Bij gedroogde gist is het denk ik net als met zaad van planten. De biologische processen zijn tot stilstand gekomen. Pas als er opnieuw vocht bij komt gaat de cel weer werken. Dat is een groot verschil met slurry of gist op schuine buis. Ik heb wel eens een zakje korrelgist van meer dan 10 jaar oud zonder problemen opgestart.
De vraag is natuurlijk wel hoeveel procent van de gistcellen dan nog leeft.
Stel dat de helft nog leeft, dan heb je effectief dus half zo veel gist geënt als je bedoeling was. Tot een bepaald percentage zal dat in de praktijk geen probleem zijn, daarboven wel.
Dus op een gegeven moment wordt het denk ik toch tricky om gist ver over de datum nog te gebruiken. Gezien de prijs van korrelgist afgezet tegen de kosten en tijd en energie die een brouwsel kost zou ik daar niet te veel risico mee nemen.
Verder is je vergelijking met plantenzaden wel interessant. Van sommige planten kun je de zaden heel lang bewaren, en van andere maar vrij kort, één of twee jaar. Ik vraag me af of dat bij gist ook verschilt van soort tot soort. Geen idee.