Wat vinden jullie van dit pils recept?

Gestart door Larsje40, 27-02-2022 00:28 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Larsje40

ik heb het geprobeerd, maar als ik in BrouwHulp de temperatuur wijzig, dan verandert de hoeveelheid suiker ook niet.

dus welk programma is nu juist?


Snelbier

BrouwHulp houdt rekening met temperatuur, maar dan moet je véél tabbladen invullen, weet niet eens meer welke.. Te lastig, oplossing voor een probleem wat er meestal niet is..
Zelfs als een programma het kan berekenen kan het fout gaan.  Vraag is bij welke temperatuur nog CO2 gevormd, zoals eerder aangehaald.. Dat zal het verschil geven in brouw-progsels.
Ik houd me zelf maar aan het tabelletje van onze eigen site, zie https://www.hobbybrouwen.nl/artikel/koolzuur.html om te beredeneren hoeveel koolzuur in het gistvat zit.
Verschil tussen koud (lagers) of warm vergisten is +/- 1 gram CO2/L. Komt overeen met +/- 2g suiker.
Geen schokkende hoeveelheid op de +/- 7g die je toch al gebruikt bij bottelen.
In de praktijk brouw ik meestal bovengistend, tussen 17 en 22'C. NIET de moeite om daar CO2 uit vergisting te gaan berekenen, bottelsuiker wordt 7g plus of minus een beetje, afhankelijk van bierstijl..
Proost, Snelbier

Larsje40

THNX. duidelijk.

Maar hoe weet je dan wat juist is? Want dat weet ik nog steeds niet. En als je het zonder software doet, hoe bepaal je dan hoeveel suiker je bij het bottelen toevoeg1?

Gr.

Larsje

Snelbier

Citaat van: Larsje40 op 25-03-2022  18:51 u..Maar hoe weet je dan wat juist is? Want dat weet ik nog steeds niet. En als je het zonder software doet, hoe bepaal je dan hoeveel suiker je bij het bottelen toevoegt?
Meestal op ervaring..
Bij twijfel kijk ik in het tabelletje hoeveel CO2(g/L) in het gistvat zit.
Trek dat af van gewenst CO2 voor de biersoort.. Rest aanvullen met bottelsuiker.
Let er op dat CO2 in bier soms in gram/L en soms in Volume wordt gegeven.
Goed lezen dus (en omrekenen). CO2 gram/L is NIET bottelsuiker/L !!
1 Volume CO2 = ~2 gram/L CO2. Komt overeen met ~4 gram bottelsuiker.
=========================
Voorbeeld: Pils vergist op 16'C.. Temp diacetylrust is leidend, bij lageren géén extra CO2 meer.)
- CO2 in gistvat bij 16'C: 2,0 g/L.
- CO2 advies voor pils: 2,2Vol (BrouwHulp) ofwel 4,4g/L (BKG).
- CO2 tekort: 4,4 g/L minus 2g/L = 2,2 g/L  >> Bottelsuiker wordt 4,4 g/L.
Hoop dat je er wat mee kan.  Proost, Snelbier

Toevoeging: Bottelsuiker wordt 2 maal tekort CO2 g/L.

Larsje40

Citaat van: Snelbier op 26-03-2022  11:49 uMeestal op ervaring..
Bij twijfel kijk ik in het tabelletje hoeveel CO2(g/L) in het gistvat zit.
Trek dat af van gewenst CO2 voor de biersoort.. Rest aanvullen met bottelsuiker.
Let er op dat CO2 in bier soms in gram/L en soms in Volume wordt gegeven.
Goed lezen dus (en omrekenen). CO2 gram/L is NIET bottelsuiker/L !!
1 Volume CO2 = ~2 gram/L CO2. Komt overeen met ~4 gram bottelsuiker.
=========================
Voorbeeld: Pils vergist op 16'C.. Temp diacetylrust is leidend, bij lageren géén extra CO2 meer.)
- CO2 in gistvat bij 16'C: 2,0 g/L.
- CO2 advies voor pils: 2,2Vol (BrouwHulp) ofwel 4,4g/L (BKG).
- CO2 tekort: 4,4 g/L minus 2g/L = 2,2 g/L  >> Bottelsuiker wordt 4,4 g/L.
Hoop dat je er wat mee kan.  Proost, Snelbier

Toevoeging: Bottelsuiker wordt 2 maal tekort CO2 g/L.

THNX eens kijken of ik dit kan ontcijferen hahaha

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.