Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon  (gelezen 2410 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Glasnost

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Gepost op: 25-01-2020 13:14 u »
Dit is een afgesplitst topic omdat het board Bewezen recepten een eregalerij is.



Hoi mede brouwers,

Hierbij het recept wat wij als vereniging (Triple-W uit Nijmegen) hebben samengesteld en wat als basis heeft gediend voor plaats 1, 2 en 3. Tevens nog andere plaatsen in de top 10.

Het recept is door een gildelid samengesteld en op basis van het eerste proef brouwsel heeft een laatste fine tuning plaats gevonden.
Daarna zijn door de vereniging brouwpakketten beschikbaar gesteld aan de leden. Ieder lid heeft zijn eigen brouwwijze erop los gelaten, dus details daarover kunnen wij helaas niet melden.

Wat opvallend is: nummer 1 en 3 hebben originele gist opgekweekt van La Trappe, de nummer 2 heeft Fermentis S-33 gebruikt conform opgestelde recept.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkTriple-W
Naam receptLa Trappe Isid'or Kloon
BrouwdatumOnbekend
Volume20,0 l
Begin SG1,074 SG
Berekende kleur29 EBC
Berekende bitterheid30 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.



Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,500 kgPale Ale moutDingemans7 EBC70,3 %
0,750 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC11,7 %
0,650 kgCara 120Dingemans120 EBC10,2 %
0,500 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC7,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.35 min.3,4 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.20 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
22,0 gPerlepellets6,2%75 min.21,3 IBU
22,0 gPerlepellets6,2%20 min.6,7 IBU
22,0 gSaazpellets3,0%10 min.1,9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,5 LOpkweek uit La Trappe Isid'orbovengist
11,5 gSafBrew Ale (S-33)bovengist



Hulde voor de maker(s) van deze kloon :groots: :proost:. Ik heb een licht aangepaste variant (met deels ook bruine suiker en Lallemand Abbaye gist) hiervan gebruikt en kon deze nauwelijks van het origineel onderscheiden!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Rob Q

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 123
  • Land: nl
  • Onderzoeker
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #1 Gepost op: 25-01-2020 14:49 u »
Wil ik zeker ook proberen.

De suiker, is die toegevoegd bij einde koken of na de hoofdvergisting?

Offline Markie Mark

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 49
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #2 Gepost op: 26-01-2020 19:59 u »
Dank voor het delen van dit recept en de processtappen. Isid’or is een bier welke ik zeer goed kan waarderen. Ik heb afgelopen jaar eind oktober dit bier nagebrouwen met de S-33 maar ik vind die te zoet geworden en de karakteristieke smaak van de Isid’or missen. Nadat mijn meibock op de fles zit en er weer ruimte is in mijn vergistingskast wil ik een herkansing met opgekweekte La Trappe gist gaan inzetten. Kijken of ik daarmee toch wat dichter in de buurt kom.

Offline SVB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 353
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #3 Gepost op: 27-01-2020 12:39 u »
Die van mij met S33 vond ik ook aan de zoete kant.

Offline Batavier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • Goede wijn is nog steeds geen bier
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #4 Gepost op: 27-01-2020 13:28 u »
Die van mij met S33 vond ik ook aan de zoete kant.

Het eind sg van de Isido'r is 1016. Daar kom je met S33 meestal niet aan.

Offline Eddiek87

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #5 Gepost op: 27-01-2020 18:50 u »
Heb deze ook gebrouwen. SG bleef steken op 1022. Iets aan de zoete  kant, maar verder prima gelukt.

Offline Batavier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • Goede wijn is nog steeds geen bier
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #6 Gepost op: 27-01-2020 19:16 u »
Wil ik zeker ook proberen.

De suiker, is die toegevoegd bij einde koken of na de hoofdvergisting?

Maakt niet uit. De voorkeur gaat uit na de hoofdvergisting. Dit kan een gestokte vergisting voorkomen

Offline Rob Q

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 123
  • Land: nl
  • Onderzoeker
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #7 Gepost op: 27-01-2020 20:34 u »
Dank je wel.

Offline Markie Mark

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 49
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #8 Gepost op: 27-01-2020 21:15 u »
Met de S-33 heb ik het inderdaad niet verder weten te schoppen dan 1021. Ben zeer benieuwd hoe e.e.a. uit zal pakken qua vergistingsgraad, smaakprofiel en geurbeleving met de La Trappe. Een mooie test om de kennis weer mee te verbreden.

Offline wilfred3871

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 110
  • Land: nl
  • Nee,morgen kan ik niet,dan ga ik brouwen.
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #9 Gepost op: 13-03-2020 01:28 u »
Als we de biertypengids erbij houden, over welk type hebben we het hier dan ?

Offline Rik85

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: 00
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #10 Gepost op: 19-03-2020 08:18 u »
Goedemorgen,

Wanneer voeg je de 500 gram kristalsuiker toe? En hoeveel gram per liter gebruik je voor de hergisting op de fles?

Alvast bedankt!

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.862
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #11 Gepost op: 19-03-2020 13:45 u »
Die 500 gram kun je een paar minuten voor het einde van het koken toevoegen, of na de hoofdvergisting.

Zou zelf bij dit bier voor +/- 5 gram per liter gaan, maar weet niet wat ze gebruikt hebben. Zal vast iemand van Tripel-W op terugkomen.

V.w.b. biertypengids: Wellicht een dubbel?

Offline MrHaroldA

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • Amateur.
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #12 Gepost op: 25-09-2020 22:50 u »
Hulde voor de maker(s) van deze kloon :groots: :proost:. Ik heb een licht aangepaste variant (met deels ook bruine suiker en Lallemand Abbaye gist) hiervan gebruikt en kon deze nauwelijks van het origineel onderscheiden!

Als ik Lallemand Abbaye in Brewfather gebruik schiet de ABV door naar 8.7% bij een eind SG van 1009. Is dat niet veel te droog voor een Isid'or?

Offline Batavier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • Goede wijn is nog steeds geen bier
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #13 Gepost op: 26-09-2020 09:39 u »
Als we de biertypengids erbij houden, over welk type hebben we het hier dan?
Dit is een bier dat niet binnen een biertype valt.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.111
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #14 Gepost op: 26-09-2020 10:10 u »
Die 500 gram kun je een paar minuten voor het einde van het koken toevoegen, of na de hoofdvergisting.

Zou zelf bij dit bier voor +/- 5 gram per liter gaan, maar weet niet wat ze gebruikt hebben. Zal vast iemand van Tripel-W op terugkomen.

V.w.b. biertypengids: Wellicht een dubbel?
Ik heb 7 gram bottelsuiker per liter gebruikt en dat gaf volgens het keuringsformulier om het ONK een correcte hoeveelheid koolzuur. Maar je jou eigenlijk de druk op een fles uit de winkel moeten meten. Ik heb nog even teruggezocht of ik dat gedaan had, maar kon het niet meer vinden.

Offline Batavier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • Goede wijn is nog steeds geen bier
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #15 Gepost op: 26-09-2020 11:11 u »
Als ik Lallemand Abbaye in Brewfather gebruik schiet de ABV door naar 8.7% bij een eind SG van 1009. Is dat niet veel te droog voor een Isid'or?

Dat klopt. De Isodor zit rond 1014.

Offline wilfred3871

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 110
  • Land: nl
  • Nee,morgen kan ik niet,dan ga ik brouwen.
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #16 Gepost op: 20-10-2020 15:18 u »
Ik heb dit bier gebrouwen, gewoon met de S33. Bier is erg goed gelukt al zeg ik het zelf. Voor herhaling vatbaar in ieder geval.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 640
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #17 Gepost op: 20-10-2020 17:29 u »
Die van mij staat nu te vergisten, met opgekweekte La Trappe (dubbel) gist. Ruikt al  heel lekker in de vergistingskast :-)

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 543
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #18 Gepost op: 20-10-2020 20:11 u »
Heb hem ook met de S-33 vergist. Wel met een wat hoger begin SG (1082). Goed gelukt. Vond hem een stuk beter dan het origineel, veel meer smaak, vergist op 20 graden.

Offline Rootsman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #19 Gepost op: 08-11-2020 18:34 u »
Volgens de website van Latrappe heeft het een EBC van 44, daar kom je met deze receptuur niet aan.
Hebben jullie kleurverschil voor lief genomen of is er nog bijgekleurd?

Groet Ruud

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.082
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #20 Gepost op: 08-11-2020 20:43 u »
Volgens de website van L Ttrappe heeft het een EBC van 44, daar kom je met deze receptuur niet aan.
Hebben jullie kleurverschil voor lief genomen of is er nog bijgekleurd?

Groet Ruud

De kleur van een bier wordt bepaald door meerdere factoren. Naast de gebruikte mouten zijn ook de kookduur, de snelheid van koelen en de mate van oxidatie van belang, net als de gebruikte gist. Al dit soort zaken worden niet meegenomen in de kleurberekeningen van brouwsoftware...

Anders gezegd: de berekende waarde is een indicatie, hoewel de werkelijke waarde toch wel vaak in de buurt ligt van de werkelijke waarde. Een en ander afhankelijk van de gebruikte formule en kleurrange van het bier.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 640
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #21 Gepost op: 17-11-2020 14:04 u »
Volgens de website van Latrappe heeft het een EBC van 44, daar kom je met deze receptuur niet aan.
Hebben jullie kleurverschil voor lief genomen of is er nog bijgekleurd?

Groet Ruud


Mijn recept kwam tot 23 EBC en dat lijkt verdacht veel op de echte Isisd'or :)    (hier nog zonder koolzuur, links)








Offline Rootsman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #22 Gepost op: 17-11-2020 14:20 u »

Mijn recept kwam tot 23 EBC en dat lijkt verdacht veel op de echte Isisd'or :)    (hier nog zonder koolzuur, links)



Ziet er goed uit! Heb mijn latrappe gist opgekweekt en ga dit weekend brouwen :)

Offline kooijtje

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #23 Gepost op: 23-11-2020 15:53 u »
Mooi recept! Heb dit recept nu 2 x gebrouwen in kleine batch (5 liter). Een keer met S-33, een keer met Safale B-256 (Abbaye). Ben heel benieuwd naar het verschil!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.082
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #24 Gepost op: 23-11-2020 21:07 u »
Mooi recept! Heb dit recept nu 2 x gebrouwen in kleine batch (5 liter). Een keer met S-33, een keer met Safale B-256 (Abbaye). Ben heel benieuwd naar het verschil!

Graag een apart topic aanmaken als je de resultaten gaat posten met daarbij een verwijzing naar dit topic.

De reden van dit verzoek is dat het board Bewezen recepten een eregalerij is voor recepten die in de prijzen zijn gevallen.

Tags: