Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon  (gelezen 2576 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Rootsman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 441
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #25 Gepost op: 01-12-2020 20:11 u »
Mijn complimenten voor deze receptuur, heb deze inmiddels 10 dagen in het gistvat zitten en zojuist weer even geproefd, erg goed gelukt al zeg ik het zelf! Ook de typische smaak van de La Trappe gist opkweek werpt zeker zijn vruchten af.

De vergisting is vrij snel gegaan, na 7 dagen was deze al uitverigst en nu op de 10e dag van 1070 naar 1,014.
Heb het vergistvat net buiten gezet voor ''cold crash''. De temperatuur is helaas nog aan de hoge kant vannacht (4 graden).
Groet Ruud


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Bvk1983

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 271
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #26 Gepost op: 01-12-2020 23:06 u »
Ik wil het recept binnenkort ook gaan proberen, met opgekweekt gist. Ik heb als test een La Trappe Blond genomen en de ballon blaast netjes op na 2 dagen. Ik zie dat de meeste de Dubbel gebruiken, maakt Blond of Dubbel nog uit voor het opkweken?

En aangezien je niet het exact aantal actieve cellen in het depot weet, hoe bepaal je dan de omvang van de starter?

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.679
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #27 Gepost op: 02-12-2020 11:12 u »
Ik heb dit recept gebrouwen met de t-58 gist en die is ook heel lekker geworden.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.409
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #28 Gepost op: 02-12-2020 20:37 u »
Ik wil het recept binnenkort ook gaan proberen, met opgekweekt gist. Ik heb als test een La Trappe Blond genomen en de ballon blaast netjes op na 2 dagen. Ik zie dat de meeste de Dubbel gebruiken, maakt Blond of Dubbel nog uit voor het opkweken?

En aangezien je niet het exact aantal actieve cellen in het depot weet, hoe bepaal je dan de omvang van de starter?

Een dubbel of een blond maakt niet uit.

Ook als je een verpakking Wyeast gebruikt weet je niet met hoeveel actieve gistcellen je begint. Dat kan sterk variŽren afhankelijk van de leeftijd van de verpakking en de bewaaromstandigheden vanaf de dag dat de verpakking de gistleverancier verlaat.

Vuistregel is dat je met een kleine starter begint van zo'n 50 ml. Als de starter goed actief is vermenigvuldig je hem met een factor 5 tot 10. Vergoot de starter net zo vaak totdat je op zo'n 10% van het volume zit dat je wilt vergisten.
Voorbeeld
starter 50 ml
starter 250 ml
starter 2500 ml
batch 20 tot 25 liter

Offline Bvk1983

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 271
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #29 Gepost op: 08-01-2021 15:58 u »
Mijn kloon staat inmiddels 10 dagen op 20 graden, vandaag naar 21 en dan dagelijks opbouwen naar 24.  Vervolgens wil ik een dag of 3 coldcrashen. Vandaag even een sample genomen om te proeven en te meten. Smaak is nog erg gistig, qua geur zit hij al erg goed. Ik ben met 1.080 wat te hoog begonnen en zit nu op 1.022 met opgekweekte La Trappe gist. Ik laat hem dus sowieso nog een paar dagen staan, maar is het de verwachting dat ik hier op blijf steken omdat ik ook te hoog begon?

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.304
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #30 Gepost op: 08-01-2021 18:02 u »
Ik heb dit recept gebrouwen met de t-58 gist en die is ook heel lekker geworden.
Klopt. Ik heb deze geproefd en hij was inderdaad erg lekker.

Offline wilfred3871

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • Nee,morgen kan ik niet,dan ga ik brouwen.
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #31 Gepost op: 08-01-2021 19:43 u »
Ook ik heb hem gebrouwen. Ik was toch enigszins verrast door de simpelheid van het recept. Maar wat een lekker bier is het geworden. Een compliment voor de maker van het recept is hier wel op zijn plaats. Eind SG 1017 met S33.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 662
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #32 Gepost op: 09-01-2021 17:54 u »
Mijn kloon staat inmiddels 10 dagen op 20 graden, vandaag naar 21 en dan dagelijks opbouwen naar 24.  Vervolgens wil ik een dag of 3 coldcrashen. Vandaag even een sample genomen om te proeven en te meten. Smaak is nog erg gistig, qua geur zit hij al erg goed. Ik ben met 1.080 wat te hoog begonnen en zit nu op 1.022 met opgekweekte La Trappe gist. Ik laat hem dus sowieso nog een paar dagen staan, maar is het de verwachting dat ik hier op blijf steken omdat ik ook te hoog begon?


Ik ben begonnen met 1072 en geeindigd op 1015, dat is een vergistingsgraad van 78%.
Jij zit volgens mij nu op 72%, dus hij zou nog iets door kunnen gaan....

Offline Bvk1983

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 271
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #33 Gepost op: 11-01-2021 13:06 u »

Ik ben begonnen met 1072 en geeindigd op 1015, dat is een vergistingsgraad van 78%.
Jij zit volgens mij nu op 72%, dus hij zou nog iets door kunnen gaan....

In hoeveel dagen heb je dat eind SG bereikt? Net nog even gemeten en ik ben nog 2 puntjes gezakt tot 1.020. Zit nu een kleine 2 weken in het vat. Als ik het goed bereken zit ik nu op 75%.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 662
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #34 Gepost op: 11-01-2021 18:15 u »
In hoeveel dagen heb je dat eind SG bereikt? Net nog even gemeten en ik ben nog 2 puntjes gezakt tot 1.020. Zit nu een kleine 2 weken in het vat. Als ik het goed bereken zit ik nu op 75%.


In een dikke week, maar ik meet met een Tilt, dus dat is met een gistkoek er boven op niet superprecies. Ik heb hem in ieder geval 3 weken op het vat gehouden.


Ik zou hem er nog  minstens een week op houden, totdat je SG een paar dagen niet meer daalt...

Offline Bvk1983

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 271
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #35 Gepost op: 01-02-2021 21:28 u »
Mijn Isid'or heeft 3 weken vergist en zit nu 2 weken op de fles. Net een eerste flesje open getrokken en er blijft een "gistig" smaakje aan zitten. Zo'n smaakje zat ook aan mijn allereerste brouwsel en daar is het nooit weggetrokken. Wat kan daar de reden van zijn?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.409
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #36 Gepost op: 01-02-2021 21:56 u »
Mijn Isid'or heeft 3 weken vergist en zit nu 2 weken op de fles. Net een eerste flesje open getrokken en er blijft een "gistig" smaakje aan zitten. Zo'n smaakje zat ook aan mijn allereerste brouwsel en daar is het nooit weggetrokken. Wat kan daar de reden van zijn?

Te veel gist in de fles...

Offline Bvk1983

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 271
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #37 Gepost op: 01-02-2021 22:12 u »
Te veel gist in de fles...

Hoe kan ik dat dan voorkomen? Ik gebruik een Fermzilla en heb bij het overhevelen naar het bottelvat de vlinderklep dicht gezet zodat er geen gist mee kon komen. Gist was ook best goed uitgezakt.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.409
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #38 Gepost op: 01-02-2021 22:21 u »
Hoe kan ik dat dan voorkomen? Ik gebruik een Fermzilla en heb bij het overhevelen naar het bottelvat de vlinderklep dicht gezet zodat er geen gist mee kon komen. Gist was ook best goed uitgezakt.

Hoe heb je overgeheveld?

Offline Bvk1983

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 271
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #39 Gepost op: 01-02-2021 22:35 u »
Hoe heb je overgeheveld?

Vlinderklep dicht en daarna met een hevelslang zoveel mogelijk  vanaf net onder het oppervlak overgeheveld naar het bottelvat. De gistkoek zat daardoor "opgesloten" in de opvangbak.

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 547
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #40 Gepost op: 01-02-2021 22:59 u »
Zet eens een paar flesjes in de koelkast. Tot vrijdag laten staan. Tegen die tijd is de gist wel goed uitgezakt. Doordat het donker bier is kan je goed zien of je dan een dikke gistlaag hebt, of dat het wel meevalt. Als je vervolgens eerst eens een half glas in schenkt, komt er zeker geen gist mee. Ben wel benieuwd hoe hij dan smaakt

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 547
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #41 Gepost op: 01-02-2021 23:02 u »
Ps, 10% cara 120 heeft ook wel een even nodig om wat ronder en minder hard te worden, die nasmaak in de afdronk kan je verwarren met een wat Ďgistigeí smaak

Offline Bvk1983

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 271
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #42 Gepost op: 02-02-2021 08:58 u »
Ik ga hem voor de zekerheid nog maar een paar weken laten staan. Ik heb nog wat flessen Voss IPA staan doe ik eerst nog kan opdrinken  :)

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.409
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #43 Gepost op: 02-02-2021 20:27 u »
Vlinderklep dicht en daarna met een hevelslang zoveel mogelijk  vanaf net onder het oppervlak overgeheveld naar het bottelvat. De gistkoek zat daardoor "opgesloten" in de opvangbak.

Kennelijk heb je toch te veel gist meegenomen naar je bottelemmer.

Een andere mogelijkheid kan zijn dat het bier te lang op de gist heeft gestaan. Dat de gist zich verzameld in een opvangbak wil niet zeggen dat het bier geen contact heeft met de gist...

Offline Rootsman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 441
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #44 Gepost op: 02-02-2021 22:24 u »
Mijn Isid'or heeft 3 weken vergist en zit nu 2 weken op de fles. Net een eerste flesje open getrokken en er blijft een "gistig" smaakje aan zitten. Zo'n smaakje zat ook aan mijn allereerste brouwsel en daar is het nooit weggetrokken. Wat kan daar de reden van zijn?
Ik heb deze receptuur ook aantal keer gebrouwen en ervaar hetzelfde. Heb gemerkt dat de La Trappe gist echt een tijd moet lageren voordat deze gistsmaak wegtrekt. Verbaasde me hoe goed het bier uiteindelijk geworden is.

Offline Arthur B

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 122
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #45 Gepost op: 03-02-2021 09:07 u »
Een andere mogelijkheid kan zijn dat het bier te lang op de gist heeft gestaan. Dat de gist zich verzameld in een opvangbak wil niet zeggen dat het bier geen contact heeft met de gist...

Hoi Jacques, heb je een grove indicatie voor 'te lang'? Kan dit verschijnsel zich al voordoen na bijvoorbeeld twee weken?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.409
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #46 Gepost op: 03-02-2021 21:54 u »
Hoi Jacques, heb je een grove indicatie voor 'te lang'? Kan dit verschijnsel zich al voordoen na bijvoorbeeld twee weken?

Wanneer je last krijgt van autolyse ligt aan de hoeveelheid en de vitaliteit van de geŽnte gist, het gistras en de temperatuur tijdens de nagisting.
Zelf hanteer ik een periode tussen de 4 en 7 dagen na beŽindiging van de vergisting en het bottelen.

Offline Arthur B

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 122
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #47 Gepost op: 04-02-2021 09:29 u »
Wanneer je last krijgt van autolyse ligt aan de hoeveelheid en de vitaliteit van de geŽnte gist, het gistras en de temperatuur tijdens de nagisting.
Zelf hanteer ik een periode tussen de 4 en 7 dagen na beŽindiging van de vergisting en het bottelen.

Helder! 👍🏼

Tags: