Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon  (gelezen 1416 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Rootsman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 297
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #25 Gepost op: 01-12-2020 20:11 u »
Mijn complimenten voor deze receptuur, heb deze inmiddels 10 dagen in het gistvat zitten en zojuist weer even geproefd, erg goed gelukt al zeg ik het zelf! Ook de typische smaak van de La Trappe gist opkweek werpt zeker zijn vruchten af.

De vergisting is vrij snel gegaan, na 7 dagen was deze al uitverigst en nu op de 10e dag van 1070 naar 1,014.
Heb het vergistvat net buiten gezet voor ''cold crash''. De temperatuur is helaas nog aan de hoge kant vannacht (4 graden).
Groet Ruud


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Online Bvk1983

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 176
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #26 Gepost op: 01-12-2020 23:06 u »
Ik wil het recept binnenkort ook gaan proberen, met opgekweekt gist. Ik heb als test een La Trappe Blond genomen en de ballon blaast netjes op na 2 dagen. Ik zie dat de meeste de Dubbel gebruiken, maakt Blond of Dubbel nog uit voor het opkweken?

En aangezien je niet het exact aantal actieve cellen in het depot weet, hoe bepaal je dan de omvang van de starter?

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.637
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #27 Gepost op: 02-12-2020 11:12 u »
Ik heb dit recept gebrouwen met de t-58 gist en die is ook heel lekker geworden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.662
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #28 Gepost op: 02-12-2020 20:37 u »
Ik wil het recept binnenkort ook gaan proberen, met opgekweekt gist. Ik heb als test een La Trappe Blond genomen en de ballon blaast netjes op na 2 dagen. Ik zie dat de meeste de Dubbel gebruiken, maakt Blond of Dubbel nog uit voor het opkweken?

En aangezien je niet het exact aantal actieve cellen in het depot weet, hoe bepaal je dan de omvang van de starter?

Een dubbel of een blond maakt niet uit.

Ook als je een verpakking Wyeast gebruikt weet je niet met hoeveel actieve gistcellen je begint. Dat kan sterk variëren afhankelijk van de leeftijd van de verpakking en de bewaaromstandigheden vanaf de dag dat de verpakking de gistleverancier verlaat.

Vuistregel is dat je met een kleine starter begint van zo'n 50 ml. Als de starter goed actief is vermenigvuldig je hem met een factor 5 tot 10. Vergoot de starter net zo vaak totdat je op zo'n 10% van het volume zit dat je wilt vergisten.
Voorbeeld
starter 50 ml
starter 250 ml
starter 2500 ml
batch 20 tot 25 liter

Online Bvk1983

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 176
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #29 Gepost op: 08-01-2021 15:58 u »
Mijn kloon staat inmiddels 10 dagen op 20 graden, vandaag naar 21 en dan dagelijks opbouwen naar 24.  Vervolgens wil ik een dag of 3 coldcrashen. Vandaag even een sample genomen om te proeven en te meten. Smaak is nog erg gistig, qua geur zit hij al erg goed. Ik ben met 1.080 wat te hoog begonnen en zit nu op 1.022 met opgekweekte La Trappe gist. Ik laat hem dus sowieso nog een paar dagen staan, maar is het de verwachting dat ik hier op blijf steken omdat ik ook te hoog begon?

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.227
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #30 Gepost op: 08-01-2021 18:02 u »
Ik heb dit recept gebrouwen met de t-58 gist en die is ook heel lekker geworden.
Klopt. Ik heb deze geproefd en hij was inderdaad erg lekker.

Offline wilfred3871

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 110
  • Land: nl
  • Nee,morgen kan ik niet,dan ga ik brouwen.
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #31 Gepost op: 08-01-2021 19:43 u »
Ook ik heb hem gebrouwen. Ik was toch enigszins verrast door de simpelheid van het recept. Maar wat een lekker bier is het geworden. Een compliment voor de maker van het recept is hier wel op zijn plaats. Eind SG 1017 met S33.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 614
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #32 Gepost op: 09-01-2021 17:54 u »
Mijn kloon staat inmiddels 10 dagen op 20 graden, vandaag naar 21 en dan dagelijks opbouwen naar 24.  Vervolgens wil ik een dag of 3 coldcrashen. Vandaag even een sample genomen om te proeven en te meten. Smaak is nog erg gistig, qua geur zit hij al erg goed. Ik ben met 1.080 wat te hoog begonnen en zit nu op 1.022 met opgekweekte La Trappe gist. Ik laat hem dus sowieso nog een paar dagen staan, maar is het de verwachting dat ik hier op blijf steken omdat ik ook te hoog begon?


Ik ben begonnen met 1072 en geeindigd op 1015, dat is een vergistingsgraad van 78%.
Jij zit volgens mij nu op 72%, dus hij zou nog iets door kunnen gaan....

Online Bvk1983

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 176
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #33 Gepost op: 11-01-2021 13:06 u »

Ik ben begonnen met 1072 en geeindigd op 1015, dat is een vergistingsgraad van 78%.
Jij zit volgens mij nu op 72%, dus hij zou nog iets door kunnen gaan....

In hoeveel dagen heb je dat eind SG bereikt? Net nog even gemeten en ik ben nog 2 puntjes gezakt tot 1.020. Zit nu een kleine 2 weken in het vat. Als ik het goed bereken zit ik nu op 75%.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 614
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #34 Gepost op: 11-01-2021 18:15 u »
In hoeveel dagen heb je dat eind SG bereikt? Net nog even gemeten en ik ben nog 2 puntjes gezakt tot 1.020. Zit nu een kleine 2 weken in het vat. Als ik het goed bereken zit ik nu op 75%.


In een dikke week, maar ik meet met een Tilt, dus dat is met een gistkoek er boven op niet superprecies. Ik heb hem in ieder geval 3 weken op het vat gehouden.


Ik zou hem er nog  minstens een week op houden, totdat je SG een paar dagen niet meer daalt...

Tags: