Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Te hoog eind SG  (gelezen 1539 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline LAM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 529
  • Land: nl
  • Beter LAM in de kroeg dan schaap in de wei
Te hoog eind SG
« Gepost op: 14-12-2020 23:30 u »
Hallo allemaal,
afgelopen week heb ik een brouwsel gebotteld dat erg op La Chouffe zou moeten lijken. Echter ik kwam er bij het meten van de eind sg achter dat deze i.p.v. op 1.007, op 1.016 lag. Dit is een aardig verschil. Ik ben bang dat het biertje nu een beetje te zoetig wordt. Hoe zou ik dit de volgende keer kunnen voorkomen? Ik las al iets over een gestokte vergisting volgens mij, kan ik ook mijn maischproces aanpassen om de verhouding alfa-/beta-amylaserust te veranderen?

Alvast bedankt!

LAM


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.434
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Te hoog eind SG
« Reactie #1 Gepost op: 14-12-2020 23:45 u »
Het zou handig zijn als je iets meer informatie geeft.

Wat was het recept, welke gist? Was het SG een aantal dagen stabiel voordat je bottelde?
Zo is het moeilijk er iets over te zeggen.

Offline LAM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 529
  • Land: nl
  • Beter LAM in de kroeg dan schaap in de wei
Re: Te hoog eind SG
« Reactie #2 Gepost op: 15-12-2020 00:06 u »
Het zou handig zijn als je iets meer informatie geeft.

Wat was het recept, welke gist? Was het SG een aantal dagen stabiel voordat je bottelde?
Zo is het moeilijk er iets over te zeggen.

Dit was het recept. Ik heb hem 5 dagen, dus nadat er geen activiteit meer was in het waterslot, gelagerd op een graad of 15. Dit heb ik ruim 2 weken laten staan. Ik heb het sg tussendoor niet gemeten oeps.

Naam brouwsel: Escalatievogel Blond
Biertype: Blond
Begin SG: 1070
Eind SG:  1007
Kleur (berekend):      10,5 EBC (Morey)
Berekende bitterheid: 19,5 EBU (Tinseth)

Vermeld de hoeveelheden per 17,7 liter wort/bier

Mout
5000  gram       92 %      Pilsmout            3 EBC     
0437  gram       08 %      Bruine kandij      17 EBC     
5437  gram       totaal

Water
20,65 L maischwater
7,85 L spoelwater

Maischschema
60ēC   45 min.
70ēC   30 min.
75ēC   05 min.
78ēC   05 min.

Hop
20,7 gram    Cascade 6,7 % alfa  bloemen     kooktijd 75 min
10,6 gram    Saaz      3,5 % alfa  bloemen     kooktijd 15 min

Kruiden
9,4 gram    Koriander(zaad) gevijzeld          kooktijd 05 min
2 gram       Iers mos                                        kooktijd  20 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 75 min

Gist
Naam gist:   Mangrove Jack’s Belgian Abbey

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting    04 dagen bij  20 gr C
lagering        14 dagen bij  15 gr C

Bijzonderheden
Brouwzaalrendement: 54%
Extractgehalte: 17,1 graden Plato
Alc. 8,0 %vol.

Offline brewt

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 150
  • Land: nl
  • Proost!
Re: Te hoog eind SG
« Reactie #3 Gepost op: 15-12-2020 08:43 u »
Hoi LAM,

Ik zie dat de gist die je gebruikt hebt een alcoholtolerantie van tot 8% heeft. Ik weet niet wat je start SG was, maar als deze hoger was dan in het recept aangegeven zou het kunnen dat de gist daardoor niet verder is gegaan.
Daarnaast heeft deze gist een geschatte vergistingsgraad van 76% (Brewfather), als je van 1.070 naar 1.016 gaat, zit je op 76%.

Als je een wat droger bier wil (lager eind SG), moet je het volgens mij in deze hoek zoeken. Je zou bijvoorbeeld de M41 gist van Mangrove Jack kunnen kiezen. Deze heeft een vergistingsgraad van zo'n 90% en gaat tot 12% alcohol. Zoals je zelf al aangeeft zal het dan een wat minder zoet biertje worden.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.434
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Te hoog eind SG
« Reactie #4 Gepost op: 15-12-2020 10:39 u »
Wat brewt zegt klopt.

Je hebt een schijnbare vergistingsgraad (SVG) van 77% gehaald.
Volgens de leverancier heeft deze gist een SVG van 73-77%.

https://mangrovejacks.com/products/belgian-abbey-m47-yeast-10g

Dus dat ziet er goed uit.

Neemt niet weg dat het aanbeveling verdient om voordat je gaat bottelen het SG te meten, dan een dag of vier te wachten, en dan nog eens te meten. Als het SG dan nog steeds hetzelfde is, kun je aannemen dat het vergistingsproces klaar is en kun je bottelen. Als het SG toch nog gezakt is enkele dagen wachten en dan weer meten.

De gist leest namelijk niet wat er op de zakjes staat en heeft, afhankelijk van allerlei factoren, soms een eigen wil.

Tags: