Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon  (gelezen 2572 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Glasnost

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Gepost op: 25-01-2020 13:14 u »
Dit is een afgesplitst topic omdat het board Bewezen recepten een eregalerij is.



Hoi mede brouwers,

Hierbij het recept wat wij als vereniging (Triple-W uit Nijmegen) hebben samengesteld en wat als basis heeft gediend voor plaats 1, 2 en 3. Tevens nog andere plaatsen in de top 10.

Het recept is door een gildelid samengesteld en op basis van het eerste proef brouwsel heeft een laatste fine tuning plaats gevonden.
Daarna zijn door de vereniging brouwpakketten beschikbaar gesteld aan de leden. Ieder lid heeft zijn eigen brouwwijze erop los gelaten, dus details daarover kunnen wij helaas niet melden.

Wat opvallend is: nummer 1 en 3 hebben originele gist opgekweekt van La Trappe, de nummer 2 heeft Fermentis S-33 gebruikt conform opgestelde recept.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkTriple-W
Naam receptLa Trappe Isid'or Kloon
BrouwdatumOnbekend
Volume20,0 l
Begin SG1,074 SG
Berekende kleur29 EBC
Berekende bitterheid30 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.



Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,500 kgPale Ale moutDingemans7 EBC70,3 %
0,750 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC11,7 %
0,650 kgCara 120Dingemans120 EBC10,2 %
0,500 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC7,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 įC1 min.35 min.3,4 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 įC15 min.20 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.5 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
22,0 gPerlepellets6,2%75 min.21,3 IBU
22,0 gPerlepellets6,2%20 min.6,7 IBU
22,0 gSaazpellets3,0%10 min.1,9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,5 LOpkweek uit La Trappe Isid'orbovengist
11,5 gSafBrew Ale (S-33)bovengist



Hulde voor de maker(s) van deze kloon :groots: :proost:. Ik heb een licht aangepaste variant (met deels ook bruine suiker en Lallemand Abbaye gist) hiervan gebruikt en kon deze nauwelijks van het origineel onderscheiden!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Rob Q

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: nl
  • Onderzoeker
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #1 Gepost op: 25-01-2020 14:49 u »
Wil ik zeker ook proberen.

De suiker, is die toegevoegd bij einde koken of na de hoofdvergisting?

Offline Markie Mark

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #2 Gepost op: 26-01-2020 19:59 u »
Dank voor het delen van dit recept en de processtappen. Isidíor is een bier welke ik zeer goed kan waarderen. Ik heb afgelopen jaar eind oktober dit bier nagebrouwen met de S-33 maar ik vind die te zoet geworden en de karakteristieke smaak van de Isidíor missen. Nadat mijn meibock op de fles zit en er weer ruimte is in mijn vergistingskast wil ik een herkansing met opgekweekte La Trappe gist gaan inzetten. Kijken of ik daarmee toch wat dichter in de buurt kom.

Offline SVB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 353
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #3 Gepost op: 27-01-2020 12:39 u »
Die van mij met S33 vond ik ook aan de zoete kant.

Offline Batavier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • Goede wijn is nog steeds geen bier
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #4 Gepost op: 27-01-2020 13:28 u »
Die van mij met S33 vond ik ook aan de zoete kant.

Het eind sg van de Isido'r is 1016. Daar kom je met S33 meestal niet aan.

Offline Eddiek87

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #5 Gepost op: 27-01-2020 18:50 u »
Heb deze ook gebrouwen. SG bleef steken op 1022. Iets aan de zoete  kant, maar verder prima gelukt.

Offline Batavier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • Goede wijn is nog steeds geen bier
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #6 Gepost op: 27-01-2020 19:16 u »
Wil ik zeker ook proberen.

De suiker, is die toegevoegd bij einde koken of na de hoofdvergisting?

Maakt niet uit. De voorkeur gaat uit na de hoofdvergisting. Dit kan een gestokte vergisting voorkomen

Offline Rob Q

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: nl
  • Onderzoeker
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #7 Gepost op: 27-01-2020 20:34 u »
Dank je wel.

Offline Markie Mark

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #8 Gepost op: 27-01-2020 21:15 u »
Met de S-33 heb ik het inderdaad niet verder weten te schoppen dan 1021. Ben zeer benieuwd hoe e.e.a. uit zal pakken qua vergistingsgraad, smaakprofiel en geurbeleving met de La Trappe. Een mooie test om de kennis weer mee te verbreden.

Offline wilfred3871

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • Nee,morgen kan ik niet,dan ga ik brouwen.
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #9 Gepost op: 13-03-2020 01:28 u »
Als we de biertypengids erbij houden, over welk type hebben we het hier dan ?

Offline Rik85

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: 00
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #10 Gepost op: 19-03-2020 08:18 u »
Goedemorgen,

Wanneer voeg je de 500 gram kristalsuiker toe? En hoeveel gram per liter gebruik je voor de hergisting op de fles?

Alvast bedankt!

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.979
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #11 Gepost op: 19-03-2020 13:45 u »
Die 500 gram kun je een paar minuten voor het einde van het koken toevoegen, of na de hoofdvergisting.

Zou zelf bij dit bier voor +/- 5 gram per liter gaan, maar weet niet wat ze gebruikt hebben. Zal vast iemand van Tripel-W op terugkomen.

V.w.b. biertypengids: Wellicht een dubbel?

Offline MrHaroldA

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • Amateur.
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #12 Gepost op: 25-09-2020 22:50 u »
Hulde voor de maker(s) van deze kloon :groots: :proost:. Ik heb een licht aangepaste variant (met deels ook bruine suiker en Lallemand Abbaye gist) hiervan gebruikt en kon deze nauwelijks van het origineel onderscheiden!

Als ik Lallemand Abbaye in Brewfather gebruik schiet de ABV door naar 8.7% bij een eind SG van 1009. Is dat niet veel te droog voor een Isid'or?

Offline Batavier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • Goede wijn is nog steeds geen bier
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #13 Gepost op: 26-09-2020 09:39 u »
Als we de biertypengids erbij houden, over welk type hebben we het hier dan?
Dit is een bier dat niet binnen een biertype valt.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.306
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #14 Gepost op: 26-09-2020 10:10 u »
Die 500 gram kun je een paar minuten voor het einde van het koken toevoegen, of na de hoofdvergisting.

Zou zelf bij dit bier voor +/- 5 gram per liter gaan, maar weet niet wat ze gebruikt hebben. Zal vast iemand van Tripel-W op terugkomen.

V.w.b. biertypengids: Wellicht een dubbel?
Ik heb 7 gram bottelsuiker per liter gebruikt en dat gaf volgens het keuringsformulier om het ONK een correcte hoeveelheid koolzuur. Maar je jou eigenlijk de druk op een fles uit de winkel moeten meten. Ik heb nog even teruggezocht of ik dat gedaan had, maar kon het niet meer vinden.

Offline Batavier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • Goede wijn is nog steeds geen bier
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #15 Gepost op: 26-09-2020 11:11 u »
Als ik Lallemand Abbaye in Brewfather gebruik schiet de ABV door naar 8.7% bij een eind SG van 1009. Is dat niet veel te droog voor een Isid'or?

Dat klopt. De Isodor zit rond 1014.

Offline wilfred3871

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • Nee,morgen kan ik niet,dan ga ik brouwen.
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #16 Gepost op: 20-10-2020 15:18 u »
Ik heb dit bier gebrouwen, gewoon met de S33. Bier is erg goed gelukt al zeg ik het zelf. Voor herhaling vatbaar in ieder geval.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 661
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #17 Gepost op: 20-10-2020 17:29 u »
Die van mij staat nu te vergisten, met opgekweekte La Trappe (dubbel) gist. Ruikt al  heel lekker in de vergistingskast :-)

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 547
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #18 Gepost op: 20-10-2020 20:11 u »
Heb hem ook met de S-33 vergist. Wel met een wat hoger begin SG (1082). Goed gelukt. Vond hem een stuk beter dan het origineel, veel meer smaak, vergist op 20 graden.

Offline Rootsman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 439
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #19 Gepost op: 08-11-2020 18:34 u »
Volgens de website van Latrappe heeft het een EBC van 44, daar kom je met deze receptuur niet aan.
Hebben jullie kleurverschil voor lief genomen of is er nog bijgekleurd?

Groet Ruud

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.406
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #20 Gepost op: 08-11-2020 20:43 u »
Volgens de website van L Ttrappe heeft het een EBC van 44, daar kom je met deze receptuur niet aan.
Hebben jullie kleurverschil voor lief genomen of is er nog bijgekleurd?

Groet Ruud

De kleur van een bier wordt bepaald door meerdere factoren. Naast de gebruikte mouten zijn ook de kookduur, de snelheid van koelen en de mate van oxidatie van belang, net als de gebruikte gist. Al dit soort zaken worden niet meegenomen in de kleurberekeningen van brouwsoftware...

Anders gezegd: de berekende waarde is een indicatie, hoewel de werkelijke waarde toch wel vaak in de buurt ligt van de werkelijke waarde. Een en ander afhankelijk van de gebruikte formule en kleurrange van het bier.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 661
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #21 Gepost op: 17-11-2020 14:04 u »
Volgens de website van Latrappe heeft het een EBC van 44, daar kom je met deze receptuur niet aan.
Hebben jullie kleurverschil voor lief genomen of is er nog bijgekleurd?

Groet Ruud


Mijn recept kwam tot 23 EBC en dat lijkt verdacht veel op de echte Isisd'or :)    (hier nog zonder koolzuur, links)








Offline Rootsman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 439
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #22 Gepost op: 17-11-2020 14:20 u »

Mijn recept kwam tot 23 EBC en dat lijkt verdacht veel op de echte Isisd'or :)    (hier nog zonder koolzuur, links)



Ziet er goed uit! Heb mijn latrappe gist opgekweekt en ga dit weekend brouwen :)

Offline kooijtje

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #23 Gepost op: 23-11-2020 15:53 u »
Mooi recept! Heb dit recept nu 2 x gebrouwen in kleine batch (5 liter). Een keer met S-33, een keer met Safale B-256 (Abbaye). Ben heel benieuwd naar het verschil!

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.406
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #24 Gepost op: 23-11-2020 21:07 u »
Mooi recept! Heb dit recept nu 2 x gebrouwen in kleine batch (5 liter). Een keer met S-33, een keer met Safale B-256 (Abbaye). Ben heel benieuwd naar het verschil!

Graag een apart topic aanmaken als je de resultaten gaat posten met daarbij een verwijzing naar dit topic.

De reden van dit verzoek is dat het board Bewezen recepten een eregalerij is voor recepten die in de prijzen zijn gevallen.

Offline Rootsman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 439
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #25 Gepost op: 01-12-2020 20:11 u »
Mijn complimenten voor deze receptuur, heb deze inmiddels 10 dagen in het gistvat zitten en zojuist weer even geproefd, erg goed gelukt al zeg ik het zelf! Ook de typische smaak van de La Trappe gist opkweek werpt zeker zijn vruchten af.

De vergisting is vrij snel gegaan, na 7 dagen was deze al uitverigst en nu op de 10e dag van 1070 naar 1,014.
Heb het vergistvat net buiten gezet voor ''cold crash''. De temperatuur is helaas nog aan de hoge kant vannacht (4 graden).
Groet Ruud

Offline Bvk1983

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #26 Gepost op: 01-12-2020 23:06 u »
Ik wil het recept binnenkort ook gaan proberen, met opgekweekt gist. Ik heb als test een La Trappe Blond genomen en de ballon blaast netjes op na 2 dagen. Ik zie dat de meeste de Dubbel gebruiken, maakt Blond of Dubbel nog uit voor het opkweken?

En aangezien je niet het exact aantal actieve cellen in het depot weet, hoe bepaal je dan de omvang van de starter?

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.679
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #27 Gepost op: 02-12-2020 11:12 u »
Ik heb dit recept gebrouwen met de t-58 gist en die is ook heel lekker geworden.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.406
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #28 Gepost op: 02-12-2020 20:37 u »
Ik wil het recept binnenkort ook gaan proberen, met opgekweekt gist. Ik heb als test een La Trappe Blond genomen en de ballon blaast netjes op na 2 dagen. Ik zie dat de meeste de Dubbel gebruiken, maakt Blond of Dubbel nog uit voor het opkweken?

En aangezien je niet het exact aantal actieve cellen in het depot weet, hoe bepaal je dan de omvang van de starter?

Een dubbel of een blond maakt niet uit.

Ook als je een verpakking Wyeast gebruikt weet je niet met hoeveel actieve gistcellen je begint. Dat kan sterk variŽren afhankelijk van de leeftijd van de verpakking en de bewaaromstandigheden vanaf de dag dat de verpakking de gistleverancier verlaat.

Vuistregel is dat je met een kleine starter begint van zo'n 50 ml. Als de starter goed actief is vermenigvuldig je hem met een factor 5 tot 10. Vergoot de starter net zo vaak totdat je op zo'n 10% van het volume zit dat je wilt vergisten.
Voorbeeld
starter 50 ml
starter 250 ml
starter 2500 ml
batch 20 tot 25 liter

Offline Bvk1983

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #29 Gepost op: 08-01-2021 15:58 u »
Mijn kloon staat inmiddels 10 dagen op 20 graden, vandaag naar 21 en dan dagelijks opbouwen naar 24.  Vervolgens wil ik een dag of 3 coldcrashen. Vandaag even een sample genomen om te proeven en te meten. Smaak is nog erg gistig, qua geur zit hij al erg goed. Ik ben met 1.080 wat te hoog begonnen en zit nu op 1.022 met opgekweekte La Trappe gist. Ik laat hem dus sowieso nog een paar dagen staan, maar is het de verwachting dat ik hier op blijf steken omdat ik ook te hoog begon?

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.304
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #30 Gepost op: 08-01-2021 18:02 u »
Ik heb dit recept gebrouwen met de t-58 gist en die is ook heel lekker geworden.
Klopt. Ik heb deze geproefd en hij was inderdaad erg lekker.

Offline wilfred3871

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • Nee,morgen kan ik niet,dan ga ik brouwen.
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #31 Gepost op: 08-01-2021 19:43 u »
Ook ik heb hem gebrouwen. Ik was toch enigszins verrast door de simpelheid van het recept. Maar wat een lekker bier is het geworden. Een compliment voor de maker van het recept is hier wel op zijn plaats. Eind SG 1017 met S33.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 661
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #32 Gepost op: 09-01-2021 17:54 u »
Mijn kloon staat inmiddels 10 dagen op 20 graden, vandaag naar 21 en dan dagelijks opbouwen naar 24.  Vervolgens wil ik een dag of 3 coldcrashen. Vandaag even een sample genomen om te proeven en te meten. Smaak is nog erg gistig, qua geur zit hij al erg goed. Ik ben met 1.080 wat te hoog begonnen en zit nu op 1.022 met opgekweekte La Trappe gist. Ik laat hem dus sowieso nog een paar dagen staan, maar is het de verwachting dat ik hier op blijf steken omdat ik ook te hoog begon?


Ik ben begonnen met 1072 en geeindigd op 1015, dat is een vergistingsgraad van 78%.
Jij zit volgens mij nu op 72%, dus hij zou nog iets door kunnen gaan....

Offline Bvk1983

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #33 Gepost op: 11-01-2021 13:06 u »

Ik ben begonnen met 1072 en geeindigd op 1015, dat is een vergistingsgraad van 78%.
Jij zit volgens mij nu op 72%, dus hij zou nog iets door kunnen gaan....

In hoeveel dagen heb je dat eind SG bereikt? Net nog even gemeten en ik ben nog 2 puntjes gezakt tot 1.020. Zit nu een kleine 2 weken in het vat. Als ik het goed bereken zit ik nu op 75%.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 661
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #34 Gepost op: 11-01-2021 18:15 u »
In hoeveel dagen heb je dat eind SG bereikt? Net nog even gemeten en ik ben nog 2 puntjes gezakt tot 1.020. Zit nu een kleine 2 weken in het vat. Als ik het goed bereken zit ik nu op 75%.


In een dikke week, maar ik meet met een Tilt, dus dat is met een gistkoek er boven op niet superprecies. Ik heb hem in ieder geval 3 weken op het vat gehouden.


Ik zou hem er nog  minstens een week op houden, totdat je SG een paar dagen niet meer daalt...

Offline Bvk1983

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #35 Gepost op: 01-02-2021 21:28 u »
Mijn Isid'or heeft 3 weken vergist en zit nu 2 weken op de fles. Net een eerste flesje open getrokken en er blijft een "gistig" smaakje aan zitten. Zo'n smaakje zat ook aan mijn allereerste brouwsel en daar is het nooit weggetrokken. Wat kan daar de reden van zijn?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.406
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #36 Gepost op: 01-02-2021 21:56 u »
Mijn Isid'or heeft 3 weken vergist en zit nu 2 weken op de fles. Net een eerste flesje open getrokken en er blijft een "gistig" smaakje aan zitten. Zo'n smaakje zat ook aan mijn allereerste brouwsel en daar is het nooit weggetrokken. Wat kan daar de reden van zijn?

Te veel gist in de fles...

Offline Bvk1983

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #37 Gepost op: 01-02-2021 22:12 u »
Te veel gist in de fles...

Hoe kan ik dat dan voorkomen? Ik gebruik een Fermzilla en heb bij het overhevelen naar het bottelvat de vlinderklep dicht gezet zodat er geen gist mee kon komen. Gist was ook best goed uitgezakt.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.406
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #38 Gepost op: 01-02-2021 22:21 u »
Hoe kan ik dat dan voorkomen? Ik gebruik een Fermzilla en heb bij het overhevelen naar het bottelvat de vlinderklep dicht gezet zodat er geen gist mee kon komen. Gist was ook best goed uitgezakt.

Hoe heb je overgeheveld?

Offline Bvk1983

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #39 Gepost op: 01-02-2021 22:35 u »
Hoe heb je overgeheveld?

Vlinderklep dicht en daarna met een hevelslang zoveel mogelijk  vanaf net onder het oppervlak overgeheveld naar het bottelvat. De gistkoek zat daardoor "opgesloten" in de opvangbak.

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 547
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #40 Gepost op: 01-02-2021 22:59 u »
Zet eens een paar flesjes in de koelkast. Tot vrijdag laten staan. Tegen die tijd is de gist wel goed uitgezakt. Doordat het donker bier is kan je goed zien of je dan een dikke gistlaag hebt, of dat het wel meevalt. Als je vervolgens eerst eens een half glas in schenkt, komt er zeker geen gist mee. Ben wel benieuwd hoe hij dan smaakt

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 547
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #41 Gepost op: 01-02-2021 23:02 u »
Ps, 10% cara 120 heeft ook wel een even nodig om wat ronder en minder hard te worden, die nasmaak in de afdronk kan je verwarren met een wat Ďgistigeí smaak

Offline Bvk1983

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #42 Gepost op: 02-02-2021 08:58 u »
Ik ga hem voor de zekerheid nog maar een paar weken laten staan. Ik heb nog wat flessen Voss IPA staan doe ik eerst nog kan opdrinken  :)

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.406
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #43 Gepost op: 02-02-2021 20:27 u »
Vlinderklep dicht en daarna met een hevelslang zoveel mogelijk  vanaf net onder het oppervlak overgeheveld naar het bottelvat. De gistkoek zat daardoor "opgesloten" in de opvangbak.

Kennelijk heb je toch te veel gist meegenomen naar je bottelemmer.

Een andere mogelijkheid kan zijn dat het bier te lang op de gist heeft gestaan. Dat de gist zich verzameld in een opvangbak wil niet zeggen dat het bier geen contact heeft met de gist...

Offline Rootsman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 439
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #44 Gepost op: 02-02-2021 22:24 u »
Mijn Isid'or heeft 3 weken vergist en zit nu 2 weken op de fles. Net een eerste flesje open getrokken en er blijft een "gistig" smaakje aan zitten. Zo'n smaakje zat ook aan mijn allereerste brouwsel en daar is het nooit weggetrokken. Wat kan daar de reden van zijn?
Ik heb deze receptuur ook aantal keer gebrouwen en ervaar hetzelfde. Heb gemerkt dat de La Trappe gist echt een tijd moet lageren voordat deze gistsmaak wegtrekt. Verbaasde me hoe goed het bier uiteindelijk geworden is.

Offline Arthur B

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 122
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #45 Gepost op: 03-02-2021 09:07 u »
Een andere mogelijkheid kan zijn dat het bier te lang op de gist heeft gestaan. Dat de gist zich verzameld in een opvangbak wil niet zeggen dat het bier geen contact heeft met de gist...

Hoi Jacques, heb je een grove indicatie voor 'te lang'? Kan dit verschijnsel zich al voordoen na bijvoorbeeld twee weken?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.406
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #46 Gepost op: 03-02-2021 21:54 u »
Hoi Jacques, heb je een grove indicatie voor 'te lang'? Kan dit verschijnsel zich al voordoen na bijvoorbeeld twee weken?

Wanneer je last krijgt van autolyse ligt aan de hoeveelheid en de vitaliteit van de geŽnte gist, het gistras en de temperatuur tijdens de nagisting.
Zelf hanteer ik een periode tussen de 4 en 7 dagen na beŽindiging van de vergisting en het bottelen.

Offline Arthur B

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 122
  • Land: nl
Re: Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #47 Gepost op: 04-02-2021 09:29 u »
Wanneer je last krijgt van autolyse ligt aan de hoeveelheid en de vitaliteit van de geŽnte gist, het gistras en de temperatuur tijdens de nagisting.
Zelf hanteer ik een periode tussen de 4 en 7 dagen na beŽindiging van de vergisting en het bottelen.

Helder! 👍🏼

Tags: