Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Beginnerset  (gelezen 7883 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline HugoV

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Beginnerset
« Gepost op: 12-12-2020 09:24 u »
Mijn vriend is de laatste maanden enthousiast geworden over zelf bierbrouwen en ik zou hem graag voor kerst een beginnerset willen kado doen. Echter het duizelt me een beetje qua opties en verschillende sets en dingen die je nodig hebt. Ik hoop dat jullie kunnen helpen met mijn kerstkado.

Budget: 150 euro
Graag spullen die evt in de toekomst uitbreidbaar zijn.
We hebben geen grote pannen thuis (maximaal is 1.5l denk ik).
We hebben nu nog gasfornuis, maar over 3 maanden inductie
We hebben kookthermometers
Hij heeft ook een apparaat om water in een pan op bepaalde temperatuur te houden (Voor sous vide koken). Ik weet niet of dat bruikbaar is.
Ingrediënten moeten er ook bij

Is het haalbaar om een startpakket samen te stellen voor dit budget?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Rinus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 762
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnerset
« Reactie #1 Gepost op: 12-12-2020 09:36 u »
Ik ben ooit begonnen met een pakketje van de Hema (in 1 Gal fles), heel de dag zoet mee geweest gewoon in de keuken. Volgens mij maak je hem daar al heel blij mee.
De sous vide pan kan je gebruiken als het volume voldoende is.
Volgens mij heb je ook startsetjes bij de Braumarkt, Xenos, ik zag het zelfs nu ook bij het Bierparadijs (Meer België). Kijk eerst maar eens bij Braumarkt.
Tip; je moet uiteindelijk ook bottelen, dus flesjes nodig (ik begon met beugelflesjes want had nog geen kroonkurken) ook alles heel goed schoon houden en desinfecteren! Zeker tijdens fermentatie en bottelen.


Offline Pendelaar

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 74
  • Land: nl
Re: Beginnerset
« Reactie #2 Gepost op: 12-12-2020 10:14 u »
Volgens mij hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Online zijn er talloze beginnersets te koop, ook voor jouw budget.
Kijk maar eens bij Unibrew of Braumarkt.
Keuze te over en je hebt dan ook direct alles om te beginnen.

Pendelaar

Offline Roelof

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 690
  • Land: nl
  • Brouwerij Duvelsver.
    • Wortketel
Re: Beginnerset
« Reactie #3 Gepost op: 12-12-2020 11:21 u »
Een beginnersset is , zoals het woord zegt, leuk om mee te beginnen. Maar vaak is het weggegooid geld.
Ik hoor niemand meer over blikbrouwen.

https://www.unibrew-Nederland.nl/bierbrouwen/bierpakketten/Brewferm-bierpakketten/Brewferm-bierkit-imperial-stout.html

Dit is een ideale en goedkope manier om te kijken of je brouwen leuk vindt.
En als je het leuk vindt  kun je  beter je geld besteden aan een walsmolen en een degelijkkroonkurk apparaat.
Dit is mijn menig hé  ^-^

Offline André de Laat

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 984
  • Land: nl
Re: Beginnerset
« Reactie #4 Gepost op: 12-12-2020 12:52 u »
Een beginnersset is , zoals het woord zegt, leuk om mee te beginnen. Maar vaak is het weggegooid geld.
Ik hoor niemand meer over blikbrouwen.

https://www.unibrew-Nederland.nl/bierbrouwen/bierpakketten/Brewferm-bierpakketten/Brewferm-bierkit-imperial-stout.html

Dit is een ideale en goedkope manier om te kijken of je brouwen leuk vindt.
En als je het leuk vindt  kun je  beter je geld besteden aan een walsmolen en een degelijkkroonkurk apparaat.
Dit is mijn menig hé  ^-^

Ben het volledig met je eens! Overigens is er niks mis met blikbrouwen.

Offline SVB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 353
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnerset
« Reactie #5 Gepost op: 12-12-2020 13:02 u »
Mijn schoonpa doe dat ook zo op dit moment... die vermaakt zich prima er mee! (niets mis mee dus vind ik)

Offline Simonsj

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 146
  • Land: nl
  • Fanatieke prutser
Re: Beginnerset
« Reactie #6 Gepost op: 12-12-2020 13:19 u »
Wij snappen allemaal waarom jouw vriend hier enthousiast over is  :biersmile:

Ik denk ik dat een klein set a 30-40 euro een ideaal set is. Een wat grotere soeppan zal dan of extra aangeschaft moeten worden of geleend.
De sets zijn te koop op Braumarkt, Unibrew, Brouwbroeders en nog meer. Het is een vrij basic pakket wat precies genoeg is om een goed resultaat te krijgen en uit de voeten te kunnen. Ook zit hierin een ingrediëntenpakket met mout wat al geschroot is. Dan ben je wel echt aan het brouwen ipv uit blik. Blik is overigens wel een stuk sneller. Hieruit kan je ervaren of dit voor herhaling vatbaar is. Beugelflesjes kunnen gebruikt worden, dan heb je ook geen kroonkurkapparaat nodig.
Het klinkt misschien erg basic maar uitbreiden naarmate de hobby vordert is zo gepiept. Bestellen en volgende dag in huis. Of marktplaats in de gaten houden van brouwers die all in zijn gegaan en er of geen tijd of zin meer in hebben en uiteindelijk hun spullen te koop zetten.
Ik ben het niet eens met de stelling dat het weggegooid geld is. Je hebt uiteindelijk een aantal (leuke) brouwervaringen opgedaan.

Wat lastig te bepalen is hoe leuk iemand het vindt of gaat vinden. Uitbreiden is naar mijn idee hetgeen vervangen door een groter exemplaar of exemplaar van betere kwaliteit.

Het is geen 150 euro verhaal maar ik hoop wel dat je hier wat aan hebt.

Groet,
Joey

Offline kubock

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 49
  • Land: nl
Re: Beginnerset
« Reactie #7 Gepost op: 12-12-2020 16:44 u »
Is jouw vriend al begonnen? Voor een euro of 30 heb je al een pakket van Brouwbroeders met een emmertje, mout, gist en een  waterslot. Daar brouw je 5 liter mee en een navulpakket kost een tussen de 15 en 20 euro. Ik moet wel waarschuwen dat het een gateway drug is. Voor je het weet staat er een 30 liter ketel in de garage of bijkeuken.

Offline Roelof

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 690
  • Land: nl
  • Brouwerij Duvelsver.
    • Wortketel
Re: Beginnerset
« Reactie #8 Gepost op: 12-12-2020 22:17 u »

Offline Laikea

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 158
  • Land: nl
  • Brouwerij Viander
Re: Beginnerset
« Reactie #9 Gepost op: 14-12-2020 09:09 u »
Ik heb een tijd geleden voor een ruime 200 uro uitgegeven om met het bierbrouwen te beginnen. Ik kan je het hele lijstje door sturen, met plekken waar ik het heb gekocht. Het kost misschien wat moeite om alles bij elkaar te zoeken, maar dan heb je meer dan genoeg om 25 + liter te brouwen!
En anders, een kant en klare beginnersset is ook altijd leuk  :biersmile:

Offline biking rebel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 273
  • Land: nl


Offline biking rebel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 273
  • Land: nl
Re: Beginnerset
« Reactie #12 Gepost op: 14-12-2020 11:45 u »
BIAB brouwen in een 10 liter pan, dan hou je niet zo gek veel over.

Persoonlijk zou ik voor zoiets gaan en dat aanvullen met een blik extract naar keuze:
https://www.unibrew-Nederland.nl/bierbrouwen/bierpakketten/startpakketten-bierbrouwen/Brewferm-startpakket-basic-plus.html
High Gravity methode, 30 min koken i.p.v. 60, suiker in recept. Kom je echt wel een eind mee in het begin. Plus de pan is nog geen 20 euro en kun je later gebruiken voor spoelwater als je groter wilt. Blik mengen met water is geen brouwen. Leuk om kennis te maken met vergisting, maar meer dan dat is het niet.

Offline Kramer

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 88
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnerset
« Reactie #13 Gepost op: 20-12-2020 22:23 u »
BIAB brouwen in een 10 liter pan, dan hou je niet zo gek veel over.

Persoonlijk zou ik voor zoiets gaan en dat aanvullen met een blik extract naar keuze:
https://www.unibrew-Nederland.nl/bierbrouwen/bierpakketten/startpakketten-bierbrouwen/Brewferm-startpakket-basic-plus.html

Dan zou ik toch een set met gistvat ipv emmer aanraden:

https://www.braumarkt.com/startset-bierbrouwen-pro-plus-5013441
https://www.brouwstore.nl/brouwstore-startpakket-advanced-gistvat

Voor wat betreft 'blikbrouwen', de kwaliteit is erg wisselend. Dat komt vooral omdat de meeste 1,5 of 1,8kg moutextract voor 23 liter aanraden. Zelfs als je dat voor 20 liter gebruikt wordt het mondgevoel van het bier niet geweldig. Brewferm heeft 1,5kg blikken maar voor dan voor 9-12 liter (twee van 9 liter bij zo'n set kan al een stuk beter bier opleveren). Bulldog heeft wel goede pakketen, hun 'evil dog' double IPA is prima te drinken. Je mist natuurlijk wel de beleving van recepten maken en zelf brouwen, maar voor een beginner is het nog steeds erg leuk.

Is jouw vriend al begonnen? Voor een euro of 30 heb je al een pakket van Brouwbroeders met een emmertje, mout, gist en een  waterslot. Daar brouw je 5 liter mee en een navulpakket kost een tussen de 15 en 20 euro. Ik moet wel waarschuwen dat het een gateway drug is. Voor je het weet staat er een 30 liter ketel in de garage of bijkeuken.

Tja, dan heb je alleen een 5l emmer. Zou ik niet doen. Moet je sowieso een kroonkurkapparaat bij bestellen en dan ben je even duur uit als een set met een 30 liter vat. Bij zo'n set krijg je ook nog een hydrometer, thermometer, afvulpijpje en roerlepel die je bij elke vorm van brouwen kan gebruiken.

Offline Noordzij_1

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • Maisch, kook, gist, repeat.
Re: Beginnerset
« Reactie #14 Gepost op: 23-12-2020 20:59 u »
Het kroonkurkapparaatje kun je wegbezuinigen als je iemand kunt vinden of bent die Grolsch lekker vindt.
De beugelfles wel te verstaan, natuurlijk.
Bij mij is het standaard geworden om ±12 flesjes met goud/zilverdoppen te doppen, mocht het brouwsel ONK waardig blijken, en om weg te geven.
Maar de rest gaat gemakshalve toch in een beugelfles tegenwoordig   ::)

Wat betreft pannen is RVS het beste, maar ook erg prijzig.
Als alternatief kun je ook naar een kringloop/marktplaats gaan;
Zoeken op emaille pan of grijs gewolkt emaille, er mag alleen geen roest in zitten natuurlijk.
Vroeger hadden ze achterlijk grote pannen om bijvoorbeeld de was in te doen; mijn pan is 75 liter; als ik hem over mijn hoofd zou doen passen mijn schouders erin en komt tie tot mijn navel (en ik ben bijna 2 meter lang) en heeft alle 4 de keramische pitten in mijn garage nodig om te koken (nog nooit op de inductieplaat in de keuken uitgeprobeerd i.v.m. vriendin, echt geen idee of dit werkt en niet beveiligd is...).
Aangezien veel gistvaten 30 L zijn zou ik ook een ongeveer 30 L pan zoeken.
In beide gevallen moet je ongeveer een derde leeg laten voor schuimvorming (gebeurd zowel bij koken als gisten)
Dus kun je 20 tot 22 L per keer brouwen.

P.S.
Noem ook dit forum even, dan kunnen we hem op weg helpen.
En ik heb alles wat ik nodig had geleerd uit het volgende boek (wel Engelstalig); John Palmer - How to brew
Maar online kan hij uiteraard ook alles vinden om gelijk een succesvol biertje te brouwen.

Offline Pendelaar

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 74
  • Land: nl
Re: Beginnerset
« Reactie #15 Gepost op: 23-12-2020 21:47 u »
Eerlijk gezegd denk ik dat dit draadje wel op slot kan. De vragensteller heeft met zijn vraag 1 post. Daar staat hij nog steeds op.
Post is van 12 December dus was wel netjes geweest als hij met een reacties had gekomen. Dit mede gezien onze reacties.
Ik kan me uiteraard vergissen.

Pendelaar

Offline André de Laat

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 984
  • Land: nl
Re: Beginnerset
« Reactie #16 Gepost op: 23-12-2020 21:59 u »
Eerlijk gezegd denk ik dat dit draadje wel op slot kan. De vragensteller heeft met zijn vraag 1 post. Daar staat hij nog steeds op.
Post is van 12 December dus was wel netjes geweest als hij met een reacties had gekomen. Dit mede gezien onze reacties.
Ik kan me uiteraard vergissen.

Pendelaar

Waarom een slotje? Op jouw eerste vraag (ook jouw eerste post) kwamen ook antwoorden en reageerde je toch ook niet? (https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,42283.msg637427.html#msg637427)

André.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.579
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Beginnerset
« Reactie #17 Gepost op: 23-12-2020 22:06 u »
Rvs pannen prijzig? 35 euro voor 31 liter zware kwaliteit van de week op mp
Tsja zijn gebruikte horecapannen maar zijn onverslijtbaar. Gewoon ff zoeken

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.169
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Beginnerset
« Reactie #18 Gepost op: 23-12-2020 22:11 u »
Eerlijk gezegd denk ik dat dit draadje wel op slot kan. De vragensteller heeft met zijn vraag 1 post. Daar staat hij nog steeds op.
Post is van 12 December dus was wel netjes geweest als hij met een reacties had gekomen. Dit mede gezien onze reacties.
Ik kan me uiteraard vergissen.

Pendelaar

Je kunt de vraagsteller altijd attenderen op de reacties (als pm werkt bij minder dan 10 posts)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.229
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Beginnerset
« Reactie #19 Gepost op: 23-12-2020 23:23 u »
Eerlijk gezegd denk ik dat dit draadje wel op slot kan. De vragensteller heeft met zijn vraag 1 post. Daar staat hij nog steeds op.
Post is van 12 december dus was wel netjes geweest als hij met een reacties had gekomen. Dit mede gezien onze reacties.
Ik kan me uiteraard vergissen.

Pendelaar

Op dit forum is het niet gebruikelijk om topics te sluiten.
Ook op oude topics kan gereageerd worden.

Offline Bvk1983

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 314
  • Land: nl
Re: Beginnerset
« Reactie #20 Gepost op: 24-12-2020 09:53 u »
Wie op zoek is naar RVS pannen: op BVA Auctions komen regelmatig inboedels van failliete restaurants voorbij. Vaak zitten daar mooie grote RVS pannen bij die voor relatief weinig geld gekocht kunnen worden.

Offline André de Laat

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 984
  • Land: nl
Re: Beginnerset
« Reactie #21 Gepost op: 24-12-2020 12:04 u »
Wie op zoek is naar RVS pannen: op BVA Auctions komen regelmatig inboedels van failliete restaurants voorbij. Vaak zitten daar mooie grote RVS pannen bij die voor relatief weinig geld gekocht kunnen worden.

Of bij Menno. Ook niet te duur.

Offline biking rebel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 273
  • Land: nl
Re: Beginnerset
« Reactie #22 Gepost op: 24-12-2020 13:42 u »
Of bij Menno. Ook niet te duur.

Die pannen kunnen niet op inductie gebruikt worden (ik heb er 2 i.c.m. gas en dat gaat goed).

Offline Breinaard

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnerset
« Reactie #23 Gepost op: 26-12-2020 23:42 u »
Ik ben vorige week begonnen met een Brewferm blikje Belgisch Blond. Op zolder staat mijn vat geduldig te wachten tot ik hem ga bottelen. Merk wel dat het bubbelen steeds minder wordt. Moet soms ff helpen door het cilinder waterslot dmv een drukke op de deksel omlaag te krijgen. Na een tijdje zie ik dat het dekseltje weer omhoog is gekomen dus er zit nog leven in.  Voor mijn volgende stap heen ik een thuis cursus van Brouwpunt (4 verschillende brew in a bag biertjes) klaar staan. Ik vind het een redelijk compleet pakket met veel info wat ik hopelijk wat van ga leren. Verder alleen een grotere pan, wat schoonmaak spul en een vat van 30 liter aangeschaft. Heb er zin in!

Offline HugoV

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnerset
« Reactie #24 Gepost op: 03-01-2021 14:53 u »
Bedankt allemaal voor de reacties,

Ik heb het kado inmiddels ontvangen en ben daar ook mee aan de slag gegaan (dit account heb ik ook kado gekregen ;)). Ik heb ongeveer de hele set die biking rebel heeft aanbevolen. Ik heb er tevens een ingredientenpakket bijgekregen voor 5L belgian ale en ben daarmee aan de slag gegaan.
https://www.braumarkt.com/craft-brew-ingredienten-kit-belgian-ale

Ik heb nu een aantal vragen voor dingen waarvan ik niet zeker weet of ik het goed heb gedaan of wat ik zou kunnen verbeteren. Hieronder dus een verslag van mijn eerste brouwsessie en ik hoop dat jullie de vragen kunnen beantwoorden of wellicht wat tips kunnen geven voor verbetering als jullie observaties hebben. Graag niet te veel punten in 1x, dus graag de belangrijkste punten waarmee de meeste 'winst' te behalen valt (winst als in kwaliteit). Vooral bij de spoelstap heb ik wat vragen en bij het gisten.

Hoe ik te werk ben gegaan:

1. Schoonmaken
Bij de set zat een zakje schoonmaakspul (je hoefde niet na te spoelen, maar ik heb toch alles 1x nagespoeld) en dat heb ik opgelost in de brouwpan en vervolgens de roerlepel, 'rvs theemandje voor de hop', waterslot, kraantje voor gistvat en de brouwzak erin gegooid en 10 minuten laten liggen (elke minuut even geroerd). Daarna heb ik ook de gistemmer gereinigd (ik had nog 1/3 zakje over dat heb ik in de gistemmer gegooid met water (na het kraantje gemonteerd te hebben).

2. Maischen
Brouwzak om de pan gemonteerd, 6L Kraanwater in de RVS pan (10L inhoud) tot op 51 graden verwarmd. Daarna de geschrote mout erin en op 51 graden gehouden voor 30 minuten. Toen naar 69 graden gegaan voor 30 minuten en toen naar 79 voor 10 minuten. De temperatuur is niet constant geweest maar schommelde ongeveer  -3/+3 graden rond deze temperaturen (vuur uit/vuur aan). Ik heb om de 5 minuten ongeveer temperatuur gemeten. Ik las elder op dit forum dat dit niet zo erg is.

3. Spoelen
Brouwzak eruit en laten nalekken in een losse met een laagje (~0.5) water van 60 graden. Daarna nog met water voor ongeveer 80 graden de brouwzak uitgespoeld (door water op de mout te laten lopen). In totaal heeft dit ongeveer 2.5 spoelwater opgeleverd. Dit heb ik in de brouwpan gekiept. De brouwpan was op 4.5L na het maisschen dus + 2.5 was in totaal 7L. Dat kwam overeen met de hoeveelheid van het recept.
Ik vraag me af alleen of ik dit goed heb gegaan, had ik wel moeten spoelen met een brouwzak?
Had ik het erop moeten laten kletteren (oxidatie)?

4. Koken
Koken van het wort, wort aan de kookgebracht tot het begon te schuimen en toen hop toegevoegd in RVS-theemandje (na 1 minuut). Daarna laten pruttelen voor 70 minuten. Daarna 2e hopzakje toegevoegd in het RVS mandje en laten koken voor 5 minuten. Toen hopmandje eruit gehaald. Uiteindelijk had ik iets minder dan 5L over, min of meer volgens de verwachting van het recept.

5. Koelen
Dit was het lastigs. Ik heb de pan in de gootsteen gezet en deze gevuld met koudwater. Dit heb ik 5 minuten laten staan en toen het water vervangen. Na 5 minuten nog een keer het water vervangen en toen heb ik 2 ijspacks toegevoegd. Dit heeft ongeveer 40 minuten gestaan totdat de temperatuur 24 graden was.

6. Gisten
Daarna de pan leeggegoten in de gistemmer en de gist toegevoegd. Waterslot gevuld en de emmer afgesloten.
Het heeft daarna staan gisten (er kwamen de eerste 4-5 dagen belletjes door het waterslot). De temperatuur in de ruimte is tussen de 15-20 graden geweest. Nu hoor ik al een paar dagen niets meer. Maar volgens het recept moet het 14 dagen in de emmer. Ik begrijp van wat ik lees dat nu de hoofdgisting is gestopt en dat nu een tweede gisting plaats vindt?
Ik las ook ergens dat mensen het nu uit het gistvat hevelen naar een fles in mand. Is dit iets wat ik zou moeten overwegen als verbeterstap?
Ik zou het volgende week moeten bottelen en dan wat kristalsuiker toevoegen in de flesjes en dan moet het nog 6-8 weken staan.






Offline Noordzij_1

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • Maisch, kook, gist, repeat.
Re: Beginnerset
« Reactie #25 Gepost op: 03-01-2021 18:34 u »
Hoi Hugo, welkom hier!

Je zult waarschijnlijk wel merken dat brouwen voor 5 L een intensieve hobby is dus overweeg opschalen naar 15 tot 25 L dat is praktisch evenveel werk namelijk.
Dus een grotere pan en/of gistemmer.
Advies hierbij; allebei maximaal 2/3 vullen ivm schuimvorming zowel bij koken als gisten; 30L pan/emmer is dus 20 L batches.

1.
Naspoelen doe ik ook altijd, ik vertrouw het niet wat betreft smaak en/of gist doden.
Als andere mensen hier niet naspoelen graag reactie, dan ben ik wel benieuwd naar hun bevindingen.
Ik gebruik zelf uniclean oxiclean (vdKooyJubbega), en dat bevalt erg goed.

2.
Temperatuurschommelingen van 3 graden tijdens maischen zijn geen probleem, en zeker voor een eerste brouwsel heel netjes te noemen.
Je moet immers nog aan je installatie wennen.
De enige temperatuur waar je uit de buurt moet blijven tijdens maischen is 78 graden of hoger; daar gaan alle enzymen die zetmeel in suikers omzetten dood.
Dat geldt ook onderin je pan, dus goed blijven roeren, zeker tijdens opwarmen !
Als dat te vroeg gebeurd, kan je gist niks doen dus eindig je met wort in plaats van bier.

3.
Een brouwzak heb ik geen ervaring mee.
Kletteren van -met name warm- wort altijd vermijden!
Geeft oxidatiesmaakjes en negatief voor de houdbaaarheid van je bier.

4.
Prima gedaan.
Vaak valt de eerste batch flink onder beoogd volume uit;
Mijn eerste 20 L bedoeld, 14,8 L gebotteld.
En toevallig vandaag een ander persoon hier gelezen; 10 L bedoeld 5,5 L gebotteld...

5.
Prima methode en tijdspan.
Volgende stap is een koelspiraal of platenkoeler, dat scheelt je ongerveer 15 minuten per keer (duurt bij mij alsnog iets van 20-25 min).

6.
Dat is prima verlopen.
Wat betreft gisten; BINNEN 2 dagen moet je waterslot borrelen, anders kunnen wilde gisten het gaan winnen (met extreme mazzel krijg je een geuze, maar veel waarschijnlijker rot, ondrinkbaar bier)
Einde hoofdgist is altijd door 2 dingen duidelijk;
-Waterslot borrelt niet meer
-En de schuimlaag (bij bovengist) is verdwenen; er zit nog wel een ring koekachtige substantie aan de zijkant van je gistemmer, dus je moet even het waterslot eruit trekken en door het gaatje kijken.
In dat geval -nu dus voor jou- meet je het eind soortelijk gewicht; FG; final gravity.
Als die in de richting van wat het recept zegt ligt, dan is het tijd om te bottelen !

Mocht de eind SG niet vermeld staan moet je het gisttype even googlen, hier staat dan de apparant attenuation of schijnbare vergistgraad oid;
https://fermentis.com/wp-content/uploads/2019/11/SafAle-US-05.pdf
Hier dus 78 tot 82%; dan ga je van 80% uit.
Is je OG (original gravity) - meet deze NA het koken !- deze was geloof ik 1.061 bij jou; dus doe 61 * 0,8 = 49 en dan haal je 49 (vergist) van 61 af en verwacht je dus 1.012 als eind SG.
Bij twijfel nog een dag wachten en nog eens kijken/meten.

Hier kun je vervolgens bepalen hoeveel % alcohol er dan in je bier zit;
https://www.brewersfriend.com/abv-calculator/
Altijd te vinden met de volgende zoekterm; og fg abv (wat nu inmiddels duidelijk is wat ze betekenen)
Daarbovenop mag je nog 0,3% bijtellen omdat je hergisting op de fles toepast (daar komt ook weer wat alcohol bij vrij)

Het bottelen gaat als volgt;
Je hoeft dus niet per se die 14 dagen te wachten, maar je moet wel alle 3 die tekenen hebben om zeker te weten dat je gist klaar is.
Bottelsuiker maken; dit zorgt voor je koolzuur in je bier dus niet vergeten !
Breng een pannetje met ±250 ml water aan de kook.
Standaard krijg je met 7 gram per liter (soort vuistregel om een of andere reden) pils achtig schuim en koolzuur op je bier.
Ik hanteer liever wat de bedoeling is voor het biertype;
https://www.twents-bierbrouwersgilde.nl/brouwen/koolzuurgehalte/
Ervan uitgaande dat je binnen bottelt en bewaart (20 C°) en een Belgian Ale; 2,25 g/L => 4,95 g/L
Je hebt 5 L bier en ~5 g/L; voeg dus 25 gram bottelsuiker toe aan het kokende water.
Dit zal snel oplossen, en kook het dan nog 10 min steriel.
Doe dit als eerste zodat het afgekoeld is als je het toevoegt, nadat je je flesjes hebt schoongemaakt.

De flesjes ontsmetten in een warm badje (je moet je vingers net niet verbranden) met datzelfde schoonmaak spul, ik gebruik meestal mijn filteremmer daarvoor -wordt die ook weer extra schoon opgeborgen- (ik hoop dat je dat nog bij die spullen hebt, anders zul je het snel moeten bestellen).
Elk flesje zeker van binnen goed schoonmaken met een "flessenrager".
Het welbekende schoonspoelen, en ik zet ze altijd ondersteboven terug in het krat om uit te druppen.
Dan is een bottelpijpje het gemakkelijkst; die klik je op het kraantje van je gistemmer en kun je bodemvullen voor een paar euro -meteen meebestellen als je geen schoonmaakspul meer hebt-.
Alternatief kun je kraantje open, kraantje dicht doen; zeker voor die paar liter nog goed te doen.

Dan komt het allerlastigste wat betreft brouwen; 1 tot 2 weken wachten voor je je allereerste flesje open kunt trekken!

Offline Noordzij_1

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • Maisch, kook, gist, repeat.
Re: Beginnerset
« Reactie #26 Gepost op: 03-01-2021 18:47 u »
P.S.

Als je echt op kwaliteit wilt gaan zitten, is een gistkast een grote positieve stap.
Zoiets;
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?action=search2

Moet ik bij zeggen dat ik dit zelf -nog- niet eens heb.
Wel alle onderdelen los; een koelkast en een inmiddels verouderde STC 1000 (vandaag de dag kun je beter een Inkbird met wifi kopen).
Nu nog een keer streng zijn tegen mezelf en het ding maken, in plaats van brouwen  ::)...

Al is mijn huis met vloerverwarming ook behoorlijk constant, maar niet te regelen.
Nou ja, ik ga niet een week in de kou zitten voor mijn bier...

Offline HugoV

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnerset
« Reactie #27 Gepost op: 31-01-2021 07:34 u »
Ik heb gisteren het eerste biertje geproefd en was best tevreden. De kleur en geur was zoals ik had verwacht, enkele puntje was denk ik dat er te veel koolzuur in het bier zit. Daardoor komt het mondgevoel over alsof je een Asti drinkt en dat maakt het bier veel frisser dan je verwacht en geeft niet zo'n vol mondgevoel.

Wat ik heb gedaan nav de post van Noordzij hierboven is:

- 25 gram suiker oplost in ongeveer 250 ml water en dit gekookt.
- dit door middel van een injectienaald in het bierflesje gespoten (ongeveer 15-20 ml per flesje)
-  daarna via een vulpijpje het bier in het flesje gestopt vanuit het gistvat

Ik heb zelf al vastgesteld dat hier een aantal dingen anders zijn uitgepakt, namelijk dat natuurlijk niet al het bier in het gistvat bruikbaar is. Ik heb dus uiteindelijk 12 flesjes gevuld, dat betekent per flesje dus ongeveer 2 gram suiker. De flesje zaten ook niet helemaal vol, door de hydrostatisch tegendruk ging het vullen maar tot net boven de hals maar er had nog wel 2 cm extra de hals in gemoeten. Ik gok dus 0.3 liter per flesje en 2 gram suiker. Dit komt dus neer op 6.6 gram per liter. Is dat het probleem geweest?

De flesje hebben vervolgens 2 weken in het keukenkastje gestaan en daarna een week in de kelderkast. Toen ik dus gisteren, na 3 weken het eerste flesje opende, hoorde ik al een bovengemiddeld hard gesis van het koolzuur dat ontsnapte. Het viel mij ook op dat er condensdruppeltjes zaten in de vrije ruimte in de hals. Is dat normaal?

Kan ik verwachten dan het bier nog verandert van structuur de komende weken?

Offline Noordzij_1

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • Maisch, kook, gist, repeat.
Re: Beginnerset
« Reactie #28 Gepost op: 31-01-2021 12:25 u »
De condensdruppeltjes zijn normaal.

De injectienaald methode lijkt nauwkeuriger, maar is het simpelweg in praktijk gewoon niet, naast dat het extra veel werk is.
Juist doordat na het overhevelen de exacte hoeveelheid "bottelbaar bier" bekend is, kun je daar het beste de suikeroplossing in roeren.
Variatie in exacte afvulhoeveelheid (hoe vol zit het flesje) en hoeveel komt er uit de naald (zoals je zelf al beschrijft 15-20ml zit al 25% afwijking in dus) streep je met deze methode allemaal weg.
Daarnaast kun je (zeker met grotere batches) de suikerinjectie in flesje niet vergeten of per ongeluk dubbel doen.
En daar nog bovenop het zou me verbazen als je na bijvoorbeeld 25L bottelen, bij de laatste flesjes niet suikerwater te kort komt of juist over hebt.

Je kunt zeker een verschil verwachten tussen bier dat 3 weken of 3 maanden geleden gebotteld is.
Het is lastig te omschrijven, maar smaken worden vaak "vlakker" minder heftig zeg maar.
Ik proef ook altijd erg vroeg (1 week na bottelen) een biertje, en bewaar er een paar om te kijken hoe ze zich op lange duur ontwikkelen (9 tot 12 maanden).
Met stouts heb je de eerste week bijvoorbeeld ineens een extreme salmiaksmaak, die 2 weken later nog maar net te herkennen is, en na 2 maanden compleet verdwenen is.

Ik zou zeggen wat koolzuur betreft kun je nog proberen het biertje in de koelkast bij 4C° te zetten; hoe kouder hoe minder koolzuur effect.
Maar het zou me niks verbazen als er straks ook biertjes bij blijken te zitten die juist weer wat minder koolzuur blijken te hebben.

Offline HugoV

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnerset
« Reactie #29 Gepost op: 31-01-2021 15:37 u »
Aha, bedankt voor de tip. Hoe kan ik het suikerwater dan het best aan het gistvat toevoegen?

Offline HugoV

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnerset
« Reactie #30 Gepost op: 31-01-2021 15:49 u »

1.
Naspoelen doe ik ook altijd, ik vertrouw het niet wat betreft smaak en/of gist doden.
Als andere mensen hier niet naspoelen graag reactie, dan ben ik wel benieuwd naar hun bevindingen.
Ik gebruik zelf uniclean oxiclean (vdKooyJubbega), en dat bevalt erg goed.


3.

Kletteren van -met name warm- wort altijd vermijden!
Geeft oxidatiesmaakjes en negatief voor de houdbaaarheid van je bier.

4.
Prima gedaan.
Vaak valt de eerste batch flink onder beoogd volume uit;
Mijn eerste 20 L bedoeld, 14,8 L gebotteld.
En toevallig vandaag een ander persoon hier gelezen; 10 L bedoeld 5,5 L gebotteld...

Hier nog even wat vragen over
1. Ik begrijp dat ik de brouwketel, lepel en brouwzak/hopzak in principe niet hoef te ontsmetten, omdat het wort toch nog gekookt wordt. Wel uiteraard schoonmaken, maar niet met oxiclean behandelen. Klopt dit? Scheel weer wat onnodig werk dan.

3. Hoe voeg ik dan het beste de gespoelde wort aan de rest van het wort toe?

4. Maakt het nog uit of met een deksel op de pan te koken of niet? Met een deksel verdampt er uiteraard minder, ik heb dit nu niet gedaan, maar is dat aan/af te raden?

Offline Noordzij_1

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • Maisch, kook, gist, repeat.
Re: Beginnerset
« Reactie #31 Gepost op: 01-02-2021 19:33 u »
Aha, bedankt voor de tip. Hoe kan ik het suikerwater dan het best aan het gistvat toevoegen?

Eerst suikerwater koken, dan je flesjes schoonmaken (dan koelt ondertussen het suikerwater af), en tijdens een ontsmetting sessie van een batch flesjes daar een keer je roerspaan bij doen (goed afspoelen met kraanwater als je geen starsan gebruikt, je wilt niet je gist om zeep helpen).
Is het pannetje afgekoeld, dan letterlijk om kieperen in het jongbier, dan goed roeren met je steriele roerspaan.

Ik weet niet eens zeker of het afkoelen nodig is, want je gooit een paar honderd ml bij zoveel liter bier.
Maar deze wijze past in mijn schema, en ik heb slechte motoriek dus dan is de kans op blaren wat kleiner  ::)

Offline Noordzij_1

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • Maisch, kook, gist, repeat.
Re: Beginnerset
« Reactie #32 Gepost op: 01-02-2021 20:09 u »
Hier nog even wat vragen over
1. Ik begrijp dat ik de brouwketel, lepel en brouwzak/hopzak in principe niet hoef te ontsmetten, omdat het wort toch nog gekookt wordt. Wel uiteraard schoonmaken, maar niet met oxiclean behandelen. Klopt dit? Scheel weer wat onnodig werk dan.

In principe volstaat gewoon "keukenschoon" aldus als je salade erin zou doen of ermee zou eten is het voldoende omdat de kookstap nog komt. Maar onthoud; te schoon werken bestaat niet, te vies wel. Sommige brouwers hier zouden het liefste in een cleanroom van een computerchip fabrikant brouwen, ik denk zelf dat "gewoon schoon" voldoende is; Rob de Geus moet er WEL vrolijk van worden zeg maar...

3. Hoe voeg ik dan het beste de gespoelde wort aan de rest van het wort toe?

De eerste paar liter is meestal troebel, en dan vang ik met een maatbeker op (schuinhouden om kletteren te voorkomen) en gooi ik dat bovenaan weer terug in de filteremmer. Zodra het wort helder is, doe ik een doorzichtig slangetje aan het kraantje van de filteremmer en dan houd ik de opvangemmer de eerste minuut schuin om kletteren te voorkomen. En wanneer ik het filterbed droog laat vallen (laatste beetje) houd ik er een maatbeker onder. Er komt namelijk altijd ineens een berg troebel wort op het eind, en zit er teveel in mijn maatbeker gooi ik die weg.

4. Maakt het nog uit of met een deksel op de pan te koken of niet? Met een deksel verdampt er uiteraard minder, ik heb dit nu niet gedaan, maar is dat aan/af te raden?

Jazeker, dat maakt uit ! DEKSEL ER ZOVEEL MOGELIJK AF !
De kookstap heeft meerdere functies; waaronder ongewenste stoffen (nare geurtjes en smaakjes bijvoorbeeld) kwijtraken.
Het komt toevallig mooi uit dat veel van deze stoffen verdampen ver onder de 100c°, maar als ze dan weer condenseren tegen het deksel, zitten ze weer terug in je bier !
Ik doe eigenlijk alleen het deksel er 5 tot 10 minuten op om de koelspiraal ook bovenaan goed warm te laten worden (hij past niet in zijn geheel onder water; aanvoer en retourbuis).
Maar dat is dus uit noodzaak, dat doe ik liever niet.


Offline dutch peter

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnerset
« Reactie #33 Gepost op: 02-02-2021 08:52 u »
1.
Naspoelen doe ik ook altijd, ik vertrouw het niet wat betreft smaak en/of gist doden.
Als andere mensen hier niet naspoelen graag reactie, dan ben ik wel benieuwd naar hun bevindingen.
Ik gebruik zelf uniclean oxiclean (vdKooyJubbega), en dat bevalt erg goed.

@Noordzij: Ik begin met al mijn spullen keukenschoon (zoals weggezet) en ontsmet met een plantenspuit gevuld met Chemipro Oxi. Flessen gaan in een warm bad met ook weer Chemipro Oxi (worden schoongemaakt na gebruik en omgekeerd bewaard). Flessen lekken daarna uit op flessenboom en vaten, kraantjes slangen etc. schud ik even af -  ik spoel niks na met gewoon water.
Heb geen last van nasmaak en geen problemen met vergisting, dus positieve ervaring met 'niet naspoelen'.

Overigens behandel ik mijn ketel en wortkoeler (platen) ook, met diezelfde plantenspuit. Zo heb ik aan een liter oplossing meer dan genoeg.

Ik deed mijn kroonkurken ook, maar dat laat ik voortaan achterwege ;D

Grtz,


Peter

Offline Jeroen76

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 859
  • Land: nl
  • Good beer makes its own friends!
    • Brouwerij d'n Aalscholver
Re: Beginnerset
« Reactie #34 Gepost op: 02-02-2021 10:02 u »
Heb onlangs de proef op de som genomen en een fles in de Oxi gelegd en deze uit laten lekken. Na ongeveer een half uur was hij wel droog en heb ik er heel ordinair over heen gelikt, de likmoesproef ;)

Ik proefde alles behalve een normale smaak, beetje glibberig en zeperig, niet overdreven hoor maar voor mij een reden om toch maar na te spoelen.

Met de fastwasher ook niet zo heel erg, gewoon de speler overzetten in een bak met schoon water.

Gr. Jeroen

Offline Roelof

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 690
  • Land: nl
  • Brouwerij Duvelsver.
    • Wortketel
Re: Beginnerset
« Reactie #35 Gepost op: 02-02-2021 11:27 u »
Eerst suikerwater koken, dan je flesjes schoonmaken (dan koelt ondertussen het suikerwater af), en tijdens een ontsmetting sessie van een batch flesjes daar een keer je roerspaan bij doen (goed afspoelen met kraanwater als je geen starsan gebruikt, je wilt niet je gist om zeep helpen).
Is het pannetje afgekoeld, dan letterlijk om kieperen in het jongbier, dan goed roeren met je steriele roerspaan.

Ik weet niet eens zeker of het afkoelen nodig is, want je gooit een paar honderd ml bij zoveel liter bier.
Maar deze wijze past in mijn schema, en ik heb slechte motoriek dus dan is de kans op blaren wat kleiner  ::)
Misschien ten overvloede, het jongbier wel eerst overhevelen naar een ander vat, want anders roer je alle gist weer door het bier wat uiteraard niet de bedoeling is. En zeker niet te wild roeren want je wilt geen zuurstof in het bier.

Offline dutch peter

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnerset
« Reactie #36 Gepost op: 02-02-2021 16:07 u »
Heb onlangs de proef op de som genomen en een fles in de Oxi gelegd en deze uit laten lekken. Na ongeveer een half uur was hij wel droog en heb ik er heel ordinair over heen gelikt, de likmoesproef ;)

Ik proefde alles behalve een normale smaak, beetje glibberig en zeperig, niet overdreven hoor maar voor mij een reden om toch maar na te spoelen.

Met de fastwasher ook niet zo heel erg, gewoon de speler overzetten in een bak met schoon water.

Gr. Jeroen

Een hap met hoppellets smaakt ook niet, maar het wordt wel in bier gebruikt. :proost:

Offline Jeroen76

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 859
  • Land: nl
  • Good beer makes its own friends!
    • Brouwerij d'n Aalscholver
Re: Beginnerset
« Reactie #37 Gepost op: 02-02-2021 16:58 u »
Een hap met hoppellets smaakt ook niet, maar het wordt wel in bier gebruikt. :proost:
Tsja als ingrediënt en niet als schoonmaakmiddel... duh

Gr. Jeroen


Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.579
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Beginnerset
« Reactie #38 Gepost op: 02-02-2021 18:33 u »
Heb onlangs de proef op de som genomen en een fles in de Oxi gelegd en deze uit laten lekken. Na ongeveer een half uur was hij wel droog en heb ik er heel ordinair over heen gelikt, de likmoesproef ;)

Ik proefde alles behalve een normale smaak, beetje glibberig en zeperig, niet overdreven hoor maar voor mij een reden om toch maar na te spoelen.

Met de fastwasher ook niet zo heel erg, gewoon de speler overzetten in een bak met schoon water.

Gr. Jeroen

Je lekker bier overheerst en daarom merk je niks van het schoonmaakmiddel maar het zit er wel in!
Ik spoel alles na en voel  me er prettiger bij

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.229
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Beginnerset
« Reactie #39 Gepost op: 02-02-2021 22:19 u »
Heb onlangs de proef op de som genomen en een fles in de Oxi gelegd en deze uit laten lekken. Na ongeveer een half uur was hij wel droog en heb ik er heel ordinair over heen gelikt, de likmoesproef ;)

Ik proefde alles behalve een normale smaak, beetje glibberig en zeperig, niet overdreven hoor maar voor mij een reden om toch maar na te spoelen.

Met de fastwasher ook niet zo heel erg, gewoon de speler overzetten in een bak met schoon water.

Gr. Jeroen

Je proeft soda...  ;)
De concentratie is heel laag. De carbonaat wordt geneutraliseerd door de zuren in je bier en de natriumionen kunnen weinig kwaad qua smaak.

Offline Jeroen76

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 859
  • Land: nl
  • Good beer makes its own friends!
    • Brouwerij d'n Aalscholver
Re: Beginnerset
« Reactie #40 Gepost op: 03-02-2021 20:58 u »
Dus naspoelen hoeft niet per se. Duidelijk!

Voor mij is het een hele kleine makkelijke handeling dus doe het wel. Maar goed niet per se nodig dus.

Gr. Jeroen


Offline HugoV

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnerset
« Reactie #41 Gepost op: 06-02-2021 08:55 u »
Bedankt voor alle tips.

Ik heb op dit moment alleen een gistvat, maar begrijp dus dat ik het best ook een tweede vat kan kopen om het jongbier naar over te hevelen alvorens de suiker erdoor te roeren?

Het filteren is me nog niet helemaal duidelijk. Ik heb geen filteremmer. Wat ik nu doe is:
- Ik haal de brouwzak uit het wort
- Ik leg de brouwzak (met de mout) ik een tweede pan (ongeveer 4 liter pan)
- Ik heb 3 liter water van ongeveer 80-90 graden ik schenk dat rustig over de mout
- Na 1.5 liter, haal ik de brouwzak uit de pan en giet ik het spoelwater bij het wort
- Nu spoel ik nog een tweede keer met de resterende 1.5 liter door de mout. Het spoelwater giet ik daarna weer bij het wort.




Offline HugoV

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnerset
« Reactie #42 Gepost op: 06-02-2021 08:56 u »
En jullie hebben vast wel een tip voor een tweede brouwsel?

Offline biking rebel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 273
  • Land: nl
Re: Beginnerset
« Reactie #43 Gepost op: 06-02-2021 09:02 u »
En jullie hebben vast wel een tip voor een tweede brouwsel?
Jazeker, gebruik de zoekfunctie  ;D

Offline Roelof

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 690
  • Land: nl
  • Brouwerij Duvelsver.
    • Wortketel
Re: Beginnerset
« Reactie #44 Gepost op: 06-02-2021 15:08 u »
En jullie hebben vast wel een tip voor een tweede brouwsel?
Een meibock is een mooi bier met deze koude dagen. (Ondergistend)

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 722
  • Land: nl
    • FRED Brewery
Re: Beginnerset
« Reactie #45 Gepost op: 06-02-2021 21:06 u »
Bedankt voor alle tips.

Ik heb op dit moment alleen een gistvat, maar begrijp dus dat ik het best ook een tweede vat kan kopen om het jongbier naar over te hevelen alvorens de suiker erdoor te roeren?

Het filteren is me nog niet helemaal duidelijk. Ik heb geen filteremmer. Wat ik nu doe is:
- Ik haal de brouwzak uit het wort
- Ik leg de brouwzak (met de mout) ik een tweede pan (ongeveer 4 liter pan)
- Ik heb 3 liter water van ongeveer 80-90 graden ik schenk dat rustig over de mout
- Na 1.5 liter, haal ik de brouwzak uit de pan en giet ik het spoelwater bij het wort
- Nu spoel ik nog een tweede keer met de resterende 1.5 liter door de mout. Het spoelwater giet ik daarna weer bij het wort.


Dit lijkt me een prima methode om de laatste restsuikers uit het mout te halen. Ik dompel de mout meestal in een 2e pan met water,  haal de zak er uit en dat is het dan.  Bij BIAB ga je in principe niet voor maximaal rendement,  maar voor eeen goed bier met een simpele brouwsetup.




Tags: