Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.
Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com
0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.
Regelmatig het deksel eraf halen helpt... Niet dus. Antwoord op je vraag: Wachten. Geduld! En deksel DICHT laten.
SG is zo te horen stabiel, al meerdere dagen 1011. Voor koudhop kan je een aantal dagen laten zitten, dan zakt het mooi uit, maar na een dag of 4 a 5 kan je zeker wel bottelen.Voor de exacte duur van koudhop, dacht dat er ook ergens een post op het forum was die aangaf dat de meeste afgifte en daarmee het effect van koudhop na 24 of 48 uur of zo al voorbij was.Dus als ik zo kijk, kan je het al op fles zetten.Succes
Of je hier iets aan hebt weet ik niet.Voor dit soort gevallen heb ik een glazen gistingsfles van 15 liter en 20 liter. Ik brouw of 16 liter of 21 liter daaromtrent. Fles vullen tot nagenoeg vol en dan geduld hebben. Waterslot volgen en met slangetje aan spuit monster nemen om te meten. Wat ik eventueel over heb bottel ik gewoon in Champagefles of kleiner met miniem bottelsuiker. Deze drink ik snel op.
Die mening en kennis had ik ook, maar omdat ik nog CO2 bellen zie drijven als ik het zo mag noemen komt me gebrek aan ervaring naar boven hoe dit kan of wat er nu gebeurt.Wil hier wat uit leren.
Heb je wel eens van hopcreep gehoord?Welke hop heb je gebruikt voor de koudhop? En hoeveel gram koudhop per liter?
Daar heb ik zeker wel van gehoord, dacht dat dit pas op fles aan de orde zou komen.Ik heb Columbus, Centential en Simcoe gebruikt en dan zo iets minder als 5 g per liter
Nou had ik ook met temperatuur omlaag gebracht en staat sinds maandag op 12 ºC wilde lager maar ik kom niet tot het 0 punt met me koelkast dus ging ik op de minimale temp zitten van het gist om eventuele risico te voorkomen.Gaat dit nog in me nadeel spelen?Wil morgen gaan bottelen en dan dacht ik aan 5 g suiker per liter vanwege de hop creep.
Als je het bier zo koud zet kan het niet goed uitgisten... Het risico dat je bier na het bottelen een zeer hoog koolzuurgehalte krijgt wordt hierdoor aanzienlijk groter.
En dus kan ik hem beter opwarmen alvorens bottelen?Maar als ik nog wacht met bottelen krijg ik dan geen grassmaak.
Denk dat ik vanmiddag dan toch maar ga bottelen met 4 g suiker per liter. En dan de volgende brouwsel van dit recept rekening zal gaan houden.
Laat een over een week of 6 in dit topic weten hoe het staat met het koolzuurgehalte van het bier. Ik ben heel benieuwd. Als het koolzuurgehalte hoog is moet je flink gaan doordrinken...
Kleine update na 3 weken op fles.Er is er al 1 geopend en er zit prima koolzuur op, had misschien iets meer gemogen.Maar door de onzekerheid voorzichtig gedaan met het suiker.Het schuim mag ook nog wel wat stabieler maar goed dit is mooie leer voor volgende de volgende batch.See you in 3 weeks
Tijdens de jaarwisseling nogmaals het biertje geproefd.Qua smaak ben ik zeer tevreden en lijkt steeds beter en sterker te worden.De geur is heerlijk je ruikt de hop goed, qua bitterheid ben ik ook zeer tevreden.Ben ik dan ook ontevreden ja helaas wel.Ik vind het schuim nogal snel wegtrekken en voor mijn gevoel mag het koolzuur wel wat meer.De 3,5 g/l was uiteindelijk alsnog te weinig, ook al heb ik hier expres voor gekozen gezien de verwachte hopcreep.Volgens mijn omgeving mag ik niet klagen met het resultaat maar goed ik wil gaan voor perfectie!Keep you updated.Voor de volgende batch heb ik al wat verbeterpunten en fouten tijdens het proces die ik meeneem in mijn ervaring.Voor nu drinken we hem nog heerlijk verder de komende weken.