Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Restjes ESB  (gelezen 252 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline basvo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 184
  • Land: nl
Restjes ESB
« Gepost op: 03-02-2021 15:14 u »
Zoals de naam al zegt wil ik graag een keer een ESB brouwen. Een van de stijlen die me erg lekker lijkt, maar nog nooit heb gedronken. Kan namelijk nergens vinden waar ze te koop zijn  :weetniet:
Vandaar dat ik zelf maar eens aan de slag gaat. Laatste tijd al een paar recepten zien langskomen hier, dus ik merk al dat er meerdere liefhebbers voor zijn.

Qua waterprofiel weet ik niet precies in welke richting ik moet gaan met deze stijl, weet niet of iemand hier wat zinnigs op te zeggen heeft?

Ben benieuwd wat jullie er van vinden.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptESB
Brouwdatum03-02-2021
BierstijlPale Ale/Strong Bitter
Volume25,0 l
Begin SG1,050 SG
Berekende kleur (Mosher)20 EBC
Berekende bitterheid (Rager)30 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
30,00 lWater uit Horst
4,14 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
53 mg/l7 mg/l36 mg/l148 mg/l65 mg/l40 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,96 kgPale Ale moutDingemans7 EBC77,4 %
0,64 kgMünchenermoutDingemans23 EBC10,0 %
0,40 kgCara 45Dingemans45 EBC6,2 %
0,32 kgCara-pilsWeyermann4 EBC5,0 %
0,09 kgCrystal 150Thomas Fawcett and Sons150 EBC1,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust69,0 °C1 min.45 min.4,7 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.15 min.4,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gGalenapellets12,5%30 min.12,6 IBU
50,0 gBramling Crosspellets6,0%15 min.10,6 IBU
50,0 gBramling Crosspellets6,0%whirlpool6,6 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0Liberty Bell Ale (M36)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Online tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.862
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Restjes ESB
« Reactie #1 Gepost op: 03-02-2021 15:30 u »
Weet niet hoeveel Crystal 150 je hebt? Anders zou ik die tot 5% storten naast de Pale Ale. De rest zou ik dan lekker voor een ander bier gebruiken.

Zelf ben ik wel fan van de Bramling Cross en de stijl an sich. Op zich is 60 minuten koken genoeg, maar je zou 75 minuten kunnen doen, en op 60 minuten (dus na een kwartier) de eerste hopgift kunnen doen van BC, en op 10/15 minuten ook. De Galena ken ik niet, maar persoonlijk zou ik die achterwege laten, maar dat is niet gebaseerd op enige kennis of ervaring.

Die M36 wil ik binnenkort ook weer eens proberen, laat de mout mooi naar voren komen!

Offline basvo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 184
  • Land: nl
Re: Restjes ESB
« Reactie #2 Gepost op: 04-02-2021 09:51 u »
Weet niet hoeveel Crystal 150 je hebt? Anders zou ik die tot 5% storten naast de Pale Ale. De rest zou ik dan lekker voor een ander bier gebruiken.

Zelf ben ik wel fan van de Bramling Cross en de stijl an sich. Op zich is 60 minuten koken genoeg, maar je zou 75 minuten kunnen doen, en op 60 minuten (dus na een kwartier) de eerste hopgift kunnen doen van BC, en op 10/15 minuten ook. De Galena ken ik niet, maar persoonlijk zou ik die achterwege laten, maar dat is niet gebaseerd op enige kennis of ervaring.

Die M36 wil ik binnenkort ook weer eens proberen, laat de mout mooi naar voren komen!

Die heb ik behalve dit niet meer. Ik heb nog wel cara120 en dark crystal 350. Ik laat denk ik de cara-pils vallen en vervang die door 2% dark crystal.

Online tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.862
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Restjes ESB
« Reactie #3 Gepost op: 04-02-2021 09:57 u »
Zou in ieder geval, waar mogelijk op basis van voorraad, voor Engelse mouten gaan. Die Dark Crystal kun je dan inderdaad prima gebruiken.

Offline basvo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 184
  • Land: nl
Re: Restjes ESB
« Reactie #4 Gepost op: 04-02-2021 10:02 u »
Zou in ieder geval, waar mogelijk op basis van voorraad, voor Engelse mouten gaan. Die Dark Crystal kun je dan inderdaad prima gebruiken.

De cara is ook van Thomas Fawcett, heb het even aangepast.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptESB
Brouwdatum03-02-2021
BierstijlPale Ale/Strong Bitter
Volume25,0 l
Begin SG1,050 SG
Berekende kleur (Mosher)24 EBC
Berekende bitterheid (Rager)30 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
30,00 lWater uit Horst
3,82 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
53 mg/l7 mg/l36 mg/l148 mg/l65 mg/l40 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,88 kgPale Ale moutDingemans7 EBC80,0 %
0,61 kgMünchenermoutDingemans23 EBC10,0 %
0,40 kgCara-moutThomas Fawcett and Sons25 EBC6,6 %
0,12 kgDark Crystal moutThomas Fawcett and Sons360 EBC2,0 %
0,09 kgCrystal 150Thomas Fawcett and Sons150 EBC1,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust69,0 °C1 min.40 min.4,9 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.20 min.4,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gGalenapellets12,5%30 min.12,6 IBU
50,0 gBramling Crosspellets6,0%15 min.10,6 IBU
50,0 gBramling Crosspellets6,0%whirlpool6,6 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0Liberty Bell Ale (M36)bovengist



Tags: