Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon

Gestart door Glasnost, 25-01-2020 13:14 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Glasnost

Dit is een afgesplitst topic omdat het board Bewezen recepten een eregalerij is.



Citaat van: Bruxiee op 21-08-2019  20:45 uHoi mede brouwers,

Hierbij het recept wat wij als vereniging (Triple-W uit Nijmegen) hebben samengesteld en wat als basis heeft gediend voor plaats 1, 2 en 3. Tevens nog andere plaatsen in de top 10.

Het recept is door een gildelid samengesteld en op basis van het eerste proef brouwsel heeft een laatste fine tuning plaats gevonden.
Daarna zijn door de vereniging brouwpakketten beschikbaar gesteld aan de leden. Ieder lid heeft zijn eigen brouwwijze erop los gelaten, dus details daarover kunnen wij helaas niet melden.

Wat opvallend is: nummer 1 en 3 hebben originele gist opgekweekt van La Trappe, de nummer 2 heeft Fermentis S-33 gebruikt conform opgestelde recept.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkTriple-W
Naam receptLa Trappe Isid'or Kloon
BrouwdatumOnbekend
Volume20,0 l
Begin SG1,074 SG
Berekende kleur29 EBC
Berekende bitterheid30 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,500 kgPale Ale moutDingemans7 EBC70,3 %
0,750 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC11,7 %
0,650 kgCara 120Dingemans120 EBC10,2 %
0,500 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC7,8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.35 min.3,4 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.20 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
22,0 gPerlepellets6,2%75 min.21,3 IBU
22,0 gPerlepellets6,2%20 min.6,7 IBU
22,0 gSaazpellets3,0%10 min.1,9 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,5 LOpkweek uit La Trappe Isid'orbovengist
11,5 gSafBrew Ale (S-33)bovengist


Hulde voor de maker(s) van deze kloon :groots: :proost:. Ik heb een licht aangepaste variant (met deels ook bruine suiker en Lallemand Abbaye gist) hiervan gebruikt en kon deze nauwelijks van het origineel onderscheiden!

Rob Q

Wil ik zeker ook proberen.

De suiker, is die toegevoegd bij einde koken of na de hoofdvergisting?

Markie Mark

Dank voor het delen van dit recept en de processtappen. Isid'or is een bier welke ik zeer goed kan waarderen. Ik heb afgelopen jaar eind oktober dit bier nagebrouwen met de S-33 maar ik vind die te zoet geworden en de karakteristieke smaak van de Isid'or missen. Nadat mijn meibock op de fles zit en er weer ruimte is in mijn vergistingskast wil ik een herkansing met opgekweekte La Trappe gist gaan inzetten. Kijken of ik daarmee toch wat dichter in de buurt kom.

SVB

Die van mij met S33 vond ik ook aan de zoete kant.

Batavier

Citaat van: SVB op 27-01-2020  12:39 uDie van mij met S33 vond ik ook aan de zoete kant.

Het eind sg van de Isido'r is 1016. Daar kom je met S33 meestal niet aan.

Eddiek87

Heb deze ook gebrouwen. SG bleef steken op 1022. Iets aan de zoete  kant, maar verder prima gelukt.

Batavier

Citaat van: Rob Q op 25-01-2020  14:49 uWil ik zeker ook proberen.

De suiker, is die toegevoegd bij einde koken of na de hoofdvergisting?

Maakt niet uit. De voorkeur gaat uit na de hoofdvergisting. Dit kan een gestokte vergisting voorkomen

Rob Q


Markie Mark

Met de S-33 heb ik het inderdaad niet verder weten te schoppen dan 1021. Ben zeer benieuwd hoe e.e.a. uit zal pakken qua vergistingsgraad, smaakprofiel en geurbeleving met de La Trappe. Een mooie test om de kennis weer mee te verbreden.

wilfred3871

Als we de biertypengids erbij houden, over welk type hebben we het hier dan ?

Rik85

Goedemorgen,

Wanneer voeg je de 500 gram kristalsuiker toe? En hoeveel gram per liter gebruik je voor de hergisting op de fles?

Alvast bedankt!

tdp

Die 500 gram kun je een paar minuten voor het einde van het koken toevoegen, of na de hoofdvergisting.

Zou zelf bij dit bier voor +/- 5 gram per liter gaan, maar weet niet wat ze gebruikt hebben. Zal vast iemand van Tripel-W op terugkomen.

V.w.b. biertypengids: Wellicht een dubbel?

MrHaroldA

Citaat van: Glasnost op 25-01-2020  13:14 uHulde voor de maker(s) van deze kloon :groots: :proost:. Ik heb een licht aangepaste variant (met deels ook bruine suiker en Lallemand Abbaye gist) hiervan gebruikt en kon deze nauwelijks van het origineel onderscheiden!

Als ik Lallemand Abbaye in Brewfather gebruik schiet de ABV door naar 8.7% bij een eind SG van 1009. Is dat niet veel te droog voor een Isid'or?

Batavier

Citaat van: wilfred3871 op 13-03-2020  01:28 uAls we de biertypengids erbij houden, over welk type hebben we het hier dan?
Dit is een bier dat niet binnen een biertype valt.

hansHalberstadt

Citaat van: tdp op 19-03-2020  13:45 uDie 500 gram kun je een paar minuten voor het einde van het koken toevoegen, of na de hoofdvergisting.

Zou zelf bij dit bier voor +/- 5 gram per liter gaan, maar weet niet wat ze gebruikt hebben. Zal vast iemand van Tripel-W op terugkomen.

V.w.b. biertypengids: Wellicht een dubbel?
Ik heb 7 gram bottelsuiker per liter gebruikt en dat gaf volgens het keuringsformulier om het ONK een correcte hoeveelheid koolzuur. Maar je jou eigenlijk de druk op een fles uit de winkel moeten meten. Ik heb nog even teruggezocht of ik dat gedaan had, maar kon het niet meer vinden.

Batavier

Citaat van: MrHaroldA op 25-09-2020  22:50 uAls ik Lallemand Abbaye in Brewfather gebruik schiet de ABV door naar 8.7% bij een eind SG van 1009. Is dat niet veel te droog voor een Isid'or?

Dat klopt. De Isodor zit rond 1014.

wilfred3871

Ik heb dit bier gebrouwen, gewoon met de S33. Bier is erg goed gelukt al zeg ik het zelf. Voor herhaling vatbaar in ieder geval.

Edwin brouwt

Die van mij staat nu te vergisten, met opgekweekte La Trappe (dubbel) gist. Ruikt al  heel lekker in de vergistingskast :-)

Sjoerd

Heb hem ook met de S-33 vergist. Wel met een wat hoger begin SG (1082). Goed gelukt. Vond hem een stuk beter dan het origineel, veel meer smaak, vergist op 20 graden.

Brouwerij KOR

Volgens de website van Latrappe heeft het een EBC van 44, daar kom je met deze receptuur niet aan.
Hebben jullie kleurverschil voor lief genomen of is er nog bijgekleurd?

Groet Ruud

Jacques

Citaat van: Rootsman op 08-11-2020  18:34 uVolgens de website van L Ttrappe heeft het een EBC van 44, daar kom je met deze receptuur niet aan.
Hebben jullie kleurverschil voor lief genomen of is er nog bijgekleurd?

Groet Ruud

De kleur van een bier wordt bepaald door meerdere factoren. Naast de gebruikte mouten zijn ook de kookduur, de snelheid van koelen en de mate van oxidatie van belang, net als de gebruikte gist. Al dit soort zaken worden niet meegenomen in de kleurberekeningen van brouwsoftware...

Anders gezegd: de berekende waarde is een indicatie, hoewel de werkelijke waarde toch wel vaak in de buurt ligt van de werkelijke waarde. Een en ander afhankelijk van de gebruikte formule en kleurrange van het bier.

Edwin brouwt

Citaat van: Rootsman op 08-11-2020  18:34 uVolgens de website van Latrappe heeft het een EBC van 44, daar kom je met deze receptuur niet aan.
Hebben jullie kleurverschil voor lief genomen of is er nog bijgekleurd?

Groet Ruud


Mijn recept kwam tot 23 EBC en dat lijkt verdacht veel op de echte Isisd'or :)    (hier nog zonder koolzuur, links)








Brouwerij KOR

Citaat van: EdwinBrouwt op 17-11-2020  14:04 uMijn recept kwam tot 23 EBC en dat lijkt verdacht veel op de echte Isisd'or :)    (hier nog zonder koolzuur, links)



Ziet er goed uit! Heb mijn latrappe gist opgekweekt en ga dit weekend brouwen :)

kooijtje

Mooi recept! Heb dit recept nu 2 x gebrouwen in kleine batch (5 liter). Een keer met S-33, een keer met Safale B-256 (Abbaye). Ben heel benieuwd naar het verschil!

Jacques

Citaat van: kooijtje op 23-11-2020  15:53 uMooi recept! Heb dit recept nu 2 x gebrouwen in kleine batch (5 liter). Een keer met S-33, een keer met Safale B-256 (Abbaye). Ben heel benieuwd naar het verschil!

Graag een apart topic aanmaken als je de resultaten gaat posten met daarbij een verwijzing naar dit topic.

De reden van dit verzoek is dat het board Bewezen recepten een eregalerij is voor recepten die in de prijzen zijn gevallen.

Brouwerij KOR

Mijn complimenten voor deze receptuur, heb deze inmiddels 10 dagen in het gistvat zitten en zojuist weer even geproefd, erg goed gelukt al zeg ik het zelf! Ook de typische smaak van de La Trappe gist opkweek werpt zeker zijn vruchten af.

De vergisting is vrij snel gegaan, na 7 dagen was deze al uitverigst en nu op de 10e dag van 1070 naar 1,014.
Heb het vergistvat net buiten gezet voor ''cold crash''. De temperatuur is helaas nog aan de hoge kant vannacht (4 graden).
Groet Ruud

Bvk1983

Ik wil het recept binnenkort ook gaan proberen, met opgekweekt gist. Ik heb als test een La Trappe Blond genomen en de ballon blaast netjes op na 2 dagen. Ik zie dat de meeste de Dubbel gebruiken, maakt Blond of Dubbel nog uit voor het opkweken?

En aangezien je niet het exact aantal actieve cellen in het depot weet, hoe bepaal je dan de omvang van de starter?

Hay

Ik heb dit recept gebrouwen met de t-58 gist en die is ook heel lekker geworden.

Jacques

Citaat van: Bvk1983 op 01-12-2020  23:06 uIk wil het recept binnenkort ook gaan proberen, met opgekweekt gist. Ik heb als test een La Trappe Blond genomen en de ballon blaast netjes op na 2 dagen. Ik zie dat de meeste de Dubbel gebruiken, maakt Blond of Dubbel nog uit voor het opkweken?

En aangezien je niet het exact aantal actieve cellen in het depot weet, hoe bepaal je dan de omvang van de starter?

Een dubbel of een blond maakt niet uit.

Ook als je een verpakking Wyeast gebruikt weet je niet met hoeveel actieve gistcellen je begint. Dat kan sterk variëren afhankelijk van de leeftijd van de verpakking en de bewaaromstandigheden vanaf de dag dat de verpakking de gistleverancier verlaat.

Vuistregel is dat je met een kleine starter begint van zo'n 50 ml. Als de starter goed actief is vermenigvuldig je hem met een factor 5 tot 10. Vergoot de starter net zo vaak totdat je op zo'n 10% van het volume zit dat je wilt vergisten.
Voorbeeld
starter 50 ml
starter 250 ml
starter 2500 ml
batch 20 tot 25 liter

Bvk1983

Mijn kloon staat inmiddels 10 dagen op 20 graden, vandaag naar 21 en dan dagelijks opbouwen naar 24.  Vervolgens wil ik een dag of 3 coldcrashen. Vandaag even een sample genomen om te proeven en te meten. Smaak is nog erg gistig, qua geur zit hij al erg goed. Ik ben met 1.080 wat te hoog begonnen en zit nu op 1.022 met opgekweekte La Trappe gist. Ik laat hem dus sowieso nog een paar dagen staan, maar is het de verwachting dat ik hier op blijf steken omdat ik ook te hoog begon?

Eric v B

Citaat van: Hay op 02-12-2020  11:12 uIk heb dit recept gebrouwen met de t-58 gist en die is ook heel lekker geworden.
Klopt. Ik heb deze geproefd en hij was inderdaad erg lekker.

wilfred3871

Ook ik heb hem gebrouwen. Ik was toch enigszins verrast door de simpelheid van het recept. Maar wat een lekker bier is het geworden. Een compliment voor de maker van het recept is hier wel op zijn plaats. Eind SG 1017 met S33.

Edwin brouwt

Citaat van: Bvk1983 op 08-01-2021  15:58 uMijn kloon staat inmiddels 10 dagen op 20 graden, vandaag naar 21 en dan dagelijks opbouwen naar 24.  Vervolgens wil ik een dag of 3 coldcrashen. Vandaag even een sample genomen om te proeven en te meten. Smaak is nog erg gistig, qua geur zit hij al erg goed. Ik ben met 1.080 wat te hoog begonnen en zit nu op 1.022 met opgekweekte La Trappe gist. Ik laat hem dus sowieso nog een paar dagen staan, maar is het de verwachting dat ik hier op blijf steken omdat ik ook te hoog begon?


Ik ben begonnen met 1072 en geeindigd op 1015, dat is een vergistingsgraad van 78%.
Jij zit volgens mij nu op 72%, dus hij zou nog iets door kunnen gaan....

Bvk1983

Citaat van: EdwinBrouwt op 09-01-2021  17:54 uIk ben begonnen met 1072 en geeindigd op 1015, dat is een vergistingsgraad van 78%.
Jij zit volgens mij nu op 72%, dus hij zou nog iets door kunnen gaan....

In hoeveel dagen heb je dat eind SG bereikt? Net nog even gemeten en ik ben nog 2 puntjes gezakt tot 1.020. Zit nu een kleine 2 weken in het vat. Als ik het goed bereken zit ik nu op 75%.

Edwin brouwt

Citaat van: Bvk1983 op 11-01-2021  13:06 uIn hoeveel dagen heb je dat eind SG bereikt? Net nog even gemeten en ik ben nog 2 puntjes gezakt tot 1.020. Zit nu een kleine 2 weken in het vat. Als ik het goed bereken zit ik nu op 75%.


In een dikke week, maar ik meet met een Tilt, dus dat is met een gistkoek er boven op niet superprecies. Ik heb hem in ieder geval 3 weken op het vat gehouden.


Ik zou hem er nog  minstens een week op houden, totdat je SG een paar dagen niet meer daalt...

Bvk1983

Mijn Isid'or heeft 3 weken vergist en zit nu 2 weken op de fles. Net een eerste flesje open getrokken en er blijft een "gistig" smaakje aan zitten. Zo'n smaakje zat ook aan mijn allereerste brouwsel en daar is het nooit weggetrokken. Wat kan daar de reden van zijn?

Jacques

Citaat van: Bvk1983 op 01-02-2021  21:28 uMijn Isid'or heeft 3 weken vergist en zit nu 2 weken op de fles. Net een eerste flesje open getrokken en er blijft een "gistig" smaakje aan zitten. Zo'n smaakje zat ook aan mijn allereerste brouwsel en daar is het nooit weggetrokken. Wat kan daar de reden van zijn?

Te veel gist in de fles...

Bvk1983

Citaat van: Jacques op 01-02-2021  21:56 uTe veel gist in de fles...

Hoe kan ik dat dan voorkomen? Ik gebruik een Fermzilla en heb bij het overhevelen naar het bottelvat de vlinderklep dicht gezet zodat er geen gist mee kon komen. Gist was ook best goed uitgezakt.

Jacques

Citaat van: Bvk1983 op 01-02-2021  22:12 uHoe kan ik dat dan voorkomen? Ik gebruik een Fermzilla en heb bij het overhevelen naar het bottelvat de vlinderklep dicht gezet zodat er geen gist mee kon komen. Gist was ook best goed uitgezakt.

Hoe heb je overgeheveld?

Bvk1983

Citaat van: Jacques op 01-02-2021  22:21 uHoe heb je overgeheveld?

Vlinderklep dicht en daarna met een hevelslang zoveel mogelijk  vanaf net onder het oppervlak overgeheveld naar het bottelvat. De gistkoek zat daardoor "opgesloten" in de opvangbak.

Sjoerd

Zet eens een paar flesjes in de koelkast. Tot vrijdag laten staan. Tegen die tijd is de gist wel goed uitgezakt. Doordat het donker bier is kan je goed zien of je dan een dikke gistlaag hebt, of dat het wel meevalt. Als je vervolgens eerst eens een half glas in schenkt, komt er zeker geen gist mee. Ben wel benieuwd hoe hij dan smaakt

Sjoerd

Ps, 10% cara 120 heeft ook wel een even nodig om wat ronder en minder hard te worden, die nasmaak in de afdronk kan je verwarren met een wat 'gistige' smaak

Bvk1983

Ik ga hem voor de zekerheid nog maar een paar weken laten staan. Ik heb nog wat flessen Voss IPA staan doe ik eerst nog kan opdrinken  :)

Jacques

Citaat van: Bvk1983 op 01-02-2021  22:35 uVlinderklep dicht en daarna met een hevelslang zoveel mogelijk  vanaf net onder het oppervlak overgeheveld naar het bottelvat. De gistkoek zat daardoor "opgesloten" in de opvangbak.

Kennelijk heb je toch te veel gist meegenomen naar je bottelemmer.

Een andere mogelijkheid kan zijn dat het bier te lang op de gist heeft gestaan. Dat de gist zich verzameld in een opvangbak wil niet zeggen dat het bier geen contact heeft met de gist...

Brouwerij KOR

Citaat van: Bvk1983 op 01-02-2021  21:28 uMijn Isid'or heeft 3 weken vergist en zit nu 2 weken op de fles. Net een eerste flesje open getrokken en er blijft een "gistig" smaakje aan zitten. Zo'n smaakje zat ook aan mijn allereerste brouwsel en daar is het nooit weggetrokken. Wat kan daar de reden van zijn?
Ik heb deze receptuur ook aantal keer gebrouwen en ervaar hetzelfde. Heb gemerkt dat de La Trappe gist echt een tijd moet lageren voordat deze gistsmaak wegtrekt. Verbaasde me hoe goed het bier uiteindelijk geworden is.

Arthur B

Citaat van: Jacques op 02-02-2021  20:27 uEen andere mogelijkheid kan zijn dat het bier te lang op de gist heeft gestaan. Dat de gist zich verzameld in een opvangbak wil niet zeggen dat het bier geen contact heeft met de gist...

Hoi Jacques, heb je een grove indicatie voor 'te lang'? Kan dit verschijnsel zich al voordoen na bijvoorbeeld twee weken?

Jacques

Citaat van: Arthur B op 03-02-2021  09:07 uHoi Jacques, heb je een grove indicatie voor 'te lang'? Kan dit verschijnsel zich al voordoen na bijvoorbeeld twee weken?

Wanneer je last krijgt van autolyse ligt aan de hoeveelheid en de vitaliteit van de geënte gist, het gistras en de temperatuur tijdens de nagisting.
Zelf hanteer ik een periode tussen de 4 en 7 dagen na beëindiging van de vergisting en het bottelen.

Arthur B

Citaat van: Jacques op 03-02-2021  21:54 uWanneer je last krijgt van autolyse ligt aan de hoeveelheid en de vitaliteit van de geënte gist, het gistras en de temperatuur tijdens de nagisting.
Zelf hanteer ik een periode tussen de 4 en 7 dagen na beëindiging van de vergisting en het bottelen.

Helder! 👍🏼

j.heesters3

Hallo

Ben van plan deze ook een keer te brouwen.  Reeds ingevoerd in BrouwHulp en daar kwam ik uit op een EBC van 30. Op de site van La Trappe staat een EBC van 44. Lijkt me wat donker als ik het bier in het glas zie. Als ik ipv 500 gr lristalsuiker 250 gram gebruik en dat aanvul met donkere kandybrokken van 200 EBC zou dat verschil maken in smaak. Vogens BrouwHulp gaar de kleur dan naar 38 EBC.

Ik hoor het wel

Jos

Hopfenfox

Ik zou me denk ik niet te druk maken om de kleur en meer om de andere eigenschappen. Gezien de reacties hierboven is het recept dik in orde. Ik heb hem zelf een kleine twee weken geleden gebrouwen en staat nog te vergisten. Heeft 10 dagen nodig gehad om van 1071 op 1014 te komen. Nog 24 uur en dan is is drie dagen constant en zet ik hem koud weg, dan ergens volgende week de fles in. Benieuwd of ik ook die gistige smaak ervaar die hiervoor benoemd wordt.

Ik heb het recept in Brewfather gezet en mijn EBC kwam overigens op 25.

Hay

Ik heb dit recept in november gebrouwen en kom in mijn brouwprogamma uit op 25.5 ebc.
Geweldig recept was al de 2e keer dat ik het gebrouwen heb. Ik gebruik wel de t-58 gist.

j.heesters3

Naar aanleiding van mijn eerdere bericht om in de Isidor kloon een deel van de kristalsuiker te vervangen door donkere kandijbrokken, vroeg ik mij af of dat misschien toch teveel invloed heeft op de smaak? Ik hoor het wel.

Broudoe Jos

Jacques

Dat ligt aan welke bruine kandijsuiker je gebruikt. Die van Van Gils heeft niet zo veel smaak.
En verder is kandijsuiker chemisch gezien niets anders dan kristalsuiker. De kristallen zijn alleen groter. Het smaakverschil zit in de verontreinigingen.

j.heesters3

Citaat van: Jacques op 02-04-2022  13:12 uDat ligt aan welke bruine kandijsuiker je gebruikt. Die van Van Gils heeft niet zo veel smaak.
En verder is kandijsuiker chemisch gezien niets anders dan kristalsuiker. De kristallen zijn alleen groter. Het smaakverschil zit in de verontreinigingen.

Jaques .
Bedankt voor je antwoord. Ik gebruik de kandybrokken van Brouwland. https://brouwland.com/nl/suikers/14756-kandijsuiker-bruin-brokken-500-g.html Deze.

Jos

Jacques

Citaat van: j.heesters3 op 03-04-2022  09:47 uJaques .
Bedankt voor je antwoord. Ik gebruik de kandybrokken van Brouwland. https://brouwland.com/nl/suikers/14756-kandijsuiker-bruin-brokken-500-g.html Deze.

Die zijn niet zo heel donker...
In het verleden heb ik bij Brouwland kandijsuiker gekocht die veel donkerder was.

Hoe donkerder de kandijsuiker des te meer verontreiniging in vorm van melasse er inzit. Het is de melasse die een smaakje geeft.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.