag een keertje een bier te brouwen met mij. Ze hebben alles tot nu toe geproefd, maar nog nooit gebrouwen en dat leek ze wel leuk om eens te doen / zien. Normaliter zoek ik een recept voor een bier waarvan ik de meeste mouten of hopsoorten in huis heb en ga ik daar lekker wat aan sleutelen in BrouwHulp. Wat schuiven met moutstort en hopgift en kijken naar de parameters. En dan bestel ik wat ik nodig denk te hebben voor dat bier aan extra mout, hop of gist.

Ik heb er een bestelling uitgedaan vandaag zodat ik een frambozen witbier, meibock en DIPA kan gaan brouwen. Echter verwacht ik dat die pas na de kerst binnen gaat komen in verband met de drukte bij Unibrew en de bezorgdiensten.

Dus ik ben ik voor het eerst een recept gaan opbouwen vanaf nul met de ingrediŽnten die ik in huis heb. Ik heb nu zelf maar ťťn zakje gist op voorraad en dat is een korrelgist met een Kveik stam. Namelijk Voss en dan in de vorm van de Mangrove Jack's M-12. Dus het moet een bier worden met die gist.

Een pale ale / IPA  leek mij een mooi recept en deze wou ik dan gecontroleerd vergisten op +/- 35 graden in de vergistingskast. (Ik hoop dat die dat haalt met verwarmingsdraad, anders zal die gedurende de vergisting wat terugzakken in temperatuur).

Ik heb een moutstort en hopgift bedacht die mij wel mooi leek matchen met elkaar en de gist, maar zou graag jullie mening daarover hebben, Doe ik geen rare dingen, of vergeet ik niet per ongeluk iets belangrijks?

Voorradige mout: genoeg pilsmout, 1,8 kg tarwemout, 350g Munich type I Weyermann (12-18 EBC), 690 g caramelmout 10-20 EBC, 780 g geroosterde gerst 1200 EBC, 180 g Black mout 1400 EBC, 550 g Chateau Special B (290 EBC)
Voorradige Hop: Chinook, Mosaic, Brewersgold, Nothern brewer, Hallertau Herrsbrucker, Saaz, Tettnang

Het is een lang verhaal geworden, kort samengevat: Ik wil een recept maken met ingrediŽnten uit mijn voorraad en Kveik gist. Is dit een goed idee zoals ik in het opzetje gemaakt heb of hebben jullie betere en waardevolle tips voor mij.

Alvast bedankt,


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk13
Naam receptKveik Voss Rocket
Brouwdatum26-12-2020
BierstijlPale Ale (American)
Volume15,0 l
Begin SG1,053 SG
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Rager)44 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
17,00 lWater uit Goes
6,51 lSpoelwater


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC54,8 %
1,40 kgPilsmoutDingemans3 EBC38,4 %
0,25 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC6,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
62,0 įC1 min.45 min.4,7 l/kg
70,0 įC10 min.15 min.4,7 l/kg
78,0 įC10 min.2 min.4,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gMosaicbellen12,0%75 min.24,0 IBU
10,0 gMosaicbellen12,0%15 min.6,4 IBU
15,0 gMosaicbellen12,0%5 min.6,0 IBU
20,0 gMosaicbellen12,0%0 min.8,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
10 gMangrove Jack's M12 Kveik (Voss)gedroogde gist


 


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline wernerthefox

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 161
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pale Ale / IPA met Kveik
« Reactie #1 Gepost op: 21-12-2020 08:15 u »
Als je de haver weglaat, en een keuze maakt tussen de pils en pale ale, dan brouw je een SMASH. Behalve dat het stoer klinkt ook educatief voor jouw broertje en zwager. Brouw-ze!!

Offline Alexander_H

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • Brouwen is leren
Re: Pale Ale / IPA met Kveik
« Reactie #2 Gepost op: 21-12-2020 11:11 u »
Ik zou hem gewoon brouwen, ik zou alleen je maischschema wat aanpassen, hoezo de 62 - 70 -78?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.662
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pale Ale / IPA met Kveik
« Reactie #3 Gepost op: 21-12-2020 21:57 u »
Als je de haver weglaat, en een keuze maakt tussen de pils en pale ale, dan brouw je een SMASH. Behalve dat het stoer klinkt ook educatief voor jouw broertje en zwager. Brouw-ze!!

Waarom zou dat educatief zijn? Ze hebben toch geen idee wat het effect van enkel pils of palemout. Dat verschil leer je pas als je twee keer brouwt kort achter elkaar en alle andere parameters exact gelijk houdt.

Voor mij is het een raadsel waarom zo veel mensen denken dat je van smash brouwen veel leert. Het kost je meer als een mensenleven om alle mouten, hoppen en gisten op die manier te leren kennen. En dan moet je minstens 1 keer per week brouwen...

Er zijn immers heel veel basismouten van verschillende brouwerijen, ongelofelijk veel hopsoorten en vele gistrassen. Mijn inziens leer je sneller wat de invloed is van ingrediŽnten door een grote verscheidenheid aan bierstijlen te brouwen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.662
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pale Ale / IPA met Kveik
« Reactie #4 Gepost op: 21-12-2020 22:06 u »
Dus ik ben ik voor het eerst een recept gaan opbouwen vanaf nul met de ingrediŽnten die ik in huis heb. Ik heb nu zelf maar ťťn zakje gist op voorraad en dat is een korrelgist met een Kveik stam. Namelijk Voss en dan in de vorm van de Mangrove Jack's M-12. Dus het moet een bier worden met die gist.

Een pale ale / IPA  leek mij een mooi recept en deze wou ik dan gecontroleerd vergisten op +/- 35 graden in de vergistingskast. (Ik hoop dat die dat haalt met verwarmingsdraad, anders zal die gedurende de vergisting wat terugzakken in temperatuur).

Waarom wil je bij 35 ļC gaan vergisten?
Een kveik gist werkt ook prima bij een lagere temperatuur. De vergisting gaat dan wat minder snel maar het bier hoeft niet de volgende dag klaar te zijn.  ;)

Door de hogere temperatuur en grote hoeveelheid koolzuur raak je veel hoparomastoffen kwijt. Een IPA moet het hebben van een hoppig aroma. Om dat meer naar voren te laten komen kun je ook vergisten bij bijvoorbeeld 20 of 25 ļC. Ook bij een dergelijke temperatuur werkt de gist prima. Je moet dan wel een aantal dagen meer geduld hebben. 

Offline Mascleta

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: nl
  • Brouwteller: 13
Re: Pale Ale / IPA met Kveik
« Reactie #5 Gepost op: 23-12-2020 07:45 u »
Voor een SMaSH zie ik voor deze keer niet veel meerwaarde, de mensen die mee komen brouwen weten momenteel nog niet eens het verschil tussen schroten, maischen en filteren. Dus die hebben andere dingen om te leren. 😉

De haver is een restje in het zakje van een recent gemaakte oatmeal stout, en ook die  2kg Pale mout is precies het restant dat ik nog heb voor ik aan een nieuwe zak begin van een andere leverancier. Ik heb wel bewust voor het gebruik van 1 hopsoort gekozen. In vorige IPAís gebruikte er steeds twee (Citra, mosaic) en (Citra, Chinook). Echter wil ik zelf de Amerikaanse hopsoorten wel wat beter leren kennen.

Ik zou hem gewoon brouwen, ik zou alleen je maischschema wat aanpassen, hoezo de 62 - 70 -78?

Hť, ja dit vind ik dus een lastige. Ik ken de effecten van de alfa-amylase en de beta-amylase, maar vind het moeilijk om daar een keuze of verdeling tussen te maken. Ik ben dus gewoon gaan zoeken  naar een recept van een IPA en heb dat maischschema overgenomen. Wat zou jij veranderen hieraan dan?

Offline wernerthefox

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 161
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pale Ale / IPA met Kveik
« Reactie #6 Gepost op: 23-12-2020 09:53 u »
Waarom zou dat educatief zijn? Ze hebben toch geen idee wat het effect van enkel pils of palemout. Dat verschil leer je pas als je twee keer brouwt kort achter elkaar en alle andere parameters exact gelijk houdt.

Voor mij is het een raadsel waarom zo veel mensen denken dat je van smash brouwen veel leert. Het kost je meer als een mensenleven om alle mouten, hoppen en gisten op die manier te leren kennen. En dan moet je minstens 1 keer paar week brouwen...

Er zijn immers heel veel basismouten van verschillende brouwerijen, ongelofelijk veel hopsoorten en vele gistrassen. Mijn inziens leer je sneller wat de invloed is van ingrediŽnten door een grote verscheidenheid aan bierstijlen te brouwen.
Natuurlijk vaker brouwen is de basis. Mijn punt is dat je in het begin naar mijn idee beter eenvoudige recepten kunt brouwen omdat je dan de smaken en aroma's het beste kunt herleiden naar ingrediŽnten en proces. Als je 4 hoppen op 4 verschillende tijden toevoegt dan wordt dit lastiger dan wanneer je beperkt tot 1 hopsoort.
En SMASH klinkt cool, in ieder geval in mijn oren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.662
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pale Ale / IPA met Kveik
« Reactie #7 Gepost op: 23-12-2020 20:19 u »
Natuurlijk vaker brouwen is de basis. Mijn punt is dat je in het begin naar mijn idee beter eenvoudige recepten kunt brouwen omdat je dan de smaken en aroma's het beste kunt herleiden naar ingrediŽnten en proces. Als je 4 hoppen op 4 verschillende tijden toevoegt dan wordt dit lastiger dan wanneer je beperkt tot 1 hopsoort.
En SMASH klinkt cool, in ieder geval in mijn oren.

Er zijn zo veel verschillende ingrediŽnten dat het een hele tijd duurt voordat alle mouten, hoppen en gisten hebt gehad. En dan heb ik nog niet over verschillende maischtijden, kooktijden, momenten waarop je de gist geeft, de vergistingstemperaturen en de tijd tussen het einde van de vergisting en bottelen.
Bierbrouwen is gewoon heel erg complex. Het idee achter smash dat je de invloed de ingrediŽnten leert maar daarmee leer je niets over andere mouten dan basismouten. Het zijn vaak die mouten die zeer karakteristiek zijn en je bier karakter geven. Via Smash leer je daar niets over.

Nogmaals, als je veel verschillende bierstylen brouwt leer je veel meer.

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 660
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Pale Ale / IPA met Kveik
« Reactie #8 Gepost op: 27-12-2020 18:06 u »
Maar Jacques je snapt toch wel dat je met een smash biertje goed je gebruikte hop leert kennen? Het is misschien onmogelijk om alle ingrediŽnten als enige niet-constante in een biertje te gebruiken, maar op deze manier de meest gangbare hopsoorten leren kennen kun je toch geen slecht plan vinden lijkt me  :)

Ik leer vandaag Centennial wat beter kennen in mijn moutextract APA en ik ben zeer benieuwd  :proost:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.662
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pale Ale / IPA met Kveik
« Reactie #9 Gepost op: 27-12-2020 23:15 u »
Maar Jacques je snapt toch wel dat je met een smash biertje goed je gebruikte hop leert kennen? Het is misschien onmogelijk om alle ingrediŽnten als enige niet-constante in een biertje te gebruiken, maar op deze manier de meest gangbare hopsoorten leren kennen kun je toch geen slecht plan vinden lijkt me  :)

Ik leer vandaag Centennial wat beter kennen in mijn moutextract APA en ik ben zeer benieuwd  :proost:

Er zijn heel veel hopsoorten te koop om bij dit voorbeeld te blijven. Unibrew verkoopt zo'n 65 soorten hop. Als je zo'n 20 brouwsels per jaar brouwt ben je 3 jaar verder...
En dan heb je nog geen enkel idee wat de combinatie van deze hopsoorten met een andere gist of mout doet. Als alleen smash brouwt kun je minstens 10.000 jaar vooruit. En dan je nog niet geleerd hebt wat het smaakeffect is van bepaalde hopcombinaties of moutcombinaties...

Smash brouwen is daarom allesbehalve ideaal voor een beginnende brouwer om ingrediŽnten te leren kennen. Een beginner leert veel meer door heel veel verschillende bierstijlen te brouwen. Je krijgt dan veel beter idee wat combinaties van grondstoffen doet.

Alle grondstoffen door en door leren kennen is een onmogelijke opgave. Na verschillende bieren gebrouwen te hebben kun je gaan specialiseren in een bepaalde bierstijl. Om deze te perfectioneren kan het uitvoeren van smash brouwsels weer handig zijn. Smash is in mijn optiek iets voor de gevorderde brouwer en niet voor de beginner...

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 660
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Pale Ale / IPA met Kveik
« Reactie #10 Gepost op: 27-12-2020 23:35 u »
Ik zeg ook niet dat alleen maar smash brouwen goed is voor de leercurve. Maar wel dat je zo een bepaalde hop beter kunt leren kennen. Voor mouten is de keuze inderdaad beperkt omdat het dan een basismout moet zijn

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.662
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pale Ale / IPA met Kveik
« Reactie #11 Gepost op: 27-12-2020 23:40 u »
Ik zeg ook niet dat alleen maar smash brouwen goed is voor de leercurve. Maar wel dat je zo een bepaalde hop beter kunt leren kennen. Voor mouten is de keuze inderdaad beperkt omdat het dan een basismout moet zijn

Die keuze is minder beperkt dan je misschien denkt. Er zijn heel veel mouterijen die allemaal meerdere basismouten produceren. Om die allemaal te leren kennen ben je ook een tijd zoet...

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 660
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Pale Ale / IPA met Kveik
« Reactie #12 Gepost op: 27-12-2020 23:53 u »
Die keuze is minder beperkt dan je misschien denkt. Er zijn heel veel mouterijen die allemaal meerdere basismouten produceren. Om die allemaal te leren kennen ben je ook een tijd zoet...

Volgens mij zijn we het er over eens dat dat niet te doen is. Maar een paar ingrediŽnten beter leren kennen door een smash biertje te brouwen vind ik een feestje hoor. Mijn citra session vind ik een goed voorbeeld, al was die wel single hop en niet single malt  ;D

Offline Mascleta

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: nl
  • Brouwteller: 13
Re: Pale Ale / IPA met Kveik
« Reactie #13 Gepost op: 07-01-2021 22:54 u »
Ik heb het recent nagenoeg gebrouwen zoals het bovenstaande recept was.

Begin SG was 1055.
De vergisting op 35 graden ging als een malle.
Na drie dagen een meting gedaan. Toen meette ik een SG van 1011.
Enkele dagen later nog een keer gemeten en nog steeds een SG van 1011 en zodoende het bier gebotteld.

Geur en smaak waren erg fruitig, beetje tropisch fruit en mango achtig. Geen idee of die smaken van de mosaic hop komen of juist de esters van de Kveik op een hogere vergistingstemperatuur.  In de smaak van het jongbier zat nog wel een flinke hopburn.

Nu lekker de koolzuur op de fles laten komen en over tijdje weer eens een flesje optrekken. Ik ben erg benieuwd.

Tags: