Beginnerset

Gestart door HugoV, 12-12-2020 09:24 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

HugoV

Mijn vriend is de laatste maanden enthousiast geworden over zelf bierbrouwen en ik zou hem graag voor kerst een beginnerset willen kado doen. Echter het duizelt me een beetje qua opties en verschillende sets en dingen die je nodig hebt. Ik hoop dat jullie kunnen helpen met mijn kerstkado.

Budget: 150 euro
Graag spullen die evt in de toekomst uitbreidbaar zijn.
We hebben geen grote pannen thuis (maximaal is 1.5l denk ik).
We hebben nu nog gasfornuis, maar over 3 maanden inductie
We hebben kookthermometers
Hij heeft ook een apparaat om water in een pan op bepaalde temperatuur te houden (Voor sous vide koken). Ik weet niet of dat bruikbaar is.
Ingrediënten moeten er ook bij

Is het haalbaar om een startpakket samen te stellen voor dit budget?

Rinus

Ik ben ooit begonnen met een pakketje van de Hema (in 1 Gal fles), heel de dag zoet mee geweest gewoon in de keuken. Volgens mij maak je hem daar al heel blij mee.
De sous vide pan kan je gebruiken als het volume voldoende is.
Volgens mij heb je ook startsetjes bij de Braumarkt, Xenos, ik zag het zelfs nu ook bij het Bierparadijs (Meer België). Kijk eerst maar eens bij Braumarkt.
Tip; je moet uiteindelijk ook bottelen, dus flesjes nodig (ik begon met beugelflesjes want had nog geen kroonkurken) ook alles heel goed schoon houden en desinfecteren! Zeker tijdens fermentatie en bottelen.


Pendelaar

Volgens mij hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Online zijn er talloze beginnersets te koop, ook voor jouw budget.
Kijk maar eens bij Unibrew of Braumarkt.
Keuze te over en je hebt dan ook direct alles om te beginnen.

Pendelaar

Roelof

Een beginnersset is , zoals het woord zegt, leuk om mee te beginnen. Maar vaak is het weggegooid geld.
Ik hoor niemand meer over blikbrouwen.

https://www.unibrew-nederland.nl/bierbrouwen/bierpakketten/Brewferm-bierpakketten/Brewferm-bierkit-imperial-stout.html

Dit is een ideale en goedkope manier om te kijken of je brouwen leuk vindt.
En als je het leuk vindt  kun je  beter je geld besteden aan een walsmolen en een degelijkkroonkurk apparaat.
Dit is mijn menig hé  ^-^

André de Laat

Citaat van: Roelof op 12-12-2020  11:21 uEen beginnersset is , zoals het woord zegt, leuk om mee te beginnen. Maar vaak is het weggegooid geld.
Ik hoor niemand meer over blikbrouwen.

https://www.unibrew-nederland.nl/bierbrouwen/bierpakketten/Brewferm-bierpakketten/Brewferm-bierkit-imperial-stout.html

Dit is een ideale en goedkope manier om te kijken of je brouwen leuk vindt.
En als je het leuk vindt  kun je  beter je geld besteden aan een walsmolen en een degelijkkroonkurk apparaat.
Dit is mijn menig hé  ^-^

Ben het volledig met je eens! Overigens is er niks mis met blikbrouwen.

SVB

Mijn schoonpa doe dat ook zo op dit moment... die vermaakt zich prima er mee! (niets mis mee dus vind ik)

Simonsj

Wij snappen allemaal waarom jouw vriend hier enthousiast over is  :biersmile:

Ik denk ik dat een klein set a 30-40 euro een ideaal set is. Een wat grotere soeppan zal dan of extra aangeschaft moeten worden of geleend.
De sets zijn te koop op Braumarkt, Unibrew, Brouwbroeders en nog meer. Het is een vrij basic pakket wat precies genoeg is om een goed resultaat te krijgen en uit de voeten te kunnen. Ook zit hierin een ingrediëntenpakket met mout wat al geschroot is. Dan ben je wel echt aan het brouwen ipv uit blik. Blik is overigens wel een stuk sneller. Hieruit kan je ervaren of dit voor herhaling vatbaar is. Beugelflesjes kunnen gebruikt worden, dan heb je ook geen kroonkurkapparaat nodig.
Het klinkt misschien erg basic maar uitbreiden naarmate de hobby vordert is zo gepiept. Bestellen en volgende dag in huis. Of marktplaats in de gaten houden van brouwers die all in zijn gegaan en er of geen tijd of zin meer in hebben en uiteindelijk hun spullen te koop zetten.
Ik ben het niet eens met de stelling dat het weggegooid geld is. Je hebt uiteindelijk een aantal (leuke) brouwervaringen opgedaan.

Wat lastig te bepalen is hoe leuk iemand het vindt of gaat vinden. Uitbreiden is naar mijn idee hetgeen vervangen door een groter exemplaar of exemplaar van betere kwaliteit.

Het is geen 150 euro verhaal maar ik hoop wel dat je hier wat aan hebt.

Groet,
Joey

kubock

Is jouw vriend al begonnen? Voor een euro of 30 heb je al een pakket van Brouwbroeders met een emmertje, mout, gist en een  waterslot. Daar brouw je 5 liter mee en een navulpakket kost een tussen de 15 en 20 euro. Ik moet wel waarschuwen dat het een gateway drug is. Voor je het weet staat er een 30 liter ketel in de garage of bijkeuken.

Roelof


Laikea

Ik heb een tijd geleden voor een ruime 200 uro uitgegeven om met het bierbrouwen te beginnen. Ik kan je het hele lijstje door sturen, met plekken waar ik het heb gekocht. Het kost misschien wat moeite om alles bij elkaar te zoeken, maar dan heb je meer dan genoeg om 25 + liter te brouwen!
En anders, een kant en klare beginnersset is ook altijd leuk  :biersmile:

biking rebel

Ik heb onlangs een zelfde vraag gekregen van een vriend. Snel wat dingen opgezocht:
Gistemmer compleet 12 liter - 8,95 euro
https://www.braumarkt.com/arsegan-brouwemmer-12-liter-compleet

Vulpijpje - 2,95
https://www.braumarkt.com/afvulpijpje-medium-voor-kraan

Brouwzak - 10 euro
https://www.amazon.nl/Eurobuy-Brouwzak-herbruikbaar-trekkoord-Straining/dp/B084ZJWBRX/ref=asc_df_B084ZJWBRX/?tag=nlshogostdsp-21&linkCode=df0&hvadid=446461892579&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=7629011432020592352&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=m&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1010389&hvtargid=pla-990689892717&psc=1

Pan - 17,95 euro
https://www.ikea.com/nl/nl/p/annons-pan-met-deksel-glas-roestvrij-staal-30326422/

Hopzakjes 10 stuks - 5,35 euro
https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/brouwapparatuur/hopzakken-en-filters/d/hopzakjes-10-stuks?gclid=EAIaIQobChMI17mZxb6R7AIVQebtCh1nFA4kEAQYECABEgKqG_D_BwE

Sg meter en testglas - 8 euro
https://www.braumarkt.com/testen-en-labo/sg-en-alcohol-meten/hydrometer-3-schalig-st-kleurverdeling
https://www.braumarkt.com/testglas-kunststof-voor-hydrometer-gele-voet

Flessen 10 stuks + beugels - 12 euro
https://www.unibrew-nederland.nl/beugelfles-50-cl-bruin-zonder-beugel.html

Hevel - 8,50 euro
https://www.unibrew-nederland.nl/automatische-mini-hevel-33-cm-met-antidroesem-1-5-mtr-slang.html

Puro oxi - 100 gram - 2,75
https://www.braumarkt.com/arsegan-puro-oxi-100-g

Spatel - 5 euro


Totaal 85 euro exclusief ingrediënten.

Bvk1983

Citaat van: biking rebel op 14-12-2020  09:50 uIk heb onlangs een zelfde vraag gekregen van een vriend. Snel wat dingen opgezocht:

Brouwzak - 10 euro
https://www.amazon.nl/Eurobuy-Brouwzak-herbruikbaar-trekkoord-Straining/dp/B084ZJWBRX/ref=asc_df_B084ZJWBRX/?tag=nlshogostdsp-21&linkCode=df0&hvadid=446461892579&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=7629011432020592352&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=m&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1010389&hvtargid=pla-990689892717&psc=1

Pan - 17,95 euro
https://www.ikea.com/nl/nl/p/annons-pan-met-deksel-glas-roestvrij-staal-30326422/


BIAB brouwen in een 10 liter pan, dan hou je niet zo gek veel over.

Persoonlijk zou ik voor zoiets gaan en dat aanvullen met een blik extract naar keuze:
https://www.unibrew-Nederland.nl/bierbrouwen/bierpakketten/startpakketten-bierbrouwen/Brewferm-startpakket-basic-plus.html

biking rebel

Citaat van: Bvk1983 op 14-12-2020  09:57 uBIAB brouwen in een 10 liter pan, dan hou je niet zo gek veel over.

Persoonlijk zou ik voor zoiets gaan en dat aanvullen met een blik extract naar keuze:
https://www.unibrew-Nederland.nl/bierbrouwen/bierpakketten/startpakketten-bierbrouwen/Brewferm-startpakket-basic-plus.html
High Gravity methode, 30 min koken i.p.v. 60, suiker in recept. Kom je echt wel een eind mee in het begin. Plus de pan is nog geen 20 euro en kun je later gebruiken voor spoelwater als je groter wilt. Blik mengen met water is geen brouwen. Leuk om kennis te maken met vergisting, maar meer dan dat is het niet.

Kramer

Citaat van: Bvk1983 op 14-12-2020  09:57 uBIAB brouwen in een 10 liter pan, dan hou je niet zo gek veel over.

Persoonlijk zou ik voor zoiets gaan en dat aanvullen met een blik extract naar keuze:
https://www.unibrew-Nederland.nl/bierbrouwen/bierpakketten/startpakketten-bierbrouwen/Brewferm-startpakket-basic-plus.html

Dan zou ik toch een set met gistvat ipv emmer aanraden:

https://www.braumarkt.com/startset-bierbrouwen-pro-plus-5013441
https://www.brouwstore.nl/brouwstore-startpakket-advanced-gistvat

Voor wat betreft 'blikbrouwen', de kwaliteit is erg wisselend. Dat komt vooral omdat de meeste 1,5 of 1,8kg moutextract voor 23 liter aanraden. Zelfs als je dat voor 20 liter gebruikt wordt het mondgevoel van het bier niet geweldig. Brewferm heeft 1,5kg blikken maar voor dan voor 9-12 liter (twee van 9 liter bij zo'n set kan al een stuk beter bier opleveren). Bulldog heeft wel goede pakketen, hun 'evil dog' double IPA is prima te drinken. Je mist natuurlijk wel de beleving van recepten maken en zelf brouwen, maar voor een beginner is het nog steeds erg leuk.

Citaat van: kubock op 12-12-2020  16:44 uIs jouw vriend al begonnen? Voor een euro of 30 heb je al een pakket van Brouwbroeders met een emmertje, mout, gist en een  waterslot. Daar brouw je 5 liter mee en een navulpakket kost een tussen de 15 en 20 euro. Ik moet wel waarschuwen dat het een gateway drug is. Voor je het weet staat er een 30 liter ketel in de garage of bijkeuken.

Tja, dan heb je alleen een 5l emmer. Zou ik niet doen. Moet je sowieso een kroonkurkapparaat bij bestellen en dan ben je even duur uit als een set met een 30 liter vat. Bij zo'n set krijg je ook nog een hydrometer, thermometer, afvulpijpje en roerlepel die je bij elke vorm van brouwen kan gebruiken.

Noordzij_1

Het kroonkurkapparaatje kun je wegbezuinigen als je iemand kunt vinden of bent die Grolsch lekker vindt.
De beugelfles wel te verstaan, natuurlijk.
Bij mij is het standaard geworden om ±12 flesjes met goud/zilverdoppen te doppen, mocht het brouwsel ONK waardig blijken, en om weg te geven.
Maar de rest gaat gemakshalve toch in een beugelfles tegenwoordig   ::)

Wat betreft pannen is RVS het beste, maar ook erg prijzig.
Als alternatief kun je ook naar een kringloop/marktplaats gaan;
Zoeken op emaille pan of grijs gewolkt emaille, er mag alleen geen roest in zitten natuurlijk.
Vroeger hadden ze achterlijk grote pannen om bijvoorbeeld de was in te doen; mijn pan is 75 liter; als ik hem over mijn hoofd zou doen passen mijn schouders erin en komt tie tot mijn navel (en ik ben bijna 2 meter lang) en heeft alle 4 de keramische pitten in mijn garage nodig om te koken (nog nooit op de inductieplaat in de keuken uitgeprobeerd i.v.m. vriendin, echt geen idee of dit werkt en niet beveiligd is...).
Aangezien veel gistvaten 30 L zijn zou ik ook een ongeveer 30 L pan zoeken.
In beide gevallen moet je ongeveer een derde leeg laten voor schuimvorming (gebeurd zowel bij koken als gisten)
Dus kun je 20 tot 22 L per keer brouwen.

P.S.
Noem ook dit forum even, dan kunnen we hem op weg helpen.
En ik heb alles wat ik nodig had geleerd uit het volgende boek (wel Engelstalig); John Palmer - How to brew
Maar online kan hij uiteraard ook alles vinden om gelijk een succesvol biertje te brouwen.

Pendelaar

Eerlijk gezegd denk ik dat dit draadje wel op slot kan. De vragensteller heeft met zijn vraag 1 post. Daar staat hij nog steeds op.
Post is van 12 December dus was wel netjes geweest als hij met een reacties had gekomen. Dit mede gezien onze reacties.
Ik kan me uiteraard vergissen.

Pendelaar

André de Laat

Citaat van: Pendelaar op 23-12-2020  21:47 uEerlijk gezegd denk ik dat dit draadje wel op slot kan. De vragensteller heeft met zijn vraag 1 post. Daar staat hij nog steeds op.
Post is van 12 December dus was wel netjes geweest als hij met een reacties had gekomen. Dit mede gezien onze reacties.
Ik kan me uiteraard vergissen.

Pendelaar

Waarom een slotje? Op jouw eerste vraag (ook jouw eerste post) kwamen ook antwoorden en reageerde je toch ook niet? (https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,42283.msg637427.html#msg637427)

André.

beermenke

Rvs pannen prijzig? 35 euro voor 31 liter zware kwaliteit van de week op mp
Tsja zijn gebruikte horecapannen maar zijn onverslijtbaar. Gewoon ff zoeken

William

Citaat van: Pendelaar op 23-12-2020  21:47 uEerlijk gezegd denk ik dat dit draadje wel op slot kan. De vragensteller heeft met zijn vraag 1 post. Daar staat hij nog steeds op.
Post is van 12 December dus was wel netjes geweest als hij met een reacties had gekomen. Dit mede gezien onze reacties.
Ik kan me uiteraard vergissen.

Pendelaar

Je kunt de vraagsteller altijd attenderen op de reacties (als pm werkt bij minder dan 10 posts)

Jacques

Citaat van: Pendelaar op 23-12-2020  21:47 uEerlijk gezegd denk ik dat dit draadje wel op slot kan. De vragensteller heeft met zijn vraag 1 post. Daar staat hij nog steeds op.
Post is van 12 december dus was wel netjes geweest als hij met een reacties had gekomen. Dit mede gezien onze reacties.
Ik kan me uiteraard vergissen.

Pendelaar

Op dit forum is het niet gebruikelijk om topics te sluiten.
Ook op oude topics kan gereageerd worden.

Bvk1983

Wie op zoek is naar RVS pannen: op BVA Auctions komen regelmatig inboedels van failliete restaurants voorbij. Vaak zitten daar mooie grote RVS pannen bij die voor relatief weinig geld gekocht kunnen worden.

André de Laat

Citaat van: Bvk1983 op 24-12-2020  09:53 uWie op zoek is naar RVS pannen: op BVA Auctions komen regelmatig inboedels van failliete restaurants voorbij. Vaak zitten daar mooie grote RVS pannen bij die voor relatief weinig geld gekocht kunnen worden.

Of bij Menno. Ook niet te duur.

biking rebel

Citaat van: André de Laat op 24-12-2020  12:04 uOf bij Menno. Ook niet te duur.

Die pannen kunnen niet op inductie gebruikt worden (ik heb er 2 i.c.m. gas en dat gaat goed).

Breinaard

Ik ben vorige week begonnen met een Brewferm blikje Belgisch Blond. Op zolder staat mijn vat geduldig te wachten tot ik hem ga bottelen. Merk wel dat het bubbelen steeds minder wordt. Moet soms ff helpen door het cilinder waterslot dmv een drukke op de deksel omlaag te krijgen. Na een tijdje zie ik dat het dekseltje weer omhoog is gekomen dus er zit nog leven in.  Voor mijn volgende stap heen ik een thuis cursus van Brouwpunt (4 verschillende brew in a bag biertjes) klaar staan. Ik vind het een redelijk compleet pakket met veel info wat ik hopelijk wat van ga leren. Verder alleen een grotere pan, wat schoonmaak spul en een vat van 30 liter aangeschaft. Heb er zin in!

HugoV

Bedankt allemaal voor de reacties,

Ik heb het kado inmiddels ontvangen en ben daar ook mee aan de slag gegaan (dit account heb ik ook kado gekregen ;)). Ik heb ongeveer de hele set die biking rebel heeft aanbevolen. Ik heb er tevens een ingredientenpakket bijgekregen voor 5L belgian ale en ben daarmee aan de slag gegaan.
https://www.braumarkt.com/craft-brew-ingredienten-kit-belgian-ale

Ik heb nu een aantal vragen voor dingen waarvan ik niet zeker weet of ik het goed heb gedaan of wat ik zou kunnen verbeteren. Hieronder dus een verslag van mijn eerste brouwsessie en ik hoop dat jullie de vragen kunnen beantwoorden of wellicht wat tips kunnen geven voor verbetering als jullie observaties hebben. Graag niet te veel punten in 1x, dus graag de belangrijkste punten waarmee de meeste 'winst' te behalen valt (winst als in kwaliteit). Vooral bij de spoelstap heb ik wat vragen en bij het gisten.

Hoe ik te werk ben gegaan:

1. Schoonmaken
Bij de set zat een zakje schoonmaakspul (je hoefde niet na te spoelen, maar ik heb toch alles 1x nagespoeld) en dat heb ik opgelost in de brouwpan en vervolgens de roerlepel, 'rvs theemandje voor de hop', waterslot, kraantje voor gistvat en de brouwzak erin gegooid en 10 minuten laten liggen (elke minuut even geroerd). Daarna heb ik ook de gistemmer gereinigd (ik had nog 1/3 zakje over dat heb ik in de gistemmer gegooid met water (na het kraantje gemonteerd te hebben).

2. Maischen
Brouwzak om de pan gemonteerd, 6L Kraanwater in de RVS pan (10L inhoud) tot op 51 graden verwarmd. Daarna de geschrote mout erin en op 51 graden gehouden voor 30 minuten. Toen naar 69 graden gegaan voor 30 minuten en toen naar 79 voor 10 minuten. De temperatuur is niet constant geweest maar schommelde ongeveer  -3/+3 graden rond deze temperaturen (vuur uit/vuur aan). Ik heb om de 5 minuten ongeveer temperatuur gemeten. Ik las elder op dit forum dat dit niet zo erg is.

3. Spoelen
Brouwzak eruit en laten nalekken in een losse met een laagje (~0.5) water van 60 graden. Daarna nog met water voor ongeveer 80 graden de brouwzak uitgespoeld (door water op de mout te laten lopen). In totaal heeft dit ongeveer 2.5 spoelwater opgeleverd. Dit heb ik in de brouwpan gekiept. De brouwpan was op 4.5L na het maisschen dus + 2.5 was in totaal 7L. Dat kwam overeen met de hoeveelheid van het recept.
Ik vraag me af alleen of ik dit goed heb gegaan, had ik wel moeten spoelen met een brouwzak?
Had ik het erop moeten laten kletteren (oxidatie)?

4. Koken
Koken van het wort, wort aan de kookgebracht tot het begon te schuimen en toen hop toegevoegd in RVS-theemandje (na 1 minuut). Daarna laten pruttelen voor 70 minuten. Daarna 2e hopzakje toegevoegd in het RVS mandje en laten koken voor 5 minuten. Toen hopmandje eruit gehaald. Uiteindelijk had ik iets minder dan 5L over, min of meer volgens de verwachting van het recept.

5. Koelen
Dit was het lastigs. Ik heb de pan in de gootsteen gezet en deze gevuld met koudwater. Dit heb ik 5 minuten laten staan en toen het water vervangen. Na 5 minuten nog een keer het water vervangen en toen heb ik 2 ijspacks toegevoegd. Dit heeft ongeveer 40 minuten gestaan totdat de temperatuur 24 graden was.

6. Gisten
Daarna de pan leeggegoten in de gistemmer en de gist toegevoegd. Waterslot gevuld en de emmer afgesloten.
Het heeft daarna staan gisten (er kwamen de eerste 4-5 dagen belletjes door het waterslot). De temperatuur in de ruimte is tussen de 15-20 graden geweest. Nu hoor ik al een paar dagen niets meer. Maar volgens het recept moet het 14 dagen in de emmer. Ik begrijp van wat ik lees dat nu de hoofdgisting is gestopt en dat nu een tweede gisting plaats vindt?
Ik las ook ergens dat mensen het nu uit het gistvat hevelen naar een fles in mand. Is dit iets wat ik zou moeten overwegen als verbeterstap?
Ik zou het volgende week moeten bottelen en dan wat kristalsuiker toevoegen in de flesjes en dan moet het nog 6-8 weken staan.






Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.