Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: NEIPA poging  (gelezen 8539 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 685
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: NEIPA poging
« Reactie #25 Gepost op: 23-12-2020 19:00 u »
Mijn SG daalde inderdaad snel nadat ik op dag n ook koudhop had toegevoegd, al weet ik natuurlijk niet hoe hard het was gegaan zonder koudhop. Maar dit grafiekje verklaart niet waarom twee dagen na het verwijderen van mn tweede koudhop de vergisting ineens weer in activiteit toenam.

Inmiddels is de activiteit weer afgenomen naar een blubje per 10 seconden. Hoop niet dat mn eind SG te laag uit gaat vallen..


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.786
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: NEIPA poging
« Reactie #26 Gepost op: 23-12-2020 21:38 u »
Mijn SG daalde inderdaad snel nadat ik op dag n ook koudhop had toegevoegd, al weet ik natuurlijk niet hoe hard het was gegaan zonder koudhop. Maar dit grafiekje verklaart niet waarom twee dagen na het verwijderen van mn tweede koudhop de vergisting ineens weer in activiteit toenam.

Inmiddels is de activiteit weer afgenomen naar een blubje per 10 seconden. Hoop niet dat mn eind SG te laag uit gaat vallen..

Door het verwijderen van de koudhop ben je niet de enzymen kwijt die zijn opgelost in het bier.
Mogelijk is door het verwijderen wat meer beweging geweest in het bier.

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 685
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: NEIPA poging
« Reactie #27 Gepost op: 24-12-2020 00:18 u »
Door het verwijderen van de koudhop ben je niet de enzymen kwijt die zijn opgelost in het bier.
Mogelijk is door het verwijderen wat meer beweging geweest in het bier.

Ja dat sowieso. Heb het vat daarna nog gezwenkt om de boel goed te laten uitgisten. Met succes kennelijk  ;D

De activiteit is inmiddels nog verder teruggezakt naar een blubje per minuut..

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 685
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: NEIPA poging
« Reactie #28 Gepost op: 26-12-2020 13:51 u »
Zojuist gemeten. SG is nu 1,015 en het waterslot staat zo goed als stil.

In het sample proef ik geen afwijkingen. Wel lijkt de fruitigheid iets afgenomen en smaakt het wat peperig, denk door wat hopresten.

Denk dat ik hem morgen bottel met 6 g bottelsuiker/liter. Hij heeft dan drie weken gegist en ik vind het mooi geweest voor een S-33  ;D


Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 685
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: NEIPA poging
« Reactie #29 Gepost op: 27-12-2020 17:41 u »
Vandaag gebotteld met 5,5 g/l bottelsuiker. Sample uit het bottelvat ziet er goed uit maar smaakt wederom peperig, naar hopresten?  ??? Die zouden toch in het gistvat achtergebleven moeten zijn zou je zeggen.. En ook vandaag weer valt de fruitigheid tegen. Hij heeft veel meer fruitaromas gehad vlak na het koudhoppen  :-\ Zouden die met het koolzuur verdwenen zijn? Ben in ieder geval benieuwd wat ie op de fles gaat doen.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.786
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: NEIPA poging
« Reactie #30 Gepost op: 27-12-2020 22:37 u »
Vandaag gebotteld met 5,5 g/l bottelsuiker. Sample uit het bottelvat ziet er goed uit maar smaakt wederom peperig, naar hopresten?

Een peperig aroma kan een gevolg zijn van Columbus als koudhop.

Wat was je vergistingstemperatuur?

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 685
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: NEIPA poging
« Reactie #31 Gepost op: 27-12-2020 22:46 u »
Een peperig aroma kan een gevolg zijn van Columbus als koudhop.

Wat was je vergistingstemperatuur?

Ik heb Columbus alleen bij de vlamuit gebruikt en 20 minuten laten staan. Tweemaal gekoudhopt met een 50/50 mengsel van Simcoe en Citra.

Vergisting heb ik bewust niet temperatuurgecontroleerd gedaan omdat ik daar fijne esterige ervaringen mee heb met S-33  ;D Maar die heeft niet voor dat pepertje gezorgd denk ik.

Voor de duidelijkheid; het gaat om een peperige smaak, geen aroma...

Offline LeonRodenburg

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 87
  • Land: nl
Re: NEIPA poging
« Reactie #32 Gepost op: 28-12-2020 12:03 u »
Ik heb Columbus alleen bij de vlamuit gebruikt en 20 minuten laten staan. Tweemaal gekoudhopt met een 50/50 mengsel van Simcoe en Citra.

Vergisting heb ik bewust niet temperatuurgecontroleerd gedaan omdat ik daar fijne esterige ervaringen mee heb met S-33  ;D Maar die heeft niet voor dat pepertje gezorgd denk ik.

Voor de duidelijkheid; het gaat om een peperige smaak, geen aroma...

Is het niet hop burn? Dat is een soort stroeve, scherpe sensatie als er nog hopdeeltjes rondzweven in het bier. Vooral bij korrels kan er nog wel eens wat rond blijven zweven. Bij het goed koud wegzetten van het gistingsvat voor het bottelen (cold crash) of van de flesjes n de hergisting trekt het weg.

Voor wat betreft aroma's: die kunnen met de CO2 het vat verlaten ja, als je vroeg koudhopt en er nog veel activiteit is. Maar als je na de vergisting pas gaat koudhoppen moet je dan wel weer zorgen dat je met CO2 de kopruimte van je vat kunt flushen, anders trek je veel zuurstof naar binnen die niet meer door de gist opgepakt wordt.

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 685
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: NEIPA poging
« Reactie #33 Gepost op: 28-12-2020 17:29 u »
Is het niet hop burn? Dat is een soort stroeve, scherpe sensatie als er nog hopdeeltjes rondzweven in het bier. Vooral bij korrels kan er nog wel eens wat rond blijven zweven. Bij het goed koud wegzetten van het gistingsvat voor het bottelen (cold crash) of van de flesjes n de hergisting trekt het weg.

Voor wat betreft aroma's: die kunnen met de CO2 het vat verlaten ja, als je vroeg koudhopt en er nog veel activiteit is. Maar als je na de vergisting pas gaat koudhoppen moet je dan wel weer zorgen dat je met CO2 de kopruimte van je vat kunt flushen, anders trek je veel zuurstof naar binnen die niet meer door de gist opgepakt wordt.

Je slaat tweemaal de spijker op z'n kop denk ik. Ik dacht ook al dat het hopresten waren, maar dacht dat die wel in de conus verdwenen zouden zijn. Misschien toch niet dus..

Wat betreft het koudhoppen was dat ook precies mijn dilemma. Ik heb recepten voorbij zien komen waarbij mensen pas koudhoppen als ook de nagisting voorbij is. Ik heb mijn tweede koudhop al op dag 5 toegevoegd, toen ik de eerste koudhop (dag 1) verwijderde. Omdat de vergisting dan nog gaande is maak ik me om die zuurstof niet zoveel zorgen, wl als ik dat na de nagisting zou doen. Dan hou je misschien meer aroma's ja, maar ook meer zuurstof in je vat. En ik begrijp dat zuurstof bij NEIPA's nogal een dingetje is. Dus ja wat is verstandig?

Offline LeonRodenburg

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 87
  • Land: nl
Re: NEIPA poging
« Reactie #34 Gepost op: 28-12-2020 19:41 u »
Je slaat tweemaal de spijker op z'n kop denk ik. Ik dacht ook al dat het hopresten waren, maar dacht dat die wel in de conus verdwenen zouden zijn. Misschien toch niet dus..

Wat betreft het koudhoppen was dat ook precies mijn dilemma. Ik heb recepten voorbij zien komen waarbij mensen pas koudhoppen als ook de nagisting voorbij is. Ik heb mijn tweede koudhop al op dag 5 toegevoegd, toen ik de eerste koudhop (dag 1) verwijderde. Omdat de vergisting dan nog gaande is maak ik me om die zuurstof niet zoveel zorgen, wl als ik dat na de nagisting zou doen. Dan hou je misschien meer aroma's ja, maar ook meer zuurstof in je vat. En ik begrijp dat zuurstof bij NEIPA's nogal een dingetje is. Dus ja wat is verstandig?

Als je nog ruimte hebt in de koelkast zou ik de flesjes koud wegzetten nadat ze op druk zijn gekomen, dan zakken de hoprestjes er met een week of wat weer uit.

Denk dat de volgende keer een cold crash wel handig is, als je het vat goed luchtdicht kunt afsluiten (anders zuigt het daar ook zuurstof aan vanwege de onderdruk). Ik zet bij een cold crash standaard een klein beetje druk op mijn CCT, zodat er koolzuur wordt aangezogen om de onderdruk op te heffen in plaats van zuurstof / Starsan uit de blowoff. Je kunt het ook doen met een ballonnetje die je vult met CO2 en dan op het vat zet, daar is ook al wel eens e.e.a. over geschreven.

De koudhop is een duivels dilemma, en zeker bij NEIPAs maakt ieder beetje verschil. Als je snel werkt zou je volgende keer kunnen proberen om iets later te koudhoppen, om te kijken of dat meer hoparoma oplevert (en dus potentieel ook meer oxidatie, maar dat zul je moeten uitproberen). Uiteindelijk ben ik met CO2 en fusten gaan werken omdat mijn NEIPA's snel hoparoma verloren en ik het niet anders opgelost kreeg. Met fusten is het echt een wereld van verschil. Dan brouw je opeens zonder veel moeite een zeer hoppige NEIPA die weken vers blijft en niet verkleurt. En dan kun je prima aan het einde van de vergisting, +- 3 dagen voor de cold crash nog koudhoppen. Maar goed, daar heb je misschien (nog) niks aan op dit moment.

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 685
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: NEIPA poging
« Reactie #35 Gepost op: 28-12-2020 20:38 u »
Bedankt voor je tips Leon! Ik heb een koude zolder die ik als opslag gebruik, dus daar gaan de flessen straks heen als ze op druk zijn. Het is de eerste keer dat ik een neipa gebrouwen heb dus ik ben benieuwd naar de houdbaarheid. Als jij een paar weken al lang vindt dan wordt het doordrinken in mijn geval  :o

Ik was eerlijk gezegd nogal verrast door de toename van activiteit in mijn waterslot na bijna twee weken gisten en verwijderen van de tweede koudhop, anders had ik hem veel eerder gebotteld. SG stond toen al op 1,019 maar vervolgens liep hij verder tot 1,015 waardoor ik hem pas na drie weken heb kunnen bottelen. Weet niet in hoeverre dat nog te maken kan hebben met mn gebruikte gist (s-33). De Verdant IPA ligt na alle lovende woorden hier op het forum in ieder geval alvast te wachten in mn koelkast, net als een Kveik. En Lallemand New-England is ook onderweg dus het experimenteren is nog maar net begonnen  :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.786
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: NEIPA poging
« Reactie #36 Gepost op: 28-12-2020 22:08 u »
Wat betreft het koudhoppen was dat ook precies mijn dilemma. Ik heb recepten voorbij zien komen waarbij mensen pas koudhoppen als ook de nagisting voorbij is. Ik heb mijn tweede koudhop al op dag 5 toegevoegd, toen ik de eerste koudhop (dag 1) verwijderde.

Meerdere keren koudhop toevoegen is prima. Je krijgt hierdoor een complexer hoparoma.
Door een koudhopgift kort na het begin van de vergisting krijg je meer biotransformatie. Dat geeft meer bloemige en citrusachtige aroma's. Bij latere koudhopgiften heb je minder biotransformatie en komt het oorspronkelijke aroma van de hop meer naar voren.


Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 685
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: NEIPA poging
« Reactie #37 Gepost op: 28-12-2020 22:28 u »
Meerdere keren koudhop toevoegen is prima. Je krijgt hierdoor een complexer hoparoma.
Door een koudhopgift kort na het begin van de vergisting krijg je meer biotransformatie. Dat geeft meer bloemige en citrusachtige aroma's. Bij latere koudhopgiften heb je minder biotransformatie en komt het oorspronkelijke aroma van de hop meer naar voren.

DDH is echt zooo 2020. In 2021 kom ik met een TDH  8)

Of ik koudhop vier keer en dan noem ik het tetrahopped IPA  >:D

Offline LeonRodenburg

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 87
  • Land: nl
Re: NEIPA poging
« Reactie #38 Gepost op: 29-12-2020 09:16 u »
Hou ons op de hoogte Takkie! Ik heb net een batch klaar met de Verdant IPA, die is goed uitgepakt. Super hazy en de (tropische) fruittonen worden extra benadrukt naar mijn idee. 1 x 7,5 g/L koudhop bij einde vergisting met Citra, Mosaic & Galaxy, als klassieke combinatie.

Bedankt voor je tips Leon! Ik heb een koude zolder die ik als opslag gebruik, dus daar gaan de flessen straks heen als ze op druk zijn. Het is de eerste keer dat ik een neipa gebrouwen heb dus ik ben benieuwd naar de houdbaarheid. Als jij een paar weken al lang vindt dan wordt het doordrinken in mijn geval  :o

Snel drinken is zeker het devies bij NEIPA! Je wilt de hoppigste periode van het bier niet missen, dat zou zonde zijn van de hop. Dat wordt goed doordrinken met de nieuwjaarsborrel dus  voor je ;D Mijn ervaring is dat ik, als ik direct uit de CCT bottelde en flessen voorspoelde met CO2, het bier een week of 6-8 goed kon houden qua fruitigheid / hoppigheid, maar daarna neemt het af. Zonder CO2 en via een bottelvat ging dat nog sneller, maar goed, dat kan ook mijn brouwkunsten liggen  :biersmile:

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 685
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: NEIPA poging
« Reactie #39 Gepost op: 29-12-2020 18:05 u »
Hou ons op de hoogte Takkie!

Ga ik zeker doen!

Citaat
Ik heb net een batch klaar met de Verdant IPA, die is goed uitgepakt. Super hazy en de (tropische) fruittonen worden extra benadrukt naar mijn idee. 1 x 7,5 g/L koudhop bij einde vergisting met Citra, Mosaic & Galaxy, als klassieke combinatie.

Ja dat die gist de hop accentueert heb ik meer gelezen, dus dat is een goeie zaak. Maar hij zou uitvlokken als een malle dus die haze komt dan bij jou echt uit de hop, biotransformatie en/of je ongemoute granen, zeker als je alleen na de vergisting hebt gekoudhopt.

Citaat
Snel drinken is zeker het devies bij NEIPA! Je wilt de hoppigste periode van het bier niet missen, dat zou zonde zijn van de hop. Dat wordt goed doordrinken met de nieuwjaarsborrel dus  voor je ;D Mijn ervaring is dat ik, als ik direct uit de CCT bottelde en flessen voorspoelde met CO2, het bier een week of 6-8 goed kon houden qua fruitigheid / hoppigheid, maar daarna neemt het af. Zonder CO2 en via een bottelvat ging dat nog sneller, maar goed, dat kan ook mijn brouwkunsten liggen  :biersmile:

Komt goed. Ik heb maar n kratje gebrouwen en een scala genteresseerden dus die is zo op  ;D Wordt vervolgd!

Offline LeonRodenburg

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 87
  • Land: nl
Re: NEIPA poging
« Reactie #40 Gepost op: 29-12-2020 21:55 u »
Komt goed. Ik heb maar n kratje gebrouwen en een scala genteresseerden dus die is zo op  ;D Wordt vervolgd!

 :biersmile:

Ja dat die gist de hop accentueert heb ik meer gelezen, dus dat is een goeie zaak. Maar hij zou uitvlokken als een malle dus die haze komt dan bij jou echt uit de hop, biotransformatie en/of je ongemoute granen, zeker als je alleen na de vergisting hebt gekoudhopt.

Interessant! Waar had je dat gezien of gelezen? Ik heb juist het idee dat de Verdant IPA gist zorgt voor enorme haze, in vergelijking met bijvoorbeeld S-33. Bij het aftappen van gist uit de CCT voor het bottelen kwam er ook niet bijster veel uit. Ik heb nagenoeg hetzelfde recept al met meerdere gisten gemaakt en bij Verdant was hij tot nu toe het meest troebel voor mijn gevoel. Ik ken een relatief bekende Nederlandse craftbrouwerij die al hun (double) NEIPA's met Verdant brouwt, daar hebben ze er ook geen last van voor zover ik hoorde.

Het recept heeft 10% havervlokken en 10% tarwemout met verder pils en pale, dus geen extreem hoge hoeveelheden ongemoute granen. Dan zou het toch die whirlpool moeten zijn (150 gram op 20 liter) en de biotransformatie daarvan. Maar bij eerdere batches waren de hoeveelheden hop hetzelfde en de haze toch wat minder. Met mijn ervaring met deze gist tot nu toe zou ik juist de Verdant IPA aanraden als je hem goed troebel wilt. Even afwachten dan hoe het gaat als het wat langer in het vat zit.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.786
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: NEIPA poging
« Reactie #41 Gepost op: 29-12-2020 22:18 u »
Waar had je dat gezien of gelezen? Ik heb juist het idee dat de Verdant IPA gist zorgt voor enorme haze, in vergelijking met bijvoorbeeld S-33. Bij het aftappen van gist uit de CCT voor het bottelen kwam er ook niet bijster veel uit. Ik heb nagenoeg hetzelfde recept al met meerdere gisten gemaakt en bij Verdant was hij tot nu toe het meest troebel voor mijn gevoel. Ik ken een relatief bekende Nederlandse craftbrouwerij die al hun (double) NEIPA's met Verdant brouwt, daar hebben ze er ook geen last van voor zover ik hoorde.

Vandaag heb ik gebrouwen. Een bier met 24% tarwe en veel late hopgiften en een grote vlamuit hopgift.
Het wort is gent met Lallemand Verdant IPA. Ik ben heel benieuwd hoe dit bier zich gaat ontwikkelen.

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 685
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: NEIPA poging
« Reactie #42 Gepost op: 29-12-2020 22:19 u »

Interessant! Waar had je dat gezien of gelezen?

Excuus, ik ben denk ik in de war met de Kveik ale. Hier staat medium flocculatie. Al zal je haver en whirlpool hopgift ongetwijfeld ook een rol spelen

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 685
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: NEIPA poging
« Reactie #43 Gepost op: 29-12-2020 22:26 u »
Vandaag heb ik gebrouwen. Een bier met 24% tarwe en veel late hopgiften en een grote vlamuit hopgift.
Het wort is gent met Lallemand Verdant IPA. Ik ben heel benieuwd hoe dit bier zich gaat ontwikkelen.

Moet het een NEIPA worden Jacques? Heb je ook ongemoute granen gebruikt? En welke hopsoorten? Ga je nog koudhoppen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.786
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: NEIPA poging
« Reactie #44 Gepost op: 29-12-2020 22:31 u »
Moet het een NEIPA worden Jacques? Heb je ook ongemoute granen gebruikt? En welke hopsoorten? Ga je nog koudhoppen?

Het wordt een "Nieuw Loons IPA"  :)  Een NEIPA met een eigen twist.
De hopsoorten zijn Ekuanot en Mandarina Bavaria.
Het is niet mijn bedoeling om te gaan koudhoppen. In plaats daarvan heb ik een flinke vlamuit hopgift gedaan bij 80 C gedurende 7 minuten. Daarna doorgegaan met koelen terwijl de zak met hop nog in de ketel hing.

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 685
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: NEIPA poging
« Reactie #45 Gepost op: 29-12-2020 22:47 u »
Het wordt een "Nieuw Loons IPA"  :)  Een NEIPA met een eigen twist.
De hopsoorten zijn Ekuanot en Mandarina Bavaria.
Het is niet mijn bedoeling om te gaan koudhoppen. In plaats daarvan heb ik een flinke vlamuit hopgift gedaan bij 80 C gedurende 7 minuten. Daarna doorgegaan met koelen terwijl de zak met hop nog in de ketel hing.

Leuk! Mandarina ligt ook al in mijn vriezer te wachten. Ben er erg benieuwd naar! Ik twijfel of ik hem zal gebruiken in mn bire de garde. Schijnt een sinaasappelaroma te geven...

Offline LeonRodenburg

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 87
  • Land: nl
Re: NEIPA poging
« Reactie #46 Gepost op: 30-12-2020 09:13 u »
Excuus, ik ben denk ik in de war met de Kveik ale. Hier staat medium flocculatie. Al zal je haver en whirlpool hopgift ongetwijfeld ook een rol spelen

Ah, ok. Dat is meer in lijn met de ervaringen, en dan denk ik dat 'medium' zelfs nog aan de hoge kant is.

Vandaag heb ik gebrouwen. Een bier met 24% tarwe en veel late hopgiften en een grote vlamuit hopgift.
Het wort is gent met Lallemand Verdant IPA. Ik ben heel benieuwd hoe dit bier zich gaat ontwikkelen.

Leuk! Hoor graag hoe het uitpakt, ook zonder koudhop!

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 685
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: NEIPA poging
« Reactie #47 Gepost op: 01-01-2021 19:52 u »
Vandaag vijf dagen na bottelen te nieuwsgierig om niet alvast een flesje te proberen. En het resultaat wijkt kortgezegd enorm af van het beoogde resultaat. Wat allereerst opvalt is dat de haziness op fles in rap tempo verdwijnt. En zoals ik bij het proeven tijdens de nagisting en het bottelen al constateerde is een hoop hoparoma verdwenen. En hij is nog redelijk bitter geworden ondanks het feit dat er niet eerder dan vlamuit een hopgift is gedaan.

Kortom; het is een IPA geworden. Ook lekker, maar lang niet zo tropisch als bedoeld. Tips ter verbetering zijn welkom!

Enige goede nieuws; de peperigheid is verdwenen. Op de bodem van de flesjes ligt waarschijnlijk de veroorzaker samen met de gist die nu wel uitvlokt


Offline LeonRodenburg

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 87
  • Land: nl
Re: NEIPA poging
« Reactie #48 Gepost op: 02-01-2021 13:04 u »
Vandaag vijf dagen na bottelen te nieuwsgierig om niet alvast een flesje te proberen. En het resultaat wijkt kortgezegd enorm af van het beoogde resultaat. Wat allereerst opvalt is dat de haziness op fles in rap tempo verdwijnt. En zoals ik bij het proeven tijdens de nagisting en het bottelen al constateerde is een hoop hoparoma verdwenen. En hij is nog redelijk bitter geworden ondanks het feit dat er niet eerder dan vlamuit een hopgift is gedaan.

Kortom; het is een IPA geworden. Ook lekker, maar lang niet zo tropisch als bedoeld. Tips ter verbetering zijn welkom!

Enige goede nieuws; de peperigheid is verdwenen. Op de bodem van de flesjes ligt waarschijnlijk de veroorzaker samen met de gist die nu wel uitvlokt

Bedankt voor de update Takkie! Dit is precies wat ik ook had met NEIPA's en wat me telkens zo frustreerde. Bij het bottelen nog mooi geel en lekker fruitig (zie ook je eerdere foto) en dan na een week of wat op fles bruinig, veel donkerder en zonder de initile fruitigheid. Dit zette bij mij vaak door naar dat het hoparoma na een paar weken nagenoeg verdween, en er een duidelijke oxidatiesmaak voor terug kwam (eerst een soort kruidig tot uiteindelijk muf). Dit probleem had ik alleen met NEIPA's, met boven de 6 g/L koudhop.

Uiteindelijk van alles geprobeerd, maar het enige wat echt heeft geholpen is het bier in fusten afvullen. Dan komen ze na een paar weken nog steeds zo uit het fust en uit de fles (afgevuld met Beergun):



Kortom, ik denk dat er met je recept niks mis is, maar dat je op alle momenten tijdens en na het vergisten zuurstofinslag moet proberen te voorkomen. Ieder klein beetje kan al funest zijn. Dus dan moet je met CO2 gaan werken om je vergistingsvat en flesjes te flushen, bottelen uit je gistingsvat, je kunt nog antioxidanten toevoegen (vitamine C en KMBS, zie elders op het forum) of toch overwegen fusten te gaan gebruiken. Het gewone 'slang op de bodem bij het hevelen' werkt misschien leuk voor alle andere bierstijlen om oxidatie te voorkomen, als er zoveel hopolie in suspensie als bij NEIPA's is dat echt niet genoeg om te voorkomen dat ze verkleuren. Dan is bottelen an sich al genoeg om teveel zuurstof in het bier te krijgen.

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 685
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: NEIPA poging
« Reactie #49 Gepost op: 02-01-2021 14:47 u »
Dat is geen goed nieuws Leon!  :-\ Ben benieuwd of andere hobbybrouwers tegen hetzelfde probleem aan lopen. Jouw biertje ziet er een stuk beter uit! Bizar verschil h met de kleur tijdens bottelen  :o

Wat bij mij zeker niet meegeholpen heeft is dat die vergisting zo begon te slepen. En dat mn koudhop niet goed in mn bier wilde zinken ondanks het extra gewicht dat ik erbij heb gedaan. Ook bestond de Simcoe uit bellen en dat lijkt me vragen om problemen.

Wat ik nu dus kan bedenken om e.e.a. te verbeteren zonder met fusten te hoeven werken is een snelwerkende gist gebruiken (Kveik), pellets voor de koudhop en meer gewicht erbij. Bottelen vanuit gistvat moet ook wel lukken als ik mn 30 liter vat gebruik en gist aflaat voor het bottelen.

Lastig biertje wel, maar we geven niet zomaar op  :brouwen:

Tags: